Een rondreis Egypte spreekt tot de verbeelding van menig reiziger. Het oude Egypte barst namelijk niet alleen van de legendes over farao’s, mummies en graftombes vol schatten, ook zijn veel bezienswaardigheden goed bewaard gebleven. Daarnaast hoeft een Egypte rondreis niet al je vakantiedagen te kosten. Met een rondreis van 8 tot 11 dagen kun je al een heel goede indruk krijgen. Met onze reisroute en praktische tips haal je het meeste uit jouw Egypte vakantie.
Rondreis Egypte in 11 dagen: de route in het kort
Deze Egypte rondreis start in Caïro; met zo’n 20 miljoen inwoners de grootste stad van Afrika. Hier zie je direct twee van de hoogtepunten van deze reis: de piramides en het Egyptisch museum. Daarna reis je naar het meest zuidelijke puntje van Egypte. Daar staat Abu Simbel, de meest speciale tempel van het land. Via Aswan, vooral bekend om de bouw van de High Dam, eindig je in Luxor. Deze stad is een aaneenschakeling van tempels en schatten van de farao’s, zoals de Vallei der Koningen.
Rondreis Egypte in 1,5 week: de route van dag tot dag
Dag 1: Start rondreis Egypte in Caïro
Dag 2: Piramides van Gizeh, Sakkara en Dasjoer
Dag 3: Egyptisch Museum, Caïro centrum en binnenlandse vlucht Caïro – Aswan
Dag 4: Aswan
Dag 5: Abu Simbel
Dag 6: Aswan
Dag 7: Van Aswan naar Luxor
Dag 8-10: Luxor
Dag 11: Binnenlandse vlucht Luxor – Caïro en terugvlucht naar Amsterdam
Heb je korter de tijd voor je Egypte rondreis? Overweeg dan:
- Om Aswan en Abu Simbel over te slaan (hiermee bespaar je 3 dagen)
- Het bezoek aan Luxor in te korten naar 2 dagen (hiermee bespaar je 1 dag)
Heb je langer de tijd voor je Egypte rondreis? Overweeg dan:
- Een bezoek aan de woestijn ten westen van Caïro met walvisskeletten en rotsformaties (2 extra dagen)
- Een Nijlcruise van Aswan naar Luxor (2-3 extra dagen)
- Afsluiten in een resort aan de Rode Zee met snorkelen of duiken (2 tot 3 extra dagen, waaronder 1 reisdag)
Lees ook: deze 8 Egypte bezienswaardigheden wil je niet missen tijdens je rondreis.
Hoe maak je een rondreis door Egypte?
Wij maakten een individuele georganiseerde rondreis, waarbij we (bijna) elke dag een privéchauffeur en gids hadden. Dit is niet onze favoriete manier om te reizen; het liefst gaan wij met een eigen huurauto op pad. In Egypte moet je echter niet zelf willen rijden. Het verkeer is mega chaotisch, verkeersregels lijken niet te bestaan en het aantal verkeersdoden is hoog. Ook is er een uitgebreid systeem van politiecheckpoints. Daarnaast zijn sommige bezienswaardigheden gewoonweg te groot om te voet te verkennen. Zo liggen de verschillende piramides bij Gizeh kilometers uit elkaar. Je kunt niet zomaar even een huurauto voor de piramide parkeren. Jouw privéchauffeur mag echter wel het terrein op en brengt je eenvoudig van de ene naar de andere piramide.
Daarnaast is het land – juist omdat vrijwel iedereen hier georganiseerd reist – slecht ingesteld op zelfstandige reizigers. Het kopen van een entreeticket zal zonder kennis van de Arabische taal nog wel lukken, maar dan ben je er nog niet. Op veel plekken moet bijvoorbeeld nog een bootje geregeld worden, moet er een extra begeleider mee of moet een tombe speciaal voor jou worden geopend. Egyptische gidsen zijn bovendien Egyptologen, die alles weten van de geschiedenis, cultuur en bezienswaardigheden. Op een aantal plekken vond ik dit echt van toegevoegde waarde. Bijkomend voordeel is dat je in het gezelschap van een gids stukken minder wordt lastig gevallen door opdringerige verkopers.
