Search
Close this search box.

Budgettip: wat zijn de kosten van een rondreis op de Bahama’s

27 februari 2023

De Bahama’s hebben de reputatie een dure vakantiebestemming te zijn. De foto’s die je ziet van deze paradijselijke archipel laten meestal verlaten stranden zien, prachtige infinity pools en luxueuze boten op het azuurblauwe water. En ja, dat beeld klopt eigenlijk vrij goed. Toch zijn er wel manieren op de kosten enigszins binnen de perken te houden. Lees hier wat de kosten zijn van een rondreis op de Bahama’s en mijn budgettips om de kosten te beperken.

Uiteraard hangen de totale kosten van je reis over de Bahama’s af van je eigen keuzes en voorkeuren. Welke eilanden doe je aan, maak je veel tours of doe je alles zelf, kies je voor de verleidelijke luxe van de Bahama’s of mag het ook een tikkeltje minder zijn. Hieronder zullen in verschillende categorieën de kosten uiteengezet worden die ik heb gemaakt tijdens mijn reis van een week over de Bahama’s. 

De kosten van een rondreis op de Bahama's zijn soms wel beyond reach

Totale kosten rondreis Bahama’s

Ik reisde alleen voor een ruime week over de Bahama’s. Zoals soloreizigers waarschijnlijk wel zullen herkennen, is alleen reizen vaak een dure hobby, zeker als je reist door een land waar hostels niet echt gemeengoed zijn (of je daar gewoon geen zin in hebt). Het zijn vooral de overnachtingen en gedeeld transport wat relatief duur is als je alleen reist. In totaal was ik voor een rondreis over de Bahama’s van een week het volgende bedrag kwijt:

 • Kosten retourticket Bahama’s: €350, vanaf Orlando, Florida (direct en inclusief bagage)
 • Kosten verblijf van een week Bahama’s: €2.500 inclusief eten, drinken, transport, tours en overnachtingen

Een fors bedrag dus. Lees hieronder hoe deze kosten van mijn rondreis van een week over de Bahama’s zijn opgebouwd. Maak vooral ook gebruik van de budgettips om de kosten van je rondreis over de Bahama’s binnen de perken te houden!

Junkanoo Beach in Nassau staat vol vrolijke huisjes

Kosten transport op de Bahama’s

Een groot deel van je budget op de Bahama’s zal opgaan aan transportkosten. De archipel maakt nou eenmaal dat je niet zomaar van het ene eiland naar het andere eiland reist, en zeker als je beperkte mogelijkheden hebt qua tijd, dan is het vliegtuig vaak het meest efficiënte vervoermiddel (maar ook het duurste). 

De transportkosten zijn grofweg in te delen in drie categorieën: de kosten voor je reis naar de Bahama’s, de kosten voor het transport op de eilanden en de kosten van transport tussen de eilanden. Per categorie zet ik ze hieronder uiteen. Alle prijzen zijn vermeld in dollars. De Bahamaanse Dollar is gekoppeld aan de Amerikaanse Dollar. Je kunt met beide valuta overal betalen op de Bahama’s, en ze zijn exact evenveel waard.

De reis naar de Bahama’s

De kosten van je reis naar de Bahama’s hangen natuurlijk geheel af van je beginpunt. Ik besloot een week Bahama’s toe te voegen aan mijn reis in Florida, dus dat was dan ook mijn startpunt. Als je alleen naar de Bahama’s wilt reizen vanuit Nederland, dan zal je dus nog je vliegticket naar Florida (dat is de meest logische overstapplek, met Miami als beste hub) er nog bij op moeten tellen. 

