Zoek
Sluit dit zoekvak.

Reistips: alles wat je wil weten over een auto huren in Panama

23 januari 2023

Een auto huren in Panama; is dat noodzakelijk om een mooie rondreis te kunnen maken? Het korte antwoord is nee. Het openbaar vervoer is namelijk uitstekend geregeld. Het huren van een auto biedt je echter wel meer vrijheid en comfort. En zorgt ervoor dat je ‘off the beaten path’ bestemmingen makkelijker kunt bereiken. Autorijden in Panama is niet moeilijk. Voordat je hier een auto gaat huren is het echter wel belangrijk om een aantal dingen te weten. Lees verder voor al onze tips over autohuur in Panama.

Auto huren in Panama

Waar kun je een auto huren in Panama?

Alle grote autoverhuurders hebben een kantoor in Panama. Je kunt bijvoorbeeld een auto huren bij Alamo, Hertz, Avis, National, Sixt, Budget of Dollar. Wat echter belangrijk is om te weten, is dat je op slechts twee plaatsen in Panama een auto kunt ophalen en inleveren. Namelijk Panama-Stad (in het noorden) en David (in het zuidwesten). Dat betekent dat wanneer je een ‘compleet rondje’ door Panama wil maken (en dus de eilandengroep Bocas del Toro wil bezoeken), je niet de hele route met een huurauto kunt rijden.

De volgende plaatsen in Panama kun je niet met een huurauto bereiken:

 • Het traject tussen Boquete/David en de haven van Almirante (waar je de boot neemt naar Bocas del Toro). Je kunt de auto in Almirante namelijk niet inleveren.
 • De eilandengroep Bocas del Toro
 • Het traject tussen Bocas del Toro en Panama-Stad

Wil je een complete rondreis door Panama maken? Dan past een huurauto daar als volgt in:

 • Haal de huurauto op in Panama-Stad
 • Bezoek plaatsen als El Valle de Anton, Santa Fe, Pedasi, Santa Catalina of Boquete per huurauto
 • Lever de auto in op de luchthaven van David (op één uur rijden van Boquete)
 • Vanaf hier reis je verder met het openbaar vervoer of een privétransfer naar de haven van Almirante. Daar neem je de boot naar Bocas del Toro. Vanaf Bocas del Toro reis je per binnenlandse vlucht of met de nachtbus terug naar Panama-Stad.

In deze reisroute huur je de auto one way van Panama-Stad naar David. Je betaalt een one way fee omdat je de auto op een andere plek inlevert dan ophaalt. Hoewel David de tweede stad van het land is, is dit geen toeristische bestemming. Voor toeristen is er niets te doen. De enige reden dat de bekende autoverhuurders hier kantoren hebben, is omdat er ook een regionale luchthaven is. De kantoortjes liggen direct naast de vertrekhal.

Lees ook: wij maakten onze rondreis door Panama grotendeels per huurauto. Dit was onze route.

Op de luchthaven van David kun je een auto huren

Een auto huren in Panama-Stad

Let bij het regelen van de autohuur vanuit Panama-Stad goed op welke ophaallocatie je kiest. Autoverhuurders kunnen in Panama-Stad namelijk op drie plekken hun kantoor hebben:

 • Op de internationale luchthaven (Tocumen airport)
 • In het centrum van Panama-Stad
 • Op de regionale luchthaven(Albrook airport)

Start je jouw rondreis met een of meerdere dagen in Panama-Stad? Haal de huurauto dan pas op wanneer je Panama-Stad gaat verlaten. Hoewel er in Panama-Stad wel hotels zijn waar je een huurauto kunt parkeren (zoals Tryp by Wyndham Panama Centro, dat een grote parkeergarage heeft), kun je een huurauto bij de meeste bezienswaardigheden in de stad lastig parkeren. Je kunt de bezienswaardigheden in Panama-Stad dus beter met een taxi, Uber of privétransfer bekijken.

Tip: Bij het verlaten van Panama-Stad rijd je waarschijnlijk over de Puente de las Américas. Aan het eind van deze brug is rechts een kleine parkeerplaats. Op de kaart heet dit Mirador de las Américas. Vanaf hier kun je mooie foto’s maken van de ingang van het Panamakanaal.

Auto huren of openbaar vervoer in Panama? Wij vertellen je alles wat je wil weten om deze keuze te maken

Welk type auto huren in Panama?

