Zoek
Sluit dit zoekvak.

Panorama Trail: het mooiste uitzicht van Grindelwald (Zwitserland)

1 december 2022

De allermooiste uitzichten vragen vaak om een pittige hike. Klimmen, zwoegen en doorzetten met als beloning het uitzicht op het einde. Dus hoe fijn is het als dat een keertje níet hoeft? Voor een makkelijke wandeling mét fantastisch uitzicht op de bergtoppen Jungfrau, Eiger en Mönch loop je in Zwitserland de Panorama Trail van Männlichen naar Kleine Scheidegg. Je bereikt deze hike vanuit het plaatsje Grindeldwald.

Kleine Scheidegg in Zwitserland

Alles wat je wil weten over de Panorama Trail Männlichen – Kleine Scheidegg:

De Panorama Trail Männlichen – Kleine Scheidegg in het kort:

Duur hike: 4,6 kilometer / 1,5 uur
Hoogteverschil: 166 meter (daling)
Route: Kabelbaan van Grindelwald naar Männlichen, Panorama Trail van Männlichen naar Kleine Scheidegg, trein van Kleine Scheidegg naar Grindelwald. Diverse verlengingen mogelijk.
Startpunt: Kabelbaanstation van Männlichen

“Effortless, epic views’ – dat zei onze Zwitserse host over deze hike

Wat is de Panorama Trail?

“An effortless hike with epic views!’ – met die woorden raadt onze host in Interlaken de Panorama Trail van Männlichen naar Kleine Scheidegg aan. De Panorama Trail is één van de populairste hikes van de Jungfrauregio in Zwitserland. Dit komt doordat de trail makkelijk te bereiken is, makkelijk te bewandelen is én de hele weg fantastisch uitzicht biedt. Drie vliegen in een klap dus. Het is een prachtige wandeling in de bergen, zonder dat je er al teveel voor hoeft te zweten. Onderweg heb je uitzicht op de bergtoppen Eiger, Mönch en Jungfrau. Dit zijn samen met de Schilthorn de meest beroemde pieken van de Jungfrauregio. Ze zijn alle drie rond de 4.000 meter hoog.

De Panorama Trail is 4,6 kilometer in totaal, heeft 166 meter daling en loopt van kabelbaanstation Männlichen naar treinstation Kleine Scheidegg. Het is dus een point-to-point hike en je doet er zo’n 1,5 uur over. Je bereikt het kabelbaanstation van Männlichen (het startpunt van de hike) het makkelijkst vanuit Grindelwald, een bergdorp in het dal. Hoewel de Panorama Trail dus niet écht in Grindelwald zelf ligt, is dit wel de allermooiste hike die je vanuit Grindelwald kunt maken.

Lees ook:

Het pad van de panorama trail is gemakkelijk te lopen

Zo kom je bij het startpunt van de Panorama Trail vanuit Grindelwald:

 • Je start vanuit Grindelwald, een plaats in het dal. Grindelwald ligt op 30 minuten rijden van Interlaken en 15 minuten van Lauterbrunnen.
 • In Grindelwald ga je naar station Grindelwald Grund. Dit ligt even buiten het centrum. Er is een parkeerplaats direct bij het station waar je voor CHF 5 per dag kunt parkeren (zorg dat je contant geld bij je hebt).
 • Vanaf station Grindelwald Grund neem je de kabelbaan Grindelwald-Männlichen. De rit omhoog duurt 19 minuten. De kabelbaan is open van 09:00-17:00 uur. Check voor vertrek de actuele openingstijden en prijzen op de website van de Männlichen kabelbaan.
 • De rit met de kabelbaan omhoog is mooi. Je laat Grindelwald steeds verder achter je. Terwijl je over de Alpenweiden heen omhoog klimt, passeer je ook de boomgrens. Onder het pad van de kabelbaan grazen koeien en het geluid van hun bellen hoor je al van ver. Hoe dichter je bij het kabelbaanstation van Männlichen komt, hoe meer besneeuwde bergtoppen je ziet.
 • De beste manier om de panorama trail te lopen is van Männlichen naar Kleine Scheidegg. Omdat de trail een minimaal hoogteverschil heeft (166 meter), zou je de hike in principe ook in omgekeerde richting kunnen lopen. Dat raad ik echter niet aan. Je hebt dan namelijk de hele tijd het uitzicht áchter je. Als je vanuit Männlichen naar Kleine Scheidegg loopt, heb je het uitzicht voor je (en wordt het steeds beter naarmate je bij het eindpunt komt!).

*Je kunt kabelbaanstation Männlichen (het startpunt van deze hike) niet alleen bereiken vanuit Grindelwald, maar ook met een wandeling vanuit Wengen. Wengen ligt aan de andere kant van de vallei, in de omgeving van Lauterbrunnen. Zie hiervoor de kaart onderaan dit artikel.

Panorama Trail Mannlichen Kleine Scheidegg
De Panorama Trail hike duurt zo’n 1,5 uur

De Panorama Trail: de mooiste hike van Grindelwald

Neem zeker even de tijd om rond te kijken bij kabelbaanstation Männlichen. Hier zie je namelijk al direct een paar besneeuwde bergtoppen. Voor kinderen is er een leuke speelplaats, met een gigantische glijbaan in de vorm van een koe. Ook is er een restaurant.

Dan is het tijd om aan de Panorama Trail te beginnen. Volg de bordjes ‘panorama trail’ of ‘panorama weg’. Het smalle gravelpad is makkelijk te lopen en kronkelt om de berg heen. Onderweg kom je langs veel bloemen in de berm. Het klinkt lekker cliché, maar het uitzicht wordt écht mooier bij elke bocht. Loop dus vooral niet te gehaast, want de trail is relatief kort in vergelijking met andere hikes die je in de buurt van Grindelwald kunt doen.  Net voordat je in Kleine Scheidegg aankomt, kom je langs restaurant Grindelwaldblick. Ik raad zeker aan om hier even te stoppen, zelfs als je geen honger of dorst hebt. Het restaurant heeft namelijk een uitzichttoren met een supergoed uitzicht op het pad. Dat is dus een leuke fotostop.

