Search
Close this search box.

Wat te doen op Harbour Island, Bahama’s: 7 tips

20 maart 2023

De Bahama’s zijn een waar tropisch paradijs. Meer dan tweeduizend eilanden worden omringd door prachtig helder water, en het aangename klimaat maakt dat je er het hele jaar door kunt genieten. Dat wordt dan ook volop gedaan, voornamelijk door Amerikaanse en Canadese toeristen. Een hotspot die je voor een heerlijke vakantie op de Bahama’s niet mag overslaan is Harbour Island. Dit kleine eiland voor de kust van Eleuthera is de plek om even heerlijk tot rust te komen. En voor als je toch actief wil zijn, hebben we hier alvast zeven tips op een rijtje gezet om te doen op Harbour Island!

De leuke bordjes van Harbour Island

Harbour Island is een onderdeel van Eleuthera, een groot, langgerekt eiland ter hoogte van hoofdstad Nassau. Harbour Island is echter compleet tegenovergesteld aan het mainland van Eleuthera. Dat is namelijk redelijk ruig, onontgonnen en niet per se heel toeristisch. Harbour Island daarentegen is een klein paradijsje waar de jetset zich verzamelt om ultiem te genieten van de roze stranden, de relaxte vibe en het heerlijke eten. De sfeer op Harbour Island is dan ook ongeëvenaard.

Hoe komt je op Harbour Island?

Het is enigszins afhankelijk waar je vandaan reist natuurlijk, maar Harbour Island is het best te bereiken door te vliegen op North-Eleuthera. Op dat kleine vliegveld staan na elke vlucht enkele taxi’s te wachten die je voor $5 naar de dock brengen. Het is een ritje van maximaal 5 tot 10 minuten. Eenmaal aangekomen bij de dock is het gewoon instappen op de boot en wachten tot die vol genoeg zit voor vertrek. Meestal is dat ook binnen enkele minuten het geval (zeker na aankomst van een vlucht).

Het boottripje kost ook $5 en brengt je in wederom 5 tot 10 minuten naar de dock op Harbour Island. Dit eiland is niet heel groot, en afhankelijk van waar je hotel is kun je besluiten te gaan lopen, of eventueel je laten brengen met een golfkarretje die dienstdoet als taxi. Deze staan ook altijd te wachten bij de dock, dus het zou geen enkel probleem moeten zijn om er eentje te vinden. Belangrijk is wel dat je cash bij je hebt om de fee van de taxi en van de boot te betalen (het hoeft niet gepast). En nu, eenmaal aangekomen, is het tijd om volop van Harbour Island te gaan genieten en te ontdekken waarom iedereen toch zo lyrisch is over Harbour Island!

Een bezoek aan Harbour Island in het kort

Harbour Island heeft enkele resorts waar de meeste toeristen verblijven. Er zijn ook wat kleinere hotels op het eiland, waardoor je ook als avontuurlijke toerist die niet pr se all-inclusive wil, aan je trekken komt. Mocht je weinig tijd hebben tijdens je rondreis over de Bahama’s, dan kun je de hoogtepunten van Harbour Island bezoeken in één dag. Het eiland is klein en goed beloopbaar. Er gaan vroege vluchten vanuit bijvoorbeeld Nassau naar North-Eleuthera, en je kunt tot laat een vlucht terug pakken. Mocht je echter echt ook de sfeer willen snuiven, dan is minimaal één nacht wel aan te raden om je echt even onder te dompelen in de luxe Caribische vibes van dit eiland.

De zeven hoogtepunten van Harbour Island hebben we hieronder voor je uiteen gezet:

1. Pink Sands Beach
2. Huur een golf cart
3. Lobster quassedillas en spicy cocktails
4. Koffie bij Cocoa
5. De huisjes van Dunmore Town
6. Eet een conch salad van the Conch Queen
7. Happy Hour bij Ramora Bay

En bovenal gewoon heerlijk relaxen, want dat is precies waar men op dit eiland het allerbeste in is! Wandel heerlijk rond tussen de prachtige houten huisjes, de weelderige begroeiing en met uitzicht p het fantastische water.

1. Pink Sands Beach

Dit is waar Harbour Island beroemd om is geworden, het roze strand. Als je het strand opzoekt op internet zal je vele foto’s tegenkomen van een uitgestrekt, felroze strand. Deze foto’s geven echter geen goede weergave van hoe het strand er in het echt uitziet.

Pink Sands Beach ligt in het noordoosten van het eiland en is een zeer langgerekt strand. Het zand is, onder meer vanwege de roze conch schelpen, enigszins roze gekleurd. Dit betekent niet dat het zand dus felroze is. Het heeft gewoon een lichte, pastelkleurige ondertoon. Het zand is er echter niet minder mooi om, want het is megafijn qua structuur en de roze gloed is zeker aanwezig.

Veel strandbedjes horen bij hotels of resorts die in de buurt van het strand liggen, maar je kunt prima met je eigen handdoek op het strand gaan liggen en genieten! Omdat dit strand aan de Atlantische kant ligt, is er soms wel wat meer zeewier dat op het roze strand aanspoelt. Net iets minder charmant, maar weinig aan te doen.

Het lege Pink Sands Beach op Harbour Island
Sommige attracties op de Bahama's zijn gratis, zoals het roze zand

2. Huur een golf cart op Harbour Island

Ze zijn niet te missen in het straatbeeld van Harbour Island – de golfkarretjes. Deze golf carts zijn het meest gebruikte vervoersmiddel op het eiland. Auto’s zijn alleen voorbehouden aan bedrijven en inwoners, en omdat het eiland zo klein is, is een golfkarretje eigenlijk ook voldoende om overal te komen waar je maar wil.

