Zoek
Sluit dit zoekvak.

Acht hoogtepunten van Eleuthera, Bahama’s

30 maart 2023

Wie afreist naar de Bahama’s heeft de keuze uit ontelbaar veel eilanden om de vakantie door te brengen. Sommige eilanden zijn zo goed als onbewoond, waar andere eilanden juist weer vol resorts staan. Hierdoor is er voor iedereen wel iets te beleven op de Bahama’s. Zo is Eleuthera een eiland wat anders is dan vele andere eilanden op de Bahama’s. Eleuthera is wat ruiger, wat avontuurlijker en bovenal heerlijk rustig. Wat er te doen is op Eleuthera? Lees hier de acht hoogtepunten van deze groene parel van de Bahama’s!

Het toerisme op Eleuthera is gewoonweg nog niet echt uitgestippeld. En dat is ook wel weer eens verfrissend anders als je het vergelijkt met sommige andere eilanden.

Governors Harbour op Eleuthera is een vrij grote, gezellige plaats

Ruwe parel Eleuthera

Eleuthera is dus nog enigszins onontgonnen wat toerisme betreft. Je zal niet snel de gemakken vinden die je op vele andere eilanden van de Bahama’s hebt. Er is hier geen openbaar vervoer, er zijn hier geen tours te boeken. Eigenlijk is Eleuthera een soort van ‘doe-het-zelf’-eiland waar je in je eigen tempo de volgende hoogtepunten kunt ontdekken:

  1. The Queens Baths
  2. De stranden van Eleuthera
  3. Glass Window Bridge
  4. French Leaves Bay
  5. Conch Ninja
  6. Cathedral Caves
  7. Tarpum Bay
  8. Harbour Island

Een huurauto is onontbeerlijk om Eleuthera te verkennen. Gelukkig zijn er bij de drie luchthavens op het langgerekte eiland meerdere verhuurders te vinden. Zo huurde ik mijn auto bij Bains Car Rental in North Eleuthera. 

Ik bezocht Eleuthera als onderdeel van mijn rondreis van één week over de Bahama’s.

Eet heerlijk met uitzicht op zee op Eleuthera

1. The Queens Baths

Op North Eleuthera, niet ver van de Glass-Window Bridge, vind je de Queens Baths. Deze ondiepe poelen liggen aan de kant van de Atlantische Oceaan en als het weer goed is, wordt het water hierin verwarmd door de zon en kun je hier dus heerlijk in badderen. 

Toen ik er was was het helaas wat onstuimig qua weer, dus badderen zat er niet in. Maar ook dan zijn de kliffen en grotten het ontdekken waard, want de ruige kustlijn hier zit boordevol indrukwekkende kloven en je ziet de krabben zo overal heen en weer rennen.

De Queens Baths zijn een waar spectakel op Eleuthera

2. De stranden van Eleuthera

Als er iets is waar Eleuthera bekend om staat, dan zijn het wel de mooie stranden. het eiland barst van de kleine baaitjes en verstopte strandjes, dus je kunt wat dat betreft al eindeloos veel tijd vullen met het bezoeken van al deze verschillende parels. 

Weinig tijd? Probeer dan in ieder geval Rainbow Beach. Dit is een prachtige kleine baai met mooi wit zand en bovendien vrij beschikbare picknicktafels op het strand (weer eens wat anders dan de privé-resort-bedjes). Ook Receivers Beach is een bezoek waard. Super rustig en mooi afgelegen is dit de perfecte plek om even heerlijk tot rust te komen.

De stapels conch laten zien hoeveel dit dier gegeten wordt op de Bahamas

3. Glass Window Bridge

Dit is waarschijnlijk de meest genoemde attractie van Eleuthera. De Glass Window Bridge is een brug die op zichzelf niet zo heel erg mooi is. Wat betonblokken maken het tot een smalle overgang van het ene naar het volgende eiland. Voor de brug hoef je het dus echt niet te doen.

Waarvoor dan wel? Hoe smal de brug dan ook mag zijn, het vormt wel de afscheiding tussen de Atlantische Oceaan en de Caribische Zee. Oftewel, je kunt hier dus aan de ene kant het donkere, ruigere oceaanwater zien terwijl je aan de andere kan in het azuurblauwe water van de Caribische Zee kijkt. Een bijzondere tegenstelling.