Bij het huren van een auto in Panama kun je kiezen uit een ‘normale’ personenwagen of een type Jeep/pick-up. Wij kozen voor het laatste vanwege de hogere wegligging. Dat is niet strikt noodzakelijk maar wel prettig. De wegen in Panama zijn over het algemeen goed geasfalteerd, maar je moet wel regelmatig oppassen voor potholes (gaten in het wegdek). Daarnaast is het laatste stukje weg naar een accommodatie of bezienswaardigheid vaak onverhard. Ook parkeerplaatsen zijn vaak onverhard. Een auto met een hogere wegligging is dan fijn. Natuurlijk kun je ook een kleinere auto huren om geld te besparen, maar dan moet je op dit soort stukken wat voorzichtiger rijden.

De meeste Panamezen rijden zelf in een Jeep type of pick-up. Van een local begrepen we echter dat dit vooral komt omdat de benzineprijs relatief laag is. Tijdens onze reis (november 2022) betaalden we 1,14 USD voor een liter 95-Benzine. 

Lees ook: dit zijn de leukste dingen om te doen in Panama.

Hoe zijn de wegen in Panama? Wij delen onze ervaringen met autorijden in dit Midden-Amerikaanse land.

Hoe zijn de wegen in Panama?

Zoals gezegd zijn de wegen in Panama over het algemeen goed geasfalteerd. Tussen Panama-Stad en David loopt de Carretera Interamericana (Interamerican Highway). Op sommige plekken is dit een snelweg en op andere plekken lijkt het meer op wat wij in Nederland een regionale weg zouden noemen. De Interamerican Highway loopt regelmatig door grote plaatsen heen. Dat merk je direct, want je passeert dan ook de bekende fastfoodketens zoals McDonald’s en Wendy’s. Hier zitten meestal ook grote supermarkten in de buurt.

Wie vaker auto heeft gereden in Midden-Amerika, weet dat ze hier gek zijn op verkeersdrempels. Ze bouwen ze graag zo hoog mogelijk en voorzien ze van een felgeel kleurtje. Panama is hierop geen uitzondering. En hoe goed je ook van plan bent erop te letten; tijdens het autorijden in Panama zul je er ongetwijfeld een of meerdere over het hoofd zien. Ook moet je alert zijn op overstekende dieren in Panama, vooral loslopende honden. Wij kwamen zelfs een luiaard tegen die bezig was om de weg over te steken!

De snelheden op de hoofdweg variëren over het algemeen van 80 tot 100 kilometer per uur. Je moet echter heel goed letten op de snelheidsbeperkingen. Die zijn er namelijk veel én de snelheid gaat op die plekken flink naar beneden. Dit gebeurt meestal in de buurt van iets ‘speciaals’, zoals een school of bijvoorbeeld wanneer de snelweg door een dorpje loopt. Mijn advies is om je echt aan deze snelheidsbeperkingen te houden – ook al doen de meeste locals dat niet. Er staat namelijk veel politie langs de weg. Meestal zijn dat motoragenten met een mobiel flitsapparaat op zak.

Tanken in Panama wordt voor je gedaan; handig!

Verkeersboete in Panama

Ik noemde het hierboven al even: er staat om de haverklap politie langs de weg. Meestal in de buurt van de tijdelijke snelheidsverlagingen. Wat deze zones vervelend maakt, is dat de borden het niet altijd goed aangeven. Ook wij hebben er onverhoopt een over het hoofd gezien – en uiteraard precies daar stond een motoragent te flitsen. Zo kregen wij een boete voor te hard rijden.

Een verkeersboete in Panama is niet alleen vervelend vanwege de kosten. Het brengt ook behoorlijk wat administratieve rompslomp met zich mee. Je krijgt de boete uitgereikt in de vorm van een bonnetje. Hierop staan het bedrag en de datum dat het bedrag uiterlijk betaald moet zijn. Met dit bonnetje moet je zelf naar een kantoor van de plaatselijke ATTT (Autoridad del Transito y Transporte Terrestre). Let op: je moet naar het kantoor van de ATTT in dezelfde provincie als waar je de boete hebt gekregen. In ons geval kregen wij de boete net voor de stad David. Het was best wat uitzoekwerk om te achterhalen waar we moesten betalen. ‘Gelukkig’ voor ons bleek het provinciekantoor van de ATTT ook in David te zitten.

Krijg je tijdens je reis een verkeersboete en heb je geen zin of tijd om zelf naar het kantoor van de ATTT te gaan? Dan kun je de boete ook inleveren bij je autoverhuurder. Zij rekenen echter wel administratieve kosten om alles voor je te regelen. Heb je de boete zelf betaald, neem dan een kopie van de boete inclusief het betalingsbewijs mee naar je autoverhuurder wanneer je de auto inlevert.