Lees ook: dit moet je weten als je naar Egypte gaat – 18 tips uit eigen ervaring.
Dag 1: Start rondreis Egypte in Caïro
Met deze Egypte rondreis gaan we duizenden jaren terug in de tijd, naar het land van farao’s, piramides en geheime graftombes. De rechtstreekse vlucht van Amsterdam naar Caïro met Egypt Air duurt 4,5 uur en landt om 20:30 uur. In onze wintertijd is het één uur later in Egypte.
De luchthavenformaliteiten nemen best wat tijd in beslag, dus reken op een late aankomst in je hotel. Je moet twee keer in de rij staan: één keer om het visum te kopen en één keer voor de douane. De rit van Caïro Airport naar het centrum duurt vervolgens nog 45 minuten.
Voor Egypte is een visum verplicht. Dit kun je op de luchthaven kopen voor 25 Euro per persoon (2023). Hiervoor heb je een lege bladzijde in je paspoort nodig. Daarnaast moet je paspoort nog minimaal 6 maanden geldig zijn.
Minimum aantal nachten Caïro: 2 nachten, zodat je 2 volle dagen in Caïro hebt. Op de avond van de derde reisdag kun je per nachttrein of binnenlandse vlucht doorreizen.
Hotel Caïro: Cosmopolitan Hotel. Dit hotel ligt middenin het centrum van Caïro, op loopafstand van restaurants en fastfoodketens. Doordat het in een autovrij straatje ligt heb je relatief weinig geluidsoverlast. De kamers, douche en het ontbijtbuffet zijn goed.
Dag 2: De piramides bij Caïro – Gizeh, Sakkara en Dasjoer
Om tijdens je rondreis door Egypte piramides te kunnen zien, moet je naar Caïro. Deze bezienswaardigheden maken Caïro niet alleen een handig startpunt van je Egypte rondreis, maar ook een must-see.
- Piramides van Gizeh: aan de rand van Caïro liggen meerdere piramides (waaronder drie grote) en de bekende sfinx. Tegen bijbetaling kun je een piramide ook van binnen bekijken. Het is hier ontzettend druk. Toch mag je deze bezienswaardigheid niet missen.
- Piramides van Sakkara: hier staat de trappiramide van Djoser, de eerste piramide ooit gebouwd. Leuk om te zien, vanwege zijn afwijkende vorm. Daarnaast zijn er meerdere kleine piramides en tombes van edelen die je van binnen kunt bekijken.
- Piramides van Dasjoer: deze bezienswaardigheid bestaat uit twee grote piramides. Namelijk de knikpiramide (de mislukte poging tot een piramide met gladde hoeken) en de rode piramide (de geslaagde poging). Je kunt de rode piramide zonder meerprijs binnen via een steile, lage schacht van 65 meter diep. Een spectaculaire ervaring!
Hoe kom je er: Wij boekten een dagtour met privéchauffeur en gids. Het was een lange dag (07:30-16:00 uur), maar zo haalden we wel het meeste uit ons bezoek aan Caïro.
Dag 3: Egyptisch Museum en het Islamitische centrum van Caïro
De ochtend brengen we door in het Egyptisch Museum. Hier zien we ontelbaar veel schatten uit het oude Egypte. Van standbeelden, sieraden en beschilderde papyrusrollen tot enkele mummies en veel prachtig gedecoreerde sarcofagen. Het hoogtepunt zijn de vondsten uit de graftombe van farao Toetanchamon. Vooral zijn gouden dodenmasker en gouden sarcofagen maken veel indruk.
