Search
Close this search box.

Abu Simbel: zo heb je de mooiste tempels van Egypte voor jou alleen

8 juni 2023

De tempels van Abu Simbel behoren tot de bekendste bezienswaardigheden van het oude Egypte. Ondanks de afgelegen ligging in het uiterste zuiden worden ze dagelijks door duizenden toeristen bezocht. Toch is het mogelijk om de rotstempels van farao Ramses II en zijn vrouw Nefertari in alle rust te bekijken. Met deze tips maak je kans om de mooiste tempels van Egypte voor jou alleen te hebben.

Abu Simbel Egypte

Wat is Abu Simbel?

Abu Simbel is een van de mooiste bezienswaardigheden van Egypte. Het monument bestaat uit twee rotstempels die in opdracht van farao Ramses II werden gebouwd. De grote tempel staat in het teken van de farao. De kleine tempel werd gebouwd voor zijn lievelingsvrouw Nefertari. De tempels waren bedoeld om de macht van de farao te laten zien, hem een status als god te verschaffen en zijn vijanden af te schrikken.

Je kunt de tempels zowel van binnen als buiten bekijken. Elke tempel heeft verschillende kamers waarvan de wanden versierd zijn met hiërogliefen. Deze beelden de verschillende oorlogen van Ramses II uit. De kamers lopen diep in de berg door. Wanneer je de tips in deze blog volgt en je daardoor (bijna) alleen bent tijdens jouw bezoek aan Abu Simbel, heeft het betreden van de binnenste kamers iets mysterieus. Vroeger was dit heilig grondgebied, alleen toegankelijk voor de farao en zijn opperpriester.  

Kaart van het zuiden van Egypte met de bezienswaardigheden tussen Luxor en Aswan

Waar ligt Abu Simbel?

De keuze om Abu Simbel wel of niet te bezoeken heeft behoorlijke impact op de reisroute van je Egypte rondreis. Abu Simbel ligt namelijk in het meest zuidelijke puntje van Egypte, op 40 kilometer van de grens met Soedan. De dichtstbijzijnde grote stad is Aswan, 280 kilometer noordelijker. De weg tussen deze twee plaatsen loopt dwars door (vrijwel volledig) verlaten woestijngebied. De autorit duurt 3,5 uur enkele reis. Ongeveer halverwege is er een ‘café’ met toiletten. Alle tourbusjes stoppen hier op zowel de heen- als de terugweg voor een korte pauze.

Bijzonder: de tempels moesten van het water gered worden

Wat de tempels extra bijzonder maakt, is dat ze niet meer op hun oorspronkelijke plek staan. Door de bouw van de High Dam bij Aswan ontstond het Nassermeer, het grootste waterreservoir ter wereld. Niet alleen moesten 90.000 mensen hierdoor gedwongen verhuizen, ook dreigden veel monumenten onder water te verdwijnen. UNESCO startte daarom een unieke operatie om de tempels  te redden. In de jaren ’60 werd het hele complex voorzichtig in stukken gezaagd en op hogere grond – zo’n 200 meter van de oorspronkelijke plaats – weer in elkaar gezet. Het omvangrijke project duurde vijf jaar. Het kleine bezoekerscentrum bij Abu Simbel laat een film zien met beelden van deze reddingsoperatie.

Binnen in de grote tempel van farao Ramses II bij Abu Simbel

De bezienswaardigheden van Abu Simbel

Abu Simbel heeft drie bezienswaardigheden:

 1. De grote tempel van farao Ramses II
 2. De kleine tempel van koningin Nefertari
 3. De sound and light show

Daarnaast is er een visitor center, maar dit stelt niet veel voor. Het is één ruimte met foto’s en een film over de reddingsoperatie van UNESCO.

Egypte heeft veel tempels uit de tijd van de farao's. Abu Simbel is daarvan een van de mooiste.

De grote tempel van farao Ramses II

De blikvanger van Abu Simbel is de grote tempel van farao Ramses II. Deze tempel ligt het dichtst bij de ingang en zul je daarom als eerste bezoeken. Voor de ingang staan vier immense beelden van de farao, elk 20 meter hoog. Officieel is deze tempel gewijd aan drie goden: Amon-Re, Re-Horakty en Ptah. Onofficieel is het bouwwerk echter vooral bedoeld om de farao in een goddelijke positie te plaatsen. Je ziet veel taferelen waarin hij oorlog voert en zijn vijanden verslaat.

