Search
Close this search box.

De 5 mooiste hikes van Grindelwald, Zwitserland

8 mei 2023

Wil je gaan wandelen in Zwitserland? Dan heb je keuze uit honderden kilometers aan hiking trails. In de Jungfrauregio, bekend van de bergtoppen Jungfrau en Schilthorn en van plaatsen als Interlaken en Lauterbrunnen, kun je fantastische hikes maken. Wij zetten de 5 mooiste wandelingen vanuit het bergdorp Grindelwald voor je op een rij.

Grindelwald hikes

Grindelwald – outdoor capital van de Jungfrauregio in Zwitserland

Grindelwald is een typisch dorpje in de Zwitserse Alpen – maar dan wel van flink formaat. Het heuvelachtige dorp heeft veel hotels, restaurants en outdoorwinkels. Een uitgebreid netwerk aan kabelbanen, treinen en bussen brengt outdoorliefhebbers hoger de bergen in. Doordat hier veel te doen is, is Grindelwald een goede stop tijdens een Zwitserland roadtrip. De bestemming is goed te combineren met het nabijgelegen Interlaken, waar ook veel leuke dingen te doen zijn. En hoewel je in de zomer ook uitstekend kunt paragliden, ziplinen en met een karretje van een berghelling af kan scheuren in Grindelwald, gaat dit artikel over de vijf mooiste hikes die je vanuit Grindelwald kunt maken. Wij probeerden ze allemaal voor je uit.

Dit zijn de 5 mooiste hikes die je vanuit Grindelwald kunt maken:

  1. Panorama Trail
  2. Eiger Trail
  3. First Cliff Walk
  4. Bachalpsee
  5. Faulhorn

Wil je niet te lang lopen maar wél fantastisch uitzicht? Kies dan de Panorama Trail.
Wil je een adrenalinestoot? Combineer dan de First Cliff Walk met ziplinen.
Wil je een hike die je als rondje kunt doen? Combineer dan de Panorama Trail met de Eiger Trail. Of combineer de First Cliff Walk + Bachalpsee hike + Faulhorn hike.
Wil je een medium hike naar een mooi bergmeer? Kies dan de Bachalpsee hike.
Wil je een (zware) day hike met veel hoogteverschil? Dat is de Faulhorn hike.

Wandelen in Zwitserland: dit zijn de 5 mooiste hikes van Grindelwald

Grindelwald hikes #1: Panorama trail

De Panorama Trail is één van de populairste hikes van de Jungfrauregio in Zwitserland. Dit komt doordat deze hike fantastische uitzichten geeft zonder dat je daar al teveel moeite voor hoeft te doen. Het pad is namelijk kort (4,6 kilometer / 1,5 uur) en makkelijk te belopen, met minimale hoogteverschillen (166 meter).

In Grindelwald neem je de kabelbaan omhoog naar Männlichen. Vanaf daar loop je naar Kleine Scheidegg, een tussenstation van de trein die helemaal omhoog gaat naar de Jungfraujoch. Tijdens de wandeling heb je uitzicht op de bergtoppen Mönch, Eiger en de Jungfrau. Samen met de Schilthorn zijn dit de meest beroemde pieken van de Jungfrauregio. Ze zijn alledrie rond de 4.000 meter hoog. Als je maar één wandeling vanuit Grindelwald doet, dan raad ik absoluut deze trail aan. Vanwege de geweldige uitzichten onderweg, vind ik dit de mooiste hike die je vanuit Grindelwald kunt maken.

Lees ook: alles wat je wil weten om zelf de Panorama Trail vanuit Grindelwald te lopen.

Panorama Trail Grindelwald
Panorama Trail Zwitserland

Grindelwald hikes #2: Eiger Trail

Ook de Eiger trail is een mooie hike die je vanuit Grindelwald kunt maken. Je loopt van Eigergletscher naar Alpiglen (7,3 km / 3 uur). Zowel Eigergletscher als Alpiglen zijn tussenstations als je vanuit Grindelwald met de trein naar de Jungfrau berg gaat. Je loopt de hele weg langs de noordkant van de Eigerberg. Recht voor je ligt het dal van Grindelwald, dat steeds dichterbij komt. Zelfs in de zomer ligt er op sommige plekken nog sneeuw langs de trail. Vlak voor het einde kom je nog langs een kleine waterval. Je overwint 800 meter hoogteverschil, maar omdat je omlaag loopt is dit redelijk goed te doen. Vanaf Alpiglen neem je de trein terug naar Grindelwald (station Grindelwald Grund).

