Voor natuurliefhebbers met 25 vakantiedagen is Panama een paradijs. In dit kleine land in Midden Amerika kun je namelijk enorm veel zien in korte tijd. Een Panama rondreis van 2 tot 3 weken brengt je langs jungle, nevelwouden en spierwitte palmboomstranden. En op unieke plaatsen zoals Coiba Island, dat niet voor niets ‘het Galapagos van Panama’ wordt genoemd. Het bekijken van het Panamakanaal en het spotten van quetzals, luiaards en gifkikkers maken je Panama rondreis compleet.
Rondreis Panama in 3 weken: de route in het kort
Wat een rondreis door Panama zo leuk maakt, is de grote afwisseling in korte tijd. Je rondreis start in Panama-stad, een wereldstad met wolkenkrabbers langs het Panamakanaal. Vervolgens wissel je jungle, nevelwoud en strand met elkaar af. Zowel boven als onder water spot je talloze diersoorten, zoals haaien, zeeschildpadden, luiaards en de legendarische quetzal. Je kunt snorkelen of duiken op een van de beste plekken ter wereld (Coiba Island), avontuurlijke hikes maken en ontspannen op onbewoonde eilanden. En of je nu kiest voor een huurauto of het openbaar vervoer, reizen in Panama is relatief makkelijk.
Lees ook: 10 redenen om een Panama vakantie te boeken.
Rondreis Panama in 3 weken: dag voor dag
Dag 1: KLM vlucht van Amsterdam naar Panama-stad
Dag 2: Panama-stad
Dag 3: Soberania Nationaal Park
Dag 4: Panama Stad – El Valle de Anton
Dag 5: El Valle de Anton
Dag 6: El Valle de Anton – Malena (uitvalsbasis voor Coiba Island)
Dag 7-8: Tweedaagse tour naar Coiba Island
Dag 9: Malena – Boquete
Dag 10-12: Boquete
Dag 13: Boquete – Bocas del Toro
Dag 14-17: Bocas del Toro (Isla Colon en Isla Solarte)
Dag 18: Binnenlandse vlucht Bocas del Toro – Panama Stad
Dag 19: KLM vlucht Panama Stad naar Amsterdam
Dag 20: Aankomst vlucht in Nederland
Hoeveel weken voor Panama?
Voor een rondreis door Panama heb je 2 tot 3 weken nodig. Wij kozen voor 3 weken zodat we ook af en toe een relaxdagje hadden.
Heb je korter de tijd? Met onderstaande wijzigingen kun je deze reisroute ook in 14 dagen doen:
- Panama-stad: 1 dag in plaats van 2 dagen
- Coiba Island: dagtocht vanuit Santa Catalina in plaats van 2-daagse tour vanuit Malena
- Boquete: 1 dag in plaats van 3 dagen
- Bocas del Toro: 2 dagen op één eiland in plaats van 4 dagen op 2 eilanden
- Wil je langer op een van bovenstaande plaatsen blijven? Sla dan El Valle de Anton over
De volgende bestemmingen hebben wij niet in onze route opgenomen, maar zijn ook mogelijk:
- Een meerdaagse tocht naar de San Blas eilanden
- Playa Venao (surfbestemming)
- Boca Chica en Isla Boca Brava (strandbestemming)
- Santa Fe (wandelen en watervallen)
Panama of Costa Rica?
Twijfel je tussen een rondreis Panama of Costa Rica? Dat begrijpen wij goed. De buurlanden hebben namelijk veel vergelijkbare landschappen, diersoorten en activiteiten. Kies je voor Panama, dan zul je (zeker in het laagseizoen) waarschijnlijk minder toeristen tegenkomen dan in Costa Rica. Ook hebben liefhebbers van strand, duiken en snorkelen meer keuze in Panama. Panama is echter ook duurder dan Costa Rica (hoewel Costa Rica ook niet goedkoop is), doordat in Panama met US Dollars wordt betaald. Daarnaast kun je in Costa Rica ‘een compleet rondje’ met een huurauto maken. In Panama kan dat niet.
