Search
Close this search box.

De paradijselijke Exuma’s op de Bahama’s

10 april 2023

Van alle plekken op de Bahama’s, vond ik Exuma het allermooiste. De Exuma’s, een gebied bestaande uit meerdere eilanden in het zuiden van de Bahama’s, zijn een waar paradijs. En dat is niet alleen omdat de zwemmende varkentjes toevallig hier ronddartelen. Dat is omdat de Exuma’s echt adembenemend mooi zijn. Wat maakt dit gebied tot zo’n prachtig paradijs?

Vanuit de lucht zie je het al langzaam veranderen. In een mini vliegtuigje vliegen we op kleine hoogte over de Bahama’s, op weg van Nassau naar Staniel Cay. Dit vliegveld is gelegen op de Exuma’s, een eilandengroep in het zuiden van de Bahama’s. Vanaf Nassau, wat noordelijk ligt, is het uitzicht meteen al prachtig. Maar dit wordt alleen maar beter en beter naarmate we dichterbij de Exuma’s komen.

Elke minuut worden de stranden die onder ons doorglijden witter. Wordt het water blauwer. Of in ieder geval – gevarieerder in kleur. Duizend tinten turquoise maken het water tot zo’n prachtig schouwspel. En de kleine eilanden die ertussen liggen lijken gemaakt van wit zand en groene palmbomen. Niks geen drukke bebouwing meer, wat je nog wel in het noorden zag. Hier zijn resorts ingeruild voor eco-lodges en kleinschalige appartementencomplexen met grootschalige prijzen (dat dan weer wel). Maar het is nú al mooi, en dan moet de tour over de Exuma’s nog beginnen.

Het transport op de Bahama's is vaak al een attractie op zich, zo ook de vlucht naar de exuma's

Reizen naar de Exuma’s

Idealiter neem je een paar dagen de tijd om op de Exuma’s helemaal tot rust te komen en alle pracht in je op te nemen. In mijn reisschema was dat helaas niet mogelijk, en eerlijk gezegd, ook onbetaalbaar. Beste budgettip die ik je kan geven is nooit last-minute naar de Bahama’s af te reizen én ook nog veel te willen zien. Maar dat terzijde.

Gelukkig hebben de Exuma’s in zekere zin het geluk dat ze een paar van de grootste attracties van het land herbergen. En dus gaan er dagelijks ook enkele vluchten die kant op, kun je met de boot naar de Exuma’s reizen, en is het mogelijk om dagtours te boeken naar de Exuma’s. Dat laatste is wat ik heb gedaan, om zodoende de zwemmende varkentjes te kunnen bezoeken.

Alle kosten en praktische zaken over een dagtour naar Exuma op de Bahama’s staat hier uiteen gezet.

Iguana Beach op Exuma, Bahama's doet z'n naam eer aan
Je kunt lekker chillen met de iguana's op het strand

Zwem met varkens en chill met iguana’s op de Exuma’s

De primaire reden om de Exuma’s te bezoeken is vaak het bestaan van Pig Beach: een strand waar varkentjes de tijd van hun leven hebben. Op dit onbewoonde eiland leven deze varkentjes naar hartenlust. Ze worden goed verzorgd, het enige wat ze moeten dulden is de aandacht van wat toeristen iedere dag.

De zwemmende varkentjes zijn een zoete trekpleister op de Exuma’s. Zodanig zelfs, dat andere delen van de Bahama’s ook ‘varkensstranden’ proberen te introduceren. Maar die zijn bij lange na niet zo idyllisch en succesvol als de originele Pig Beach. Dit is namelijk nooit bedoeld als attractie, maar per ongeluk zo ontstaan.

Een andere mooie attractie is Iguana Beach. Iguana’s zijn een soort leguanen die goed gedijen in het zonnetje. Op Iguana Beach liggen deze dieren dan ook de hele dag te zonnebaden. Dit kleine strand in een mooie baai is derhalve een goede plek om te bezoeken. Lekker relaxen tussen de iguana’s gaat echt prima. Het enige is dat je geen cherrytomaatjes moet gaan eten, daar zijn deze dieren echt verzot op.

De iguana's op iguana Beach op de Exuma's. Bahama's
Iguana Beach is de plek op de Exuma's waar je kunt chillen met iguana's

Ontdek de blauwe wateren

Het mooiste van de Exuma’s zijn de wateren. Dat zie je dus al wanneer je deze kant op vliegt, maar ook wanneer je in het water bent is het nog steeds net zo indrukwekkend. Soms is de tint wat lichter, dan is het weer iets donkerder blauw. Maar het is altijd super helder en azuurkleurig.

