Search
Close this search box.

Bezienswaardigheden Egypte: deze 8 plekken mag je niet missen

29 juni 2023

Het fijne aan een rondreis door Egypte is dat het niet al je vakantiedagen hoeft te kosten om de schatten van de farao’s te zien. Dat betekent echter ook keuzes maken tussen alle overblijfselen uit het oude Egypte. Benieuwd welke bezienswaardigheden in je echt gezien moet hebben in Egypte? Wij zetten de mooiste piramides, tempels en graftombes voor je op een rijtje.  

Tot de mooiste bezienswaardigheden van Egypte horen absoluut de vele tempels van de farao's

Deze 8 bezienswaardigheden mag je niet missen tijdens je Egypte rondreis

1. Piramides van Gizeh bij Caïro
2. Piramides van Sakkara en Dasjoer bij Caïro
3. Egyptisch Museum in Caïro
4. Vallei der Koningen in Luxor
5. De tempels van Abu Simbel
6. Sound and Light Show Abu Simbel
7. Karnak Tempel in Luxor
8. Medinet Habu Tempel in Luxor

Lees ook: de reisroute die wij volgden is ideaal voor een Egypte rondreis van 8 dagen tot 11 dagen.

De piramides van Gizeh worden bewaakt door de sfinx
Binnenin de grote piramide van Cheops

Bezienswaardigheden Egypte: De piramides van Gizeh

Bouwwerken van duizenden jaren oud, die nog altijd iets mysterieus hebben. En bovendien gemakkelijk te bezoeken zijn vanuit de hoofdstad Caïro. Geen wonder dat de piramides van Gizeh tot de populairste bezienswaardigheden van Egypte behoren!

De piramides van Gizeh zijn een verzameling van drie grote en een aantal kleinere piramides. Tegen bijbetaling kun je een of meerdere piramides ook van binnen bekijken. Wij kozen voor de piramide van Cheops, de hoogste piramide die ooit in Egypte is gebouwd (150 meter). Via een lange, smalle en lage schacht klommen we omhoog naar de kamer waar ooit de sarcofaag van de farao stond. Een spectaculaire ervaring! Naast de piramides van Gizeh kun je ook de beroemde sfinx bewonderen. 

Kosten: toegangsprijs 200 EGP entree per persoon en 440 EGP per persoon extra om de grote piramide van Cheops binnen te gaan.

Zo kom je er: Wij hadden een privétour met gids en chauffeur. De verschillende piramides liggen niet op loopafstand van elkaar, dus het is handig om vervoer te hebben.

De trappiramide van Djoser is een van de minder bekende bezienswaardigheden van Egypte maar zeker de moeite waard!
De piramide van Dasjoer is echt de moeite waard

De piramides van Sakkara en Dasjoer

Omdat Gizeh de meeste piramides heeft en het dichtst bij Caïro ligt, wordt deze piramide site het meest bezocht. Het is hier daarom altijd druk. In de omgeving van Caïro zijn echter nog meer piramides, die een stuk minder bekend (en dus rustiger!) zijn. Dit zijn de piramides van Sakkara en Dasjoer.

Sakkara heeft de immense trappiramide van Djoser (de eerste piramide ooit gebouwd), meerdere kleine piramides en tombes van edelen. Dasjoer heeft twee gigantische piramides. Wij daalden af in de rode piramide van Dasjoer via een schacht van 65 meter diep en vonden dat fantastisch om te doen. Des te meer omdat we hier een van de weinige bezoekers waren.

Kosten: Entree Sakkara 180 EGP per persoon. Entree Dasjoer 60 EGP per persoon (dat is inclusief het van binnen bekijken van de rode piramide).

Zo kom je er: Wij hadden een privétour met gids en chauffeur. Je kunt de piramides van Gizeh, Sakkara en Dasjoer op één lange dag zien (07:30-16:00 uur).

