Zoek
Sluit dit zoekvak.

Vakantie in Koeweit: 5x doen in Koeweit-stad

29 februari 2024

Het miniscule oliestaatje Koeweit zal bij veel mensen niet direct op de wensenlijst voor een vakantie staan. Van de Golfkust-staten zijn de Verenigde Arabische Emiraten met Dubai als hotspot veruit het populairst, evenals het door het WK-voetbal veel bekender geworden Qatar. Koeweit wordt daardoor vaak overgeslagen. Toch valt er wel het één en ander te beleven in dit land, al is het niet veel. De vijf leukste dingen om te doen tijdens een vakantie in Koeweit hebben we voor je op een rij gezet.

Waarom op vakantie naar Koeweit?

Eerlijk gezegd kan ik weinig redenen verzinnen waarom je specifiek op vakantie naar Koeweit zou willen gaan. Ik vloog na mijn reis door Irak terug van Koeweit omdat het het dichtstbijzijnde vliegveld bij Basra was met handige vluchten, en besloot er daarom een overnachting aan vast te plakken. Dat was precies voldoende om een heel deel van Koeweit en Koeweit City te zien, en om tot de conclusie te komen dat één nacht meer dan voldoende is om Koeweit te ontdekken.

Het straatbeeld in Koeweit

Wat zijn de hoogtepunten tijdens een vakantie in Koeweit?

Koeweit is ongelofelijk klein en is gelegen in de woestijn. Het heeft daarom niet enorm veel variatie te bieden. De kans is groot dat je het merendeel van de tijd in de hoofdstad zult doorbrengen, waar ook verreweg de meeste attracties zijn. Het woestijnlandschap van Koeweit is voornamelijk rotsachtig en vlak, en bezit niet per se de mooie zandduinen zoals je die uit de Sahara kent.

Koeweit is gelegen aan de Arabische Golf en heeft dus wel een mooie kust met blauwe wateren. Je kunt op delen langs de kust, veelal bij de resorts wat verder uit de stad, ook gebruik maken van de stranden en het verfrissende water. Wel zo fijn, omdat het in de zomer in Koeweit gerust boven de 50 ͦC kan worden.

In Koeweit-stad kun je je echter gerust even vermaken. De vijf leukste dingen om te doen tijdens een vakantie in Koeweit zijn:

  1. Bewonder de watertorens van Koeweit
  2. Shop ‘till you drop in de malls
  3. Geniet van de vele koffies
  4. Draal door de souks
  5. Wandel langs de corniche

Met deze activiteiten kun je je prima vermaken als je wat tijd te besteden hebt in Koeweit. Is Koeweit een aparte vakantie waard? Mijns inziens niet, daarvoor is er te weinig cultuur, geschiedenis en variëteit aan activiteiten te vinden. Maar mocht je er een keer toevallig terecht komen, dan is dat zeker geen straf.

De stad staat vol met prachtige wolkenkrabbers

1. Bewonder de watertorens van Koeweit

Het bekendste plaatje van het land zijn waarschijnlijk de beroemde watertorens van Koeweit. Deze drie ranke, hagelwitte pilaren zijn zo kenmerkend door de blauwe bollen die in de hoogte te zien zijn. Een markant herkenningspunt in de stad, en ook meteen één van de hoogtepunten. Hoewel van de drie torens, er maar eentje in gebruik is als watertoren, zijn ze als geheel een leuke attractie.

Eén toren zorgt namelijk voor de elektriciteits- en technische huishouding van de overige torens. De andere toren kun je als bezoeker beklimmen, want daar is onder meer een uitkijkplatform en een café in de grote blauwe bol gevestigd. Toegang is 3 KWD, wat ongeveer €9-€10 is.

Belim de watertorens in de hoofdstad

2. Shop ‘till you drop in the malls

Als er iets is wat je in Koeweit goed kunt doen, dan is het shoppen. Het land – en de hoofdstad – lijkt gemaakt te zijn op winkelend publiek, want er zijn overal enorme malls te vinden. The Avenues – iets verder buiten het centrum – is verreweg de grootste van ze allemaal. Je hebt voor dat winkelcentrum meerdere uren nodig om gewoon alles alleen al door te lopen, laat staan om ook echt te gaan shoppen.

