Search
Close this search box.

Wat moet je weten als je naar Egypte gaat? 18 tips uit eigen ervaring

19 juni 2023

Denk je aan het maken van een rondreis door Egypte? Dat begrijpen wij goed! Het land van machtige farao’s, mysterieuze graftombes en de piramides maakt op elke reiziger indruk. Om je rondreis goed te kunnen plannen en ter plaatse soepel te laten verlopen, zijn er wat dingen die handig zijn om te overwegen. Wat moet je weten als je naar Egypte gaat? Wij geven uit eigen ervaring 18 tips.

Inscripties in de tempelwand

Wat moet je weten als je naar Egypte gaat? 18 tips uit eigen ervaring:   

1. Een visum is verplicht voor Egypte
2. Georganiseerd reizen is in Egypte de norm
3. Is Egypte veilig?
4. Er wordt verwacht dat je fooi geeft
5. Accepteer dat je als toerist een verdienmodel bent
6. Verkopers zijn opdringerig
7. Draag gepaste kleding
8. Egypte in de winter is kouder dan je denkt
9. Check de wisselkoers van de Egyptische pond
10. Betalen voor foto’s bij bezienswaardigheden is niet meer nodig
11. Om piramides te zien moet je naar Caïro
12. Een bezoek aan Abu Simbel heeft veel impact op je reisroute
13. Voorkom dat je tempelmoe wordt
14. Je hoeft niet per se een Nijlcruise te maken
15. Let op in het verkeer
16. Openbare toiletten zijn tegen betaling en soms zonder wc-papier
17. Dieren worden niet altijd goed behandeld
18. Je hebt geen wereldstekker nodig voor Egypte

Sidenote: Deze lijst met wat je moet weten als je naar Egypte gaat is gebaseerd op onze eigen reiservaringen. Een aantal punten komt misschien negatief over. Per saldo vinden wij een rondreis door Egypte echter absoluut de moeite waard! Wij waren diep onder de indruk van alle piramides, tempels en graftombes. Wij delen deze lijst met wat je moet weten als je naar Egypte gaat om te helpen bij de voorbereiding en planning van jouw Egypte rondreis. Maar ook om je te helpen bij de afweging of een reis naar Egypte iets voor jou is.

Een graftombe in de Vallei der Koningen in Egypte

Wat moet je weten als je naar Egypte gaat: een visum is verplicht

Voor een reis naar Egypte is een visum verplicht. Je kunt vooraf een e-visum aanvragen of ter plaatse op de luchthaven een visum on arrival kopen. In dat laatste geval moet je twee keer in de rij staan: één keer voor het kopen van het visum en één keer voor de reguliere douane. Wij betaalden voor ons visum on arrival 25 Euro per persoon (februari 2023). Je hebt een volledig lege bladzijde nodig in je paspoort. Ook moet je paspoort nog minimaal 6 maanden geldig zijn bij aankomst in Egypte.

Georganiseerd reizen is in Egypte de norm

Egypte is ingesteld op georganiseerde reizen. Dat wil zeggen reizen met een privéchauffeur en gids, voor jouw eigen reisgezelschap of tijdens een groepsreis. Wij reizen het liefst zelfstandig met een eigen huurauto, maar dat is in Egypte geen aanrader. Het verkeer is namelijk zo chaotisch dat je hier niet zelf moet willen rijden.

Je kunt best zelfstandig reizen in Egypte, maar je zal merken dat je op veel plekken toch een chauffeur nodig hebt. Bijvoorbeeld bij de piramides van Gizeh, waar de afstanden tussen de bezienswaardigheden net te ver zijn om te lopen. Ook heeft een gids op sommige plekken echt toegevoegde waarde. Bijvoorbeeld bij de piramides, de vele tempels en in het Egyptisch museum in Caïro.

Lees ook: dit was de reisroute van onze rondreis door Egypte in 11 dagen

Georganiseerd reizen is de norm in Egypte

Wat moet je weten als je naar Egypte gaat: is Egypte veilig?