Een van de topstukken van het Egyptisch museum in Cairo is de sfinx van de vrouwelijke farao Hatsjepsoet
Het oude Egyptisch Museum in Cairo

Bezienswaardigheden Egypte: Egyptisch Museum in Caïro

Hoewel het duizenden jaren geleden is dat de farao’s over het oude Egypte heersten, zijn veel schatten uit hun tijd goed bewaard gebleven. Tijdens onze Egypte rondreis (februari 2023) vonden we de mooiste standbeelden, sarcofagen en schatten uit graftombes terug in het Egyptisch Museum vlakbij het Tahrirplein in Caïro. Ik heb hier uren rondgelopen en was diep onder de indruk. Bijvoorbeeld van het gouden dodenmasker van farao Toetanchamon en alle voorwerpen die in zijn graf zijn gevonden.

In de toekomst verhuizen alle topstukken naar het Grand Egyptian Museum. Dit museum wordt naast de piramides van Gizeh gebouwd, maar de precieze openingsdatum is nog onbekend.

Kosten: Entree 200 EGP per persoon.

Zo kom je er: De budgetoptie is om het museum op eigen gelegenheid te bezoeken. Er staan echter weinig bordjes met uitleg. Wij kregen eerst een rondleiding van onze gids langs de topstukken in het museum en daarna vrije tijd om zelf rond te kijken. Dat vonden we een goede combinatie.

Zou je wel wat langer in Cairo willen blijven? Alissa ging op workation naar Cairo en schreef een blog over haar ervaringen.

Vallei der Koningen in Luxor
Een van de graftombes in de Vallei der Koningen in Luxor - een van de niet te missen bezienswaardigheden van Egypte!

Bezienswaardigheden Egypte: Vallei der Koningen in Luxor

Voor de oude Egyptenaren was het leven na de dood belangrijker dan hun ‘eerste’ leven. De farao’s besteedden daarom veel tijd en geld aan de bouw van hun graftombes. De wanden en plafonds werden rijkelijk versierd met hiërogliefen en inscripties.

De farao’s kozen een vallei in de bergen bij Luxor als laatste rustplaats. Wij kennen deze bezienswaardigheid tegenwoordig als de Vallei der Koningen. Ik was diep onder de indruk van de pracht en praal van de duizenden jaren oude graftombes, die goed bewaard zijn gebleven. Deze bezienswaardigheid mag je echt niet missen tijdens je Egypte rondreis.

Kosten: 240 EGP per persoon. Voor die prijs mag je drie tombes naar keuze bezoeken. Voor een aantal tombes geldt een meerprijs.

Zo kom je er: De Vallei der Koningen ligt op de West Bank van Luxor. Dit is de westelijke oever van de rivier de Nijl, die de bezienswaardigheden van Luxor in twee delen splitst. Als je je vooraf verdiept in welke tombes het mooist zijn om te bezoeken, heb je hier geen gids nodig (en die mag ook niet mee naar binnen in de tombes). Privévervoer is wel handig. Je kunt de Vallei der Koningen dan combineren met de andere bezienswaardigheden op de West Bank van Luxor.

Abu Simbel Egypte
De tempels van Abu Simbel horen tot de mooiste bezienswaardigheden van Egypte

De tempels van Abu Simbel

Omdat ze in het uiterste zuiden van Egypte liggen, moet je wat over hebben voor een bezoek aan de tempels van Abu Simbel. Wij vinden het echter een van de must sees tijdens je Egypte rondreis.

Anders dan de meeste tempels uit de Egyptische oudheid zijn de tempels van Abu Simbel in de rotsen uitgehakt. Zowel van binnen als buiten zijn de bouwwerken van de machtige farao Ramses II en zijn vrouw Nefertari indrukwekkend. Tijdens ons bezoek waren wij een van de weinige toeristen. Daardoor kreeg het verkennen van de binnenste gangen en kamers van de tempels iets mysterieus.

Kosten: 260 EGP per persoon.

Zo kom je er: Je kunt Abu Simbel als (lange!) dagtocht bezoeken. Wij raden echter aan om net zoals wij een tweedaagse tour naar Abu Simbel te maken. Daarmee heb je meer kans dat het rustig is tijdens jouw bezoek aan deze bezienswaardigheid.