De kosten van mijn tickets waren:

 • Orlando, Florida naar Nassau, Bahama’s met JetBlue: $110
 • Eleuthera, Bahama’s naar Orlando, Florida met BahamasAir: $240

Totaal was ik dus $350 kwijt aan tickets inclusief bagage. Hierbij dien ik wel op te merken dat ik de tickets pas zeer kort van tevoren had aangeschaft, iets minder dan 30 dagen vooraf. Ben je vroeger, dan zouden tickets zeker voor de helft van het geld te krijgen moeten zijn. Ook scheelt het als je heen-en-weer vliegt van bijvoorbeeld Nassau of Freeport, wat de grotere steden zijn. Vliegen vanaf het kleine Eleuthera maakt het relatief duur.

Het transport op de Bahama's is vaak al een attractie op zich

Kosten van transport op de eilanden

Op de eilanden zal je natuurlijk ook transport nodig hebben, al scheelt het sterk per eiland wat er van je gevraagd wordt. Zo kan je in de hoofdstad Nassau prima rondlopen als je downtown zit, maar neem je een taxi naar de plekken buiten de stad, of zit je in een resort aan het strand, dan zijn de kosten al snel een stuk hoger. Belangrijke kosten voor het transport op de eilanden die ik heb aangedaan zijn als volgt:

Nassau

 • Taxi van vliegveld naar Nassau, downtown: $35. 

Let op, de prijs is een vaste prijs en gaat met $2 omhoog per grote koffer die je meeneemt. Zorg er ook voor dat je de prijs vooraf vastlegt, ik sprak mensen bij wie de chauffeur $35 per persoon vroeg ondanks dat ze de taxi deelden.

 • Taxi van Nassau Downtown naar Paradise Island: $10

Dit kleine ritje kost ongeveer $10, en taxi’s hou je gemakkelijk aan op straat (of iedereen kent wel iemand die een taxi heeft en je wil brengen).

Exuma

 • Taxi van vliegveld naar Georgetown: $35

Verwacht wederom een bedrag van ongeveer $35 voor een taxirit van het vliegveld naar Georgetown.

 • Auto huren op Exuma: $60

Op Exuma kun je het beste een auto huren. Dat kost zo’n $60 per dag. Er is vrijwel geen openbaar vervoer en de afstanden zijn te groot om te lopen, dus een auto is eigenlijk onontbeerlijk. 

Sommige attracties op de Bahama's zijn gratis, zoals het roze zand

Harbour Island

Op Harbour Island zelf kun je eigenlijk alles lopen. Het is een klein eiland en als je daar een volle dag hebt, dan heb je voldoende tijd om alles lekker in je eigen tempo al wandelend te ontdekken. Mocht je toch niet alles willen wandelen, dan kun je hier gemakkelijk een golfwagentje huren. Dat is het meest gebruikte vervoermiddel op Harbour Island. De kosten van het huren van een golfwagentje voor een dag op Harbour Island is ongeveer $50 als je het via via regelt.

Eleuthera

Op Eleuthera is ook vrijwel geen openbaar vervoer aanwezig. Het beste ontdek je dit eiland met de auto. Het eiland is ongelofelijk lang en smal, dus je zal al snel veel kilometers maken. De kosten van het huren van een auto op Eleuthera zijn ongeveer $75 per dag. Ik huurde mij auto via Bains Car Rental in North Eleuthera. De $75 betaalde ik cash en ik mocht de auto bij de dock achterlaten, het was wat dat betreft allemaal heel relaxt en soepel geregeld. Kosten voor benzine waren ongeveer $1,75 per liter.

Met de watertaxi van Eleuthera naar Harbour Island

Kosten transport tussen de eilanden van de Bahama’s

De kosten van het transport tussen de eilanden op de Bahama’s kunnen een grote hap uit je budget nemen. Grofweg kosten vliegtickets tussen elk eiland ongeveer $100 per enkele reis. Soms is het iets meer, soms iets minder, maar dit is een goede richtlijn. De ferries kosten vaak ongeveer evenveel, en ze nemen veelal nog meer tijd in beslag. Dit is dus meestal niet de ideale optie.

 • Kosten vliegticket van Nassau naar Staniel Cay, Exuma: $125 met Flamingo Air, enkele reis.
 • Kosten vliegticket van Nassau naar North Eleuthera: $100 met Pineapple Air, enkele reis.