De brug heeft verder niks met glas te maken, dus verwacht niet iets van een glazen brug waarover je kunt lopen en onder je voeten de twee verschillende wateren ziet. De kans dat je deze brug aandoet is overigens sowieso groot als je uit North-Eleuthera komt, dus dan is dit een mooi meegenomen stop!

De Glass Window Bridge is de grens tussen de Caribische en de Atlantische oceaan

4. French Leaves Bay

Een van de mooiste baaien van het eiland is wel French Leaves Bay. Het vergt even wat bestuurdersskills om er te komen over de onverharde wegen, maar dan kom je ook wel op een prachtig strand uit met roze zand en ontelbaar veel conch schelpen. 

Bovendien kun je van French Leaves Bay zo doorsteken naar Twin Coves, een baai iets verderop waar twee stranden samenkomen in een punt. Ook een mooie plek, maar vooral ook de weg tussen de twee stranden in is prachtig, met weelderige begroeiing langs de route en mooie vergezichten over het blauwe water.

French Leaves Bay is misschien wel het mooiste strand van Eleuthera, Bahama's
De weg tussen Twin Coves en French Leaves Bay is prachtig

5. Conch Ninja op Eleuthera

Het nationale gerecht van de Bahama’s in conch, en conch salad is misschien wel nog het meest beroemd. En er is geen beter plek om conch salad te eten dan bij Conch Ninja, nabij Governors’ Harbor. Toen ik daar kwam was het stalletje voor het eerst in dagen weer open, en dat was meteen te zien want mensen kwamen van heinde en verre om hier conch salad te eten. De conch, die vindt de eigenaresse gewoon in de wateren achter het stalletje. Verser dan dat kan niet!

Vergeet geet Conch salad te eten bij Ninja Conch op Eleuthera

6. Cathedral Caves

Toen ik hier voor het eerst over las, twijfelde ik of ik hier wel naartoe zou willen. De Cathedral Caves zouden namelijk bezaaid zijn met spinrag aan het plafond, waardoor ze een nogal ‘eerie’ uitstraling zouden hebben. Als fervent spinnenhater leek me dit dus niet echt de meest gezellige plek om door te brengen.

Gelukkig was de werkelijkheid anders. Ja, er zat wel spinrag aan het plafond. Maar de caves zijn eigenlijk geen echte dichte grotten, maar eerder heel licht, luchtig en open. grote vijgenbomen groeien door het dak van de caves heen en het is vooral een hele mooie, bijzondere plek op het eiland. 

7. Tarpum Bay

Tarpum Bay is een relatief levendige plek op Eleuthera. Je vind er een mooi strand en bovendien ook een goed café waar je prima koffie kunt drinken. Ook wordt hier in de avond met enige regelmaat een groot feest georganiseerd met heerlijk lokaal eten en live muziek. En wat is nou beter dan al dansend met je voetjes in het witte zand de avond tegemoet te gaan?

Zorg tijdens je roadtrip voor voldoende pauzes

8. Harbour Island

Ja, Harbour Island mag dan een los eiland zijn, maar het hoort bij Eleuthera. En het is echt de moeite waard om Harbour island te bezoeken, al is het maar omdat het zo anders is dan Eleuthera zelf. Op Harbour Island waan je je enigszins in een parallelle wereld waar pastelkleurige houten huisjes de boventoon voeren. Hier rijdt men op golfkarretjes van het ene roze strand naar het andere, en het is pure jetset ten top. Maar wel volop genieten! Sowieso een dagtocht waard dus vanaf het vasteland van Eleuthera!

De huizen van Dunmore Town zijn een grote attractie van Harbour Island

Eleuthera is dus anders dan de meeste andere eilanden op de Bahama’s. Hier geen grote attracties, maar juist vooral veel groen, prachtige verlaten stranden en heerlijke eettentjes langs het water. Eleuthera is heel langgerekt, waardoor het grofweg is in te delen in noord- midden- en zuid Eleuthera. Ieder deel heeft z’n eigen vliegveld en het eiland is derhalve goed te bereiken per vliegtuig vanaf bijvoorbeeld Nassau.

Reis met ons mee

Meer avonturen