Zoek
Sluit dit zoekvak.

Lost Waterfalls Trail: de mooiste hike van Boquete

2 februari 2023

Wie naar het nevelwoud van Boquete in Panama reist, moet daar minstens één wandeling maken. De groene heuvels van Boquete, langs hun toppen vaak omlijst door mistflarden, lenen zich namelijk perfect voor een avontuurlijke hike. Onze aanrader voor een hike in Boquete is de Lost Waterfalls Trail. Je wandelt daarbij niet alleen langs drie watervallen, maar ook door een dichtbegroeid bos vol tropische planten.

Lost Waterfalls Trail hike Boquete

Lost Waterfalls Trail Boquete: de hike in het kort

Duur en lengte: 3 uur retour / 3,5 kilometer in totaal
Hoogteverschil: 300 meter
Route: Je loopt dezelfde weg heen als terug

Kosten: 10 USD per persoon

Waarom deze hike ‘The Lost Waterfalls’ heet is mij een raadsel, want de watervallen liggen niet bepaald verstopt. Ze liggen op privéterrein en hoewel de entree niet goedkoop is, krijg je hier wel een goed onderhouden en aangegeven pad voor terug. De Spaanse naam van deze hike (Los Tres Cascadas) dekt de lading een stuk beter, want in feite is het een wandeling langs 3 watervallen. De watervallen zijn (in het regenseizoen) indrukwekkend en krachtig.

De route is avontuurlijk en stiekem best inspannend. Op sommige stukken moet je echt klauteren; hier hangen touwen om je te helpen. Je loopt hetzelfde pad heen als terug. Dat is echter geen straf, want de omgeving is fantastisch. Je wandelt door een dichtbegroeid bos vol tropische planten en grote bladeren.

Het nevelwoud van Boquete in Panama

Het startpunt van de Lost Waterfalls Trail

Het startpunt van de Lost Waterfalls Trail ligt 10 kilometer buiten het centrum van Boquete. Het staat op Google Maps aangegeven als ‘The Lost Waterfalls’. Heb je een huurauto, dan rijd je er vanuit Boquete in 20 minuten naartoe. De route is prachtig! Je slingert door een groene omgeving, over een smalle weg en meerdere bruggen. Je kunt je auto parkeren bij het bord. Vervolgens sla je rechtsaf en steek je via een hangbrug de rivier over. Dit is al direct een mooi fotomoment!

Startpunt Lost Waterfalls Trail in Boquete

Het pad loopt vanaf hier omhoog en heeft meteen een pittige stijging. Na een tijdje gaat het pad over in een soort trap. Je vraagt je misschien af of je wel goed bent gelopen en of het klopt dat het direct al zo steil is. Zodra je het gevoel krijgt dat je iemands privétuin binnen bent gestapt, weet je dat je goed zit. Aan het eind van de tuin staat een hutje. Hier schrijf je jezelf in en betaal je de entree.  

Heb je geen eigen vervoer? Dan kun je in het centrum van Boquete ook de lokale bus (collectivo) nemen. Vraag bij je accommodatie waar je kunt opstappen. Lopen raad ik af, want te voet duurt het 2 uur om van het centrum van Boquete bij het startpunt te komen.

Lost Waterfalls Trail: de mooiste hike van Boquete

Aan het begin van de Lost Waterfalls Trail heb je nog uitzicht op de heuvels van Boquete. Daarna duik je het bos in en zie je alleen nog maar groen. Wat het nevelwoud als landschapstype zo bijzonder maakt, is dat veel bomen begroeid zijn met planten en bloemen. Het is een van de meest groene delen van Panama.

Hike langs drie watervallen

Na een tijdje vang je door de bladeren heen een glimp van de eerste waterval op. Het is echter het leukste om eerst naar de tweede en derde waterval te lopen. Hiervoor neem je op de splitsing het pad naar links. Je komt dan eerst bij de tweede waterval. Ik was onder de indruk van hoe krachtig deze is; het is absoluut geen miezerig waterstraaltje! Je kunt dichtbij de waterval komen, zoals op de foto hieronder is te zien.

Vervolgens loop je door naar de derde en verst gelegen waterval. In dit deel van de hike zitten avontuurlijke stukken. Op enkele delen hangen touwen om je te helpen met klauteren. Op de heenweg heb je deze misschien nog niet nodig, maar voor de afdaling op de terugweg vond ik het toch wel prettig dat ze er hingen! Het zorgt ook voor een avontuurlijk gevoel.