Toen wij onze reisplannen bekend maakten, kregen wij vaak de vraag of een reis naar Egypte veilig is. Die vraag snap ik, want door de Arabische lente en diverse aanslagen heeft de reputatie van het land een deuk opgelopen. Tijdens onze reis hebben wij ons echter geen moment onveilig gevoeld. Wij merkten dat de Egyptenaren er alles aan doen om je veilig te houden. Het toerisme is erg belangrijk voor de economie en men is blij om je weer te kunnen ontvangen (en daarmee inkomen te genereren).

Tijdens je rondreis kom je op veel plekken security checkpoints tegen. Onze chauffeur moest tijdens het rijden vaak zijn papieren laten zien bij zulke stops. Daarnaast hebben alle bezienswaardigheden security checkpoints waar zowel jijzelf als je bagage door de scanner gaan. Soms voelde dit een beetje als schijnveiligheid. Er wordt niet streng gecontroleerd en een flesje water mag bijvoorbeeld gewoon mee naar binnen. Je raakt er dan ook snel aan gewend. 

Er wordt verwacht dat je fooi geeft

Voor een reis naar Egypte hoef je je Arabisch niet bij te spijkeren. Toch is er één woord dat je zeker zal leren: ‘bakshish’ (fooi). Het geven van fooi is onderdeel van de Egyptische maatschappij. Dat geldt niet alleen voor gidsen en chauffeurs, maar ook voor kleinere diensten. Normaal gesproken dragen wij onze koffers zelf naar de hotelkamer, maar in Egypte is dat eigenlijk not done. Voor de kofferdrager is dat namelijk weer een manier om fooi te verdienen. Het meest extreme voorbeeld van bakshish dat we meemaakten was op de luchthaven. Er was een medewerker die lege bakjes aangaf bij de lopende band van de bagagecontrole. Daarvoor vroeg hij fooi.

Je zal tijdens je Egypte rondreis merken dat mensen zowel gevraagd als ongevraagd diensten aanbieden met als doel om fooi te verdienen. Bijvoorbeeld door aan te bieden een foto van je te maken (gevraagd) of met je mee te lopen in een tempel en te starten met vertellen (ongevraagd). Wees hier een beetje alert op en geef het direct aan wanneer je geen interesse hebt. Een vriendelijk ‘la, shukran’ (nee, dankje) volstaat meestal.

Egyptische Pond

Accepteer dat je als toerist een verdienmodel bent

Tijdens je Egypte rondreis kan en wil iedereen iets voor je regelen. Van een extra eitje bij het ontbijt tot het regelen van een complete tour, zolang je maar betaalt. Toen we de boot namen van de ene naar de andere Nijloever in Luxor kregen we bijvoorbeeld steeds het aanbod van de schipper om zijn telefoonnummer op te schrijven. We zouden hém dan kunnen bellen voor de terugtocht – terwijl het supereenvoudig is om zelf een bootje te regelen. Ook kan er tijdens een georganiseerde tour ineens een extra stop inbegrepen zijn, bijvoorbeeld bij een papyrusworkshop. Je kunt het beste accepteren dat dit gebruikelijk is in Egypte is in plaats van je eraan te ergeren, maar voel je nooit verplicht om ergens op in te gaan of iets te kopen.

Verkopers zijn opdringerig

Misschien heb je het al gehoord van eerdere Egypte reizigers: de lokale verkopers kunnen behoorlijk opdringerig zijn. Een wandeling langs de Nijl (zoals in Aswan of Luxor) kan leuk zijn, maar niet wanneer je continu de vraag krijgt of je zin hebt in een boottochtje of rit met een paardenkoets. De verkopers kunnen behoorlijk volhardend zijn en ook met je mee blijven lopen nadat je al meerdere keren vriendelijk hebt bedankt. Toch is de beste strategie om dat te blijven doen en te proberen om je niet te ergeren. Wij merkten overigens dat we in het gezelschap van een lokale gids een stuk minder werden aangesproken. Tijdens onze reis bezochten we twee keer een bazaar – één keer met en één keer zonder gids – en dat was een wereld van verschil qua contact met de verkopers.

