Search
Close this search box.

Hike langs de Aletschgletsjer, de grootste gletsjer van Zwitserland

12 juni 2022

Zwitserland heeft niet alleen fantastische bergtoppen, maar ook de allergrootste gletsjer van de Alpen. De Aletschgletsjer, met een lengte van 23 kilometer, is spectaculair om te zien. De wandeling die ik hier maakte kwam direct hoog in mijn lijstje van mooiste hikes ter wereld. Ik vertel je waarom de Aletschgletsjer hike een must-do is tijdens je rondreis door Zwitserland – inclusief uitgebreide routebeschrijving en tips voor als je deze wandeling zelf wil maken.

Uitzicht op de Aletschgletsjer

In welk land ligt de Aletschgletsjer?

De Aletschgletsjer ligt in Zwitserland, in het kanton Wallis. Met een lengte van 23 kilometer is de Aletschgletsjer niet alleen de grootste gletsjer van Zwitserland, maar zelfs van het hele Alpengebergte.

Wat maakt de Aletschgletsjer hike zo spectaculair?

De Aletschgletsjer staat op de Unesco Werelderfgoedlijst. En na deze hike begrijp je waarom! Met een lengte van 17,5 km en duur van 5,5 uur is de Aletschgletsjer hike een serieuze inspanning. De wandeling levert je echter geweldige uitzichten op. De ijsmassa slingert tussen de bergen door en is op het diepste punt maar liefst een kilometer diep.

In deze blog vertel ik je alles over de Aletschgletsjer hike, hoe je er komt en waarom dit een must-do is tijdens je roadtrip door Zwitserland!  

De Aletschgletsjer ligt in Zwitserland

Zo kom je bij de Aletschgletsjer:

Om bij de Aletschgletsjer te komen, moet je even wat (logistieke) moeite doen. Maar geloof me als ik zeg dat het absoluut de moeite waard is. Je bereikt het startpunt van de hike in drie stappen:

 1. Neem de kabelbaan vanaf Betten Talstation naar Bettmeralp
 2. Loop door het dorpje Bettmeralp van het ene naar het andere kabelbaanstation
 3. Neem de kabelbaan van Bettmeralp naar Bettmergrat


Onderaan deze blog vind je een kaartje met daarop alle stappen van deze mooie hike.

1) Vertrek vanaf Betten Talstation

De dagtocht begint in Betten, een plaatsje in het dal. Station Betten is zowel een kabelbaanstation als een treinstation. Je kunt er dus ook per trein heen. Kom je met de auto? Stel je navigatie dan in op Betten Talstation of Parking/Parkhaus Aletsch Bahnen. Er is een grote betaalde parkeergarage. Vanaf de parking is het maar een klein stukje lopen naar het station.

Goed om te weten: behalve Betten is er ook nog een plaats die ‘Bettendorf’ heet. Stel je navigatie dus op de goede ‘Betten’ in. Bettendorf is een klein plaatsje dat een stuk hoger op de heuvel ligt en waar geen parkeerplaatsen zijn voor bezoekers, dus daar wil je niet per ongeluk uitkomen.

2) Neem de eerste kabelbaan van Betten Talstation naar Bettmeralp

Omdat de Aletschgletsjer zo hoog in de Alpen ligt, moet je in totaal twee kabelbanen nemen om er te komen. De eerste kabelbaan gaat van Betten Talstation naar Bettmeralp. Je kunt je kaartje op het station kopen. Let op: er zijn twee routes. Eén route gaat rechtstreeks van Betten naar Bettmeralp. De andere route heeft een tussenstop in Bettendorf. Het eindpunt is hetzelfde, maar de directe route is sneller en gaat vaker. Het is geen gondola waarbij diverse cabines continu voorbij komen. Er is één grote cabine die op vaste tijden gaat.