Eiger Trail Zwitserland
Kleine Scheidegg Zwitserland

Wandelen in Grindelwald #3: First Cliff Walk

Deze is eigenlijk een beetje valsspelen, want echt ‘hiken’ is het niet. De First Cliff Walk is echter té leuk om niet op te lijst te zetten. Het is een verzameling van bruggen en looppaden die aan de bergwand zijn vastgemaakt. Op deze manier loop je een half rondje om de berg heen. Bij helder weer heb je fantastisch uitzicht op de besneeuwde bergtoppen in de omgeving van Grindelwald. Het is leuk, maar tegelijkertijd ook wel een beetje spannend, om te zien hoe hoog boven de grond je loopt. De First Cliff Walk duurt slechts een kwartiertje vanaf kabelbaanstation First. Je eindigt bij een restaurant met een mooi terras. Vanaf hier kun je vaak paragliders in actie zien.

Bonus tip: Bij First zijn ook twee ziplines; de First Flieger en de First Glider. Ook kun je met een karretje (First Mountain Cart) of step (Trottibike) van de berg af racen. Perfect als je op zoek bent naar een extra adrenalinestoot in de bergen. Meer informatie over deze activiteiten en de kabelbaan omhoog naar First vind je op de website van Grindelwald-First.

De First Cliff Walk is een van de leukste hikes in Grindelwald
Hikes in Grindelwald

Grindelwald hikes #4: Bachalpsee

Bachalpsee is een bergmeer op 2.000 meter hoogte. Bij helder en windstil weer kun je de weerspiegeling van de Schreckhorn berg in het meer zien. Maar ook bij minder goed weer is dit meertje, dat wordt omringd door groene heuvels, erg fotogeniek.

De hike naar Bachalpsee start vanaf het kabelbaanstation van First. Op wat korte maar steile klimmetjes in het begin na, is de trail redelijk vlak en prima te doen. Het hoogteverschil is 188 meter (omhoog op de heenweg en omlaag op de terugweg). Daardoor is deze hike goed te lopen; ik kwam onderweg ook veel gezinnen met kinderen tegen. Na een uurtje wandelen kom je bij Bachalpsee aan. Je loopt dezelfde weg terug. De hike is retour vanaf First daardoor twee uur en 5,9 km in totaal. Als je vanaf Bachalpsee nog verder wil lopen, kun je ook nog naar Faulhorn (hike #5).

Bachalpsee is een van de leukste hikes in Grindelwald
Hikes Grindelwald

Grindelwald hikes #5: Faulhorn

Bij Faulhorn zit al sinds 1830 een berghotel met restaurant. Daarmee is het een van de oudste berghotels in de Alpen. Het schijnt dat je vanaf hier maar liefst zeven verschillende bergmeren kan zien, waaronder de grote meren van Brienz en Thun. Tenminste, bij goed weer. Tijdens mijn hike hingen de wolken helaas te laag om veel te zien. Af en toe klaarde het kort op, waardoor ik een glimp opving van hoe mooi het uitzicht hier kan zijn. Onderweg omhoog kwam ik ook diverse koeien en schapen tegen, die loom toekeken hoe wandelaars zoals ik puffend voorbijkwamen.

Je kunt op verschillende manieren naar Faulhorn hiken, bijvoorbeeld vanaf Schynigge Platte (dit schijnt ook een hele mooie hike te zijn). Ook kun je – zoals ik deed – naar Faulhorn wandelen vanaf First. Onderweg loop je dan langs Bachalpsee (hike #4 in deze lijst). In alle gevallen staat je een pittige klim omhoog te wachten, want het berghotel ligt op 2.681 meter hoog.

Lees ook: wij schreven een uitgebreide blog over de hike van First naar Bachalpsee en Faulhorn.

Bachalpsee Zwitserland
Zwitserse koeien

Vanaf Faulhorn kun je op verschillende manieren terug omlaag. Je kunt bijvoorbeeld naar Schynigge Platte wandelen, naar First of naar Bussalp. Als je voor First of Bussalp kiest, kun je vanaf daar makkelijk terug naar Grindelwald komen.

Bonus tip: Je kunt de First Cliff Walk, Bachalpsee en Faulhorn met elkaar combineren tot één grote daghike. Je start dan met de kabelbaan vanaf Grindelwald naar First en eindigt in Bussalp. Vanaf Bussalp neem je de bus terug naar Grindelwald. De totale hike is 10 kilometer en duurt 5 uur, met 550 meter stijging en 800 meter daling.

Meer Zwitserland reisblogs

Reis met ons mee

Meer avonturen