Souvenirs in Egypte
Bazaar in Cairo

Draag gepaste kleding in Egypte

Wat je moet weten als je naar Egypte gaat is dat het een conservatief Islamitisch land is. Houd hier rekening mee in je kledingkeuze, zeker als vrouw. Het is netjes om altijd je schouders en knieën te bedekken. Je hoeft geen hoofddoek te dragen; dat hoeft alleen als je een moskee van binnen wilt bekijken. Houd er echter rekening mee dat ook het dragen van conservatieve kleding niet helemaal kan voorkomen dat je aangestaard wordt. Mijn rode haar trok behoorlijk wat bekijks, vooral bij kinderen.

Qua schoenen raad ik comfortabele schoenen aan waar je gemakkelijk op kunt lopen. In mijn geval waren dat sneakers. Wandelschoenen of bergschoenen zijn absoluut niet nodig. Wel loop je bij veel bezienswaardigheden door los zand of op onregelmatige ondergrond. Daarom vond ik dichte schoenen fijner om te dragen dan open slippers.

Egypte in de winter is kouder dan je denkt

De beste reistijd voor Egypte is het voor- en najaar. Het is dan overdag aangenaam, maar nog niet te warm. December, januari en februari zijn ideaal voor een Egypte rondreis. Tijdens onze reis in februari gaf de thermometer overdag 18 tot 24 graden aan. Die maximumtemperatuur bereik je echter pas in de middag, terwijl de meeste excursies in de (vroege) ochtend starten. Daarnaast staat op de meeste plekken een windje, waardoor het kouder aanvoelt. Ik droeg meestal een lange broek, shirt en een vest met lange mouwen, met soms nog een dun jasje met lange mouwen daar overheen.

In de wintermaanden koelt het ’s avonds bovendien flink af in Egypte, tot zo’n 5 à 10 graden. Neem dus zeker een dikke trui of fleecevest mee voor ‘s avonds. Veel hotels hebben wel airconditioning maar geen verwarming. Als je het snel koud hebt dan is een warme pyjama ook een aanrader in de Egyptische winter. 

Draag gepaste kleding in Egypte
Draag gepaste kleding in Egypte

Check de wisselkoers van de Egyptische pond

In februari 2023 stond de wisselkoers van de Euro ten opzichte van de Egyptische pond erg gunstig. Een Euro was toen 30 Egyptische pond waard; hoger dan in de jaren daarvoor. Om deze koers daadwerkelijk te krijgen kun je het beste ter plaatse pinnen. Het is niet nodig om vooraf in Nederland Egyptische Ponden te bestellen; bovendien krijg je dan een veel slechtere wisselkoers. Wij kwamen in Egypte regelmatig pinautomaten tegen, soms zelfs bij ons hotel (vergeet niet om je bankpas in te stellen voor gebruik buiten Europa).

De Egyptische pond is te verdelen in 100 piaster. Er zijn biljetten van 1, 5, 10, 20, 50, 100 en 200 Egyptische pond. Reken dus op een behoorlijke stapel biljetten uit de pinautomaat! Elk biljet heeft een zijde met Arabische tekst en een zijde met Engelse tekst – erg handig! Er zijn ook munten van 50 piaster en 1 pond. In de praktijk kwamen wij de munten en briefjes van 1 nergens tegen. Vanwege de wisselkoers waren deze nauwelijks iets waard. Briefjes van 5 en 10 EGP zijn handig om op te sparen voor de betaalde openbare toiletten en kleine fooien.

