Zoek
Sluit dit zoekvak.

Wat te doen in Panama, Midden-Amerika: 10 tips

12 januari 2023

Panama krijgt als vakantiebestemming een stuk minder aandacht dan buurman Costa Rica. Omdat je er met de dollar betaalt, is een rondreis bovendien niet goedkoop. Toch is Panama erg de moeite waard. Zeker als je wandelen en wildlife spotten graag met strand en snorkelen combineert. Door de variatie aan landschappen en microklimaten kun je veel verschillende dingen doen. Maak je binnenkort een rondreis door Panama in Midden-Amerika? Lees dan hier 10 tips over wat te doen in Panama.

Wat te doen in Panama

Dit zijn de 10 leukste dingen om te doen in Panama

Wat te doen in Panama - bekijk de skyline van Panama-stad
Wat te doen in Panama - bekijk de zonsondergang vanaf een rooftopbar in Panama City

Bekijk de skyline van Panama-stad

Panama City is geen doorsnee stad in Midden-Amerika. Je denkt waarschijnlijk aan kleurrijke oude huizen, sfeervolle pleintjes en eeuwenoude kerken. En die zijn in Panama City wel te vinden, maar alleen in de oude buurt Casco Viejo. Het centrum van Panama-stad bestaat vooral uit wolkenkrabbers.

De reputatie van Panama als belastingparadijs en de aanwezigheid van het Panamakanaal trokken veel banken en multinationals naar de hoofdstad. Zij transformeerden het centrum tot een zee van beton, staal en spiegelend glas. De glans is er op sommige plekken vanaf. Wat in de verte een futuristische skyscraper lijkt, kan van dichtbij een vervallen, verlaten gebouw blijken. Het levert echter wel een fantastische skyline op. De eerste blik deed me denken aan Miami. Later ontdekte ik dat de Panamezen hun hoofdstad ‘het Miami van het zuiden’ noemen.

Hier heb je het beste uitzicht op de skyline van Panama-stad:

  1. Vanaf Cinta Costera Park (langs de boulevard tussen Casco Viejo en het moderne centrum)
  2. Vanaf het Monument of the Flag (naast de vismarkt)
  3. Vanaf de boulevard met souvenirkraampjes aan de rand van Casco Viejo
  4. Vanaf de Cinta Costera 3, de ringweg die door het water om Casco Viejo heen loopt
  5. Vanuit het vliegtuig, als je aankomt vanaf de oceaan

Het kan ook leuk zijn om middenin het gebied met wolkenkrabbers te slapen. De foto hierboven is gemaakt vanaf het dakterras (met zwembad) op de bovenste verdieping van hotel Tryp by Wyndham Panama Centro.

Snorkelen op Coiba Island

Snorkelen bij Coiba Island

Als je de luchthaven van Panama verlaat, gaat het eerste billboard dat je tegenkomt over Coiba Island. En na mijn bezoek begrijp ik waarom! Coiba Island is dé plek die je tijdens een rondreis door Panama niet mag missen. Niet alleen is Coiba een tropisch paradijs met onbewoonde eilanden, ook is het één van de beste plekken ter wereld om te snorkelen en duiken. Het koraal is gezond en kleurrijk. Je zwemt tussen een overvloed aan vissen en met wat geluk zie je haaien, zeeschildpadden en roggen. Ook boven water kun je bijzondere dieren spotten. Van apen en leguanen tot papegaaien. Voor een bezoek aan Coiba Island moet je wel wat reistijd over hebben. Vanuit Santa Catalina op het vasteland is Coiba Island zo’n 2-2,5 uur varen enkele reis. De populairste en meest budgetvriendelijke optie is een dagtour.

In deze blog lees je alles wat je wil weten over Coiba Island in Panama.

Watervallen in Boquete
Hanging Bridges tour Boquete

Bezoek het nevelwoud van Boquete

Boquete is een van de leukste bestemmingen van Panama. In het binnenland, op meer dan 1000 meter hoogte, ligt een bijzonder microklimaat. In dit nevelwoud kun je prachtige wandelingen maken, watervallen bewonderen en dieren spotten. Bijkomend voordeel: het is hier aangenaam koel.