Er zijn vele verhuurders van golfkarretjes op het eiland. Iedereen kent wel weer iemand die je een golfkarretje kan verhuren. Reken op zo’n $50 voor de huur van een karretje voor een dag.

Het centrum van Dunmore Town op Harbour Island

3. Lobster quesadillas en spicy cocktails

Lobster quesadillas hebben een naam op Harbour Island. Ooit was er een lunchtent die dit gerecht serveerde en dat was dé hotspot om te bezoeken. Helaas zijn zij gestopt, maar de Briland Club (Briland is een koosnaampje voor Harbour Island) heeft de eer overgenomen.

Ik kwam deze nieuwe plek bij toeval tegen. Op de hoeken van de straat hangen overal mooi beschilderde bordjes die je de weg wijzen naar hotels, restaurants en cafe’s. Daar hing ook een groot bord met lobster quesadilla’s aan, en een bericht ‘follow the lobster’. Zo’n zeven lobsterborden verder kwam ik aan bij een megaluxe jachthaven. Niet helemaal de plek die ik had verwacht hierbij, maar het proberen waard.

En zoals met meer op Harbour Island, weet je dat je zal moeten splurgen. Het leven is hier nou eenmaal luxe, en dus duur. Met dit gerecht als ‘special’ buiten de kaart om, neem je dan ook een risico. Zeker als de lokale specialiteit qua drinken, een Caribische spicy cocktail, al $22 kost.

Maar goed, soms moet je het er gewoon van nemen. De quesadilla was heerlijk en genoeg om nog half in een doggy bag mee te nemen. Dat maakte de prijs van $48 voor een quesadilla dan ook weer goed. Enigszins…

Follow the lobster op Harbour Island, Bahama's
Lobster quesadilla is de duurste quesadilla die ik ooit heb gegeten
De luxe jachthaven op Harbour Island

4. Koffie bij Cocoa

Het is lastig om aan goede koffie te komen op de Bahama’s. Thee is er in overvloed, maar koffie is niet iets wat hier veel wordt gedronken. Het is dan ook heerlijk om een plek te vinden waar je wél lekkere koffie kunt krijgen. Cocoa is een café dat onderdeel is van een wat groter resort, Valentines. Het is echter kleinschalig opgezet en het café zit gewoon aan de straatkant, dus je kunt hier ook als niet-gast prima binnenlopen.

Het café is ruimtelijk en luchtig, op de eerste verdieping gelegen. Ze hebben heerlijke koffie, taart, en meer. Je kunt hier dus prima je dag starten met een heerlijke ontbijtbowl, of lunchen met een gegrilde sandwich of salade. Ook prettig om weer eens wat anders te eten dan gefrituurde conch!

Drink heerlijke koffie bij Cocoa op Harbour Island

5. De huisjes van Dunmore Town

Hoogtepunt van Harbour Island vond ik zelf de sfeer en de looks van het eiland. Het heeft een heerlijke, relaxte vibe. Dat komt grotendeels door de ruime opzet en de kleurrijke houten huisjes die het eiland opsieren. Er is vrijwel geen hoogbouw, alles oogt kleinschalig (zelfs dus de resorts). In Dunmore Town – zo heet het, maar het is feitelijk gewoon de bebouwde kern van het eiland – heb je talloze mooie huizen staan.

De afwisselende kleuren waarin de huisjes geschilderd zijn maken het tot een vrolijk geheel. Enigszins verweerd door de zilte zeewind oogt het rustiek. Dit gecombineerd met de luchtige en ongedwongen sfeer die er hangt, inclusief de vele chaotische bordjes langs de wegen, zorgt ervoor dat wandelen door Dunmore Town al een feest op zichzelf is.

6. Eet een conch salad van the Queen Conch

Vlakbij het haventje ligt een promenade met kleine winkeltjes en restaurants. De restaurants hebben veelal een platform met terras op het water, zo ook de Queen Conch. Dit restaurant doet haar naam eer aan, want je kunt hier conch in alle soorten en maten eten. Het komt rechtstreeks uit het water, de conch wordt letterlijk gevangen terwijl je ernaast zit, dus verser dan dit krijg je het niet.

Als nationale gerecht is conch (hoornslak, van die mooie roze schelpen) dus op vele manieren te krijgen. Maar de salade waarin je de conch rauw eet is toch wel mijn favoriet. Vergis je overigens niet, het ziet er fris uit, maar de salade is veelal mega spicy. Als je niet zo van spicy bent, moet je dat dus echt even van tevoren aangeven. Dan wordt er enigszins rekening mee gehouden bij de bereiding.

7. Happy Hour bij Ramora Bay op Harbour Island

Op zo’n heerlijk eiland moet je natuurlijk ook de zonsondergang bewonderen. Dat kan uiteraard op het strand, of op een fijne plek als Ramora Bay. In het restaurant van dit resort zit je heerlijk aan de waterkant met uitzicht op het blauwe water. Iedere dag hebben ze happy hour van 15.00-17.30 uur, zowel voor eten als drinken. Best prettig op een eiland waar het prijsniveau gewoon ruim bovengemiddeld ligt. En zo sla je meteen twee vliegen in één klap!

Zonsondergang op Harbour Island

Een bezoek aan Harbour Island op de Bahama’s staat garant voor een compleet nieuw ervaring. Je komt hier in een soort paradijselijke vakantiebubbel terecht. Iedereen doet hier rustig aan, geniet van het lekkere weer en niemand lijkt haast te hebben. De perfecte plek voor wat ontspanning tijdens je reis dus!

Reis met ons mee

Meer avonturen