Zoek
Sluit dit zoekvak.

Kibale Forest bezoeken: 3 ervaringen die je niet mag missen

5 april 2024

Kibale Forest is een must visit tijdens een rondreis door Oeganda. Dit tropische regenwoud is een van de beste plekken ter wereld om wilde chimpansees te spotten. Maar dat niet alleen; er leven ook nog andere soorten apen en ontelbaar veel kleurrijke vogels. Er is bovendien keuze uit fantastische lodges, soms zelfs middenin de jungle. In deze blog lees je alles wat je moet weten over een bezoek aan dit nationaal park, inclusief 3 ervaringen die je niet mag missen.

Chimp tracking Kibale Forest

Kibale Forest National Park in het kort

Als je van dieren houdt, dan is Kibale Forest een van de mooiste plekken in Oeganda om te bezoeken. Op weinig andere plekken in Oost-Afrika komen zóveel soorten apen voor. Ook voor vogelaars is het park een feestje.

Kibale Forest is bijna 770 vierkante kilometer groot. Het landschap wisselt van tropisch regenwoud naar mistig bos en moeras. Het park ligt tussen 1.100 en 1.600 meter hoogte, waardoor het koeler is dan op andere plekken in Oeganda. Wij droegen tijdens de hikes lange broeken (ook tegen insecten), maar t-shirts met korte mouwen. ’s Avonds was een fleecevest fijn. En vergeet je regenkleding niet, want ook in de droge seizoenen regent het hier regelmatig.

Deze 3 ervaringen mag je niet missen in Kibale Forest National Park:

Welke dieren kun je in Kibale Forest spotten?

Kibale Forest is wereldberoemd om de chimpansees die hier leven; zo’n 1.000 in totaal. Maar er komen nog veel meer diersoorten voor. Als je van apen en vogels houdt, dan is het een geweldige plek.

Je kunt in Kibale Forest de volgende diersoorten spotten:

  • Chimpansees
  • Nóg 8 soorten apen, namelijk de groene baviaan (olive baboon), zwart-witte franjeaap (black and white colobus), rode franjeaap (red colobus), roodstaartmeerkat (red tailed monkey), grijswangmangabey (grey cheeked mangabey), vervetaap (vervet monkey), blauwe meerkat (blue monkey) en L’hoestmeerkat (L’hoest monkey).
  • 325 (!) vogelsoorten. De bekendste is de reuzentoerako. Een vogel met blauwe veren en een gele snavel met rode lippen. Het lijkt net alsof hij lippenstift draagt. Er zijn ook nog twee andere soorten toerako’s (de Lady Ross toerako en zwartsnaveltoerako), maar de kans om die te zien is een stuk kleiner. Daarnaast maak je kans op de grijsoorneushoornvogel, de grijze roodstaartpapegaai en de kleurrijke honingzuiger (de Afrikaanse variant van de kolibri).
  • 150 vlindersoorten  

Reuzentoerako

Hoe past een bezoek aan Kibale Forest in een rondreis door Oeganda?

Kibale Forest ligt tussen Queen Elizabeth National Park (in het zuiden) en Murchison Falls National Park (in het noorden) in. Reken op 3 uur rijden (154 km) vanuit Queen Elizabeth en een volle dag rijden (minimaal 8 uur, 340 km) vanuit Murchison Falls.

Als je niet naar Murchison Falls gaat, dan kun je vanuit Kibale ook rechtstreeks naar Kampala/Entebbe of naar Lake Mburo.

Wij maakten een rondreis door Oeganda met een huurauto en reden dus zelf. En dat is zeker in Kibale Forest uitstekend te doen. Alle bezienswaardigheden liggen vlakbij elkaar, dus de reistijden zijn kort. De startpunten voor de chimp tracking en Bigodi Swamp walk zijn goed te vinden en de hoofdweg is een uitstekende asfaltweg. Benieuwd hoeveel dagen je nodig hebt voor Kibale Forest? Dat lees je verderop in deze blog.

Zwart-witte franjeaap in Oeganda

Chimpansee trekking in Kibale Forest

Kibale Forest is één van de beste plekken ter wereld om chimpansees in het wild te zien. Een chimpansee trekking is voor de meeste mensen dan ook de hoofdreden om dit park te bezoeken. De spotkans is hier maar liefst 90 procent.

