Zoek
Sluit dit zoekvak.

Wildlife spotten in Panama: onze top 15 dieren

22 december 2022

Natuur en wildlife vormen de grootste aantrekkingskracht van Panama. Dit land in Midden Amerika heeft de meest vogelrijke plek op aarde en een nationaal park dat zelfs wordt vergeleken met de Galapagos. De variatie aan landschappen is enorm: van tropisch regenwoud tot nevelwoud, mangrove en koraalriffen. In Panama maak je kans op onvergetelijke wildlife ontmoetingen. Zoals het uitzetten van baby zeeschildpadden, snorkelen met haaien en het spotten van papegaaien, apen en gifkikkers.

Vogels spotten in Panama

Waar kun je het beste dieren spotten in Panama?

Dat Panama een wildlife paradijs is, mag duidelijk zijn. Eén derde van het land is beschermd natuurgebied. Met honderden soorten zoogdieren, reptielen en amfibieën is er voor elk wat wils. Voor twee soorten dierenliefhebbers is een vakantie naar Panama extra aantrekkelijk:

 • Ben je een vogelspotter? Dan moet je eigenlijk eens in je leven in Panama zijn geweest. Panama heeft bijna 1000 vogelsoorten en het land heeft met Soberania Nationaal Park zelfs het record voor de meest vogelrijke plek ter wereld in handen.
   
 • Ben je een snorkelaar of duiker? Dan is een bezoek aan Coiba Island een must. Dit nationaal park wordt niet voor niets vergeleken met de Galapagos Eilanden.


Wij maakten een Panama rondreis van 3 weken en bezochten meerdere bestemmingen. Dit vonden wij de beste plekken om wildlife te spotten in Panama:  

Luiaard spotten in Panama
Wildlife Panama

Wildlife Panama: dieren spotten in Soberania Nationaal Park

Soberania is een nationaal park op een klein uur rijden van Panama-stad. De diversiteit aan diersoorten in dit regenwoud is enorm. Zo leven er meer dan 100 verschillende soorten zoogdieren. Het park is vooral bekend bij vogelliefhebbers, omdat er 525 vogelsoorten leven. Soberania Nationaal Park heeft zelfs het wereldrecord in handen voor het grootste aantal vogels dat binnen 24 uur is gespot!

Als je wildlife wil spotten in Soberania Nationaal Park, raad ik absoluut aan om met een gids te gaan. Door de enorm hoge bomen en het dichte regenwoud is het moeilijk om de dieren zelf te ontdekken. Je kunt kiezen uit een wandeling langs de Pipeline Trail of Plantation Trail. Deze paden zijn vergelijkbaar en vragen weinig inspanning. Het enige nadeel is dat het one-way trails zijn, dus alles wat je op de heenreis loopt moet je ook weer teruglopen. Neem voldoende water mee, want de temperatuur en vochtigheidsgraad zijn hoog. Zorg ook voor goede wandelschoenen.

Plantation Trail Soberania National Park

Wildlife Panama: dieren spotten op Coiba Island

Coiba Island in Panama is een van de meest afgelegen, bijzondere plekken waar ik ooit ben geweest. Het ligt in het zuiden van Panama en bestaat uit 38 eilanden, omringd door koraalriffen. De natuur en het koraal zijn in zeer goede staat. De reden hiervan is duisterder dan de idyllische stranden doen vermoeden. Tot 2004 was Coiba Island namelijk een gevangeniseiland. Toen de gevangenis sloot, werd Coiba Island een nationaal park. Van de gevangenis is geen spoor meer over.  

Op Coiba Island kun je diverse hikes maken. Bijvoorbeeld de Sendero los Monos, een hike door het regenwoud waarbij je apen kunt zien. Ook zagen we veel vogelsoorten, zoals geelvleugelara’s, fregatvogels en bruine Jan-van-Genten. In alle eerlijkheid bezoek je Coiba Island echter vooral voor de onderwaterwereld. Ik zag hier vissoorten die ik nog nooit eerder had gezien en snorkelde met zeeschildpadden en witpuntrifhaaien. Tijdens de boottocht naar Coiba Island kun je ook dolfijnen en walvissen tegenkomen.

In deze blog lees je alles over een bezoek aan Coiba Island in Panama.