Vanwege de gelijkenissen tussen Panama en Costa Rica raden wij aan om deze landen niet direct achter elkaar te bezoeken. Heb je (net zoals wij) Costa Rica al eerder bezocht en zou je een vergelijkbare reis willen maken? Dan zul je zeker genieten van een rondreis door Panama.
Hoe reis je door Panama?
De meeste toeristen kiezen ervoor om met het openbaar vervoer door Panama te reizen. Dat is prima te doen, want het openbaar vervoer in Panama is goed geregeld. Toch kozen wij ervoor om een auto te huren. Zo hadden we meer comfort en vrijheid. En konden we vaker op plekken buiten de gebaande paden slapen. Spreekt dit jou ook aan? Dan is het goed om te weten dat je niet het hele ‘rondje door Panama’ met een huurauto kunt maken. Het traject van Panama-stad naar David/Boquete (en alle bestemmingen daar tussenin) kun je met een huurauto rijden. Vervolgens reis je per openbaar vervoer (of een privéshuttle) naar de eilandengroep Bocas del Toro. Vanaf daar neem je een binnenlandse vlucht of de (nacht-)bus terug naar Panama-stad. In deze blog lees je alles over het huren van een auto in Panama.
Wil je Panama combineren met andere landen? Dan kun je vanuit Panama-stad eenvoudig doorreizen met het vliegtuig. Bocas del Toro is goed te combineren met Costa Rica (per vliegtuig of openbaar vervoer).
Wat is de beste reistijd voor Panama?
De beste reistijd voor Panama is van december tot en met april. Dit is het droge seizoen en daardoor de drukste periode. Het regenseizoen duurt in Panama erg lang: van mei tot en met november. Oktober is over het algemeen de maand met de meeste regen. In deze maand is een bezoek aan Coiba Island (hét hoogtepunt van een Panama reis) niet mogelijk.
Wij maakten onze Panama rondreis in november. Dit is de laatste maand van het regenseizoen. Tijdens onze reis van drie weken hadden we in totaal drie dagen met zóveel regen dat we weinig konden ondernemen. Verder hadden we erg mooi weer. Bovendien hoefden we de meeste plekken nauwelijks met anderen te delen. In november vieren de Panamezen bovendien meerdere feestdagen. Daardoor was het hele land vrolijk versierd met vlaggen.
Is Panama veilig?
Panama is over het algemeen een veilig land. Het staat zelfs bekend als één van de veiligste landen van Midden-Amerika. Tijdens onze rondreis hebben wij ons geen moment onveilig gevoeld. Wij vonden de locals vriendelijk en behulpzaam. Panama-Stad is een drukke wereldstad, dus daar is het verstandig om (net als in andere grote steden) extra op te letten. Buitenlandse zaken raadt af om naar het grensgebied met Colombia te gaan. Als je alleen Panama bezoekt, kom je tijdens je reis waarschijnlijk sowieso niet oostelijker dan Panama-Stad (of de San Blas eilanden). Tot slot is het goed om te vermelden dat wij met onze Nederlandse telefoonabonnementen zeer slecht bereik hadden in Panama. Wil je bereikbaar blijven, dan is het handig om een lokale simkaart te kopen.
Dag 1: KLM vlucht van Amsterdam naar Panama-stad
KLM heeft een rechtstreekse vlucht van Amsterdam naar Panama-stad. Deze duurt 10 à 11 uur. Je landt op de internationale luchthaven Tocumen (Panama-stad heeft ook nog een luchthaven voor binnenlandse vluchten, namelijk Albrook). Onderweg van de luchthaven naar het centrum rijd je langs én door een zee van wolkenkrabbers, wat meteen al indruk maakt.