De grote tempel laat zien hoeveel de oude Egyptenaren al van astrologie wisten. Het is namelijk zo gebouwd dat het binnenste heiligdom, met daarin standbeelden van de farao en de goden, slechts twee dagen per jaar door de zon wordt verlicht.

Abu Simbel heeft veel taferelen waarop de farao zijn vijanden verslaat

De kleine tempel van koningin Nefertari

De kleine tempel van Abu Simbel is gewijd aan Nefertari, de favoriete vrouw van farao Ramses II. In het oude Egypte – een rijk dat duizenden jaren heeft bestaan – is het slechts enkele keren voorgekomen dat er een tempel speciaal voor een vrouw werd gebouwd. Voor de tempel staan zes beelden, waarvan er een aantal Nefertari voorstellen. Ook dat was in die tijd bijzonder, want vrouwen werden meestal klein afgebeeld rond de enkels van de farao’s standbeelden. Binnenin de tempel zie je diverse mooie decoraties, bijvoorbeeld van de bruiloft van Nefertari en Ramses II.  

De tempel van Nefertari bij Abu Simbel

Sound and Light Show Abu Simbel

Na zonsondergang kun je bij Abu Simbel een Sound and Light show bijwonen. Onder de sterrenhemel zie je een lichtshow met muziek en verhalen over de rotstempels en het leven van farao Ramses II. De lichtshow bij Abu Simbel schijnt de beste van heel Egypte te zijn. Je kunt het alleen bijwonen wanneer je in het dorpje bij Abu Simbel overnacht. Wij vonden het bijzonder om de tempels in het donker verlicht te zien.

Praktische tips voor de Sound and Light show bij Abu Simbel:

 • De entree is 500 EGP per persoon (in 2023 was dit 15 Euro per persoon). Dat is voor Egyptische begrippen behoorlijk hoog (en twee keer zo hoog als de reguliere entreeprijs voor Abu Simbel). Wij vonden het echter wel de moeite waard.
 • De show start in de winter om 18:30 uur. Als je rond 18:00 uur bij de ingang bent, ben je ruim op tijd.
 • Het commentaar via de speakers wordt afgespeeld in de taal van de grootst aanwezige groep toeristen. Bij ons was dat helaas Chinees. Je kunt dan wel een headset krijgen met Engelstalig commentaar.
 • Na de show blijven de lichten bij de tempels nog een tijdje aan, zodat je mooie foto’s kan maken.
 • In de winter koelt het ’s avonds behoorlijk af. Vanwege de ligging aan het water kan het bij Abu Simbel bovendien erg waaien. Ik had handschoenen en een sjaal meegenomen en was daar best blij mee.   

Tijdens de Sound and Light Show zie je de temels van Abu Simbel verlicht in het donker
Sound and Light Show Abu Simbel Egypte

Zo reis je naar Abu Simbel: 4 opties

Er zijn 4 manieren om Abu Simbel te bezoeken. In alle gevallen start je vanuit Aswan.  

 1. Dagtour per bus
 2. Tweedaagse tour per bus
 3. Dagtour per vliegtuig
 4. Per meerdaagse cruise over het Nassermeer

Optie 1: Dagtour Abu Simbel per bus vanuit Aswan

Het is mogelijk om Abu Simbel in één dag vanuit Aswan te bezoeken. Dit is de beste optie wanneer je reisschema krap is en je op je budget moet letten. Het is echter niet de optie die ik zou aanraden. Je vertrekt rond 4 uur ’s ochtends en hebt 7 uur reistijd op een dag.. Je bliksembezoek aan de tempels vindt bovendien plaats op het drukste moment van de dag, waardoor je hier zeker niet de enige zal zijn.

Op internet of in een reisgids lees je misschien nog dat het vervoer over de weg alleen onder begeleiding van een politiekonvooi plaats mag vinden. Dat is tegenwoordig echter niet meer van toepassing. Deze konvooien zijn al jaren geleden afgeschaft.

 • Reken op zo’n € 170 per persoon bij 2 personen. Dat is inclusief gids, privévervoer en entree.