Ter vergelijking, de kosten van een ferry tussen de eilanden zijn:

 • Kosten ferry van Nassau naar Harbour Island: $135 met Bahamas Ferry, enkele reis.
 • Kosten van ferry van Nassau naar George Town, Exuma: $130 met Bahamas Fast Ferries, enkele reis. 

De ferry van Nassau naar George Town is een nachtelijke ferry, dus je bespaart er wel een overnachting mee uit, maar hij duurt ook 14 uur. De ferry van Nassau naar Harbour Island duurt bijna 3 uur. De vluchten zijn allebei ongeveer slechts 30 minuten, en de wachttijden op de kleine vliegvelden zijn zeer beperkt.

Harbour Island hoort bij Eleuthera, en ligt op slechts een paar minuten varen van het vasteland. De kosten om Harbour Island te bereiken zijn als volgt:

 • Kosten taxi vliegveld North Eleuthera naar dock: $5
 • Kosten watertaxi van dock naar Harbour Island: $5
De kosten van een rondreis over de Bahama's worden grotendeels bepaald door de transportkosten

Overzicht van mijn transportkosten op de Bahama’s

Mijn totale transportkosten op de Bahama’s waren als volgt:

 • Vliegtickets van- en naar de Bahama’s: $350
 • Vliegtickets van Nassau naar North-Eleuthera: $100
 • Autohuur Eleuthera: $75
 • Benzine Eleuthera: $25
 • Kosten taxi (twee keer) en watertaxi (vier keer) Harbour Island: $30
 • Kosten taxi Nassau (twee keer): $70

Totale kosten transport voor een week Bahama’s voor één persoon: $650

Mijn retourtickets van Nassau naar Exuma waren inclusief in het pakket dat ik boekte, dus die heb ik hier buiten beschouwing gelaten. Zie daarvoor verderop meer onder ‘activiteiten’.

Zwemmende varkentjes op de Bahama's

Kosten overnachtingen op de Bahama’s

De kosten van de overnachtingen op de Bahama’s zijn niet mals. Naast je transportkosten tussen de eilanden zal dit de grootste hap uit je budget nemen en de kosten van je rondreis over de Bahama’s flink doen stijgen. Het probleem is dat er eigenlijk gewoon géén budget-opties zijn. De Bahama’s is geen backpackersbestemming, het is een bestemming waar voornamelijk rijke Canadezen en Amerikanen naar op vakantie gaan. 

De meeste hotels zijn dan ook imposante resorts. Veel toeristen komen ook gewoon het resort nauwelijks af, of hooguit voor een dagtochtje. De andere groep toeristen zijn de cruisegangers die helemaal niet overnachten op de Bahama’s. Er is dus ook maar een kleine markt voor reizigers die op eigen houtje rond willen reizen. Voor soloreizigers is er gewoonweg geen markt.

Toch kan je, met een beetje creativiteit, de kosten enigszins binnen de perken houden. Let daarbij wel op, het is hier écht belangrijk dat je tijdig boekt, zeker in het hoogseizoen (december-maart), want dan zit gewoon echt bijna ieder betaalbaar hotel vol.

Onderstaande hotels heb ik gebruik van gemaakt en waren prima met een – voor de Bahama’s – acceptabele prijs-kwaliteit verhouding. Deze prijzen zijn per kamer, dus als je samen reist is het per persoon toch al de helft goedkoper!

De woningen op Harbour Island op de Bahama's zijn prachtig

Nassau

 • Villa by the Bay, appartement op loopafstand van downtown: $120 per nacht
 • Da Pink and White Palace, hostel op loopafstand van downtown: $70 per nacht

Beide locaties zijn in particuliere eigendom. Villa by the Bay is een klein appartement wat wel van alle gemakken is voorzien met een kleine keuken en nette badkamer. Da Pink en White Palace is hetgeen wat het dichtst in de buurt komt van een hostel. Hier deel je de badkamer en woonkamer met enkele andere kamers. Het is een van de goedkoopste opties die je tegen zult komen op de Bahama’s, en hoewel de eigenaar een beetje ‘rough’ is, is het allemaal prima op orde en ‘hostelclean’.

