Wandelen in Grindelwald: hike van First naar Bachalpsee & Faulhorn

18 mei 2023

Tijdens deze hike, die start vanuit het bergdorp Grindelwald in de Jungfrauregio, komen alle Zwitserland clichés op een goede manier voorbij. Je wandelt langs een fotogeniek bergmeer, besneeuwde bergtoppen en vrolijke kuddes dieren in de Alpenweiden. Onderweg pak je nog een pittige klim naar boven én een adrenalinestoot mee. Hike je mee van Grindelwald naar First, Bachalpsee en Faulhorn?

Hike Bachalpsee

Hikes in Grindelwald – outdoor capital van de Jungfrauregio

Het bergdorp Grindelwald ligt in de Jungfrauregio, op een halfuur rijden van Interlaken en een kwartiertje van Lauterbrunnen. Grindelwald heeft veel hotels, restaurants en outdoorwinkels. Er is ook een uitgebreid netwerk van kabelbanen, treinen en bussen, die je allemaal hoger de bergen in brengen. Daardoor is Grindelwald een prima uitvalsbasis voor een actieve vakantie in de Zwitserse Alpen. Een dagje erheen met de auto kan trouwens ook prima, want het Grindelwald heeft diverse grote parkeerplaatsen. Daarnaast is er een treinstation.

Een bekende bezienswaardigheid bij Grindelwald is Bachalpsee, een mooi bergmeer. De meeste mensen wandelen alleen naar dit meer en draaien daarna weer om richting de kabelbaan. Je kunt vanaf Bachalpsee ook nog verder lopen, voor een volle day hike richting Faulhorn en Bussalp. Een aanrader! In deze blog lees je alles wat je wil weten over deze hike.

Lees ook: dit zijn de 5 mooiste hikes in Grindelwald.

Wandelen in Grindelwald, een bergdorp in Zwitserland

Day hike vanuit Grindelwald: First – Bachalpsee – Faulhorn – Bussalp

Deze hike start vanuit Grindelwald en heeft meerdere etappes. Je kunt de wandeling dus zo lang en uitgebreid maken als je zelf wil. De totale hike is 10 kilometer en duurt 5 uur. Dit is exclusief de reistijd per kabelbaan (30 minuten op de heenweg, per kabelbaan van Grindelwald naar First) en bus (30 minuten op de terugweg, van Bussalp naar Grindelwald, exclusief wachttijd op de bus). Trek er inclusief reistijd en pauzes dus een volle dag voor uit. De route heeft erg veel hoogteverschil. Grote kans dus, dat je dit de volgende dag in je benen zal voelen. Bij goed weer is het echter een van de mooiste hikes die je in de omgeving van Grindelwald kunt maken.

Duur hike: 10 kilometer / 5 uur (exclusief reistijd)
Hoogteverschil: 550 meter stijging en 800 meter daling
Route: Grindelwald – First – Bachalpsee – Faulhorn – Bussalp – Grindelwald
Startpunt: Onderaan het kabelbaanstation van Grindelwald naar First

Kabelbaan van Grindelwald naar First

Neem de kabelbaan van Grindelwald naar de First Cliff Walk

Allereerst neem je in Grindelwald vanaf het Firstbahn Station de kabelbaan naar First (spreek uit als Fierst). Tijdens de rit omhoog, die een halfuur duurt, heb je direct geweldig uitzicht op de berg de Eiger. Deze berg is bijna 4.000 meter hoog.

Direct bovenaan het kabelbaanstation zit de First Cliff Walk. Dit is een serie van bruggen die aan de bergwand is vastgemaakt. Je loopt er in een kwartiertje overheen. Het uitzicht is super. Het is tegelijkertijd leuk en spannend om over de smalle bruggen te lopen, terwijl je ziet hoe hoog je bent. Een aanrader dus! Je eindigt bij het terras van het panoramarestaurant, met geweldig uitzicht over de bergen en het dal. Vanaf hier kun je bovendien veel paragliders in actie zien; het perfecte excuus om even een drankje te doen.

First Cliff Walk
Bij de First Cliff Walk start de hike naar Bachalpsee

Hike van de First Cliff Walk naar Bachalpsee

Dan is het tijd voor de eerste hike. In een uurtje loop je de trail van 3 km van de First Cliff Walk naar Bachalpsee, een mooi bergmeer op 2.000 meter hoogte. Het eerste stuk moet je wat klimmen, maar daarna is het pad redelijk vlak en prima te doen (188 meter stijging). Op dit stuk zag ik ook veel gezinnen met kinderen lopen.

Neem bij Bachalpsee vooral de tijd voor een pauze en om van het uitzicht te genieten. Als je hier namelijk niet omdraait en weer terugloopt naar First (zoals veel mensen doen), begin je aan een flinke klim naar Faulhorn.