In de middag bezoeken we meerdere bezienswaardigheden in het centrum van Caïro. We bekijken de Citadel met de Alabaster Moskee, de Sultan Hassan Moskee en de Khan El-Khalili Soek. In de namiddag nemen we een binnenlandse vlucht (1,5 uur) van Caïro naar Aswan met Egypt Air.
Wij maakten onze Egypte rondreis begin 2023. Het Grand Egyptian Museum was toen nog niet geopend. De openingsdatum van dit gigantische nieuwe museum wordt al jarenlang uitgesteld. Het wordt gebouwd naast de piramides van Gizeh, zodat je deze bezienswaardigheden makkelijk kunt combineren. Hoewel het oude Egyptisch Musem wel open zal blijven, zullen de mooiste schatten naar het Grand Egyptian Museum verhuizen.
Rondreis Egypte dag 4: De tempels van Aswan
We maken een fotostop bij de Aswan High Dam. Deze kun je gerust overslaan, want er is weinig te zien. Het verhaal van de bouw is wel interessant. De bouw creëerde het grootste waterreservoir ter wereld (het Nassermeer) en de dam voorziet een groot deel van Egypte van stroom. Echter moesten ook 90.000 mensen noodgedwongen verhuizen en kwamen veel oude monumenten onder water te staan.
Om de hoek van de High Dam nemen we een bootje naar de Kalabsha Tempel, dat op een eilandje in het Nassermeer ligt. Omdat dit de eerste tempel is die we tijdens onze Egypte rondreis zien vinden we het leuk om te zien. Wanneer we aan het eind van onze reis echter de balans opmaken, vinden we dit een van de minst interessante tempels. De Philae Tempel in Aswan vinden we wél de moeite waard. Ook dit tempeleiland bezoek je per boot. Het tempelcomplex is fotogeniek en goed bewaard gebleven.
Minimum aantal nachten Aswan: minimum 1 nacht als Aswan jouw opstappunt voor een nijlcruise is en minimum 2 nachten als je de Abu Simbel tempel wil bezoeken (waarvoor Aswan de uitvalsbasis is). Wil je geen van beiden doen tijdens je Egypte rondreis? Dan is Aswan geen must.
Hotel Aswan: Obelisk Nile hotel is een aanrader. Dit hotel heeft een uitstekende locatie; langs de Nijl en tegenover de soek van Aswan. Het hotel heeft een zwembad, zeer goed ontbijtbuffet en prima dinerkaart. WiFi werkt helaas alleen in de lobby. Wij sliepen hier in totaal drie nachten, in verschillende kamers. De standaardkamers hebben een keihard bed (zoals vaker het geval is in Egypte), maar de kamers bij het zwembad zijn uitstekend.
Hoe kom je er: Je kunt zowel per binnenlandse vlucht als per nachttrein van Caïro naar Aswan reizen. Bij het plannen van onze rondreis spraken wij meerdere mensen die de nachttrein behoorlijk oncomfortabel vonden. Daarom kozen wij voor een binnenlandse vlucht. De rit van Aswan airport naar het centrum duurt een halfuur.
Rondreis Egypte dag 5: Abu Simbel
Volgens velen is de Abu Simbel tempel de mooiste van Egypte. Voor een bezoek moet je echter wel wat over hebben! Je reist namelijk naar het uiterste zuiden van Egypte, bij de grens met Soedan. De rit van Aswan naar Abu Simbel duurt 3,5 uur (enkele reis). Je rijdt urenlang door een kale, verlaten woestijn.
Wanneer wij in de middag bij de tempel aankomen, zijn alle dagjesmensen alweer vertrokken. We hebben delen van Abu Simbel daardoor voor ons alleen – wat een geluk! In de avond gaan we terug voor de Sound and Light Show – naar het schijnt de beste van Egypte. Hoewel de prijs relatief hoog is (500 EGP per persoon) vonden wij het een aanrader. Door twee bezoeken op één dag – zowel in het licht als in het donker – blijft je bezoek goed hangen. En dat is wel zo fijn, gezien de reistijd voor deze bezienswaardigheid.