Panama-stad bestaat uit twee delen. Enerzijds het wolkenkrabber-district: vol betonnen hoogbouw en indrukwekkende architectuur. Diverse hotels hebben hier een rooftopbar of zwembad op het dak. Dit is het goedkoopste deel om te verblijven, maar de straten zijn weinig sfeervol. Daarnaast is er Casco Viejo; de historische wijk. Deze relatief kleine buurt is een bezienswaardigheid op zich. Je struint er langs gekleurde huizen, fotogenieke pleintjes, kerken en street art. Langs de rand van Casco Viejo heb je bovendien prachtig uitzicht op de skyline van Panama-stad.
Hotel Panama-stad: Hotel Casa Panama in Casco Viejo. Omdat dit een toeristische wijk is, zijn de hotels hier duurder dan in het wolkenkrabber-district.
Minimum aantal nachten Panama-stad: minimaal 2 nachten als je iets van Panama-stad wil zien en het Panamakanaal wil bezoeken.
Hoe kom je er: De taxi van Tocumen airport naar het centrum van Panama-stad duurt 35 tot 45 minuten. De taxirit heeft in principe een fixed price van 35 US Dollar. Stap echter niet in zonder de prijs te herbevestigen, want de taxi’s in Panama rijden zonder meter. Kijk daarnaast niet verbaasd op als jouw taxichauffeur onderweg andere passagiers oppikt, want het is hier gebruikelijk om taxi’s te delen.
Rondreis Panama dag 2: Panama-stad
Dit zijn de leukste dingen om te doen in Panama-stad:
- Bezoek de historische wijk Casco Viejo (in 2 uur heb je alles gezien)
- Fiets over de boulevard Cinta Costera
- Bekijk de skyline vanuit het park bij het Monument of the Flag
- Bezoek de vismarkt
- Beklim Ancon Hill
- Wandel door het Metropolitan Natural Park, een stuk jungle in de stad
- Bezoek Miraflores Locks, het bezoekerscentrum van het Panamakanaal
- Maak een dagexcursie met gids naar Soberania Nationaal Park
Met de bovenste helft van deze lijst waren wij een dag zoet.
Dag 3: Soberania Nationaal Park
Vandaag maken we een dagtour naar Soberania Nationaal Park. Soberania heeft het wereldrecord in handen voor het grootste aantal vogelsoorten dat binnen 24 uur is gespot. Een droombestemming voor vogelaars dus! Onze gids spotte onder andere woodpeckers en motmots. Ook zagen we neusberen, agoeti’s, brulapen, witkop kapucijnaapjes en een luiaard. De jungle is prachtig en het pad relatief makkelijk. Je loopt over vals plat omhoog en daarna dezelfde weg terug omlaag (in totaal 4 uur).
Ook stoppen we bij het Panamakanaal. Dit uniek stukje bouwwerk is de reden dat Panama vandaag de dag een zelfstandig land is. Het kanaal is 80 kilometer lang. Een serie van waterwegen en sluizen verbindt de Caribische Zee met de Stille Zuidzee. Inclusief wachttijd duurt het ongeveer 20 uur voordat een schip de hele route heeft afgelegd – en dat voor een prijs van 150.000 Dollar! Dagelijks varen er zo’n 35 schepen door het Panamakanaal.
Hoe kom je er: Soberania Nationaal Park ligt op 25 kilometer (50 minuten rijden) van Panama-stad. Wij gingen op pad met Christian (voyair.pty op Instagram) en betaalden 180 USD voor 2 personen. Daar kregen we een privétour voor terug met een uitstekende Engelstalige gids, inclusief vervoer.
Dag 4: Panama-stad – El Valle de Anton
In het centrum van Panama-stad halen we onze huurauto op bij Alamo. Bij het verlaten van de stad rijden we over de Puente de las Américas. Vanaf deze brug zien we opnieuw een deel van het Panamakanaal. De eindbestemming is El Valle de Anton (kortweg El Valle). Dit dorpje ligt in de gigantische krater van een uitgedoofde vulkaan. De omgeving is ontzettend groen en heuvelachtig. Je komt hier dan ook vooral om te wandelen. In de middag maken we de korte hike die bij ons hotel hoort: El Pastoreo. In een halfuurtje klimmen we naar een heuveltop vanaf waar we de hele vallei zien.