Sound and Light Show Abu Simbel Egypte
Sound and Light Show Abu Simbel Egypte

Sound and Light Show Abu Simbel

Als je ons advies volgt over de beste manier om de tempels van Abu Simbel te bezoeken, dan kun je in de avond de Sound and Light Show bij de tempels zien. Op andere plekken in de wereld waren we het concept van zo’n Sound and Light Show al wel tegengekomen, maar we hadden er nog nooit eentje bijgewoond. Onze gids vertelde dat de Sound and Light Show bij Abu Simbel de beste van Egypte is. De show duurt iets langer dan een halfuurtje en is leuk om te zien. Daarnaast krijg je hierdoor de kans om de tempels in het donker verlicht te zien.

Kosten: 500 EGP (dat is relatief duur. Het is zelfs de hoogste entreeprijs die wij tijdens onze Egypte rondreis hebben betaald!)

Zo kom je er: Om de show te kunnen zien moet je een nachtje in het dorp bij Abu Simbel slapen.

Bezienswaardigheden Egypte - de tempel van Karnak in Luxor

Bezienswaardigheden Egypte: Karnak Tempel in Luxor

Tijdens je Egypte rondreis ga je veel tempels uit de Egyptische oudheid zien. Zelfs zoveel, dat je na een tijdje het risico loopt om wat ‘tempelmoe’ te worden. Toch is er één tempel in Luxor die zeker op je lijstje van te bezoeken bezienswaardigheden thuishoort. Dit is de tempel van Karnak – de tempel der tempels. Het tempelcomplex heeft deze bijnaam verdiend doordat meer dan 30 verschillende farao’s iets hebben bijgedragen aan de bouw. Omdat de ene farao niet onder wilde doen voor zijn voorgangers, probeerden ze allemaal iets significants te bouwen. Van een kilometerslange laan met beelden van sfinxen tot metershoge obelisken. Het mooist vond ik de zuilengalerij waarvan de originele kleuren deels bewaard zijn gebleven. Leuk weetje: de tempel van Karnak is het op één na grootste tempelcomplex ter wereld. Alleen Angkor Wat in Cambodja is nog uitgestrekter.

Kosten: 220 EGP per persoon.

Zo kom je er: De Karnak Tempel ligt op de East Bank in Luxor, de oostelijke oever van de Nijl. Je kunt het complex gemakkelijk per taxi bezoeken. Ik vond een gids echter echt van toegevoegde waarde bij dit tempelcomplex. Zo krijg je handige achtergrondinformatie over de verschillende delen, die allemaal door andere farao’s zijn gebouwd.

Medinet Habu vond ik een van de mooiste tempels van Egypte

Medinet Habu Tempel in Luxor

De Medinet Habu Tempel is een van de minder bekende bezienswaardigheden van Luxor. Het wordt door veel toeristen overgeslagen. Verrassend, want ik vond dit juist een van de mooiste bezienswaardigheden van Egypte!

Medinet Habu is de dodentempel van farao Ramses III. Hij wist dat sommige farao’s bouwwerken van hun voorgangers ‘overnamen’ door de in steen gegraveerde naam van de bouwer weg te krassen en te vervangen door hun eigen naam. Vastbesloten om dit niet met zijn nalatenschap te laten gebeuren, zorgde hij ervoor dat alle inscripties in de muren van Medinet Habu heel diep waren. De graveringen zijn daardoor echt goed bewaard gebleven. Op meerdere stukken zie je zelfs nog de originele kleuren. Die pracht en praal is fantastisch om te zien.  

Kosten: 100 EGP per persoon.

Zo kom je er: Je kunt deze tempel bezoeken als onderdeel van een dagtour langs meerdere bezienswaardigheden langs de West Bank in Luxor.

Lees ook: wat moet je weten als je naar Egypte gaat? Wij geven 18 tips uit eigen ervaring.

Reis met ons mee

Meer avonturen