De derde waterval is de extra inspanning zeker waard. Dit is namelijk de mooiste en grootste waterval van de Lost Waterfalls Trail. Op de terugweg kom je nog een keer langs de tweede waterval en kun je deze nogmaals bewonderen. Daarna kun je eventueel de afslag naar de eerste waterval nemen. Dit is een flink stuk naar beneden (en daarna dus weer omhoog klimmen) maar gelukkig kun je van bovenaf ongeveer inschatten wat het hoogteverschil is. Zo kun je zelf bepalen of je daar nog zin in hebt. Ik vond de eerste waterval het minst indrukwekkend van de drie.

De derde waterval van de Lost Waterfalls Trail in Boquete
/

Modderpaadjes en klauteren over boomwortels

Ik liep de Lost Waterfalls Trail in november. Dit is de laatste maand van het regenseizoen. Het pad was ontzettend modderig, mede doordat het in deze periode elke dag wel even regent in Boquete. Ook in het droge seizoen verwacht ik echter dat dit een medium hike is en dat het pad mogelijk nog steeds glibberig zal zijn. Er zitten weinig vlakke stukken in de route en er liggen veel rotsen en boomwortels. Daardoor moet je elke stap met aandacht zetten. Dat zorgt ervoor dat je – ondanks de relatief korte afstand – toch zeker 3 uur over deze hike doet. Trek inclusief reistijd dus minimaal een halve dag uit voor de Lost Waterfalls Trail.

Reisblog Boquete Panama
De Lost Waterfalls Trail is een inspannende hike met 300 meter hoogteverschil
De eerste waterval van de Lost Waterfalls Trail in Boquete

Praktische tips voor de Lost Waterfalls Trail in Boquete:

  • Zorg voor wandelschoenen met een goed profiel. Het pad kan erg modderig zijn, zeker in het regenseizoen (van april tot en met november) of na een regenbui.
  • Als het regent kun je gemakkelijk uitglijden of je enkel verzwikken, onderschat de route dus niet.
  • In het regenseizoen kun je er bijna vanuit gaan dat het vanaf het middaguur gaat regenen. Hoe vroeger je aan de hike begint, hoe groter de kans is dat je het droog houdt.
  • Eigenlijk maak je in Boquete altijd kans om overvallen te worden door een regenbui. Wanneer het in Boquete regent houdt dit meestal relatief lang aan, omdat de wolken tussen de heuvels in blijven hangen. Daarom raden wij aan om altijd regenkleding bij je te hebben als je gaat wandelen in Boquete. Voor de watervallen zelf is dit trouwens niet nodig. Er komt wel wat spray van de watervallen af, maar je wordt zeker niet drijfnat als je op de foto wil gaan.
  • Als je tas niet waterdicht is, dan is het handig om ook iets mee te nemen om je elektronica te beschermen. Wij namen tijdens onze hikes een dry bag mee die we klein konden opvouwen. Gelukkig hielden we het tijdens de Lost Waterfalls Trail droog, maar bij een andere hike in Boquete regenden we tot op ons ondergoed nat en was deze dry bag van 20 liter een lifesaver voor onze camera.
  • Heb je de smaak van hiken in Boquete te pakken gekregen? Dan kun je ook de Pipeline Trail (2,5 uur) en de Pianista Trail (day hike) doen. De Pipeline Trail kun je prima zelf lopen. Voor de Pianista Trail wordt een gids aangeraden omdat het pad lastig te vinden schijnt te zijn. In het verleden was er nog een vierde trail in Boquete (de Quetzal Hike), maar deze is al een tijdje gesloten.
  • Het startpunt van de Lost Waterfalls Trail en de Pipeline Trail liggen op loopafstand van elkaar. Je kunt beide hikes dus ook op één dag doen. Zeker wanneer je geen eigen vervoer hebt, is dat handig.

In deze blog lees je nog veel meer tips voor Boquete, inclusief leuke restaurants en een hoteltip. Boquete is een van de leukste bestemmingen tijdens een rondreis door Panama, zeker wanneer je van plan bent zelf te rijden (lees in dat geval ook onze ervaringen met het huren van een auto in Panama).

Dit artikel bevat affiliate links. Dit betekent dat wij een kleine vergoeding ontvangen wanneer jij via deze link een aankoop doet. Dit kost jou niets extra’s, maar je steunt onze website er wel mee. Lees ook onze disclaimer.

Reis met ons mee

Meer avonturen