Plan gerust een extra dag in Boquete, want er is genoeg te doen. De mooiste wandeling in Boquete is de Lost Waterfalls Trail, een hike van een halve dag langs drie watervallen. Ook de Pipeline Trail is populair. Voor fans van hangbruggen is de Hanging Bridges Tour van het Treetrek Boquete Resort een aanrader. Vogelspotters moeten in Boquete absoluut met een gids op pad. Je maakt dan kans om de legendarische quetzal te zien.

Lees ook: al onze tips voor Boquete, outdoor capital van Panama.

Wildlife spotten in Panama

Wildlife spotten in Panama

Panama is een paradijs voor dierenliefhebbers. Of je nu houdt van wandelen, snorkelen of een vogelspotter pur sang bent. In Panama kun je volop groot en klein wildlife spotten. Van luiaards, apen en zeeschildpadden tot papegaaien, gekleurde gifkikkers, tropische vissen en haaien. Die variatie aan diersoorten komt mede doordat Panama afwisselende landschapen heeft. Tijdens een rondreis kom je zowel regenwoud, bos, strand als nevelwoud tegen. Een relatief groot deel van het land bestaat bovendien uit beschermd natuurgebied.

Lees ook: alles over wildlife spotten in Panama.

Zeeschildpadden in Panama
Wat te doen in Panama - baby zeeschildpadden uitzetten

Baby zeeschildpadden uitzetten

Een van de meest bijzondere dingen om te doen in Panama is het uitzetten van baby zeeschildpadden. Bij zonsondergang zag ik maar liefst 180 kleintjes richting zee kruipen. Je kunt dit ervaren in Malena, een gehucht in de provincie Veraguas en een populaire broedplaats voor zeeschildpadden. Toch wordt het nauwelijks door toeristen bezocht.

Ik regelde dit via Loes en Kees, een Nederlands echtpaar dat vanuit Malena tours naar Coiba Island organiseert. Als je in hun B&B verblijft brengen zij je graag in contact met de locals. Een groep vrijwilligers die er al sinds 2004 voor zorgt dat de schildpadeieren hier ongestoord kunnen uitkomen. Je donatie van 10 USD gaat volledig naar hen toe. Ik mocht helpen bij het tellen van de dieren die recent uit het ei waren gekomen en het uitzetten van de zeeschildpadden. Het seizoen loopt van augustus tot begin januari.

Wat te doen in Panama - bekijk het Panamakanaal

Bekijk het Panamakanaal

Het Panamakanaal is een van de bekendste bezienswaardigheden van Panama. Het 80 kilometer lange kanaal verbindt de Stille Zuidzee met de Caribische Zee. Met een tocht door het kanaal kunnen  schepen veel tijd besparen; twee weken varen om precies te zijn! Daardoor is het Panamakanaal van levensbelang voor de internationale scheepvaart. De bekendste manier om het Panamakanaal te bezoeken is bij de Miraflores Locks. Hier is een bezoekerscentrum en een uitzichtpunt. Je bereikt het vanuit Panama-stad met een taxi, Uber of georganiseerde tour. Ga je op eigen gelegenheid? Verdiep je vooraf goed in de timing, want de schepen varen niet regelmatig. Ze gaan meestal heel vroeg of juist laat in de middag door de sluis.

Ook leuk:
Je ziet het Panamakanaal ook tijdens de vlucht van Bocas del Toro naar Panama-Stad en bij het verlaten van Panama-Stad met de auto. Daar zijn bovenstaande foto’s gemaakt.

El Valle de Anton Panama
Wandelen in El Valle de Anton

Wandelen in een groene vulkaankrater

El Valle de Anton is een van de groenste bestemmingen van Panama. Het slaperige dorpje ligt in de gigantische krater van een uitgedoofde vulkaan. De grond is erg vruchtbaar en daardoor zul je veel tropische bloemen en planten zien. Bovendien is het aangenaam koel, omdat El Valle bijna 600 meter boven zeeniveau ligt.