Bachalpsee
Bachalpsee in Zwitserland

Van Bachalpsee naar Faulhorn: een pittige klim

De klim van Bachalpsee naar het bergrestaurant bij Faulhorn is best pittig. Je loopt namelijk zo’n 1,5 uur steil omhoog over zigzagweggetjes. Vergeet vooral niet om af en toe achterom te kijken voor een mooi uitzicht over Bachalpsee en de bergen in de verte.

Onderweg kom je bij een splitsing: rechtsaf om verder te klimmen naar Faulhorn en linksaf om af te dalen richting Bussalp. Hier kwam ik de eerste dieren tegen; een vrolijke kudde schapen met lammetjes en een paar koeien die loom in het gras lagen.

Goed om te weten: de klim naar Faulhorn is optioneel. Bezoek je Faulhorn, dan loop je daarna weer terug omlaag naar de kruising en sla je alsnog linksaf richting Bussalp. Als de wolken laag hangen en je vanaf dit punt het bergrestaurant bij Faulhorn niet kunt zien, kun je de omweg naar Faulhorn beter overslaan. Ik maakte tóch de klim omhoog – in de hoop dat het weer op zou klaren – maar op de top was helaas alleen maar dichte mist te zien.

Bachalpsee
Wandelen in Zwitserland
Deze koeien zagen de vele hikers op weg naar Faulhorn loom aan zich voorbijtrekken

Afdaling van Faulhorn naar Bussalp

De afdaling naar Bussalp vond ik een van de mooiste hikes die ik bij Grindelwald heb gemaakt. Je loopt zo’n 2,5 uur naar beneden over de rotsen en door groene Alpenweiden. Daarbij volg je de rood-witte vlaggen die op de rotsen zijn geschilderd. Onderweg opent het uitzicht over het dal van Grindelwald zich langzaam voor je, met op de achtergrond diverse besneeuwde bergtoppen. Ik ging regelmatig even zitten om naar het uitzicht te kijken, omdat ik het zo mooi vond. Halverwege kwamen we nog een kudde geiten en heel veel koeien tegen – voor het ultieme Zwitserse Alpengevoel!

Het laatste stukje is geasfalteerd. Je loopt hier over de autoweg, waar echter nauwelijks auto’s komen. Uiteindelijk kom je bij de bushalte van Bussalp aan. Vanaf hier neem je de bus terug naar het centrum van Grindelwald. Tegen die tijd zul je héél blij zijn met deze busverbinding, want hoewel de busrit een halfuur duurt, bespaart het je nog eens 8 kilometer steil naar beneden lopen. Mijn tip is dan ook om tijdens het wandelen de tijd een beetje in de gaten te houden (de bus rijdt in de zomer ’s middags maar een paar keer), want je wil de laatste bus naar Grindelwald zeker niet missen. 

Vanaf Faulhorn is het aan één stuk omlaag lopen
Mooie berglandschappen op de terugweg naar Grindelwald
/
De hike Grindelwald - First - Bachalpsee - Faulhorn - Bussalp is een mooie dagtocht

Routekaart voor de hike First – Bachalpsee – Faulhorn – Bussalp

Kaart hike Grindelwald - First - Bachalpsee - Faulhorn - Bussalp

Praktische informatie voor de hike van First naar Bachalpsee, Faulhorn en Bussalp

  • Kom je met de auto naar Grindelwald? Dan kun je parkeren op de openbare parkeerplaats Pfingsteggbahn. Ik betaalde CHF 7 voor een hele dag parkeren (zomer 2020) – voor Zwitserse begrippen is dat zeer betaalbaar! Vanaf hier loop je in 10 minuten naar het Firstbahn Station.
  • Een enkeltje met de kabelbaan van Grindelwald naar First kostte CHF 32 per persoon (zomer 2020).
  • De First Cliff Walk is gratis.
  • Onderweg zijn er restaurants en toiletten bij het kabelbaanstation van First, bij Faulhorn en bij de bushalte Bussalp.
  • De busrit van Bussalp naar het station van Grindelwald kostte CHF 23,80 per persoon (zomer 2020). Zorg dat je contant geld bij je hebt, zodat je je kaartje bij de buschauffeur kan kopen. De busrit duurt een halfuur. Vanaf het station van Grindelwald loop je in een kwartiertje terug naar de parking Pfingsteggbahn.
  • In de zomer van 2020 ging de bus van Bussalp naar Grindelwald in de middag om 14:25, 15:30, 16:35 en 17:40 uur. Check dit altijd vooraf nog even voordat je zelf op pad gaat, want het schema kan natuurlijk veranderen.

Meer Zwitserland reisblogs:

Reis met ons mee

Meer avonturen