Op Bocas del Toro ben je aangewezen op het openbaar vervoer of een taxi

Rondreis Panama: kiezen voor het huren van een auto of openbaar vervoer?

Heb je een auto nodig om een rondreis door Panama te kunnen maken? Nee, zeker niet. Het openbaar vervoer in Panama is uitstekend geregeld en betaalbaar.

Het huren van een auto in Panama is een luxekeuze. Het geeft je extra vrijheid en comfort. Ook zorgt het ervoor dat je off the beaten path accommodaties kan kiezen. De accommodatie die wij in El Valle de Anton hadden (Golden Frog Inn) lag bijvoorbeeld buiten het centrum. Een prachtige locatie op een heuvel, omgeven door een tropische tuin en met een eigen hiking trail. Met de auto was het nog geen tien minuten rijden naar de hoofdstraat. Te voet was het echter 40 minuten, dus zou je deze accommodatie zonder auto niet snel kiezen.

Om de toeristische bestemmingen te bezoeken die tussen Panama-Stad en David liggen, neem je diverse afslagen langs de Interamerican Highway. Deze zijwegen brengen je respectievelijk verder het binnenland in of juist dichter naar de kust toe. Ik vond dit meestal mooie wegen om te rijden, vooral de weg richting El Valle de Anton. De (goede asfalt-)weg slingert door het landschap, dat steeds groener, hoger en mooier wordt naarmate je El Valle nadert. Als je zelf rijdt beleef je dit toch anders dan wanneer je achterin een busje zit.

Een auto huren in Panama is een stuk duurder dan het openbaar vervoer. In Panama betaal je met US Dollar, dus je profiteert helaas niet van een gunstige lokale valuta. Ik vind de afweging tussen autohuur en openbaar vervoer in Panama dus vooral een budgetkwestie. En zoals in het begin van deze blog vermeld, kun je helaas ook niet de hele rondreis met een auto rijden. Als je de eilandengroep Bocas del Toro wil bezoeken, heb je sowieso openbaar vervoer nodig.

Is het veilig om een auto te huren in Panama? Wij vonden van wel!

Is het veilig om een auto te huren in Panama? Is rijden in Panama gevaarlijk?

Wij vonden rijden in Panama niet gevaarlijk. Sterker nog; Panama is een van de makkelijkste landen waar wij tot nu toe auto hebben gereden. Buiten de hoofdstad (Panama-Stad) is het verkeer relatief rustig en overzichtelijk. Wij hebben het dan ook als veilig ervaren om een auto te huren in Panama.

Overige tips voor autorijden in Panama

 • Pas op voor potholes, loslopende honden en hoge verkeersdrempels
 • Let goed op de borden die snelheidsvermindering aangeven; er staat veel politie langs de weg
 • Tankstations hebben een medewerker die voor jou tankt en waar je ook bij afrekent. Je herkent dit doordat er op de pomp ‘servicio completo’ staat
 • Verkeersborden geven de snelheid in kilometers aan
 • Vermijd rijden in het donker
 • ‘Reduzca la velocidad’ = verminder je snelheid. Dit bord wordt meestal gevolgd door een ander bord dat de verminderde snelheid aangeeft.
 • Tijdens onze reis (november 2022) was een internationaal rijbewijs voor Panama niet nodig bij een verblijf korter dan 90 dagen. Ons eigen rijbewijs in combinatie met ons paspoort (waarin de douane de datum stempelt waarop je in Panama bent aangekomen) volstond.
 • Let er bij het boeken van accommodatie op dat er een parkeerplaats bij zit. Dit is niet overal het geval. Daarentegen kun je met een auto juist op leuke, afgelegen plaatsen overnachten die je zonder auto niet zo makkelijk bereikt. Zoals Golden Frog Inn in Valle de Anton en Boquete Tree Trek Resort in Boquete.
 • Wil je jouw rondreis (grotendeels) zelf regelen, maar vind je het fijn om voor een aantal zaken terug te kunnen vallen op een lokale touroperator? Wij boekten een aantal losse services via Shana Travel. Onder andere de autohuur en de privétransfer van David naar Almirante/Bocas del Toro. De eigenaresse (Schoschana) van deze Panamese reisorganisatie spreekt Nederlands en was tijdens onze reis altijd bereikbaar bij vragen. Zo hielp zij ons uitzoeken waar we de verkeersboete konden betalen.

Dit artikel bevat affiliate links. Dit betekent dat wij een kleine vergoeding ontvangen wanneer jij via deze link een aankoop doet. Dit kost jou niets extra’s, maar je steunt onze website er wel mee. Lees ook onze disclaimer.

Reis met ons mee

Meer avonturen