Tsingy Rouge is een van de meest bijzondere landschappen van Madagascar. De natuur heeft hier een kloof vol spitse zandsteenformaties gecreëerd. Om ze van dichtbij te zien, maak je een mooie maar eenvoudige wandeling door de canyon. Brengt jouw Madagascar rondreis je ook door het noorden van het land? Dan is Tsingy Rouge een must om te bezoeken.
Waarom Tsingy Rouge bezoeken tijdens je Madagascar rondreis?
Als je op één plek op Madagascar kunt ervaren waarom dit ‘het rode eiland’ wordt genoemd, dan is het Tsingy Rouge. De bijzondere zandsteenformaties staan namelijk in een kloof van rode klei. De stenen pilaren zijn rood, oranje en beige van kleur. De exacte tinten veranderen gedurende de dag. Het landschap van Tsingy Rouge is uniek voor Madagascar – en misschien zelfs wel voor de hele wereld. De Red Tsingy was voor mij een van de hoogtepunten van het noorden van het land.
Aan het bezoeken van deze bijzondere bezienswaardigheid zit waarschijnlijk wel een houdbaarheidsdatum. Het landschap is ontstaan door erosie en omdat de formaties van zandsteen zijn gemaakt, zijn ze fragiel. Tsingy Rouge zou in de toekomst dus ook weer kunnen verdwijnen, bijvoorbeeld na een aantal hevige regenseizoenen.
Hoe is de Tsingy Rouge ontstaan?
Het landschap van de Tsingy Rouge is fantastisch om te zien. De oranjerode zandsteenformaties hebben opvallende, spitse vormen. De reden dat dit natuurgebied is ontstaan, is echter minder mooi. Waar nu de Red Tsingy is, was ooit een rivier omringd door bos. Doordat de lokale bevolking alle bomen rondom de rivier heeft gekapt, veranderde het gebied langzaam in een woestijn. Toen de grond niet langer werd vastgehouden door boomwortels, kon het tijdens hevige regenbuien (die een aantal maanden per jaar op Madagascar voorkomen) gemakkelijk wegspoelen. Door deze erosie ontstond de Tsingy Rouge.
Ontbossing is in heel Madagascar een probleem. Inmiddels ziet de lokale bevolking rondom de Red Tsingy gelukkig in dat ze in dit gebied beter geen bomen meer kunnen kappen. Er wordt zelfs actief gewerkt aan het herplanten van bomen. Daardoor is het landschap een mooie combinatie van het groen van de bomen en de oranjerode aarde. De rode kleur (Rouge betekent ‘rood’ in het Frans) is ontstaan doordat de kleigrond vol mineralen zit, zoals ijzeroxide.
‘De plek waar je niet blootsvoets kunt lopen’
In de lokale taal betekent het woord Tsingy ‘op je tenen lopen’. Dit stamt af van de zwarte Tsingy landschappen die je kunt zien in Tsingy de Bemaraha (in het westen van Madagascar) en Ankarana National Park (in het noorden). De lokale bevolking zou vroeger blootvoets over deze rotsen hebben gelopen, wat ze ‘op hun tenen’ deden omdat de punten vlijmscherp zijn. Volgens anderen betekent Tsingy echter ‘de plek waar je niet op blote voeten kan lopen’ en die vertaling klinkt voor ons een stuk logischer!
De zwarte Tsingy’s zijn gemaakt van vulkaanrotsen, maar de rode Tsingy is van zandsteen. Je mag de rotspunten in de Tsingy Rouge absoluut niet aanraken (en er dus zeker niet overheen lopen), want dan breken ze af. Het natuurverschijnsel is erg fragiel. Het zou zomaar kunnen dat het bij hevige regenseizoenen in de toekomst weer verloren zal gaan.
Waar ligt Tsingy Rouge en hoe kom je er?
Tsingy Rouge ligt in het noorden van Madagascar. Het landschap van rode zandsteenformaties is uniek voor Madagascar en wat mij betreft een van de belangrijkste redenen om het noorden van Madagascar in je reisroute op te nemen.
- De Red Tsingy ligt op 2 uur rijden van Diego Suarez (ook wel Antsiranana) genoemd, de grootste stad in het noorden van Madagascar. Diego Suarez heeft een vliegveld waar je vanaf de hoofdstad Antananarivo rechtstreeks op kunt vliegen.
- Daarnaast ligt Tsingy Rouge op 2,5 uur rijden van Ankarana National Park.
- Tsingy Rouge is dus een logische stop op de dag dat je van Diego Suarez naar Ankarana rijdt (of andersom). De rode Tsingy is dan de perfecte activiteit en pauze tijdens een lange reisdag.
Om bij Tsingy Rouge te komen, maak je vanaf de hoofdweg een detour van 17 kilometer enkele reis. Dit gaat over een zandpad. Vooraf had ik slechte verhalen gehoord over dit pad, maar het viel mij reuze mee! De zandweg reed op sommige plekken zelfs soepeler dan de hoofdweg, waar het asfalt vol gaten zit. Wij deden een halfuur (enkele reis) over de detour vanaf de hoofdweg.
Hoe ziet een bezoek aan Tsingy Rouge eruit?