De wandeling door het bos is niet moeilijk. Hoe ver je moet lopen, hangt af van waar de chimpansees precies zitten. In ons geval was dit op 1 uur lopen (enkele reis) vanaf de parkeerplaats. Wanneer je de chimpansees eenmaal hebt gevonden, mag je er maximaal één uur bij blijven. Een bijzondere kans om deze diersoort, die zo nauw verwant is aan de mens, te kunnen observeren.  

Let op: voor deze excursie heb je een permit nodig van de Uganda Wildlife Authority. Boek je vergunning ruim van tevoren, want er is een maximum aantal per dag beschikbaar. Wij boekten dit via een lokale reisorganisatie voor 215 USD per persoon.

Lees ook: alles wat je moet weten over chimpansees spotten in Oeganda.

Chimp trekking Kibale Forest Oeganda
Chimp trekking Kibale Forest Oeganda

Bigodi Swamp walk

Een wandeling door het Bigodi Wetlands Sanctuary is een van de leukste dingen om te doen in Kibale Forest. De route is een combinatie van bospaadjes, boerenland en vlonderpaden door het moeras. Een mooie omgeving, waarin je ook nog eens veel diersoorten kunt spotten.

Tijdens de wandeling kun je 8 verschillende soorten apen tegenkomen. Wij zagen de olijfbaviaan, rode franjeaap, zwart-witte franjeaap, roodstaartmeerkat (met zijn hartvormige neusje) en de grijswangmangabey. En veel kleurrijke vogels, zoals de reuzentoerako, Lady Ross toerako en de grijsoorneushoornvogel. Dat je zóveel verschillende dieren in zo’n korte tijd kunt zien, maakt dit echt een must om te doen in Kibale Forest.

Bij het kantoortje van de lokale organisatie KAFRED kun je een gids regelen. Wij betaalden 23 USD per persoon en deden 2 uur over de route van 4,5 km. De ochtend en namiddag zijn de beste tijden om te gaan.

Bigodi swamp walk Kibale Forest
De rode franjeaap is endemisch voor Kibale Forest

Verblijf in een lodge in de jungle

Een andere reistip voor Kibale Forest is verblijven in een lodge in de jungle. Met een beetje geluk kun je dan namelijk vanuit je kamer of het hoofdgebouw al dieren spotten. Wij kozen voor Turaco Treetops. Deze lodge heeft ruime huisjes met een eigen badkamer en groot balkon. Vanaf ons balkon zagen we drie verschillende soorten apen en reuzentoerako’s.

Turaco Treetops heeft een fijne lounge, een goed restaurant en een tropische tuin met zwembad. In deze tuin spotte ik ook verschillende dieren, zoals de honingzuiger. Daarnaast kun je met een gids een forest walk doen. Turaco Treetops staat namelijk op een gigantisch stuk bos. Tijdens de hike (1-1,5 uur voor 10 USD per persoon) zagen we reuzentoerako’s, bavianen, zwart-witte franjeapen en rode franjeapen. De gids vertelde ook veel over bomen, planten en het lokale leven. Bijvoorbeeld over wat de locals doen om zichzelf en hun oogst te beschermen tegen de bosolifanten die hier leven.

Tot slot liggen zowel het startpunt voor de chimpansee trekking als de Bigodi Swamp walk op 10 minuten rijden van de lodge. Een ideale uitvalsbasis voor een bezoek aan Kibale Forest National Park.

Turaco Treetops

Hoeveel dagen heb je nodig voor een bezoek aan Kibale Forest?

Ik raad 3 nachten (2 volle dagen) aan voor een bezoek aan Kibale Forest National Park. Je hebt dan voldoende tijd voor 3 activiteiten, maar ook wat relaxmomenten tussendoor. Als je net zoals ik in een (luxe) lodge in de jungle verblijft, dan wil je ook genoeg tijd hebben om daarvan te kunnen genieten.

Heb je niet zoveel tijd voor je rondreis door Oeganda? Dan kan je Kibale Forest ook in 2 nachten bezoeken. Sla deze bestemming in elk geval niet over, want het is een van de meest speciale plekken van Oeganda.

Reis met ons mee

Meer avonturen