Harbour Island

 • Royal Palm Hotel, hotel centraal gelegen bij de dock: $150 per nacht

Harbour Island is weer een verhaal apart, want dit kleine eiland dat onderdeel is van Eleuthera is echt de jetset ten top. Er zijn dan ook eigenlijk geen goedkope opties te vinden, maar het Royal Palm Hotel doet een goede gooi. Het water wordt er niet echt warm, maar de kamers zijn netjes, de receptie behulpzaam, het is kleinschalig en ligt vlakbij de dock dus je hoeft bij aankomst geen golfkarretje te huren om je bagage naar het hotel te brengen.

Eleuthera

De keuze op Eleuthera is niet enorm, wat het meteen vrij ingewikkeld maakt om een budgetoptie te vinden. Unique Village is een prima optie mits je een auto hebt (iets wat sowieso aan te raden is op Eleuthera).

De Exuma’s

De Exuma’s zijn vrij verspreid, en de keuze aan hotels is niet ruim. Ik heb er uiteindelijk voor gekozen om hier niet te overnachten vanwege het beperkte aanbod en de hoge prijzen op dat moment, maar ik bezocht de Exuma’s met een dagtocht.

Mocht je in de buurt van Pig Beach willen overnachten, dan is het Embrace Resort wel een aanrader. Hier kun je ook lekker koffie drinken en het ligt op loopafstand van Staniel Cay Airport. Het is met zo’n $175 per nacht ook nog een van de meer betaalbare opties op de Exuma’s. In de buurt van Georgetown zijn meer opties te vinden, maar goedkoop wordt het op de Exuma’s nooit.

Op Briland vind je vele mooie, pittoreske huisjes

Overzicht totale kosten voor overnachtingen op de Bahama’s

In totaal was ik voor 8 nachten op de Bahama’s het volgende kwijt aan overnachtingen:

 • Nassau: $432 (4 nachten)
 • Harbour Island: $311 (2 nachten)
 • Eleuthera: $250 (2 nachten)

In totaal brengt dat de kosten voor overnachtingen op de Bahama’s op $993 voor 8 nachten. Als ik erover nadenk een absoluut absurd bedrag, maar goed. Sometimes it’s time to splurge… Als je met z’n tweeën reist is dit natuurlijk wel iets normaler omdat je het dan gewoon deelt, de kosten voor een kamer blijven dan namelijk gelijk. 

Particuliere hotels zijn een goede manier om de kosten van een rondreis over de Bahama's te drukken

Kosten eten en drinken op de Bahama’s

Nog een heikel punt op de Bahama’s, de kosten van het eten en drinken. Je voelt het waarschijnlijk wel aan, dat is ook niet goedkoop. Het tikt flink aan op de totale kosten van je rondreis op de Bahama’s. Al heb je hier natuurlijk wel iets meer zelf de hand erin. Op Nassau had ik een klein keukentje waardoor ik relatief goedkoop kon ontbijten bijvoorbeeld. 

De verschillen qua prijzen zijn niet enorm tussen de eilanden, dientenverstande dat Harbour Island iets luxer is en dus automatisch wat duurder zal zijn. Het loont vooral om even kritisch de kaart te bekijken voor je ergens neerstrijkt. Niks is écht goedkoop, maar betaalbare opties zijn wel te vinden. De keuken is vrij Amerikaans, dus je zal veel burgers en sandwiches op de menu’s tegenkomen. Lokale specialiteit is conch (hoornslak), op alle verschillende manieren bereid. Rauw in de beroemde conch salad, gebakken of gefrituurd. Hou rekening met grofweg de volgende bedragen voor verschillende soorten eten en drinken:

