Search
Close this search box.

10 redenen om een vakantie naar Panama te boeken

16 maart 2023

Heb je wel eens aan een vakantie in Panama gedacht? Misschien niet, want Panama is een redelijk onbekende bestemming. Dit land in Midden-Amerika heeft reizigers echter veel te bieden. Van een wereldstad en het Panamakanaal tot de beste snorkel- en vogelspotplekken ter wereld. Wij geven je 10 redenen om Panama te overwegen voor jouw volgende (winterzon) vakantie.

Casco Viejo

Waarom zou je op vakantie naar Panama gaan?

Dit zijn 10 redenen om een Panama vakantie op je bucketlist te zetten!

1. Een vakantie in Panama is enorm gevarieerd
2. Panama is een ideale winterzonbestemming
3. Je kunt hier in twee oceanen zwemmen
4. Je kan in Panama uitstekend dieren spotten
5. Panama heeft een van de laatste paradijsjes op aarde
6. Panama is een nog relatief onbekende vakantiebestemming
7. Je vakantie in Panama start in een wereldstad
8. Panama heeft de meest vogelrijke plek ter wereld
9. Het is gemakkelijk om hier rond te reizen  
10. Het Panamakanaal is uniek in de wereld

El Valle de Anton

Een vakantie in Panama is enorm gevarieerd

Panama is een van de meest veelzijdige bestemmingen die ik heb bezocht. Je vakantie start in Panama-Stad, een wereldstad met zowel wolkenkrabbers als jungle. Vervolgens wissel je groene vulkaanheuvels, witte stranden met wuivende palmbomen, dichtbegroeide jungle en nevelwoud met elkaar af. Onderweg kun je veel verschillende diersoorten spotten. Ook de activiteiten zijn gevarieerd: van zwemmen en snorkelen tot hiken, ziplinen of een tour over een koffie- of cacaoplantage. Panama haalt daarnaast de innerlijke botanicus in elke reiziger naar boven, want je ziet hier ontzettend veel prachtige bloemen en planten.

Lees ook: dit was de route van onze rondreis door Panama in 3 weken (ook in te korten tot 2 weken).

Coiba Island

Panama is een ideale bestemming voor een winterzonvakantie

De periode dat het bij ons nat, koud en guur weer is, is een uitstekende tijd voor een vakantie in Panama. De beste reistijd voor Panama is namelijk van december tot en met april. Dat maakt Panama een ideale winterzonbestemming.

Wij maakten onze rondreis door Panama in november. Hoewel deze maand officieel binnen het regenseizoen valt, hebben wij over het algemeen goed weer gehad. De temperatuur was tussen de 20 graden (in het nevelwoud van Boquete en de vulkaankrater van El Valle de Anton) en 30 graden (aan zee). De warmte in Panama is van het broeierige soort, met een hoog vochtigheidsgehalte.

Zapatilla Island op Bocas del Toro

Je kunt hier in twee oceanen zwemmen

Slechts een klein deel van Panama is aan het vasteland verbonden. In het westen grenst het land aan Costa Rica en in het oosten aan Colombia. De rest van Panama bestaat uit kustlijn. Langs de zuidkust stroomt de Stille Oceaan. Een paar uur varen uit de kust vind je Coiba Island, het meest bijzondere nationaal park van Panama. In het noorden van Panama wordt het land begrenst door de Caribische Zee, onderdeel van de Atlantische Oceaan. Hier ligt de eilandenarchipel Bocas del Toro.

Lees ook:

Luiaard spotten in Panama

Je kunt er uitstekend dieren spotten

De natuur en dieren vormen wat mij betreft de grootste aantrekkingskracht van een Panama vakantie. Ongeveer één derde van het land bestaat uit beschermd natuurgebied. Daardoor kun je zowel onder als boven water veel verschillende dieren spotten. Bijvoorbeeld op Coiba Island, in Soberania Nationaal Park (bij Panama-Stad), in het nevelwoud van Boquete en op de eilanden van Bocas del Toro. Er leven honderden soorten zoogdieren, amfibieën en reptielen. Wij zagen tijdens onze reis onder andere luiaards, rode en groene gifkikkers, papegaaien, zeeschildpadden, haaien en tientallen soorten tropische vissen.

Lees ook: alles over wildlife spotten in Panama.