Optie 2: Tweedaagse tour Abu Simbel vanuit Aswan

Wij kozen voor een tweedaagse tour naar Abu Simbel. Niet alleen kun je daarbij uitslapen (wij vertrokken om 10 uur ’s ochtends), ook verdeel je hiermee de reistijd van 7 uur over twee dagen. Bovendien kom je bij de tempels aan op het moment dat alle dagjesmensen alweer vertrokken zijn. Wij hadden daardoor grote delen van het tempelcomplex voor ons alleen – wat een geluk! Hierdoor kreeg het binnengaan van de tempels en het verkennen van alle kamers echt iets mysterieus.

Bovendien konden we in de avond nog een keertje terug voor de sound and light show. Doordat we de tempels twee keer bezochten – zowel in het licht als in het donker – maakte ons bezoek echt indruk. En dat is wel zo fijn, gezien alle reistijd die je ervoor over moet hebben. We overnachtten in een kleurrijk guesthouse van een Nubische familie.

 • Reken op zo’n € 240 per persoon bij 2 personen. Dat is inclusief gids, privévervoer, entree en overnachting met diner en ontbijt. De entree voor de sound and light show komt hier nog bovenop.

Optie 3: Dagtour per vliegtuig vanuit Aswan 

Het is ook mogelijk om per vliegtuig naar Abu Simbel te reizen. Dit is een luxeoptie waar vooral rijke toeristen gebruik van maken. De vlucht van Aswan naar Abu Simbel duurt slechts een halfuur. Omdat je voor de binnenlandse vlucht echter op tijd aanwezig moet zijn, bespaar je weinig op de totale reistijd ten opzichte van de dagtour.

 • Reken op een vanafprijs van €400 per persoon

Optie 4: Cruise over het Nassermeer

De laatste manier om in Abu Simbel te komen is per cruise over het Nassermeer. Je overnacht aan boord van het cruiseschip en bezoekt verspreid over meerdere dagen verschillende tempels, terwijl het schip je steeds dichter bij Abu Simbel brengt. De meeste cruises doen 3 tot 5 dagen over de reis naar Abu Simbel. De terugreis naar Aswan gaat over de weg (3,5 uur rijden).

Overnachten in Abu Simbel

Wij sliepen een nacht in Kabara Nubian House in het dorpje bij Abu Simbel. Het is eigendom van een Nubische familie en ingericht in de vrolijke, kleurrijke stijl die typerend is voor de Nubiërs. Onze kamer was goed, net als het diner. Het ontbijt was eenvoudig, maar dat is in Egypte wel vaker het geval. Het guesthouse ligt op drie kilometer van de tempels. Een aanrader!

Kabara Nubian House

Praktische tips voor een bezoek aan Abu Simbel

 • De entree voor Abu Simbel is 260 EGP per persoon (8 euro, 2023).
 • Vooraf las ik in meerdere reisblogs dat je een apart kaartje moet kopen om binnen in de tempels foto’s te kunnen maken. Tijdens ons bezoek was dit echter niet nodig.
 • Neem je eigen eten en drinken mee. Er is een winkeltje bij de entree waar je drinken en snacks kunt kopen, maar de prijzen zijn meer dan vijf keer zo hoog als normaal.
 • Gidsen mogen wel het complex op, maar niet naar binnen in de tempels. Als je met een gids gaat krijg je de uitleg dus buiten de tempels. Dat vond ik eigenlijk wel prettig. Zo krijg je wel achtergrondinformatie, maar kun je binnen in de tempels op je gemak rondkijken.
 • Elk jaar zijn er twee speciale data in Abu Simbel: 22 februari en 22 oktober. Op die dag schijnt de zon bij zonsopkomst precies op de standbeelden in de binnenste kamer van de grote tempel. Probeer deze data te vermijden, want het is dan mega druk. 

Lees ook: Wat moet je weten als je naar Egypte gaat? – 18 tips uit eigen ervaring.

Dit artikel bevat affiliate links. Dit betekent dat wij een kleine vergoeding ontvangen wanneer jij via deze link een aankoop doet. Dit kost jou niets extra’s, maar je steunt onze website er wel mee. Lees ook onze disclaimer.

Reis met ons mee

Meer avonturen