Kosten eten op Bahama’s

 • Simpele burger met friet: $15
 • Conch (gefrituurd) met friet en salade: $18-$20
 • Conch salad: $10-$15
 • Overige (simpele) visgerechten: $25
 • Ontbijt (broodje, wentelteefjes, acaï-bowl etc): $10-$15
 • Hoofdgerecht in luxer restaurant: $50

Kosten drinken op Bahama’s

 • Flesje lokaal bier: $6-$8
 • Speciaalbiertje: $10
 • Frisdrank: $3
 • Koffie: $5-$6
 • Cocktail: $10-15
 • Water (tap): gratis
 • Water (fles): $5-$10

Let wel, deze kosten zijn over het algemeen zonder taxes en servicekosten in restaurants, die er nog bij opgeteld worden. Dat kan oplopen tot zo’n 27% in totaal wat er nog bij komt. Als ik het totaal optel wat ik kwijt ben geweest per dag aan eten en drinken kom ik toch al snel op een bedrag van zo’n $100 per dag, en dan is dat zonder gekkige uitspattingen in luxe restaurants.

Eenmalig heb ik de fout gemaakt iets te bestellen zonder dat ik de prijs op het menu had gezien. Dat was op Harbour Island, waar ik al wandelend de bordjes met een kreeft erop volgde, omdat ik eerder de lobster quesadillas aangeprezen had zien worden. De bordjes brachten mij naar een restaurant bij een jachthaven, waar eigenlijk al meteen duidelijk was dat het onbetaalbaar zou zijn. De prijs van één quesadilla was $48. Oftewel, altijd handig om alert te blijven hierop.

Follow the lobster op Harbour Island, Bahama's
Lobster quesadilla is de duurste quesadilla die ik ooit heb gegeten

Kosten activiteiten op de Bahama’s

De kosten van activiteiten op de Bahama’s wisselen enorm sterk. Er zijn niet zo heel veel attracties die op zichzelf geld kosten. De meeste kosten voor activiteiten tijdens je rondreis over de Bahama’s maak je voor het vervoer van en naar de attracties. De grootste attractie van de Bahama’s is natuurlijk de natuur, Het water en de stranden. Deze kosten op zichzelf niks, dus het is sowieso de moeite waard om een plek uit te zoeken waar je daar optimaal van kunt genieten. 

Zodra je echter specifieke plekken wil bezoeken, zoals op de Exuma’s naar Pig Beach, dan zal je moeten betalen voor het vervoer erheen. Het makkelijkste is in dat geval om een tour te boeken waar alles inclusief is, ook de vliegtickets erheen. Dat scheelt uiteindelijk op het totaal best veel ten opzichte van wanneer je zelf, individueel verschillende mensen moet gaan charteren om je ergens heen te varen. 

De kosten van tours op de Bahama’s zijn echter niet mals. Een volle dagtour van Nassau naar de Exuma’s om de zwemmende varkentjes te zien kost al gauw $675 per persoon (exclusief een verplichte $40 conservation fee). Dat is voor één dag! Wel inclusief vliegtickets, bootvervoer etc, maar toch.

Lees hier of het de moeite waard is om te gaan zwemmen met varkentjes op de Bahama’s!

Kies je activiteiten dus zorgvuldig. Dagtours van Harbour Island naar Eleuthera kosten al snel enkele honderden dollars, terwijl je zelf ook voor $75 een auto kunt huren en rond kunt gaan rijden. Hetzelfde geldt voor Spanish Wells. Op Nassau kun je flink besparen door gewoon zelf rond te lopen. Downtown is goed wandelbaar, en je hebt geen gids nodig om de hoogtepunten te vinden. 

De luxe en hoge kosten van een rondreis op de Bahama's zie je ook veel terug in de jachten

Totale kosten van een rondreis op de Bahama’s

De totale kosten voor een rondreis over de Bahama’s was rond de $3000 voor één persoon. Dit is inclusief alle vluchten (ook vanuit Florida) en de dagtour om te gaan zwemmen met varkentjes van $715. Omgerekend kom je dus al snel op zo’n $300-$350 per dag uit, voor één persoon. Dat is in euro’s momenteel zo’n €310 per dag.

