Miami is zonder twijfel de meest kleurrijke en levendige stad van Florida. Daardoor is het een ideale plaats om je roadtrip door Florida te beginnen. Ga op zoek naar kleurrijke strandhuisjes, street art of art deco gebouwen en maak een boottocht langs de huizen van de rich and famous. Expedition Anywhere geeft je een overzicht van wat te doen in Miami, inclusief praktische tips.
Goed om te weten: ‘Miami’ is het vasteland en ‘Miami Beach’ is het eiland dat ervoor ligt. De gebieden liggen vlakbij elkaar en zijn door bruggen verbonden. Dit overzicht bevat tips voor zowel Miami als Miami Beach.
#1 Lifeguard stations spotten in Miami Beach
De lifeguard stations zijn een perfect voorbeeld van hoe vrolijk en kleurrijk Miami Beach is. Het zachte witte strand van Miami Beach is kilometers lang. Om de paar honderd meter vind je een huisje van een strandwacht. Ze zijn allemaal uniek qua vormgeving en kleur en ze worden ook daadwerkelijk gebruikt. Tijdens mijn strandwandeling zag ik de lifeguards regelmatig vanaf hun balkon turen of met een quad over het strand crossen.
Praktisch: langs het strand van Miami Beach / gratis / tip: maak een wandeling van de noordkant van Lummus Park (ter hoogte van 15th Street) tot aan South Pointe Pier (3 km / ongeveer 45 minuten lopen inclusief fotostops). Dan kun je heel wat leuke huisjes spotten.
#2 Street art spotten in Wynwood Arts District
Een must in Miami is een bezoekje aan het Wynwood Arts District. Deze buurt zit bomvol kleurrijke street art. Er zijn muurschilderingen van meer dan 90 artiesten uit 20 landen, verspreid over zo’n 8.000 vierkante meter. Je kunt je hier dus zeker een paar uur vermaken door gewoon rond te lopen en te kijken wat je tegenkomt. Ook kun je op pad met een gids of rondkijken in Wynwood Walls, een ommuurd complex waar de street art is beschermd tegen graffitispuiters.
Praktisch: de buurt Wynwood ligt op het vasteland van Miami / Wynwood Walls (2520 NW 2nd Ave) is een makkelijk herkenbaar startpunt / gratis toegang / trek er minimaal 1-2 uur voor uit / aanrader: ik maakte een wandeling met een gids van Miami’s Best Graffiti Guides (vanaf $37 per persoon bij 2 personen)
#3 Boottocht langs millionaire’s row
Een andere aanrader is een boottocht door Biscayne Bay. Je start vanuit downtown Miami en hebt goed uitzicht op de wolkenkrabbers in het centrum en de skyline. Ook vaar je langs de haven van Miami, waar zowel containerschepen als cruiseschepen aanmeren. Het allerleukste deel van de rondvaart is Millionaire’s Row, een privé-eiland met villa’s van rijke mensen. Een gids geeft de hele boottocht commentaar en weet precies te vertellen welk huis van wie is. Het is een leuk inkijkje in het leven van de rich and famous, maar ook gewoon een relaxte boottocht met mooie uitzichten op de stad.
Praktisch: Island Queen Cruises / $27 per persoon / duur 90 minuten / vertrek vanaf Bayside Marketplace, 401 Biscayne Blvd / de boot heeft een open en dicht deel. Er zijn toiletten en een bar aan boord / bekijk de website voor vertrektijden / reserveren niet noodzakelijk
#4 Het strand van Miami Beach
Het langgerekte Miami Beach is grofweg verdeeld in North Beach (64th Street en noordelijker), Mid Beach (23rd tot 63th Street) en South Beach (22nd Street en zuidelijker). Alle delen hebben aan de oostkant een prachtig strand: breed en met zacht, wit zand. Het grootste verschil is dat de stranden in South Beach veelal openbaar zijn, terwijl de stranden in Mid Beach en North Beach vaak bij hotels horen. Het voordeel daarvan is dat er strandbedjes zijn inbegrepen bij je verblijf in het hotel en dat je ook drankjes/hapjes op het strand kunt bestellen. Kom je vooral voor het strand, dan raad ik Mid Beach aan. Mid Beach heeft bovendien een leuke boardwalk.
