Search
Close this search box.

Zapatilla Tour: de leukste excursie van Bocas del Toro

6 maart 2023

Urenlang relaxen op een spierwit palmboomstrand. Met een vissersbootje over de golven vliegen. En onderweg dolfijnen, luiaards, zeesterren en meer dieren spotten. Deze combinatie maakt de Zapatilla Tour de leukste excursie van Bocas del Toro, een tropische eilandengroep in het noordwesten van Panama. Denk je erover om deze tour te boeken? Lees verder voor alles wat je wil weten.

Zapatilla Tour Bocas del Toro

Wat is de Zapatilla Tour?

De Zapatilla Tour is de populairste excursie van Bocas del Toro in Panama. En terecht, als je het ons vraagt. De tour combineert natuur, dieren en tijd om te relaxen. De stops zijn afwisselend, waardoor je in één dag een goede indruk krijgt van wat Bocas del Toro te bieden heeft. Bovendien ben je een groot deel van de dag onderweg. Zowel qua duur als inhoud krijg je dus waar voor je geld.

Tijdens de Zapatilla Tour maak je de volgende stops:

 • Dolfijnen spotten in Dolphin Bay
 • Luiaards spotten bij Sloth Island
 • Snorkelen bij Cayo Coral
 • Lunchen bij een drijvend restaurant
 • Relaxen op Zapatilla eiland
 • Zeesterren en fregatvogels spotten


Goed om te weten: de Zapatilla Tour wordt door meerdere organisaties aangeboden en mogelijk wijkt jouw kapitein van bovenstaande route af. We vermoeden echter dat elke tour grofweg dit schema volgt. Niet elke stop is daarnaast even uitgebreid. Sommige stops zijn meer van het type ‘we varen er langs en blijven er een paar minuten hangen’. Verderop ga ik op elke stop uitgebreider in.

Zapatilla eiland Bocas del Toro

Wat kost het en waar te regelen?

Wij boekten de Zapatilla Tour via Boteros de Bastimentos voor 30 USD per persoon. Hun kraampje zit in Bocas Town op Isla Colón, het hoofdeiland van Bocas del Toro. Zij voeren de excursie niet zelf uit maar brengen je de volgende ochtend naar restaurant Buena Vista, waar de boot je ophaalt. Je kunt ook rechtstreeks bij dit restaurant boeken als er iemand bij de tourdesk aanwezig is (bij ons was dat niet het geval). De prijs blijft hetzelfde.

Je kunt de Zapatilla Tour vanaf elk eiland in Bocas del Toro doen. Meestal kan je accommodatie helpen met het regelen. Ik raad echter aan om de Zapatilla Tour vanaf Isla Colón te maken. Isla Colón is namelijk het goedkoopste eiland van Bocas del Toro om te verblijven. Omdat de andere eilanden (zoals Isla Solarte en Isla Bastimentos) exclusiever en meer afgelegen zijn, zijn accommodaties daar prijziger. Voor ons verblijf op Isla Colón (Saigon Bay B&B) betaalden we maar de helft van wat we voor ons verblijf op Isla Solarte (Bambuda Lodge) betaalden Aangezien je tijdens de Zapatilla Tour het grootste deel van de dag weg bent (ongeveer van 10:00 tot 16:00 uur), is het zonde van je reisbudget om deze excursie vanaf een duurder eiland te maken.

Waar je ook boekt: je moet geluk hebben met je kapitein. De boten zijn allemaal vergelijkbaar. In onze boot zaten slechts zes passagiers, maar we zagen ook boten die afgeladen vol waren. Onze kapitein was vriendelijk, sprak prima Engels en ging respectvol met de dolfijnen om (daar kom ik later nog op terug).

Stops tijdens de Zapatilla Tour

Dolfijnen spotten in Dolphin Bay

Bahia de los Delfines (Dolphin Bay) is een baai voor de kust van Isla San Cristobal (een van de minder bekende eilanden van Bocas del Toro). Het water is hier kalm, dankzij de beschutte ligging. Ook is het water rijk aan garnalen en kwallen, snacks waar dolfijnen gek op zijn. Daardoor heb je hier het hele jaar door goede kans om dolfijnen te spotten.

Vanaf Bocas Town is het twintig minuten varen naar Dolphin Bay. Dit is doorgaans de eerste stop van de Zapatilla Tour, wat inhoudt dat veel boten hier tegelijkertijd zijn. In het hoogseizoen kan het behoorlijk druk zijn. Hoewel ik het leuk vond om de dolfijnen te spotten – er waren zelfs een aantal baby dolfijnen – vond ik het gedrag van sommige kapiteins wel vervelend. Zodra een dolfijn zijn rugvin (in de verte) uit het water stak, gingen sommige boten er in volle snelheid op af. Ik kan me voorstellen dat de dieren hier stress van krijgen. Onze kapitein deed dit gelukkig niet en hield voldoende afstand.  

Dolfijnen spotten bij Dolphin Bay

Luiaards spotten bij Sloth Island

Sloth Island is precies wat de naam zegt: een eiland waar luiaards leven. Je mag het eiland niet op, maar vaart er met de boot langs. Zodra de kapitein een luiaard heeft gespot, blijft hij een paar minuten hangen voor foto’s. Daarna vaar je weer verder. Een korte stop dus, maar wel leuk om gezien te hebben.

Lees ook: deze dieren kun je tijdens een reis door Panama spotten.