Minimum aantal nachten Abu Simbel: wij raden 1 nacht in Abu Simbel aan. Als je een krap reisschema hebt kun je Abu Simbel echter ook als dagtocht doen.
Hotel Abu Simbel: Kabara Nubian House. Een kleinschalig familiehotel op drie kilometer van Abu Simbel, met een kleurrijke inrichting. De kamer, WiFi en het inbegrepen diner zijn goed.
Hoe kom je er: Je kunt Abu Simbel als dagtocht doen, maar denk hier goed over na. Je vertrekt vroeg (4 uur ’s ochtends) en hebt naast een bliksembezoek aan de tempel (op het drukste moment van de dag) vooral veel reistijd (7 uur). Wij vonden de tweedaagse tour echt een aanrader.
Dag 6: Van Abu Simbel terug naar Aswan
In 3,5 uur rijden we weer terug naar Aswan. Omdat het reistempo van onze Egypte rondreis best hoog is, kiezen we ervoor om in de middag te relaxen. Wel lopen we nog een rondje over de bazaar van Aswan. De aaneenschakeling van winkeltjes met souvenirs, kleding, kruiden en levensmiddelen is interessant om te zien. De verkopers zijn wel behoorlijk opdringerig, waardoor rustig rondkijken niet echt aan de orde is, maar dat is in Egypte helaas bij alle markten het geval.
Dag 7: Van Aswan naar Luxor
De meeste reizigers maken een Nijlcruise van Luxor naar Aswan (3 nachten). Wij kiezen echter voor een privétransfer in één dag. De lange rit (5 uur in totaal) breken we op door onderweg twee tempels te bezoeken.
- Kom Ombo Tempel: deze tempel is bijzonder omdat hij niet aan één god was gewijd (zoals gebruikelijk) maar aan twee. Een daarvan is de krokodillengod Shobek. Kom Ombo had zelfs zijn eigen huiskrokodil. Zodra deze stierf, werd het dier gemummificeerd. In het kleine museum naast de tempel kun je een tiental van deze krokodillenmummies zien.
- Edfu Tempel: de op één na grootste tempel van Egypte. Een indrukwekkend, goed bewaard gebleven complex voor de valkengod Horus. Er zijn verschillende pleinen, gangetjes en kamers om te bekijken.
Tijdens deze rit zien we het lokale Egyptische leven. We passeren drukke markten, tractors met karren vol suikerriet en oude mannetjes die al rokend voor hun huizen zitten. En ook: veel afval en vuiligheid, talloze ezels en paarden die als vervoersmiddel worden gebruikt (en vaak in slechte conditie lijken te zijn), enorm chaotisch verkeer en om de paar honderd meter een drempel waar je alleen stapvoets overheen kunt rijden. Ook dat is Egypte.
Dag 8-10: 3 dagen in Luxor
Luxor is verdeeld in de West Bank (de westelijke oever van de Nijl) en de East Bank (de oostelijke oever). Tussen de twee oevers steek je gemakkelijk over met een bootje (EGP 50 per privéboot per enkele reis). In Luxor zagen wij deze bezienswaardigheden:
Bezienswaardigheden langs de West bank van Luxor:
- Vallei der Koningen: Een van de hoogtepunten van je Egypte rondreis. Dit zijn de geheime graftombes van de farao’s van het New Kingdom, die je van binnen kunt bekijken. De schatten zijn helaas al lang geleden door grafrovers gestolen, maar veel van de oorspronkelijke kleuren, schilderingen en inscripties zijn goed bewaard gebleven. Enorm indrukwekkend!
- Medinet Habu Tempel: Deze tempel wordt vaak overgeslagen, maar mag echt niet ontbreken tijdens je Luxor stedentrip! De tempel is goed bewaard gebleven – inclusief veel originele kleuren – en spectaculair om te zien.