Reisblog Coiba Island

Wildlife Panama: dieren spotten in Boquete

Terwijl bijna heel Panama warm en tropisch is, ligt Boquete middenin het nevelwoud. Het landschap is heuvelachtig en ontzettend groen, maar ook vaak mistig en regenachtig. De grond is ontzettend vruchtbaar, mede doordat de omgeving van Boquete de enige vulkaan van Panama heeft (de vulkaan Baru). Als je van tropische bloemen en planten houdt, dan zit je hier goed.

In Boquete kun je prachtige wandelingen maken door het nevelwoud, langs krachtige watervallen (tip: de Lost Waterfalls Trail is een fantastische hike). Ook is er een parcours met hangbruggen waarbij je over de boomtoppen uitkijkt. Qua wildlife kun je hier onder andere vlinders en vogels zien. Hét dier dat elke bezoeker aan Boquete op zijn verlanglijst heeft staan, is de quetzal. Om deze vogel te spotten kun je het beste met een gids op pad gaan.

Lees ook: dit zijn de leukste dingen om te doen in Boquete

Hangbruggen Boquete

Wildlife Panama: dieren spotten op Bocas del Toro

Bocas del Toro is een tropische eilandengroep in het noordwesten van Panama. Het bestaat uit zowel bewoonde als onbewoonde eilanden. Het landschap is een verzameling van zandstranden, koraalriffen, mangrovebossen en tropisch regenwoud. Een ideale bestemming voor wie wandelen en wildlife wil combineren met zon, zee en strand.

Op Bocas del Toro kun je zowel klein als groot wildlife spotten. Dolphin Bay op Bocas del Toro is bijvoorbeeld een van de beste plaatsen in Panama om dolfijnen te zien. Op Starfish Beach bewonder je bijzondere zeesterren. Ook voor gekleurde gifkikkers ben je op Bocas del Toro aan het juiste adres, al zul je dan wel verder moeten kijken dan het hoofdeiland Isla Colon. Wij sliepen een aantal nachten in een afgelegen lodge op een van de minder drukke eilanden, Isla Solarte. Elke avond, vlak voor zonsondergang, zagen we grote groepen vogels overvliegen. Zo zagen we vanaf ons balkon groene papegaaien. Tijdens het snorkelen zag ik meerdere roggen, maar na het bezoek aan Coiba Island viel de variatie aan vissen bij Bocas del Toro wel tegen.

Lees ook: alles over de eilanden van Bocas del Toro

Dieren spotten op Bocas del Toro

Wildlife Panama: top 15 gaafste dieren om te spotten

1. Luiaard
2. Geelvleugelara
3. Quetzal
4. Neusbeer
5. Gifkikker
6. Zeeschildpad
7. Héél veel vogels
8. Witpuntrifhaai
9. Dolfijn
10. Zeester
11. Brulaap
12. Witkop kapucijnaap
13. Tropische vissen
14. Vlinders
15. Baby zeeschildpad

Luiaard spotten in Panama

1. Luiaard

Iedereen die een Panama rondreis maakt, hoopt natuurlijk een luiaard te spotten. Gelukkig is de kans dat je een luiaard in het wild ziet in Panama vrij groot. Er leven namelijk meerdere soorten luiaards (zowel tweevingerige als drievingerige) op meerdere plaatsen in het land. In bijna alle gevallen zul je de luiaard hangend in een boom treffen. Onze gids vertelde namelijk dat een luiaard slechts één keer per week naar beneden klimt, om te poepen. Zie je (net zoals wij) dus een luiaard op de grond? Dan heb je veel geluk. Wij kwamen er een tegen langs de weg, gewoon tijdens het autorijden in Panama!

Waar te zien:

 • Soberania Nationaal Park
 • Sloth Island bij Bocas del Toro (te zien tijdens de Zapatilla tour).
 • Wil je gegarandeerd luiaards spotten tijdens je Panama rondreis? Bezoek dan het Sloth Sanctuary in het Gamboa Rainforest Reserve. Dit ligt op 45 minuten rijden van Panama-stad

2. Geelvleugelara

De geelvleugelara is misschien wel de meest kleurrijke vogel die je in Panama kunt zien. Hoewel de naam anders doet vermoeden, is deze papegaaiensoort vooral rood met blauw gekleurd. Om een geelvleugelara in Panama te kunnen zien, moet je een boottocht maken naar het afgelegen Coiba Island. Op het vasteland van Panama worden geelvleugelara’s nauwelijks gezien. Dat maakt een ontmoeting erg speciaal. Niet alleen zijn de dieren prachtig om te zien, ze zijn ook leuk om te observeren. Met hun snavel als gereedschap kunnen deze slimme vogels zelfs de hardste noten kraken.