#5 Art deco spotten in South Beach
Het hart van South Beach (Miami Beach) wordt ook wel het Art Deco district genoemd. Je vindt hier zo’n 800 historische gebouwen in art deco stijl. Vooral langs Ocean Drive is het gemakkelijk om de art deco gebouwen te spotten, aangezien dit een lange rechte straat is en de gebouwen vlak op elkaar staan. Je herkent de gebouwen aan hun pastelkleuren, horizontale lijnen, rechthoekige ramen (het liefst met ruitjes erin) en versiersels op de gevel. Mijn favorieten waren The Leslie (felgeel gebouw uit 1937, 1244 Ocean Drive), The Cavalier (mooie versieringen op de gevel, 1320 Ocean Drive) en The Clevelander (inclusief patiobar, 1020 Ocean Drive).
Praktisch: je spot de art deco gebouwen in straten als Ocean Drive, Collins Avenue en Washington Avenue. Deze liggen allemaal in South Beach (zuidelijk deel Miami Beach).
#6 Ocean Drive
Ocean Drive is een straat om te zien en gezien te worden. Mensen flaneren er zichzelf en hun dure auto’s, die voortdurend de straat op en neer rijden. De terrasjes zitten altijd vol, maar daar zijn de prijzen dan ook naar. ’s Avonds is het gebied met neonkleuren verlicht. Wil je wel de commotie van Ocean Drive zien, maar niet de bijbehorende prijzen betalen? Neem dan plaats in Lummus Park. Dit park vol palmbomen loopt parallel aan Ocean Drive én aan het strand. Ook de sporters (rollerskaten, fitness) worden hier graag gezien. Het deed mij een beetje denken aan Muscle Beach in Los Angeles.
#7 South Pointe Pier
South Pointe Pier ligt op het uiterst zuidelijke puntje van Miami Beach (South Beach). Vanaf hier heb je uitzicht op de oceaan, het strand van South Beach, de haven én de skyline van downtown Miami. Het geeft je ook de kans om de bijzonder vormgegeven wolkenkrabbers van South Beach goed te bekijken. Er is een bijbehorend park, waar je kunt relaxen op bankjes (of gewoon in het gras). Tot slot is ook de zonsondergang vanaf hier erg mooi!
Praktisch: 1 Washington Ave / gratis / goed te combineren met tips #1 en #5
#8 Basketbalwedstrijd van Miami Heat
Tijdens een bezoek aan Amerika zou je eigenlijk minstens één keer naar een sportwedstrijd moeten gaan. De Amerikanen maken van de sfeer en het entertainment rond een wedstrijd echt een spektakel. Daardoor is het leuk om mee te maken, zelfs als je geen echte sportliefhebber bent. Wat mij betreft is een basketbalwedstrijd een aanrader. Qua tijd ben je ongeveer even lang kwijt als bij een voetbalwedstrijd (bij honkbal of American football kan het véél langer duren). Miami heeft een eigen basketbalteam: Miami Heat. Zij spelen in de American Airlines Arena, een grote en moderne arena naast Bayside Marketplace.
Praktisch: ik kocht mijn tickets vooraf via Ticketmaster / 45 minuten voor aanvang aanwezig zijn om de sfeer vooraf te beleven / goed om te weten: tijdens mijn bezoek waren alleen e-tickets toegestaan / ook grote rugtassen zijn niet toegestaan
#9 Vizcaya Museum and Gardens
Behalve een kijkje bij de rich and famous van nu (zie tip #3) kun je zien hoe de rijken vroeger in Miami leefden. Vizcaya is het voormalig woonhuis van James Deering, een schatrijke industrieel uit het begin van de 20e eeuw. Deering was jaloers op de historische landhuizen van de rijken in Europa en deed daarom zijn best om deze stijl te kopiëren. Het huis is nog steeds ingericht met al het antiek dat hij verzamelde. Onder de bezoekers heerst helaas wel een hoog ‘instagram’ gehalte. In de bijbehorende siertuinen wordt meer geposeerd dan gewandeld.