- Tempel van Hatsjepsoet: Deze tempel is tegen de rotswand gebouwd en heeft een niet-standaard uiterlijk in vergelijking met andere tempels in Egypte. Het was gewijd aan Hatsjepsoet, de bekendste vrouwelijke farao. Alleen al vanwege haar interessante verhaal is een bezoek de moeite waard. Haar stiefzoon (van wie Hatsjepsoet de troon tijdelijk gestolen heeft) heeft na haar dood namelijk geprobeerd haar heerschappij uit de geschiedenis te wissen.
- Vallei der Edelen: Dit waren de graftombes van edelen. Waar de muurschilderingen in de Vallei der Koningen gericht zijn op het tweede leven en de goden, staat hier vooral het dagelijkse leven centraal. Een leuke toevoeging voor wie echt geïnteresseerd is, maar geen must see.
- Fotostop bij de Kolossen van Memnon
Bezienswaardigheden langs de East Bank van Luxor:
- Karnak Tempel: na Angkor Wat in Cambodja is dit het grootste tempelcomplex ter wereld. Zo’n 30 farao’s voegden iets aan het indrukwekkende complex toe. Vooral de obelisken en de zuilengalerij met originele kleuren zijn fantastisch. Een must see!
- Luxor Tempel: niet de mooiste tempel van Egypte, maar toch leuk om te bezoeken omdat de tempel tot ’s avonds geopend is. Daardoor kun je de tempel mooi verlicht zien. Ook de beeldenrij met sfinxen is indrukwekkend.
- Luxor Museum: geen must (en zeker niet zo indrukwekkend als het Egyptisch Museum in Caïro) maar leuk als je tijd hebt.
Tips voor Luxor als stop tijdens je Egypte rondreis:
Minimum aantal nachten Luxor: 3 nachten. Je hebt dan één dag voor de bezienswaardigheden op de West Bank en één dag voor de East Bank. Wij hadden 3 volle dagen in Luxor (4 nachten) en vonden dat achteraf een dag te lang.
Hotel Luxor: Wij sliepen in Hotel Amon op de Westelijke oever. Niet slecht, maar ook niet geweldig, zo is de badkamer erg eenvoudig. We gingen meerdere keren dineren bij het Nile Valley Hotel (ook op de West Bank) en kregen de indruk dat dit een betere keus is. Dit hotel ligt aan het water, bij de plek waar de boten naar de East Bank vertrekken.
Hoe kom je er: Met een privétransfer in één dag (300 km) of met een Nijlcruise in 3 nachten vanuit Aswan. Of vanuit Caïro per binnenlandse vlucht of nachttrein (600 km).
Dag 11: Einde rondreis Egypte
De wekker gaat vroeg op de laatste dag van onze Egypte rondreis. We nemen namelijk eerst een binnenlandse vlucht van Luxor naar Caïro met Egypt Air. De vlucht duurt 1 uur. Nadat we onze laatste Egyptische Ponden tijdens onze overstap op de luchthaven hebben uitgegeven, reizen we met een rechtstreekse vlucht (5 uur) met Egypt Air van Caïro naar Amsterdam.
Lees ook: Tijdens een rondreis door Egypte komt er veel informatie op je af. Dat is ook niet vreemd, want het rijk van de farao’s besloeg duizenden jaren! Om de verhalen van je gids beter te kunnen duiden, is het handig om vooraf wat te weten over de geschiedenis en cultuur. Daarom hebben wij 20 weetjes over het oude Egypte op een rij gezet.
Dit artikel bevat affiliate links. Dit betekent dat wij een kleine vergoeding ontvangen wanneer jij via deze link een aankoop doet. Dit kost jou niets extra’s, maar je steunt onze website er wel mee. Lees ook onze disclaimer.