Hotel El Valle de Anton: Golden Frog Inn. Niet het goedkoopste hotel van El Valle, maar een echte aanrader. De tropische tuin is prachtig.
Minimum aantal nachten El Valle de Anton: 2 nachten, zodat je 1 volle dag hebt om te wandelen. Heb je langer de tijd? Dan kun je langer blijven en meer hikes maken. Wij kregen echter het idee dat alle wandelingen in deze omgeving vergelijkbaar zijn; je beklimt steeds de rand van de vulkaankrater zodat je uitzicht over de vallei hebt. Daarom denken wij dat je eventuele extra tijd beter kunt inzetten op plaatsen in Panama waar het aanbod aan activiteiten gevarieerder is.
Hoe kom je er: De rit van Panama-stad naar El Valle de Anton (150 km) duurt zo’n 2,5 uur. Het eerste deel rijd je over de ‘snelweg’ (de Interamericana). Het laatste stuk is prachtig; over de heuvels slinger je richting El Valle en wordt de omgeving steeds mooier en groener. Je kunt ook per openbaar vervoer naar El Valle. Bussen vertrekken vanaf het busstation (Gran Terminal de Transporte) naast de Albrook Mall in Panama-stad.
Rondreis Panama dag 5: El Valle de Anton
De volgende ochtend regent het pijpenstelen. Daarom besluiten we onze geplande hike (India Dormida) niet te doen. In plaats daarvan gaan we naar het centrum van El Valle de Anton. Hier is een kleine markt met groenten, fruit en souvenirs. Ook bezoeken we de Butterfly Farm. Geen must sees, maar leuk om de tijd te doden. In de namiddag wordt het gelukkig nog even droog, dus rijden we naar de Chorro Macho waterval. Dit is een korte (20 minuten) maar erg mooie wandeling. Je merkt direct dat je in een tropisch regenwoud bent en de bruggetjes over de rivier zijn fotogeniek. Ook de waterval zelf is de moeite waard.
Dag 6: El Valle de Anton – Malena (uitvalsbasis voor Coiba Island)
In 3,5 uur rijden we van El Valle de Anton naar Malena. Malena is een nietszeggend dorpje in een deel van Panama waar nauwelijks toeristen komen. Wij zijn hier omdat we een meerdaagse tour naar Coiba Island gaan maken. Dat doen we via de Nederlandse Loes en Kees van Heliconia B&B, een echtpaar dat al 15 jaar in Panama woont.
Bijkomend voordeel van ons bezoek aan Malena is dat de plaatselijke stranden populair zijn bij zeeschildpadden, die hier hun eieren komen leggen. Daardoor kunnen we bij zonsondergang iets heel bijzonders meemaken. Samen met de lokale vrijwilligers, die dag en nacht over het strand patrouilleren om de eieren te beschermen, mogen we baby zeeschildpadden uitzetten. We zien maar liefst 180 van deze dieren aan hun leven in de oceaan beginnen. Een onvergetelijke ervaring!
Hotel Malena: Heliconia B&B. Je verblijft hier op basis van halfpension. Het diner eet je samen met alle gasten en de Nederlandse hosts.
Minimum aantal nachten Coiba Island: Je kunt Coiba Island ook als dagtocht bezoeken vanuit Santa Catalina, een surfersplaatsje. Omdat Coiba Island wordt gezien als hét hoogtepunt van een Panamareis, kozen wij echter voor een meerdaagse tour. Daarbij ga je 2 dagen naar Coiba Island en onderweg slaap je in een vissersdorpje. De nacht vóór en na de tour slaap je in Heliconia B&B.
Hoe kom je er: Wij hadden een huurauto, maar Heliconia B&B is ook te bereiken per openbaar vervoer. Vanaf de hoofdweg gaat overdag elk uur een bus. Vanaf daar is het nog 1 uur over een goede asfaltweg.