Waar te zien: Coiba Island Nationaal Park. 

3. Quetzal

De quetzal is een van de meest iconische vogels van Midden-Amerika. Dat komt door zijn kleurrijke uiterlijk (een combinatie van rood, groen en blauw), maar ook door zijn emotionele waarde. De Azteken brachten de quetzal in verband met een van hun goden. Daarnaast staat de quetzal symbool voor vrijheid, omdat dit dier in gevangenschap altijd zal sterven. Hoewel de quetzal door Guatemala is geclaimd in hun nationale vlag en wapen, kun je deze vogelsoort ook op één plek in Panama spotten. Omdat de vogels meestal hoog in de boom zitten, is het wel lastig om ze zelf te vinden. Je maakt de meeste kans als je met een getrainde gids op pad gaat.

Waar te zien: in het nevelwoud van Boquete.

Wildlife spotten in Panama

4. Neusbeer

Neusberen zijn leuke dieren om in het wild te zien. Ze zien er aandoenlijk uit met hun langwerpige, wit omrande neus en staart die rechtop staat wanneer ze lopen. Neusberen leven in groepen, dus je ziet er meestal meerdere tegelijkertijd. Overdag speuren ze de grond af naar voedsel, zoals insecten. Als het bedtijd wordt, klimmen ze een boom in op zoek naar een veilige overnachtingsplek.  Omdat ze op meerdere plekken in Panama leven, is de neusbeer een van de meest gespotte zoogdieren van Panama.

Waar te zien:

 • Soberania Nationaal Park
 • Metropolitan Natural Park (Panama-stad)
 • Boquete, dé outdoorbestemming van Panama

Wildllife spotten in Panama

5. Gifkikker

Je hebt het misschien al wel eens gehoord; hoe feller van kleur, hoe giftiger de kikker is. Voor andere dieren fungeert dit als waarschuwing dat zij de gifkikker beter met rust kunnen laten. Gifkikkers zijn een van de kleinste soorten wildlife die je in Panama kunt spotten. Op de tropische eilanden van Bocas del Toro vind je de meeste variatie qua kleuren. Wij zagen hier gifkikkers in de kleuren rood, oranje en groen. De diertjes hopten vrolijk rond, zonder zich aan ons te storen.

Waar te zien: Op de eilanden van Bocas del Toro. Bijvoorbeeld Red Frog Beach (Isla Bastimentos) of tijdens de hike van de Bambuda Lodge naar Hospital Point (Isla Solarte).

6. Zeeschildpadden

Zeeschildpadden zijn de droom van elke snorkelaar. Ze zijn prachtig om te zien en bewegen zich sereen en soepel door het water. Van de in totaal zeven soorten zeeschildpadden leven er vijf in Panama. Dit zijn de groene zeeschildpad, karetschildpad, onechte karetschildpad, lederschildpad en dwergschildpad. Je kunt ze langs beide kusten vinden, zowel aan de Caribische Zee als de Stille Oceaan. Ik had het geluk om tijdens het snorkelen bij Coiba Island drie verschillende soorten te zien. Dat komt doordat de koraalriffen rondom Coiba in uitstekende conditie zijn. Voor de karetschildpad is Coiba Island zelfs een van de belangrijkste voedselgebieden ter wereld.

Waar te zien:

 • Coiba Island Nationaal Park
 • De eilanden van Bocas del Toro
 • Het zuiden van de provincie Veraguas (een deel van Panama waar relatief weinig toeristen komen)  

Vogels spotten in Panama

7. Wildlife Panama: vogels spotten

Voor vogelliefhebbers is Panama een van de mooiste vakantiebestemmingen ter wereld. In het hele land spot je eenvoudig kolibries, bijvoorbeeld als jouw accommodatie bakjes met suikerwater heeft opgehangen. In Nationaal Park Coiba kun je indrukwekkende zeevogels zien, zoals fregatvogels en Jan-van-Genten. Voor een ontmoeting met de legendarische quetzal reis je naar het nevelwoud van Boquete. Maar misschien wel de beste vogelbestemming in Panama is Soberania Nationaal Park. Wij zagen hier de kleurrijke motmot met zijn slingerende staart, de bijzondere woodpecker en nog veel meer.

