Search
Close this search box.

Bahama’s: 9x doen in Nassau

1 juni 2023

Wie denkt aan de Bahama’s, denkt natuurlijk aan een zonovergoten belastingparadijsje! En dat is ook zeker waar. De zee is azuurblauw, het zonnetje fel en de sfeer relaxt. Maar Nassau is anders. Nassau is de hoofdstad van de Bahama’s en tevens een eigen, vrij klein eiland. De kans is groot dat je tijdens je trip naar de Bahama’s Nassau aandoet als begin of eindpunt, of als stop tijdens een cruise. Gelukkig zijn er ook in Nassau veel leuke, andere dingen te doen dan op de rest van de Bahama’s. Wij hebben er vast negen voor je op een rijtje gezet.

Nassau is ook gewoon een van de vele eilanden die de Bahama’s rijk is. Het eiland is niet groot, maar wel het dichtstbevolkt. Het is dan ook een heel andere sfeer dan in de rest van de archipel doordat de straten stukken drukker zijn. Bovendien is het een stad waar de cruiseschepen veelal aanmeren. Dit maakt dat een deel van de stad echt is ingericht op dagjesmensen en minder op toeristen die er langer verblijven. Maar voor zowel de langblijver als de uurtjesjager van het cruiseschip is er in Nassau voldoende te doen!

Junkanoo Beach in Nassau staat vol vrolijke huisjes
Nassau bezien vanuit de lucht

1. Shop voor souvenirs in Nassau

Dat kan namelijk echt het beste in Nassau. Eindeloos veel souvenirwinkeltjes vind je hier in de twee straten achter de haven. Sterker nog, het herkenbare pand van de Straw Market is eigenlijk een hele grote souvenirsmarkt.

Struin er dus lustig op los om een leuke herinnering van de Bahama’s mee te nemen. Wees wel gewaarschuwd, alles is lekker kleurrijk en extreem cheesy! Overigens is het vrij ongewoon om postkaarten te versturen vanaf hier. Ze zijn er wel her en der, maar voor hoe mooi de Bahama’s zijn, zo lelijk zijn de meeste kaarten.

2. Drink Bahamian speciaalbier

Ja, ook op de Bahama’s is de hype doorgedrongen. Zodanig zelfs, dat er in Nassau zelfs twee speciaalbierbrouwerijen zijn! Eentje is Pirate Republic Brewing en deze zit direct aan de haven. Een goede tent met lekker bier, een boven- en beneden gedeelte en een groot balkon met uitzicht op de haven. Je kunt hier heerlijke flights proberen, of gewoon een pint van het een of ander bestellen. Deze tent is open tot 18 uur, omdat daarna de meeste cruischepen weer zijn vertrokken.

Iets verder weg ligt Rip Ty’d, de tweede speciaalbierbrouwerij. Net buiten het centrum, maar met een mooi proeflokaal en originele bieren. Bovendien wordt deze brouwerij gerund door een vrouw en dat is in bierland toch nog steeds bijzonder!

3. The Queens Staircase

Net iets dieper het plaatsje in ligt the Queens Staircase, een van de meest bekende attracties van Nassau. Toen ik aan kwam lopen en op Google Maps het pijltje vond, stond ik inderdaad voor een trap. Deze was echter maar matig indrukwekkend. Bovendien kwam die uit op de grote parkeerplaats van het ziekenhuis. Bovenaan de trap trof ik Fort Fincastle, maar was ik ruimschoots underwhelmed door de Staircase.

Toen bleek echter dat de Queens Staircase daar net acht lag, en dat het wel degelijk een prachtige plek is. De trap zelf is geen 100 treden, maar het ligt in een nauwe kloof die prachtig overgroeid is met tropische vegetatie. Een bijzondere rustgevende plek in de verder vrij drukke stad!

The Queens Staircase is een verrassing in Nassau

4. Struin door de arcades

Overdag, als in Nassau alles open is voor de bezoekers van cruiseschepen, dan vind je tussen de twee grote straten aan de haven enkele kleine arcades. Dit zijn de leukere straatjes om doorheen te lopen, met wat apartere winkeltjes en ook leuke cafés. Het is ergens jammer dat die alleen overdag geopend zijn, zoals best veel in de stad. Maar daarom des te meer reden om ze te bezoeken als je er in de buurt bent!

Overdag kun je de arcades in Nassau bezoeken

5. Bewonder de kleurrijke gebouwen

Iets wat op meer plekken op de Bahama’s een ding is, zijn de prachtige kleurrijke gebouwen. De Straw Market springt er in het straatbeeld wel echt bovenuit door de felle kleuren. Maar sowieso zijn de gebouwen in de twee straten langs de haven mooi om te bewonderen.

Ook rondom het Parliament Square staan veel vrolijk, pastelroze geschilderde panden. Het parlementsgebouw zelf is statig roze, maar ook de nationale bibliotheek trekt de aandacht met haar roze kleur en bijzondere ronde vorm.

6. Relax op Junkanoo Beach

Junkanoo is de lokale naam voor het carnaval dat hier gevierd wordt. En op dit strand is het altijd feest, want hier vindt je vele eettentjes en barretjes waar je heerlijk tot rust kunt komen. Het strand is prima, maar niet heel bijzonder verder. Voor de echt mooie stranden zal je toch echt op een ander eiland van de Bahama’s moeten zijn, maar dat mag de pret niet drukken als je in Nassau bent.