Je vermaakt je dan ook prima in het water door alleen al te varen langs de kustlijn van de Exuma’s en de zilte lucht in je haar te voelen. Bij de varkentjes en de iguana’s kun je ook heerlijk zwemmen in het water. De stranden zijn hier schoon en je kunt ook prima door het ondiepe water waden hier, over het algemeen zitten hier weinig zee-egels of ander venijn.

De beste plek voor je picture-perfect tropische fotoshoot is echter wel een zandbank. Het water is heerlijk qua temperatuur en hier kun je te midden van het eindeloze blauwe, ondiepe water heerlijk je voetjes in het zand steken!

Het water op de Exuma's is extreem blauw

Verkend de onderwaterwereld van de Exuma’s

Maar hoe mooi het water ook oogt van boven, ook de onderwaterwereld is prachtig. Een snorkelset is dus echt een must hier. Als je met een boot de Exuma’s gaat verkennen, zal je sowieso de zogenaamde Thunderball Grotto aandoen. Deze grot is bekend geworden uit een James Bond film, maar is voornamelijk indrukwekkend vanwege de ingang die onder water ligt, en de prachtige begroeiing die hoog boven de grot te zien is.

Wanneer je je door de nauwe ingang onder water heen wurmt met je snorkel, zul je zien dat er enorme scholen met vissen leven in deze grot. Het enige waar je wel even op moet letten zijn de zee-egels die zich soms op de wanden van de grot nestelen. Niet teveel laten afleiden door de wonderschone onderwaterwereld dus!

Een ander mooie stop om de onderwaterwereld te bewonderen is het vliegtuigwrak dat in de ondiepe wateren bij Exuma ligt. Het vliegtuigje is in de jaren ’70 te water geraakt en inmiddels overgenomen door het onderwaterleven. Je zult hier dus veel vissen spotten die rondom het wrak zwemmen. Het vliegtuig zelf behoorde toe aan het netwerk van drugslord Pablo Escobar.

Thunderball Grotto bij de Exuma's is beroemd door James Bond films

Haaien aaien op de Exuma’s

Het aaien van haaien klinkt niet als iets wat een normale bezigheid is. Toch kan het op de Exuma’s. Bij Compass Cay vind je in het ondiepe water namelijk ontelbare zusterhaaien. Deze vriendelijke dieren doen in principe geen vlieg kwaad, zolang je je hand maar niet in hun bek steekt. Als je in het water staat botsen ze zelfs vaak gewoon tegen je op, alsof het katten zijn die je een kopje geven.

Er liggen veel boten aangemeerd in Compass Cay en het kan er wel redelijk druk worden met toeristen die er allemaal het water in gaan. Het beleid daar is me ook niet echt duidelijk geworden, iedereen mocht in principe het water in. Maar je mocht geen foto’s nemen met een professionele camera. Dat mocht wel met een telefoon of onderwatercamera.

Hoe dit precies zit bij Compass Cay, en wie er de dienst nou uitmaakt, is enigszins vaag. Desalniettemin hoeft dat weinig uit te maken als je met een groep bent, en het is sowieso de moeite waard om de silhouetten van de haaien door het felblauwe water te zien bewegen!

Zwemmen met haaien kan bij Compas Cay op de Bahama's bij de Exuma's
Compas Cay op Exuma's is de plek om te zwemmen met haaien

Daarom moet jij naar Exuma

Als je denkt aan het paradijs op aarde, dan denk je al snel aan een tropisch eiland. Zelf ben ik niet eens een enorme liefhebber van tropische eilanden, want ik lig niet graag op het strand en ik verbrand snel. Bovendien hou ik ervan om veel verschillende dingen te zien en doen tijdens mijn reis. Toch was ik echt onder de indruk van hoe mooi de Exuma’s waren. Alsof dit stukje Bahama’s toch wel echt perfectie had weten te bereiken. Misschien omdat de wateren zo extreem blauw zijn, en de stranden zo extreem zacht en schoon.

Maar als je dus ook nog de ‘paradijs-op-aarde’-ervaring wil hebben, dan is dit een héle goede plek om te bezoeken. Een dagtour doet zeker z’n werk, want je ziet dan de absolute hoogtepunten. Nog leuker is het denk ik als je er iets langer kunt blijven om het écht helemaal in je op te nemen. Dat paste helaas niet in mijn reisschema, maar wie weet komt er nog een volgende keer. Benieuwd welke route ik gevolgd heb? Bekijk dan hier onze Bahama’s reisroute van een week!

Reis met ons mee

Meer avonturen