Eerlijk gezegd maar goed dat ik het van tevoren niet wist, want dan had ik wel twee keer nagedacht over of ik dit wel zou doen. Dit is nog los van de persoonlijke uitgaven, zoals souvenirs.

Hoe kun je de kosten van een rondreis op de Bahama’s beperken?

Vooropgesteld, reken erop dat je gewoon flink met geld moet gaan wapperen. De kosten van een rondreis van een week op de Bahama’s zijn nou eenmaal fors. Echt goedkoop gaat het gewoonweg niet worden. Maar natuurlijk zijn er wel degelijk manieren om zelf de kosten in de hand te houden.

Bespaar op eten en drinken

Qua eten en drinken is het dus belangrijk dat je altijd het menu bekijkt voor je besteld. Ook zijn de porties soms best fors, want het is vrij Amerikaans, dus je kunt ook kijken of er het één en ander gedeeld kan worden met je reisgenoot. Ook hebben veel bars een happy hour voor drinken, dat scheelt toch weer als je gezellig een drankje wil doen. Sowieso is het aan te raden hier niet als soloreiziger naartoe te gaan, want dat scheelt al een heleboel in de kosten. Overnachtingen zijn flink aan de prijs, het is fijn als je dat kunt delen.

Mocht je een keuken hebben in een appartement, dan is het best handig om daar bijvoorbeeld je ontbijt te nemen. Boodschappen zijn ook niet goedkoop (een brood is ook al snel $5-$6, en dan is het gewoon van dat Amerikaanse eeuwig houdbare brood), maar goedkoper dan een ontbijt met koffie buiten de deur, wat al snel weer optelt tot zeker $20 per persoon. Uiteraard kun je ook van huis wat simpele snacks voor tussendoor meenemen, wel handig als je aan het wandelen bent of met de auto aan het touren gaat. Deze kun je ook kopen op de Bahama’s, maar daar zijn ze ook alweer een stuk duurder.

Je kunt lekker chillen met de iguana's op het strand

Budgettips voor activiteiten op de Bahama’s

Qua attracties is het vooral handig om gebruik te maken van de grootste attractie van de Bahama’s: de stranden en het water! Er zijn zoveel mooie stranden waar je heerlijk kunt wandelen of relaxen, en dat kost je niks. Een biertje in de supermarkt is minder dan de helft van een biertje op een terras, en het uitzicht op het strand is toch veel beter! Als je je eigen snorkelspullen mee brengt, kun je ook van de prachtige onderwaterwereld genieten. Bovendien zijn veel dingen in zichzelf al een attractie: de bootrit van Eleuthera naar harbour Island moet je toch nemen als je die kant op gaat, geniet ervan. hetzelfde geldt voor de binnenlandse vluchten, het uitzicht vanuit het vliegtuig is ongeëvenaard – maak er meteen een attractie van dus!

Bovenal, blijf kritische keuzes maken. Sommige dingen kun je handiger regelen via een tour omdat de prijzen dan echt gunstiger zijn, zoals bij een bezoek aan de Exuma’s. Tenzij dat echt je hoofdbestemming is, kan je zo best wat geld uitsparen een losse tripjes en hoge hotelkosten. 

En bovenal: accepteer dat het leven op de Bahama’s duur is. De kosten van je rondreis op de Bahama’s zullen sowieso hoog zijn. Dat ga je niet veranderen en dat weet je ook als je die kant op gaat. Het leven is er ook héél relaxed en aangenaam, de natuur is prachtig en je kunt er dus maar beter gewoon van genieten dan!

Dit artikel bevat affiliate links. Dit betekent dat wij een kleine vergoeding ontvangen wanneer jij via deze link een aankoop doet. Dit kost jou niets extra’s, maar je steunt onze website er wel mee. Lees ook onze disclaimer.

Reis met ons mee

Meer avonturen