Betalen voor fotografie bij bezienswaardigheden is niet meer nodig

Bij het voorbereiden van onze Egypte rondreis lazen wij vaak in blogs dat je bij bezienswaardigheden een apart kaartje moet kopen wanneer je foto’s wil maken met iets anders dan een mobiele telefoon. Wij hadden daar dus rekening mee gehouden in ons budget. In 2023 hoefden we echter bij geen enkele bezienswaardigheid extra te betalen om foto’s te maken met een spiegelreflexcamera. Alleen binnenin de grote piramide van Cheops (bij de piramides van Gizeh) was een spiegelreflexcamera niet toegestaan. Foto’s maken met een mobiele telefoon mocht wel en was gratis.

Let op: maak in Egypte nooit foto’s van militaire objecten, politie checkpoints of security checkpoints bij bezienswaardigheden. Houd er daarnaast rekening mee dat wanneer mensen zelf aanbieden dat je een foto van ze mag maken, ze daar een fooi voor vragen. 

Lees ook: dit zijn 8 leuke bezienswaardigheden in Egypte.

Piramides van Dasjoer
Karnak Tempel in Luxor

Om piramides te zien moet je naar Caïro

In het moderne Egypte zijn nog meer dan 100 piramides uit de oudheid overgebleven. Toch wil dat niet zeggen dat je deze bouwwerken tijdens je Egypte rondreis overal tegenkomt. Omdat de meeste reisroutes zich tot de toeristische bestemmingen beperken, is de kans groot dat je de piramides alleen zal zien wanneer je Caïro aan je reisroute toevoegt. Op bekende toeristische bestemmingen zoals Luxor en Aswan zal je ze niet vinden. Gelukkig is de hoofdstad Caïro een handig start- en eindpunt van je rondreis vanwege de rechtstreekse vlucht vanuit Amsterdam met Egypt Air.

Een bezoek aan Abu Simbel heeft veel impact op je reisroute

Wanneer je jouw reisroute voor Egypte gaat bepalen, is één vraag heel belangrijk. Wil je de tempels van Abu Simbel bezoeken of vind je het prima om deze over te slaan? Omdat deze rotstempels in het uiterste zuiden van Egypte liggen, heeft deze beslissing namelijk veel invloed op je reisroute. Als je Abu Simbel wil bezoeken, moet je ten eerste de plaats Aswan in je route opnemen. Dit is namelijk de uitvalsbasis voor alle tours naar Abu Simbel. Vervolgens moet je kiezen tussen een dagtocht of tweedaagse tour. Het bezoeken van Abu Simbel neemt – inclusief de reis van en naar Aswan – dus al snel 3 tot 4 dagen in beslag.

Een van de dingen die je moet weten voor je naar Egypte gaat is dat een bezoek aan Abu Simbel veel impact op je reisroute heeft
Wat moet je weten als je naar Egypte gaat? Maak vooraf keuzes tussen de verschillende tempels om te voorkomen dat je tempelmoe wordt

Wat moet je weten als je naar Egypte gaat: voorkom tempelmoeheid

De farao’s hebben in het oude Egypte honderden tempels laten bouwen; de een nog mooier dan de ander. Toch lijken veel tempels ook wel wat op elkaar. De lay-out omvat vaak een grote poort, gevolgd door meerdere binnenpleinen met zuilengalerijen en diverse kamers en gangen. De verschillen zitten meestal in de locatie (bijvoorbeeld op een eiland of uitgehakt in de rotsen), aan welke god de tempel is gewijd en welke farao de tempel heeft laten bouwen.

Om te voorkomen dat je ‘tempelmoe’ wordt tijdens je Egypte rondreis, raden wij aan om keuzes te maken. Omdat de tempels qua lay-out soms op elkaar lijken, hoef je ze echt niet allemaal te zien. Zo is de Luxor Tempel in vergelijking met de andere tempels niet zo bijzonder. Wat echter leuk is aan deze tempel is dat er een avondopening is. Je kunt hier dus de zonsondergang bekijken en de tempels daarna verlicht in het donker zien. Als je de Luxor Tempel op die manier bezoekt, heeft het wél toegevoegde waarde op de andere tempels tijdens je reis.  