De kabelbaan van Bettmeralp naar Bettmergrat

3) Neem de tweede kabelbaan van Bettmeralp naar Bettmergrat

Bij aankomst in Bettmeralp moet je overstappen naar een ander kabelbaanstation. Hiervoor loop je naar de andere kant van het autovrije dorpje Bettmeralp. Dit is echt een toeristendorp: er zijn 500 inwoners en ruim 5.000 bedden voor vakantiegangers. Je loopt langs vakantiewoningen, een supermarkt en restaurantjes. Na 10 tot 15 minuten kom je bij het volgende kabelbaanstation aan. De gondola’s zijn te herkennen aan hun paarse kleur.

Vanaf hier ga je omhoog naar Bettmergrat. In plaats van Bettmergrat wordt soms ook ‘Bettmerhorn’ gebruikt. Dit kan verwarrend zijn, maar het gaat om dezelfde plaats. Bettmerhorn is de naam van de bergtop en Bettmergrat is de naam van het station bovenop de berg. De cabines gaan continu op en neer, dus je kunt direct opstappen. Bovenop de berg zit een panoramarestaurant en zijn toiletten. Dit is het startpunt van de hike, die leidt naar de meest spectaculaire gletsjer die ik in Europa heb gezien!

Panoramarestaurant Bettermetgrat bovenop de bergtop Bettmerhorn

Aletschgletsjer hike: van Bettmergrat naar Bettmeralp

Hieronder vind je een stap voor stap beschrijving van deze mooie hike, die in totaal 17,5 km / 5,5 uur duurt.

1) Start de Aletschgletsjer hike vanaf kabelbaanstation Bettmergrat

De wandeling naar de Aletschgletsjer start direct bij het kabelbaanstation in Bettmergrat. Vanaf het panoramarestaurant volg je een kort vlonderpad naar het eerste uitzichtpunt. Hier zie je eindelijk de Aletschgletsjer – en heb je meteen een fantastisch uitzicht! Dit is het hoogste uitzicht wat je vandaag over de gletsjer zal hebben, dus neem vooral je tijd om mooie foto’s te maken. Bij het eerste uitzichtpunt kan het druk zijn, maar als je een stukje naar beneden loopt kun je gemakkelijk een plekje vinden om foto’s te maken zonder andere toeristen in je beeld. Maak je geen zorgen als het hier druk is, want het grootste deel van de mensen blijft bovenaan de berg staan en loopt niet naar beneden (zonde!).

Boardwalk met uitzicht over de Aletschgletsjer
Expedition Anywhere blogger Sascha van Zonsbeek bij de Aletschgletsjer in Zwitserland
Uitzichtpunt over de Aletschgletsjer in Zwitserland

2) Wandel naar Märjelenbach

Als je vanaf het uitzichtpunt het pad naar beneden volgt, loop je richting Marjëlenbach (ook wel Marjelensee). Je loopt continu omlaag over smalle paadjes en over de rotsen. Zo kom je (langzamerhand) steeds dichter bij de gletsjer. Je loopt met de bochtige vorm van de berg mee, waardoor je steeds weer net wat ander uitzicht op de gletsjer hebt. De groene berg waar je op loopt vormt een mooi contrast met het ijsblauwe van de gletsjer en de grijze rotsachtige bergen aan de andere kant van het ijs. In het ijs zie je lange donkere strepen. Dit zijn morene, een soort ruggen in het landschap. Hierdoor lijkt de Aletschgletsjer net een autosnelweg van ijs.

Dit is een van de mooiste hikes van Zwitserland
De gletsjer heeft sinds het jaar 1870 maar liefst 300 meter aan diepte en 3 kilometer aan lengte verloren

De Aletschgletsjer is zo gigantisch doordat verderop in de vallei drie verschillende sneeuwvlaktes samenkomen. De gletsjer is ontstaan door de samenstroming van de sneeuwvlaktes Grote Aletsch, Jungfrau en Ewigschneefeld. Maar net zoals andere gletsjers, heeft ook de Aletschgletsjer met smelting te maken. Als je aan de linkerkant van de bergen kijkt, zie je een horizontale lijn lopen. Dat is hoe hoog de gletsjer ooit was – een enorm verschil met vandaag de dag. Sinds 1870 verloor de Aletschgletsjer 300 meter diepte en 3 kilometer lengte. En dat terwijl het ongeveer tien jaar duurt om een meter sneeuw om te zetten in een centimeter gletsjerijs.