Luiaards spotten in Panama

Snorkelen bij Cayo Coral

Cayo Coral is een snorkelplek voor het zuidelijke puntje van Isla Bastimentos. Ik vond dit een van de mooiste snorkelplekken op Bocas del Toro. Het is een soort koraaltuin en het koraal is in redelijke staat. Ik zag hier koralen in verschillende kleuren, zoals groen, paars, geel en rood. Ook zwommen er verschillende soorten tropische vissen, zoals de vierogige koraalvlinder.

Bij Cayo Coral spring je direct vanaf de boot het water in. De diepte van het rif is zo’n vier meter. Het water heeft een groenblauwe kleur en is over het algemeen erg helder, al kan het op plekken met veel snorkelaars wat troebeler zijn. Onze snorkelstop bij Cayo Coral duurde ongeveer drie kwartier.

Lees ook: alles wat je wil weten over Coiba Island, de beste snorkelplek van Panama.

Lunch bij een drijvend restaurant

Na de snorkelstop meerde onze boot aan bij Jasmin. Dit is een restaurant op palen boven het water. Je kunt hier een lunch van verse vis bestellen. Bijvoorbeeld garnalen, kreeft, gebakken vis of gefrituurde vis met rijst. De maaltijd staat voor je klaar op de terugweg, na de stop bij Zapatilla eiland. Ook kun je hier cocktails en koude drankjes krijgen. Het is een prima plek om even je benen te strekken, naar het toilet te gaan en vanaf de steiger naar het uitzicht te kijken voordat de tour weer verder gaat.

Tijdens de Zapatilla Tour op Bocas del Toro kun je lunchen bij een drijvend restaurant
Tijdens de Zapatilla Tour op Bocas del Toro kun je lunchen bij een drijvend restaurant

Relaxen op Zapatilla eiland

Cayo Zapatilla bestaat uit twee onbewoonde eilanden vlakbij Isla Bastimentos, het grootste eiland van Bocas del Toro. De eilanden liggen in het Bastimentos National Marine Park. Er is geen bebouwing, op een paar plekken voor de parkwachters na. Tijdens de Zapatilla Tour bezoek je meestal één van de twee eilanden.

Wij kregen twee uur vrije tijd op Zapatilla eiland. Bij de aanlegsteiger kan het druk zijn met toeristen. De meeste bezoekers blijven hier echter hangen, dus zodra je de hoek om loopt heb je al grote kans dat je alleen bent. Er loopt een wandelpad om het eiland heen. Je loopt over het zand tussen metershoge palmbomen en groene struiken door. Zoek een rustig plekje uit en geniet van zon, zee en strand. Het water is helder, lekker warm en heerlijk om in te zwemmen. Je snorkelbril hoef je echter niet op te zetten, want meer dan zand zal je waarschijnlijk niet zien. Zapatilla eiland heeft geen voorzieningen, dus neem zelf wat eten en drinken mee voor een picknick.

Ultiem relaxen bij Cayo Zapatilla tijdens de Zapatilla Tour op Bocas del Toro in Panama

Zeesterren en fregatvogels spotten

Op de terugweg (na de lunch bij het drijvende restaurant) stopte onze kapitein nog even bij een stukje mangrove. Hier zagen we zeesterren en tientallen fregatvogels. Dit was een van de stops waar we slechts een paar minuten doorbrachten, maar die de Zapatilla tour wel gevarieerd maakten.

Goed om te weten: door de golven is het lastig om goede foto’s te maken van de zeesterren. Voor scherpe foto’s van zeesterren kun je het beste naar Starfish Beach (Playa Estrella) op Isla Colón gaan.

Fregatvogels boven de mangrove van Bocas del Toro

Wat neem je mee tijdens de Zapatilla Tour?

Alles wat je tijdens de Zapatilla Tour nodig hebt, moet je zelf meenemen. Je kunt prima een strandtas of rugzak meenemen op de boot, zolang deze qua formaat maar tussen je benen in kan staan terwijl je op de boot zit.

 • Zonnebrand, rashguard met lange mouwen en eventueel shorts voor tijdens het zwemmen. De zon brandt hier fel en omdat er tijdens de boottocht een briesje staat heb je minder snel in de gaten of je aan het verbranden bent
 • Zwemkleding (zorg dat je deze al aan hebt, want onderweg ga je direct vanaf de boot snorkelen)
 • Snorkelspullen voor bij Cayo Coral. Als je zelf geen snorkelspullen hebt dan kun je meestal bij de kapitein wat lenen, maar de materiaalkeuze is dan beperkt
 • Een fotocamera en eventueel ook een GoPro of onderwatercamera voor bij het snorkelen
 • Een (strand-)handdoek
 • Voldoende eten en drinken voor de hele dag. Op het Zapatilla eiland zijn geen voorzieningen. Je kunt drinken kopen en meenemen vanaf het drijvende restaurant, maar dat is natuurlijk duurder dan zelf vooraf inkopen doen bij de supermarkt
 • Een dry bag kan een lifesaver zijn voor je elektronica. Als het gaat regenen heb je op de boot weinig beschutting. Op het Zapatilla eiland legde onze boot bij de aanlegsteiger aan, maar we hebben ook van reizigers gehoord dat zij het laatste stukje van de boot naar het strand door het water moesten lopen. Ik heb deze dry bag van 20 liter, die groot genoeg is voor o.a. mijn spiegelreflexcamera

Lees ook:

Dit artikel bevat affiliate links. Dit betekent dat wij een kleine vergoeding ontvangen wanneer jij via deze link een aankoop doet. Dit kost jou niets extra’s, maar je steunt onze website er wel mee. Lees ook onze disclaimer.

Reis met ons mee

Meer avonturen