De belangrijkste activiteit in El Valle is wandelen. Er zijn meerdere trails, die allemaal omhoog leiden naar de rand van de krater. Eenmaal boven kijk je over de groene vallei uit. Loop bijvoorbeeld de India Dormida trail. Je kunt dit combineren met een bezoek aan de Chorro Macho waterval. Wil je wel mooi uitzicht maar geen uren wandelen? Ga dan naar The Golden Frog Inn en vraag bij de receptie waar de Pastoreo Trail begint. Na een halfuur klimmen en klauteren ben je op de top en kijk je uit over de groene heuvels.

Eilandhoppen Bocas del Toro
Bocas del Toro Panama

Eilandhoppen op Bocas del Toro

Bocas del Toro is een van de mooiste strandbestemmingen van Panama. Het ligt in het noorden, vlakbij de grens met Costa Rica (heb je plannen om Panama en Costa Rica te combineren, lees dan ook de blog van Jeroen en Alette over Cahuita in Costa Rica). ‘Bocas’ is een verzameling bewoonde en onbewoonde eilanden. Je vindt er die typische relaxte eilandvibe gecombineerd met witte stranden, palmbomen en snorkelplekjes.

Het hoofdeiland (Isla Colon) zul je sowieso aandoen, want hier komt de boot vanaf het vasteland of de binnenlandse vlucht vanuit Panama-stad aan. Op dit eiland is genoeg te doen om je een of twee dagen te vermaken. Verlaat Bocas echter niet zonder te eilandhoppen, want de andere eilanden zijn minder druk bezocht en daardoor nog leuker. Verblijf bijvoorbeeld op Isla Solarte of Isla Bastimentos. Sla ook de Zapatilla tour niet over, een boottocht langs de leukste plekjes van de archipel. Je spot dan dolfijnen, luiaards en zeesterren, gaat snorkelen en relaxen op het strand.

Lees ook: mini reisgids met alles wat je wil weten over Bocas del Toro

Natuur in Panama

Bekijk de mooiste tropische bloemen en planten

Wie graag kleurrijke foto’s maakt, kan zich in Panama aardig uitleven. De natuur is ontzettend groen en overal zie je tropische bloemen en planten. Dat de natuur hier zo opbloeit is natuurlijk ook niet gek wanneer je bedenkt dat het regenseizoen ongeveer de helft van het jaar omvat. Tijdens mijn rondreis door Panama koos ik waar mogelijk voor accommodaties met een tropische tuin. Zoals de prachtige Golden Frog Inn in El Valle de Anton. Maar ook in de vrije natuur kwam ik veel bloemen en planten tegen die ik nog niet eerder had gezien. Zelfs als je geen echte plantenkenner bent, ontdek je in Panama ongetwijfeld nieuwe favorieten. In mijn geval waren dat de kleurrijke Heliconia (foto boven), die iets wegheeft van een paradijsvogelbloem, en de roze bananenplant (foto rechtsonder).

Vogels spotten in Panama
Vogels spotten in Soberania Nationaal Park

Vogels spotten in Soberania Nationaal Park

Alle vogelliefhebbers verzamelen! Je zou het misschien niet verwachten, maar Panama heeft de meest vogelrijke plek ter wereld. Soberania Nationaal Park heeft het wereldrecord in handen voor het grootste aantal vogelsoorten dat binnen 24 uur werd gespot. Dit is dan ook een van de beste plekken om wildlife te spotten in Panama. Hoewel het op nog geen uur rijden van de hoofdstad ligt, heb je kans dat je de wandelpaden in de vroege ochtend helemaal voor jezelf hebt.

Ga absoluut met een gids op pad. In het dichte regenwoud zijn de dieren voor het ongeoefende oog namelijk lastig te spotten. Met behulp van mijn gids Christian (voyair.pty op Instagram) zag ik vogelsoorten zoals de Motmot en Woodpecker, maar ook neusberen, een luiaard en aapjes.

Lees ook: onze uitgebreide blog met alles wat je moet weten over een auto huren in Panama.

Dit artikel bevat affiliate links. Dit betekent dat wij een kleine vergoeding ontvangen wanneer jij via deze link een aankoop doet. Dit kost jou niets extra’s, maar je steunt onze website er wel mee. Lees ook onze disclaimer.

Reis met ons mee

Meer avonturen