De Aletschgletsjer hike is de mooiste dagwandeling van de Alpen

3) Volg het bord ‘Aletsch Glacier 10’ om dichter bij het ijs te komen

Na een paar kilometer kom je bij Märjelensee, oftewel het Märjelenmeer. Wij bereikten dit punt na 2,5 uur lopen. Voordat je de route vervolgt en daarmee wegloopt van de gletsjer, kun je nog een uitstapje maken naar het ijs. Als je het bordje ‘Aletsch Glacier 10’ volgt, kun je het indrukwekkende ijs van dichtbij zien. Om de route te vervolgen, loop je dit stuk weer terug naar boven (dus je kunt dit deel eventueel ook overslaan).

Wij kozen dit als lunchplek uit, omdat je hier (bijna) op de helft van de wandeling bent en het de laatste keer is dat je uitzicht hebt op de gletsjer. Daar wilden we dus nog even extra van genieten. Zelden had ik zo’n mooie lunchplek!

Aletsch Arena
Volg het bord ‘Aletsch Glacier 10’ om dichterbij het ijs te gaan kijken
De gletsjer gezien vanaf Märjelensee

4) Neem de afkorting door de Tälligrat tunnel

Vlak na Märjelensee zie je de opening van een tunnel in de bergwand. Deze kilometer lange tunnel is koud en modderig, er staan kleine waterplassen en het is er slecht verlicht. Er zit echter een groot voordeel aan deze route. Je bespaart jezelf hiermee namelijk een klim van 300 meter en een uur extra lopen. En hoe vaak kun je zeggen dat je via een tunnel onder een berg door bent gelopen? De Tälligrat tunnel is alleen in de zomer open. Wil je liever niet door de tunnel lopen? Ga dan rechtdoor (in plaats van rechtsaf te slaan naar de ingang van de tunnel) en klim over de berg heen. Wij namen de afkorting door de tunnel. Ook omdat zich langzamerhand wat donkere wolken begonnen samen te pakken – het zag ernaar uit dat het elk moment flink kon gaan regenen!

Fiescheralp, Zwitserland

5) Loop naar Fiescheralp en ga terug naar het dal (of loop verder naar Bettmeralp)

Vanaf het uiteinde van de tunnel loop je in een klein uurtje zo’n 3,5 kilometer naar Fiescheralp. Dit dorpje heeft een kabelbaanstation, waar ook toiletten en een restaurant zijn.

Vanaf hier heb je twee opties voor de terugweg:

 1. Loop terug naar Bettmeralp en neem daar de kabelbaan terug naar Betten. Dit stuk is nog ongeveer vijf kilometer / 1u15min lopen. Kies je deze optie, dan is de hike 17,5km / 5,5u in totaal.
 2. Neem de kabelbaan naar Fiesch en de trein van Fiesch naar Betten. Kies je deze optie, dan is de hike 12,5 km / 4u15min in totaal.

Toen ik deze trail liep, wist ik niet dat je ook via Fiescheralp terug naar het dal kon. Daar kwam ik eigenlijk pas achter doordat we al wandelend langs Fiescheralp kwamen en zagen dat daar ook een kabelbaanstation was. Omdat wij een retourkaartje Betten-Bettmeralp hadden gekocht, kozen wij ervoor om terug te lopen naar Bettmeralp. De wandeling van Fiescheralp naar Bettmeralp is echter het minst interessant van de hele route. Als ik het nog een keertje over zou doen, zou ik daarom via Fiescheralp terug naar het dal zijn gegaan. Daar zouden mijn voeten zeker blij mee zijn geweest!

Na in totaal 5,5 uur lopen kwamen we terug aan in Bettmeralp. Voordat we hier de kabelbaan terug namen, doken we nog even de plaatselijke supermarkt in voor een welverdiend ijsje. Zodra we op een (overdekt) bankje neerploften, lieten de donkere wolken die de laatste uren in de lucht hingen eindelijk hun flinke regenbui los. Wat een geluk!