Rondreis Panama dag 7-8: tweedaagse tour Coiba Island
Coiba Island wordt ook wel ‘de Galapagos van Panama‘ genoemd. Het nationaal park omvat 38 eilanden met regenwoud en een prachtige onderwaterwereld. Toch hebben nog weinig mensen van dit tropische paradijs gehoord. Dat komt doordat er tot 2004 een zwaarbewaakte gevangenis was. De meest beruchte criminelen van Panama zaten hier gevangen – en werden volgens de verhalen flink gemarteld of zelfs vermoord. Pas nadat de gevangenis werd gesloten, werd Coiba een nationaal park. Daardoor zijn de natuur en koraalriffen intact gebleven.
Tijdens onze 2-daagse tour maken we 2 hikes en gaan we op 6 plekken snorkelen, soms vanaf het strand en soms vanaf de boot. Als dierenliefhebber kijk ik mijn ogen uit en de lijst met gespotte soorten is bijna te lang om op te noemen. Hoogtepunten zijn ontmoetingen met wilde geelvleugelara’s en het snorkelen met witpuntrifhaaien en drie soorten zeeschildpadden. Ook zien we bruine Jan-van-genten, fregatvogels, dolfijnen, meer tropische vissen dan ik ooit op één plek zag en zelfs een walvis. Sla Coiba Island zeker niet over tijdens je Panama rondreis!
Hotel Coiba Island: Tijdens onze 2-daagse tour sliepen we 1 nacht in een vissersdorpje op 45 minuten varen van de parkgrens. Hier waren we de enige toeristen. Een mooie ervaring!
Hoe kom je er: Vanaf het vasteland (Malena) is het zo’n 2,5 uur varen.
Lees hier alles over een bezoek aan Coiba Island.
Dag 9: Malena – Boquete
Op naar het nevelwoud van Boquete! Boquete heeft fantastische natuur en alles in dit plaatsje draait dan ook om avontuur. Door de hoogte is het klimaat koeler; in november was de temperatuur rond de 20 graden ten opzichte van 25-30 graden in de rest van het land. Boquete is een van de meest toeristische plaatsen van Panama. Daardoor heb je hier meer keus uit accommodaties en restaurants dan op andere bestemmingen. In deze blog lees je al onze tips voor Boquete, waaronder leuke restaurants.
Hotel Boquete: Villa Alejandro. Je huurt een kamer in een groot huis en mag ook gebruikmaken van de gedeelde keuken en woonkamer. Een comfortabel verblijf vlak achter de hoofdstraat, met parkeerplaats en vriendelijk personeel.
Minimum aantal nachten Boquete: 2 nachten, maar liever langer. In Boquete is genoeg te doen. Bovendien moet je in het regenseizoen echt rekening houden met het weer; je kunt er de klok op gelijkzetten dat het vanaf het middaguur (flink) gaat regenen. Omdat wij een aantal activiteiten echt graag wilden doen, besloten wij wat langer te blijven om speling te hebben met het weer.
Hoe kom je er: Wij hadden een huurauto en reden in 4,5 uur van Malena naar Boquete. Boquete is ook goed bereikbaar per openbaar vervoer.
Dag 10-12: Het nevelwoud van Boquete
Dit zijn leuke dingen om te doen in Boquete:
- Lost Waterfalls Trail: een hike van 3 uur langs 3 (in het regenseizoen) zeer krachtige watervallen. De jungle is prachtige en de hike is avontuurlijk; elke stap is klimmen en klauteren. Wij vonden dit de mooiste hike in Boquete.
- Pipeline trail: een hike van 2,5 uur naar een waterval. Zoals de naam verklapt, volg je een pijplijn door de jungle die helemaal overgroeid is met planten.
- Hanging Bridges tour bij het Boquete Tree Trek Resort: een begeleide wandeling door het bos waarbij je in 2 uur over 6 hangbruggen loopt. Fotogeniek en leuk om te doen. Wij hadden ontzettend veel geluk, want onderweg spotten we twee quetzals (een zeldzame vogelsoort).