Lees ook: dit zijn 20 weetjes over het oude Egypte die je rondreis interessanter maken.

Je hoeft niet per se een Nijlcruise te maken

Bij het voorbereiden van je Egypte reis zul je het begrip ‘Nijlcruise’ vaak tegenkomen. Tijdens een meerdaagse tour vaar je over de rivier de Nijl langs diverse bezienswaardigheden (meestal tempels). De beschikbare schepen variëren van grote schepen met complete ‘hotelkamers’ tot kleine zeilboten waar je op het dek slaapt en waar geen toilet aan boord is. De nijlcruises varen grofweg twee routes: van Aswan naar Abu Simbel en van Aswan naar Luxor.

Wat je moet weten als je naar Egypte gaat is dat zo’n Nijlcruise geen must is om een leuke reis te maken. Spreekt het idee van meerdere dagen op een boot je niet aan? Of heb je simpelweg niet zoveel vakantiedagen (een Nijlcruise van Aswan naar Luxor duurt bijvoorbeeld al snel 3 nachten)? Dan kun je er ook voor kiezen om dezelfde afstand in één dag per minibusje af te leggen.

Een Nijlcruise is geen must tijdens een Egypte rondreis
Boottocht over de Nijl

Wat moet je weten als je naar Egypte gaat: let op in het verkeer

Zelden heb ik zulk chaotisch verkeer gezien als in Egypte. Verkeersregels lijken nauwelijks te bestaan. Van driebaanswegen maakt men gemakkelijk zesbaanswegen, waarbij rechts inhalen en ineens afslaan gebruikelijk is. Er rijdt allerlei soorten verkeer op de weg – van paardenkarren tot busjes, touringcars en traktoren – en voetgangers steken zonder omkijken de weg over. Omdat er nauwelijks zebrapaden zijn, is dit ook de manier waarop jij waarschijnlijk de weg zal oversteken. Kijk de kunst af bij de locals en probeer het zelf, maar blijf altijd voorzichtig. En zoals eerder gezegd: ga hier absoluut niet zelf autorijden. Een privéchauffeur is een veiligere keuze.

Openbare toiletten zijn tegen betaling en soms zonder wc-papier

Openbare toiletten (ook die bij bezienswaardigheden) zijn altijd tegen betaling. Meestal kost dat 5, 10 of 20 EGP per persoon. Zorg dus dat je altijd wat kleinere briefjes hebt om mee te betalen. De wc-hokjes zijn meestal niet voorzien van toiletpapier. Wel staat er bij de ingang vaak iemand die je een paar velletjes meegeeft. Zorg dus dat je voldoende zakdoekjes bij je hebt of neem zelf een halve wc-rol mee in je rugzak.

Kamelen in Egypte
Zomaar een kijkje in het lokale leven.

Dieren worden niet altijd goed behandeld

Wat je moet weten als je naar Egypte gaat is dat je hier regelmatig geconfronteerd wordt met dierenwelzijn, wat niet altijd makkelijk is om te zien. Paarden, ezels en kamelen worden veel gebruikt als vervoermiddel, zowel in de landbouw als in het toerisme. Vooral bij de piramides zie je ze de hele dag in de zon staan. Veel dieren zagen er tijdens mijn bezoeker vermagerd uit, vaak met wonden op hun benen. Maak dus alsjeblieft geen gebruik van een ritje op een kameel of in een paardenkoets. Ook zie je veel zwerfhonden en -katten op straat.

Je hebt geen wereldstekker nodig voor Egypte

Erg handig: voor je Egypte rondreis heb je geen wereldstekker nodig. De stopcontacten en netspanning zijn namelijk hetzelfde als in Nederland en België. Wel vind ik het handig om een kleine verlengdoos mee te nemen op reis. Je zal namelijk merken dat het aantal stopcontacten vaak beperkt is.

Reis met ons mee

Meer avonturen