Reisblog Coiba Island

Je vindt er een van de laatste paradijsjes op aarde

Coiba Island is een van de laatste tropische paradijzen op aarde. Je vindt dit eiland in de Stille Oceaan voor de zuidkust van Panama. Dat het zo ongerept is, komt omdat het pas relatief kort geopend is voor bezoekers. Tot 2004 was het eiland een zwaarbewaakte gevangenis. De buitenwereld had geen idee wat zich hier voor die tijd afspeelde. Het resultaat is een stuk natuurgebied dat vrijwel ongeschonden is gebleven. Coiba Island is zelfs een van de beste snorkel- en duikplekken ter wereld. Ook zijn er endemische diersoorten die alleen hier voortkomen, zoals de Coiba brulaap.

Lees ook: wij gingen op meerdaagse tour naar Coiba Island.

Natuur in Panama

Panama is een relatief onbekende vakantiebestemming

Buurland Costa Rica is een bekende en populaire vakantiebestemming in Midden-Amerika. En hoewel het land prachtige natuur heeft, zijn er weinig paden die nog niet platgetreden zijn. Panama wordt in vergelijking veel minder bezocht door toeristen. En hoewel het land zeker niet volledig onontdekt is, zijn er absoluut nog plekjes waar je off the beaten track kan gaan. Bijvoorbeeld het zuiden van de provincie Veraguas. Hier waren wij als enige toeristen aanwezig bij het uitzetten van bijna tweehonderd baby zeeschildpadden door lokale vrijwilligers.  

Lees ook:

Start je reis door Panama in de hoofdstad Panama-Stad

Je Panama vakantie start in een wereldstad

Niet alle hoofdsteden in Midden-Amerika zijn even leuk om te bezoeken. Panama-Stad, de hoofdstad van Panama, vonden wij echter de moeite waard. De stad combineert torenhoge wolkenkrabbers met een boulevard langs de zee en Casco Viejo, een historische wijk vol gekleurde huizen. Wat ook bijzonder is aan Panama-Stad is er dat er een nationaal park binnen de stadsgrenzen is: het Metropolitan National Park. Bovendien kun je vanuit Panama-Stad het Panamakanaal bezoeken.

Als je rechtstreeks vanuit Europa aankomt, ontkom je eigenlijk niet aan Panama-Stad. Hier is namelijk de internationale luchthaven (Tocumen). Wij vinden het een aanrader om vervolgens minimaal één volle dag in de stad door te brengen, voordat je rondreis start.

Papegaai in Panama

Panama heeft de meest vogelrijke plek ter wereld

Voor vogelliefhebbers is Panama echt een bucketlist bestemming. In dit land kun je namelijk bijna 1000 verschillende soorten vogels zien vliegen. Meer dan de helft daarvan komt voor in Soberania Nationaal Park, een natuurpark op een klein uur rijden van Panama-Stad. Soberania heeft zelfs het wereldrecord voor meest vogelrijke plek ter wereld in handen. Tijdens een officiële telling werd hier namelijk het grootste aantal vogelsoorten binnen 24 uur gespot. Het park bestaat uit dichtbegroeid tropisch bos, dus kun je het beste op pad gaan met een ervaren gids.

Openbaar vervoer in Panama

Je reist er gemakkelijk rond

Panama is een relatief makkelijk land om zelfstandig rond te reizen. Dat komt enerzijds doordat het een compacte omvang heeft, waardoor de reistijden tussen de verschillende bestemmingen prima te doen zijn. Daarnaast is het openbaar vervoer in Panama goed georganiseerd. Je ziet overal collectivo’s rijden (minibusjes die je in meerdere landen in Midden-Amerika hebt). De eindbestemming staat op de voorruit en je kunt bij de chauffeur aangeven waar je (langs de route) afgezet wil worden. Wil je liever een rondreis per huurauto maken? Ook dat is in Panama mogelijk, alleen is niet elke regio per huurauto bereikbaar.

Lees ook: alles wat je wil weten over het huren van een auto in Panama.

Panamakanaal

Het Panamakanaal is uniek in de wereld

Tot slot kun je in Panama iets bekijken dat uniek is in de hele wereld: het Panamakanaal. Dit indrukwekkende bouwwerk heeft er zelfs voor gezorgd dat Panama tegenwoordig een zelfstandig land is. Het kanaal heeft een lengte van 80 kilometer en is met ontzettend veel moeite, mankracht en ingenieurswerk tot stand gekomen. Het ‘kanaal’ bestaat uit een serie van waterwegen en sluizen. Schepen worden door dit traject geleid en steken zo over van de Caribische Zee naar de Zuidzee (of andersom). De tocht neemt bijna een volle dag in beslag. Als toerist kun je een kijkje nemen bij de Miraflores Locks in de omgeving van Panama Stad. Dit is een van de sluizen van het Panamakanaal. Mis dit tijdens je Panama vakantie zeker niet!

Reis met ons mee

Meer avonturen