Het is ook iet zo gek dat Koeweit populair is onder shoppers, aangezien er geen belasting wordt geheven (ook geen BTW). Tevens zijn de malls een aangename en koele plek om de snikhete zomers door te brengen. In de malls vind je ook een uitgebreid aanbod aan eten, voornamelijk fastfood. Vrijwel elke grote Amerikaanse fastfoodketen is hier te vinden. Van Krispy Kreme en Baskin’ Robbins en Applebees en TGIF’s – ze zijn er allemaal.

In Koeweit is het heel normaal om de hele dag te gaan shoppen

3. Geniet van de koffie in Koeweit

In het centrum van Kuwait City vind je eigenlijk voornamelijk grote kantoorgebouwen en hotels. Er zijn vrijwel geen inwoners die in dit gebied wonen. Vanwege de vele medewerkers in het gebied, zijn er echter wel enorm veel hippe koffiebarretjes te vinden met, zoals het hoort in een Arabisch land – vaak overheerlijke koffie.

Geniet daarom vooral van de fijne en comfortabele tentjes met lekkere (ijs)koffies, pour-overs en snacks en taartjes. Het is heerlijk om er even bij te komen en af te koelen tijdens je shopping spree of wandeling door de stad. Het aantal tentjes is talrijk en lijkt ook snel te verlopen, dus specifieke namen zijn lastig te geven, maar je komt ze op elke straathoek tegen, dus een heerlijke coffee spot vinden is geen enkel probleem!

4. Draal door de souks

Niet alleen malls zijn geschikt om te winkelen, de souks zijn dat natuurlijk ook. Souk Sharq is zo’n voorbeeld, gelegen naast de vismarkt aan het water. Maar deze souk doet, ondanks de oudere bouwstijl, vanbinnen alsnog enigszins denken aan een mall.

Als je echt het traditionele gevoel wil krijgen en de sfeer van een echte souk wil proeven, dan moet je bij Al Mubarakiya zijn. Het is een vrij opgeruimde souk, maar wel met veel stalletjes met kleding, snuisterijen en lekker eten.

5. Wandel langs de corniche

Uiteraard is dit enkel een optie als het weer het toelaat, en dat zal in de zomer niet overdag zijn want dan is het er veel te heet voor. Maar in de winter is het wel degelijk mogelijk, of later in de avond. De corniche is eigenlijk de boulevard langs het water. Hij is ruim aangelegd met mooie palmen en een goed uitzicht op het helderblauwe water.

De corniche heeft verder niet heel veel activiteiten te bieden, maar er zijn een paar fijne plekken om te zitten en je kunt er op verschillende plekke uikijken over de skyline van de stad. Ook zie je vanaf hier de indrukwekkend lange brug over het water van 25 kilometer tussen Koeweit en Saoedi-Arabië liggen.

Wandel langs de mooie corniche van Koeweit

Wat je moet weten voor je vakantie naar Koeweit

Mocht je naar Koeweit reizen, dan is het handig om te weten dat je gemakkelijk een e-visum aan kunt vragen. Deze kost zo’n €9-€10 en wordt meestal binnen een dag naar je mail gestuurd. Mocht dat niet uitkomen, dan is een visum on arrival ook een optie, zowel aan de landsgrens als op het vliegveld.

Koeweit is een streng Islamitisch land, dus alcohol en drugs zijn ten strengste verboden. Ook zijn de rechten van LHTBQI-ers zeer beperkt. Het is een land met veel expats en arbeidsmigranten – veel meer dan er Koeweiti zijn – en de voertaal is op veel plekken Arabisch of Engels. Het prijsniveau wisselt sterk, van extreem luxe en dure winkels in de malls tot schappelijker geprijsde verkopers in de souks. Het is een vrijwel cashvrije economie, dus je hoeft niet te pinnen op contant geld mee te nemen, je kunt vrijwel overal met kaart betalen.

Vanwege het snikhete weer, is het handig om je bezoek goed te plannen en de zomer te vermijden. Verder zijn er geen strikte regels voor kleding, maar behoudend is wel het uitgangspunt. Bedek dus je schouders en knieën. Een hoofddoek hoef je als vrouw niet te dragen, tenzij je natuurlijk een moskee bezoekt.

Reis met ons mee

Meer avonturen