Praktisch: 3241 South Miami Avenue / $18 per persoon / geopend van woensdag t/m maandag 09:30-16:30 uur / bezoek duurt ongeveer 1,5 uur / gratis parkeren en daardoor prima per auto te bezoeken
#10 Nóg meer cultuur in Miami
Voor onderstaande tips heb ik zelf helaas geen tijd gehad, omdat ons vliegtuig door vertraging een dag later in Miami aankwam dan gepland. Een reden om nog eens terug te gaan!
- Little Havana
Een wijk in het centrum van Miami met veel Cubaanse immigranten. Graag had ik rondgestruind over Calle Ocho (de centrale straat) en gekeken bij de Cubaanse winkels en restaurants. Ook een bezoek aan Maximo Gomez Park leek mij leuk, om te zien hoe jong en oud samenkomt voor een potje domino - Little Haïti
Sfeer proeven in een buurt ten noorden van Wynwood, die voelt alsof je in Haïti bent. Ook hier schijnt volop mooie street art te vinden te zijn. - Perez Art Museum
Een museum voor moderne kunst, dat mij door meerdere locals werd aangeraden. Het ligt naast Bayside Marketplace en de American Airlines Arena.
Hotel in Miami: Circa39
Ik sliep 2 nachten in boetiekhotel Circa 39 in Mid Beach (Miami Beach). Een modern hotel met kleurrijke inrichting. Mijn kamer had snelle wifi, een fijne douche en badjassen (dat vind ik altijd een pluspunt in hotels). Het strand is op loopafstand en heeft een deel met strandstoelen exclusief voor hotelgasten. Ook is er een zwembad. De locatie in Mid Beach is prima: weg uit de drukte van South Beach, maar dicht genoeg bij alles. Het hotel ligt naast een CitiBike station (een halte van het gratis bussysteem) en een supermarkt. Hier kochten wij dagelijks drankjes en lunch voor onderweg. Een fijne uitvalsbasis voor Miami en Miami Beach dus!
Restaurants in Miami
Wij hebben in Miami op de volgende plaatsen lekker gegeten:
- Bayside Marketplace
Hier aten we bij Bubba Gump Shrimp Co., een van mijn favoriete restaurantketens in Amerika. Door het lekkere eten, de leuke inrichting en het personeel zeker een aanrader. - Española Way:
Een straatje in South Beach met internationale invloeden. Door de architectuur waan je je even in Europa. We aten Cubaans bij Havana 1957. - Jules Kitchen:
Het restaurant van ons hotel Circa 39.
Vervoer in Miami
De auto kun je in Miami beter laten staan. Parkeren is namelijk duur en parkeerplaatsen zijn schaars. Ga je een roadtrip door Florida maken en start je vanuit Miami? Dan kun je de huurauto het beste pas ophalen bij vertrek uit Miami. Voor een taxi van de luchthaven naar Miami Beach (een rit van ongeveer een kwartiertje) betaal je ongeveer $35.
Zowel Miami als Miami Beach hebben een systeem van gratis bussen (trolley’s). Om te zien welke stops er zijn, kun je de bijbehorende gratis app downloaden. Er gaan helaas geen trolley’s over de bruggen tussen Miami Beach en ‘het vasteland’ van Miami. Ook heeft Miami een systeem van huurfietsen: CitiBike. Vooral in Miami Beach kwamen we veel stations tegen waar je zo’n huurfiets kon in- en uitchecken.
Lees ook: Ik maakte een rondreis door Florida van 17 dagen. Dit was mijn reisroute.
Dit artikel bevat affiliate links. Dit betekent dat wij een kleine vergoeding ontvangen wanneer jij via deze link een aankoop doet. Dit kost jou niets extra’s, maar je steunt onze website er wel mee. Lees ook onze disclaimer.