Männlichen heeft een leuke kinderspeelplaats
Dichter bij Kleine Scheidegg wordt het uitzicht steeds beter


Eigenlijk draaide mijn camera bijna de hele hike overuren, maar vooral in de buurt van Kleine Scheidegg. Dit vond ik het allermooiste stuk van de hike. Je staat hier praktisch aan de voet van de bergtoppen Eiger (3.970 meter), Mönch (4.099 meter) en Jungfrau (4.158). Bij helder weer zie je ook het beroemde treinstation Jungfraujoch liggen. Daarast is er een klein maar mooi meertje – met de bijzondere groenblauwe kleur die je vaker ziet in de Alpen.

Restaurant Grindelwaldblick heeft een leuke uitkijktoren
Een meertje bij Kleine Scheidegg

De terugweg en combinaties met de Panorama Trail

Omdat de hike relatief makkelijk is en kort duurt, heb je eenmaal aangekomen bij Kleine Scheidegg waarschijnlijk nog wel wat energie over. Gelukkig zijn er meerdere opties voor wie er een volledige dagtocht van wil maken. Vanaf Kleine Scheidegg kun je op 3 manieren verder:

 1. Bezoek eerst Jungfraujoch per trein en neem daarna de trein terug naar Grindelwald
 2. Loop de Eiger Trail naar Alpiglen en neem vanaf daar de trein naar Grindelwald
 3. Neem vanaf Kleine Scheidegg de trein terug naar Grindelwald

Uiteraard kun je vanuit Kleine Scheidegg ook weer teruglopen naar Männlichen en daar de kabelbaan terug naar Grindelwald nemen.

Je kunt de panorama trail makkelijk combineren met andere uitzichtpunten of hikes

Optie 1: Neem de trein naar Jungfraujoch – het hoogste treinstation van Europa

Jungfraujoch is het hoogstgelegen treinstation van Europa, op 3.454 meter hoogte. De trein erheen is al een attractie op zich. Eenmaal boven heb je het hele jaar door uitzicht op gletsjers en sneeuwvelden. Vanaf treinstation Kleine Scheidegg betaal je CHF 152 per persoon voor een retourtje naar Jungfraujoch. En daar komen de reiskosten van en naar Kleine Scheidegg natuurlijk nog bovenop. Het is dus absoluut geen goedkope trip, maar bij goed weer is het volgens velen de moeite waard.

Wil je Jungfraujoch in het hoogseizoen bezoeken? Dan raad ik aan om je kaartje vooraf te reserveren. Houd daarbij wel de weersvoorspellingen in de gaten, want het is zonde als je op een mistige dag zou gaan. Ik kwam rond 11 uur ’s ochtends bij Kleine Scheidegg aan. Zonder stoelreservering was er pas om 1 uur ’s middags weer plaats op de trein naar Jungfraujoch. 

Uitzicht vanaf Eigergletscher, met de besneeuwde bergtoppen achter je. Beneden zie je Kleine Scheidegg liggen.

Optie 2: Neem de trein naar Eigergletscher en hike de Eiger Trail

Heb je zin om nog meer te hiken? Dan kun je ook nog de Eiger Trail lopen. Dit is een point-to-point hike langs de noordkant van de Eigerberg. De hike is 7,3 km en duurt 3 uur. Je loopt van treinstation Eigergletscher naar treinstation Alpiglen. Je loopt vrijwel de gehele hike omlaag, met maar liefst 800 meter daling. Rechts van je staat de Eigerberg en recht voor je zie je Grindelwald in het dal liggen. Tegen het einde van de hike kom je ook nog langs een kleine waterval.

Zo verleng je de Panorama Trail met de Eiger trail:

 • Neem de trein van Kleine Scheidegg naar Eigergletscher. Dit is dezelfde trein omhoog naar Jungfraujoch, maar wees niet bang als je geen stoelreservering hebt. Er is namelijk een speciale wachtrij voor mensen die willen uitstappen bij Eigergletscher (dit zijn meestal staanplaatsen).
 • De treinrit duurt 6 minuten en er gaan twee treinen per uur.
 • Het kaartje kost CHF 10 per persoon. Dat lijkt duur voor zo’n korte rit (en dat is het natuurlijk ook), maar het bespaart je wel 2 km en 275 meter steil omhoog lopen van Kleine Scheidegg naar Eigergletscher (die optie is er namelijk ook nog). Wat mij betreft het geld waard dus.
 • De hike eindigt bij Alpiglen. Hier neem je een directe trein terug naar Grindelwald Grund. De reis duurt 18 minuten en kost CHF 16 per persoon.

Trein in Zwitserland

Optie 3: neem de rechtstreekse trein terug naar Grindelwald

Natuurlijk kun je vanaf Kleine Scheidegg ook rechtstreeks terug naar Grindelwald. De treinrit duurt 24 minuten en er rijden twee treinen per uur. De ticketprijs kun je opzoeken op de website van de Jungfrauregio. Je komt weer uit bij station Grindelwald Grund.

Kaart van de Panorama Trail Männlichen – Kleine Scheidegg:

 • De paarse lijn is de Panorama Trail Männlichen – Kleine Scheidegg
 • De groene lijn is de Eiger Trail van Eigergletscher naar Alpiglen

Meer Zwitserland reisblogs:

Reis met ons mee

Meer avonturen