Lees ook: dit zijn de leukste dingen om te doen in Boquete
Dag 13: Boquete – Bocas del Toro
Dit is de langste reisdag van onze Panama rondreis. Eerst leveren we de huurauto in op de luchthaven van David (1 uur rijden vanuit Boquete). Daarna hebben we een privétransfer van David naar de haven van Almirante (3,5 uur rijden). Onderweg krijgen we een rondleiding op de Oreba Chocolate Farm. Behalve de uitleg over de traditionele cacaoproductie zien we ook veel fruitbomen en gekleurde gifkikkers op de boerderij. Tot slot nemen we vanuit de haven van Almirante de boot naar Isla Colon, het hoofdeiland van Bocas del Toro. De bootrit zelf duurt maar een halfuurtje. Omdat de boot echter onregelmatig vaart, kan de wachttijd behoorlijk oplopen.
Hoe kom je er: Wij regelden de privétransfer inclusief de chocoladetour en de boottickets via Shana Travel, een Panamese touroperator.
Dag 14-17: Bocas del Toro (Isla Colon en Isla Solarte)
2 dagen op Isla Colon, het hoofdeiland van Bocas del Toro
Dit zijn leuke dingen om te doen op Isla Colon in Bocas del Toro:
- Bezoek Starfish Beach: een zandstrand met zeer kalm water waar je zeesterren kunt spotten.
- Bezoek Playa Bluff: niet geschikt om te zwemmen vanwege de hoge golven, maar wel een prachtig strand. Je kunt hier op de fiets naartoe.
- Zapatilla tour: een dagtour waarbij je onderweg dolfijnen, luiaards en zeesterren spot en waarbij je gaat snorkelen bij een koraaltuin. Ook krijg je zo’n twee uur om te relaxen op één van de twee Zapatilla eilandjes. Dit zijn prachtige onbewoonde eilanden met palmbomen en witte stranden.
Hotel Isla Colon, Bocas del Toro: Saigon Bay B&B. Een kleinschalige B&B op palen boven het water, aan de rustige kant van Bocas Town. Het ligt op 20 minuten lopen van restaurants, maar een taxi kost in Bocas Town slechts 1 USD per persoon.
Minimum aantal nachten Isla Colon: Afhankelijk van de activiteiten die je wil doen. Bocas Town (de grootste stad op Isla Colon) is geen must. Het is echter wel een handige uitvalsbasis voor de hierboven genoemde activiteiten. Isla Colon is het goedkoopste eiland om te verblijven. De andere eilanden van Bocas del Toro liggen namelijk meer afgelegen (dus je hebt watertaxi’s nodig) en de accommodaties daar zijn exclusiever (en dus duurder). De Zapatilla tour kost bijvoorbeeld vanaf elk eiland ongeveer 35 USD. Maar omdat je bij deze tour de hele dag op pad bent, is het zonde als je dit vanuit een exclusieve lodge doet waar je meer voor betaalt dan in Bocas Town.
Lees ook:
- Mini reisgids Bocas del Toro
- Waarom de Zapatilla Tour de leukste dagtour van Bocas del Toro is
2 dagen op Isla Solarte in de Bambuda Lodge
Om onze reis relaxt af te sluiten, kiezen we voor de Bambuda Lodge. Een prachtige locatie aan de rand van de jungle. Vanuit onze kamer zagen we papegaaien vliegen en genoten we van prachtige zonsondergangen. Ook maakten we een hike naar de jungle waarbij we rode gifkikkers spotten en gingen we snorkelen bij Hospital Point, een van de beste snorkelspots van Bocas del Toro.
Hoe kom je er: De Bambuda Lodge ligt op Isla Solarte. Dit is 10 minuten varen met de watertaxi vanaf Isla Colon. De watertaxi kost USD 5 per persoon.
Dag 18: Binnenlandse vlucht Bocas del Toro – Panama Stad
Air Panama brengt ons in een uurtje met een propellervliegtuig van Bocas del Toro naar Panama-stad. Een van de mooiste vluchten die ik ooit heb gemaakt. Tijdens het opstijgen vanaf Bocas del Toro vlieg je over de eilandjes heen en dat ziet er fantastisch uit.