Je kunt ervoor kiezen om de Aletschgletsjer hike te eindigen in Fiescheralp
De wandeling van Fiescheralp naar Bettmeralp

Praktische informatie voor de Aletschgletsjer hike:

 • Een ideale uitvalsbasis voor deze hike is de Good Night Inn in het plaatsje Brig. Een comfortabel hotel met uitgebreid ontbijt, gratis parkeergarage en een supermarkt, pinautomaat en diverse restaurants op loopafstand. Je rijdt bovendien in een kwartiertje naar Betten Talstation. Aanrader!
 • Het kostte ons CHF 8 om te parkeren in de parkeergarage bij Betten Talstation (het maximale dagtarief is CHF 10). 
 • Weet je vooraf al welke route je wil doen? Dan kan je – als je dat wil – bij Betten Talstation al je kaartjes voor de hele dag kopen.
 • Er zijn toiletten bij de kabelbaanstations van Betten, Bettmeralp, Bettmergrat en Fiescheralp.
 • Er zijn restaurants in Bettmeralp en bij de kabelbaanstations van Bettmergrat en Fiescheralp. Mijn tip: doe voor de lunch inkopen bij de supermarkt en neem dit onderweg mee. Dat scheelt niet alleen flink qua budget, maar een mooiere lunchplek dan langs de trail met uitzicht op de Aletschgletsjer zul je niet vinden!  
 • Kies je voor de terugweg via Fiesch, dan moet je in Fiesch nog ongeveer 10 minuten lopen om over te stappen van het kabelbaanstation naar het treinstation.
 • Kies je voor de terugweg via Fiesch, let dan goed op de sluitingstijd van deze kabelbaan. Deze sluit doorgaans aan het eind van de middag al. Je kunt de exacte sluitingstijd navragen bij de eerdere kabelbaanstations die je tegenkomt, zoals Betten Talstation of Bettmeralp. De verbinding Betten Talstation-Bettmeralp gaat tot laat in de avond.
 • Volg je de route zoals wij hem gelopen hebben? Dan koop je een retourtje Betten Talstation-Bettmeralp en een enkeltje Bettmeralp-Bettmergrat. Dit kostte ons in totaal CHF 35 per persoon (2020).
 • Juli en augustus zijn de beste maanden om deze wandeling te maken.
 • Speciaal voor het maken van deze wandeling, sliep ik 2 nachten in de Good Night Inn in het plaatsje Brig. Een prima hotel op een kwartier rijden van Betten Talstation.

Meer gletsjerhikes in Europa maken? Ourjourney schreef een blog over hiken met kinderen op een gletsjer in Noorwegen.

Kaart Aletschgletsjer hike:


Het lijkt misschien een logistieke puzzel, maar als je de route eenmaal door hebt valt het eigenlijk best mee. Hieronder de uitleg bij de kaart:

 • Stap 1: Parkeer je auto bij Betten Talstation.
 • Stap 2: Neem de kabelbaan Betten Talstation – Bettmeralp (groene lijn).
 • Stap 3: Loop in 10-15 minuten van kabelbaanstation Bettmeralp naar kabelbaanstation Bettmeralp-Bettermhorn (oranje lijn).
 • Stap 4: Neem de kabelbaan Bettmeralp – Bettmerhorn (paarse lijn).
 • Stap 5: Wandel van (A) Bettmerhorn naar (B) Märjelensee en (C) de Tälligrattunnel naar (D) Fiescheralp.


Stap 6: Je hebt twee opties voor de terugweg:

 • Optie 1: Wandel van Fiescheralp naar Bettmeralp (gele lijn).
 • Optie 2: Neem de kabelbaan van Fiescheralp naar Fiesch. Loop ongeveer 10 minuten door het dorpje Fiesch om over te stappen van het kabelbaanstation naar het treinstation. Neem daar de trein terug naar Betten (roze lijn).

Meer wandelen in Zwitserland

Dit artikel bevat affiliate links. Dit betekent dat wij een kleine vergoeding ontvangen wanneer jij via deze link een aankoop doet. Dit kost jou niets extra’s, maar je steunt onze website er wel mee. Lees ook onze disclaimer.

Reis met ons mee

Meer avonturen