Waar te zien:

 • Soberania Nationaal Park
 • Coiba Island Nationaal Park
 • Boquete

Foto door Kees Groenendijk / Tanager Tourism

8. Witpuntrifhaai

Een witpuntrifhaai is makkelijk te herkennen. Zoals de naam al verklapt, heeft deze tropische haaiensoort namelijk witte puntjes op zijn rug- en staartvinnen. Een volwassen exemplaar is gemiddeld één meter lang. En daardoor behoorlijk indrukwekkend om te zien, wanneer je er als snorkelaar een tegenkomt! Toch hoef je niet te schrikken, want zolang je zelf op gepaste afstand blijft is deze haai weinig in mensen geïnteresseerd. Bovendien zijn ze overdag meestal in slaap, op de zandbodem van koraalriffen. Als je gaat snorkelen in Coiba Nationaal Park, heb je goede kans witpuntrifhaaien te spotten.

Waar te zien: Coiba Island Nationaal Park.

Dolphin Bay Bocas del Toro

9. Dolfijnen

In Panama kun je een van de populairste diersoorten ter wereld in het wild zien: de dolfijn. Dat kan zowel in de Stille Oceaan als de Caribische Zee. Bij Bocas del Toro is zelfs een baai die Dolphin Bay wordt genoemd, omdat je hier vrijwel met zekerheid tuimelaar dolfijnen ziet. De baai ligt beschut tussen de eilanden, dus is hier veel voedsel te vinden. Je bent echter nooit de enige toeschouwer. Een meer natuurlijke ervaring heb je tijdens de boottocht van het vasteland van Panama naar Coiba Island. Wij zagen onderweg meerdere dolfijnen uit het water springen.

Waar te zien:

 • Dolphin Bay, Bocas del Toro. Dit is één van de stops van de Zapatilla Tour, de populairste dagexcursie van Bocas del Toro. Kies voor een kapitein die gepaste afstand houdt, want sommige kapiteins zitten de dolfijnen op een vervelende manier met hun boot achterna.  
 • Tijdens de boottocht van het Panamese vasteland naar Coiba Island.

Starfish Beach Bocas del Toro

10. Zeesterren

Zeesterren leven op de bodem van de oceaan, maar het water hoeft niet diep te zijn. Als het maar zout water is. In Panama kun je in zeer ondiep water zeesterren spotten. Daardoor kun je deze mooie (en verrassend grote) dieren goed van dichtbij bekijken.

Goed om te weten: raak een zeester nooit aan. Natuurlijk is dat bij wilde dieren sowieso het devies, maar voor zeesterren geldt dit in het bijzonder. Buiten het water gaan zeesterren namelijk heel snel dood. Helaas zijn er nog altijd toeristen die het leuk vinden om een selfie te maken met een zeester en ze daarvoor uit het water halen. Op het bekende Starfish Beach op Bocas del Toro staan daarom veel waarschuwingsborden.

Waar te zien:

 • Starfish Beach op Isla Colon, Bocas del Toro
 • Bij een eilandje waar je stopt tijdens de Zapatilla Tour op Bocas del Toro

Coiba Island brulaap

11. Brulapen

Maak je een wandeling door de jungle en klinkt het plotseling alsof je honden hoort blaffen? Dan is de kans groot dat er brulapen in de buurt zijn! Hun krachtige roep is van kilometers ver te horen. Ze reageren ook op andere geluiden, zoals passerend verkeer. Brulapen leven in groepen en voelen zich uitstekend thuis in het regenwoud, maar ook in de mangrove. In principe kun je brulapen overal in Panama spotten. Wij zagen ze onder andere in Nationaal Park Soberania.