Hoe kom je er: De luchthaven van Bocas del Toro ligt op het hoofdeiland, Isla Colon. Vanaf de hoofdstraat is het 10 minuten lopen. De kleine luchthaven heeft slechts één gate. Toch wordt aangeraden minimaal 90 minuten voor vertrek aanwezig te zijn. Ook is het verstandig je vlucht naar Panama-stad op tijd te boeken. Er gaan slechts enkele vluchten per dag en aan boord van elk propellervliegtuig is plek voor zo’n 30 passagiers. Je landt op Albrook Airport in Panama-stad. Vanaf daar is het 20 minuten per taxi (USD 12) naar het wolkenkrabber-district.
Hotel Panama-stad: Aan het begin van onze reis sliepen we in de wijk Casco Viejo in Panama-stad, bij Casa Panama. Dit keer kiezen we voor het wolkenkrabber-district. Hotel Tryp by Wyndham Panama Centro is een betaalbaar hotel met een goed ontbijtbuffet. Vanaf de rooftopbar met zwembad heb je fantastisch uitzicht over de wolkenkrabbers.
Dag 19: KLM vlucht Panama-stad naar Amsterdam
Na de laatste indrukken van Panama-stad is het tijd voor de terugvlucht naar huis, die zo’n 10 uur duurt. Genoeg tijd om de eerste fotoselectie te maken (want ik heb véél foto’s gemaakt) en alle indrukken op een rijtje te zetten. Het was een mooie, gevarieerde reis. Doordat we net iets langer de tijd hebben genomen dan noodzakelijk is voor deze route, hebben we bovendien echt kunnen relaxen.
Panama rondreis dag 20: Aankomst vlucht in Nederland
De vlucht van Panama-stad naar Amsterdam is een nachtvlucht, dus de volgende ochtend staan we weer op Nederlandse bodem.
Praktische tips voor een rondreis door Panama
- De valuta van Panama is de US Dollar. Er is een lokale munt (de Balboa), maar deze is qua waarde gelijk aan de Dollar. Als wisselgeld krijg je soms Balboa’s terug, maar alleen als muntgeld en niet als briefgeld. Bij het pinnen in Panama komen er Dollars uit de pinautomaat.
- Vind je het fijn om voor vertrek Dollars aan te schaffen? Zorg dan voor briefjes van maximaal 20 USD.
- Is Panama duur? Het korte antwoord is ja. Dat komt mede door de valuta. De prijzen van boodschappen in de supermarkt zijn vergelijkbaar met Nederland. Voor een lokaal biertje betaal je 2 USD en voor een diner in een (toeristisch) restaurant betaal je 7-18 USD per persoon. Een liter benzine kost 1,14 USD (november 2022).
- Weinig mensen in Panama spreken Engels. Als je basis Spaans kent, word je reis net wat makkelijker. Download ook de Google Translate app offline op je telefoon.
- Je hebt in Panama een wereldstekker nodig.
- In onze wintertijd is het in Panama 6 uur vroeger dan in Nederland en in de zomertijd 7 uur.
- Een dry bag voor je elektronica is in Panama zeer praktisch. Zeker wanneer je in het regenseizoen reist, is het verstandig om deze altijd bij je te hebben. Je kunt namelijk elk moment door een flinke regenbui overvallen worden. Ook voor de boottochten naar Coiba Island en Bocas del Toro is een dry bag handig. Ik had in mijn day pack altijd deze 20 liter dry bag bij, die je tot een klein pakketje kunt opvouwen.
- In het Panamese regenseizoen is een goede regenjas of poncho ook onmisbaar.
Lees ook: alles over wildlife spotten in Panama
Dit artikel bevat affiliate links. Dit betekent dat wij een kleine vergoeding ontvangen wanneer jij via deze link een aankoop doet. Dit kost jou niets extra’s, maar je steunt onze website er wel mee. Lees ook onze disclaimer.