Bovendien is dit een van de weinige plekken downtown waar je in de avond nog flink wat levendigheid kunt vinden. Een groot deel van de stad gaat in de avond dicht vanwege de cruiseschepen, dus dan is dit een vrolijke afwisseling van het stillere downtown.

Kleurrijke tentjes op Junkanoo beach
Eten op Junkanoo Beach in Nassau

7. Bezoek de Crew Pub

Wat je al snel zult zien op de Bahama’s is dat het prijsniveau er niet om liegt. Alles gaat hier over de kop, want er wordt maar weinig zelf geproduceerd en alles moet dus kleinschalig geïmporteerd worden. Echt goedkoop eten en drinken zul je dus zelden vinden.

Desalniettemin is the Crew Pub een fijne plek om te bezoeken. Aan het einde van de haven gelegen, vlakbij het Parlementsgebouw, is deze ‘hole-in-the-wall’ de perfecte, low-key plek om een drankje te drinken en een pubhap te eten. Er komen veel locals, het prijsniveau is prima en het is ook nog eens van de weinige tenten die wél openblijft als de cruiseschepen zijn vertrokken!

8. Bezoek de Fish Fry van Nassau

De Fish Fry ligt net wat ten westen van het centrum aan het water. Het is een verzameling aan etenstentjes die – zoals de naam al doet vermoeden – voornamelijk vis serveren. Ze hebben bijna allemaal ook wel andere gerechten, maar vis is toch wel waar het om draait. En dan voornamelijk conch in al haar varianten. Conch is een hoornslak en toch wel het nationale gerecht van de Bahama’s; rauw, gebakken, gefriturrd, je kunt het allemaal proberen!

Waar het downtown gedeelte van Nassau echt uitsterft als het avond wordt, leeft het hier juist op. Dit is dus echt de plek om naartoe te gaan voor je avondeten. Vaak kun je zowel aan de waterkant zitten, binnen, of voor op het terras, en er zijn meer tentjes dan je kunt uitproberen. Een must-visit dus!

9. Spot flamingo’s in Ardastra Gardens

De nationale vogel van de Bahama’s is de flamingo. Helaas is de kans dat je deze vogel zomaar spot in het wild niet zo heel erg groot, zeker niet in de buurt van Nassau. In het zuiden zijn er wel koloniën te zien, maar dat is toch een behoorlijk eind vliegen.

Mocht je de flamingo’s toch graag willen zien, in het schattige Ardastra Gardens in Nassau, vlakbij Fort Charlotte, kun je ze van dichtbij bewonderen. In deze soort van dierentuin lopen ze namelijk vrij rond en kun je ze in alle rust bewonderen!

Flamingo's kun je spotten in de Ardastra Gardens in Nassau

Nassau is wellicht niet het hoogtepunt van de Bahama’s om te bezoeken. Grote kans dat je er echter wel terecht komt vanwege het relatief grote vliegveld dat er is. Dan kun je er maar beter gebruik van maken. Bovendien is het ook leuk om zo iets meer de ‘dagelijks-leven’ kant van de Bahama’s te zien, want als je eenmaal echt op de afgelegen eilanden zit, ben je het contact met de wereld zeker kwijt!

Praktische tips voor je reis naar Nassau

Ik verbleef in Nassau in twee verschillende accommodaties, beiden om en nabij Nassau Street. De eerste was Villa by the Bay, een kleinschalige, privaat verhuurd appartement wat prachtig is opgeknapt en heel centraal ligt. Het prijsniveau is redelijk voor Nassau, met zo’n $130 per nacht voor een eigen appartement. Iets goedkoper is de om de hoek gelegen Da Pink and White Palace. Dit is een van de goedkoopste opties die je kunt krijgen, met een prijsniveau vanaf zo’n $80 per nacht (al zegt de eigenaar Troy dat je buiten bijv. booking.com om goedkoper kunt boeken). Hier huur je een kamer in een wit-roze huis, en deel je de badkamer met zo’n 3 á 4 andere kamers. Iets meer hostel dus (ook qua hygiène) maar prima als je enigszins op je budget wilt letten.

Meer dan 2 nachten in Nassau zul je niet nodig hebben. Het hangt er wellicht vanaf of je vanuit Nassau nog een dagtour wilt doen naar bijvoorbeeld de Exumas, dan zul je een volle dag nodig hebben omdat ze vroeg vertrekken. Nassau kun je dus ook vooral gebruiken om door te reizen.

Downtown ligt zo’n 15 minuten rijden vanaf het internationale vliegveld. Een taxi kost $35-$40 dollar, en openbaar vervoer is eigenlijk geen optie. Let op dat je van tevoren je prijs wel vastlegt, aangezien ze soms met droge ogen $40pp rekenen, ook als je de taxi deelt met anderen.

De veiligheid in downtown Nassau is prima. Criminaliteitscijfers zijn niet extreem hoog en meestal is dat dieper in Nassau tussen enkele bendes. Nassau is echter wel een grotere stad, dus in tegenstelling tot sommige andere eilanden zul je hier wel gewoon normaal op je spullen moeten letten, zoals je in elke stad zou doen. Maar uiteindelijk kan je hier prima op avontuur, zowel overdag als in de avonden!

Reis met ons mee

Meer avonturen