Waar te zien:

 • In heel Panama
 • Op Coiba Island kun je de Coiba brulaap zien, een subsoort die alleen hier voorkomt

12. Witkop kapucijnapen

De witkop kapucijnaap is een leuke apensoort om te zien. Dat komt door zijn kleine, slanke lijfje en witte kop en schouders. Maar ook doordat deze diersoort veel verschillende gezichtsuitdrukkingen heeft. Ze leven in groepen en slingeren als acrobaten van de ene naar de andere boomtak. Een leuk weetje is dat witkop kapucijnapen gebruik maken van ‘werktuigen’. Ze gebruiken bijvoorbeeld stenen om noten open te breken die ze met hun bek niet open kunnen krijgen. Deze apensoort leeft in heel Midden-Amerika en ook in Panama heb je een goede kans om er een te zien. Wij zagen ze in Soberania Nationaal Park en op Coiba Island.  

Waar te zien: heel Panama.

13. Tropische vissen

Op weinig plekken ter wereld zag ik zo’n variatie aan vissoorten als in Panama. Nu moet ik er wel bij vermelden dat dit slechts op één plek was, namelijk Coiba Island. Dit is een van de beste snorkelplekken op aarde, dus sla dit natuurpark zeker niet over tijdens je Panama vakantie. Bij de eilanden van Bocas del Toro ben ik ook meerdere keren gaan snorkelen, maar wat je daar kunt zien is absoluut niet te vergelijken met Coiba Island.

Bij Coiba Island zag ik bijna teveel vissoorten om op te noemen. Zoals meerdere kogelvissen, de kleurrijke King Angelfish, papegaaivissen, de maskerwimpelvis met zijn kenmerkende sikkelvormige rugvin en een grote school Razor Surgeonfish met felgele staarten. De vissen zijn er in alle soorten en maten, van de kleine koraalkruiper (die zoals zijn naam al verklapt graag in het koraal verstopt zit) tot de Blauwvin Trevally die ontzettend groot kan worden.

Waar te zien: Coiba Island Nationaal Park.

Vlinders spotten in Panama

14. Vlinders

Tijdens een Panama rondreis ga je ongetwijfeld veel vlinders zien. Panama heeft maar liefst 1.500 verschillende soorten. Dat is tien procent van alle vlindersoorten ter wereld! Wij zagen in Panama  meerdere blauwe morpho’s (een felblauwe vlinder) in het wild, maar ook glasvleugelvlinders (met doorzichtige vleugels).

Als je het leuk vindt om vlinders te fotograferen, dan kun je in Panama een ‘mariposario’ bezoeken. Dat is het Spaanse woord voor vlindertuin. Bij zo’n bezoek krijg je uitleg over het proces waarbij rupsen zich ontpoppen tot vlinders. Ook kun je rupsen en cocons in verschillende stadia zien.

Waar te zien:

 • In heel Panama in het wild
 • Mariposarios vind je in El Valle de Anton en Boquete

Zeeschildpadden in Panama

15. Baby zeeschildpadden

Hoewel de volwassen zeeschildpad verderop in deze lijst al werd genoemd, vinden wij deze wildlife ervaring een aparte vermelding waard. In Panama kun je namelijk baby zeeschildpadden uitzetten. Dit kan in het zuiden van de provincie Veraguas, een populaire broedplaats voor zeeschildpadden. Het seizoen loopt van augustus tot begin januari. De piek is in november.

In het plaatsje Malena patrouilleert een groep vrijwilligers over de stranden. Zodra ze eieren vinden, nemen ze deze mee naar een veilige plaats. Daar kunnen de eieren uitkomen zonder gevaar te lopen. Zodra de kleintjes uit hun ei zijn gekomen, worden ze uitgezet. In 2022 heeft het team zo’n 60.000 baby zeeschildpadden geholpen. Wij mochten bij zonsondergang 180 baby’s uitzetten en dat was onvergetelijk!

Waar te zien:
in het plaatsje Malena. Een bezoek moet je vooraf regelen. Dat kan via Heliconia B&B, gerund door een Nederlands biologen echtpaar dat al jaren in Panama woont.

Dit artikel bevat affiliate links. Dit betekent dat wij een kleine vergoeding ontvangen wanneer jij via deze link een aankoop doet. Dit kost jou niets extra’s, maar je steunt onze website er wel mee. Lees ook onze disclaimer.

Reis met ons mee

Meer avonturen