Zo zag ons bezoek aan Tsingy Rouge in Madagascar eruit:
- Om 08:00 uur ’s ochtends vertrokken we met onze chauffeur vanuit Diego Suarez. De rit van Diego Suarez naar Tsingy Rouge duurt 2 uur. Het laatste halfuur gaat over een zandweg.
- Je stopt bij 2 viewpoints en maakt daarna een korte wandeling (45 tot 60 minuten) door de kleine canyon waar de meeste zandsteenformaties staan. De chauffeur zet je af bij een punt waar je afdaalt naar de bodem van de kloof. Later klim je op een ander punt weer omhoog, waar de chauffeur je opwacht. De wandeling is gemakkelijk, maar het is hier wel heet en er is nauwelijks schaduw.
- Voordat we aan de hike begonnen, hadden we al lunch besteld bij een lokaal restaurantje in het park. Na de hike hebben we hier een lunchpauze van 1,5 uur.
- Daarna rijden we in 2,5 uur naar Ankarana over een slechte weg.
Viewpoint met uitzicht op een rode canyon
Het park heeft twee viewpoints. Bij het eerste uitzichtpunt zie je nog niks van het daadwerkelijke Tsingy landschap. Wel zie je de Indische Oceaan in de verte. Bij het tweede uitzichtpunt sta je boven een grote, rode canyon. Eerder noemde ik Isalo National Park (in het zuiden) al ‘de Grand Canyon van Madagascar’, maar Tsingy Rouge zou ook best kunnen meedoen om die titel. De combinatie van de grillige kleigrond in oranje-, rood- en geeltinten met het groen van de bomen is mooi om te zien.
Wandeling tussen de zandsteenformaties
Na de twee viewpoints is het tijd voor een hike door de Tsingy Rouge. De chauffeur zet ons af aan het begin van een lange trap. Hier dalen we af naar de bodem van een kleine kloof. Al snel zien we de zandsteenformaties.
Bij de twee uitzichtpunten kijk je uit over enorme canyons. De kloof waar de daadwerkelijke zandsteenformaties in staan is echter helemaal niet zo groot – veel kleiner dan ik had gedacht. De zandsteenformaties die je hier ziet zijn wel heel mooi en er zijn er zeker voldoende om een goede indruk te krijgen van het natuurverschijnsel. Bovendien is het hier bloedheet, met nauwelijks wind of schaduw, dus was de hike qua lengte prima voor ons. Aan het eind van de kloof is een rustplaats met bankjes onder de schaduw van een grote boom. Hier puffen we dankbaar uit terwijl we uitkijken over de Tsingy Rouge. Na het bewonderen van de zandsteenformaties lopen we via een ander pad weer omhoog. Daar staat de chauffeur al op ons te wachten. Ons bezoek aan de kloof duurde een klein uur.
Tsingy Rouge bezoeken: praktische tips
- De wandeling door de kloof met de zandsteenformaties duurt niet lang (45 tot 60 minuten) en is gemakkelijk te lopen. Wel kan het hier bloedheet zijn (tijdens ons bezoek in mei was het al meer dan 30 graden) en is er nauwelijks schaduw. Bezoek de Red Tsingy zo vroeg mogelijk op de dag, neem voldoende water mee en vergeet je zonnebrand niet;
- Vlak nadat je de afslag vanaf de hoofdweg hebt genomen, kom je bij een slagboom. Hier betaal je de entree voor het park. Er is een toilet, maar dit is zeer primitief (nauwelijks meer dan een gat in de grond). In het park zelf (na de twee viewpoints) is een eettentje. Hier is wel een normaal toilet.
- De entree voor het park is 10.000 Ariary (2,10 Euro);
- Voor de maaltijd bij het lokale restaurantje betaalden we 30.000 Ariary per persoon (6,30 Euro voor een steak van zeboe met rijst). Wil je daar niet aan gebonden zijn, neem dan een lunchpakketje mee vanuit Diego Suarez. Daar zit een ‘normale’ supermarkt (die kom je overigens maar op weinig plekken in Madagascar tegen);
- Wij maakten een rondreis door het noorden van Madagascar met een chauffeur en een gids. Bij het begin van het park (bij de slagboom) staat een grote kaart, maar in de rest van het park zagen wij geen bewegwijzering. Een gids is dus handig, onder andere om de weg te wijzen tijdens de hike.
Tsingy Rouge: een must see in het noorden van Madagascar
In de blog over onze Madagascar rondreis in 3 weken lees je onze ervaringen in het noorden van het eiland van dag tot dag. Daar lees je hoe je de Tsingy Rouge combineert met de andere bezienswaardigheden in dit gebied.
Ben je bezig met het samenstellen van je reisroute door Madagascar en twijfel je nog of het noorden de moeite waard is om te bezoeken? Lees dan onze keuzehulp voor je reisroute door Madagascar. Hierin bespreken we de voor- en nadelen van een bezoek aan het zuiden, westen en noorden van Madagascar.
Lees ook: Benieuwd naar meer mooie landschappen in Madagascar? Isalo National Park was een van onze favoriete natuurgebieden. En in Andasibe National Park zagen wij de meeste soorten lemuren.