Search
Close this search box.

10x doen in Zermatt: bergparadijs aan de voet van de Matterhorn

11 juni 2022

Elke dag wandelen tussen besneeuwde bergtoppen. Over rotsen klimmen als een berggeit, op zoek naar het perfecte plaatje van de bekende Matterhorn. Het spotten van gletsjers, ijssculpturen en met een beetje geluk zelfs steenbokken. Klinkt dit als jouw ideale zomervakantie? Lees dan verder wat je allemaal kunt doen in Zermatt in Zwitserland: het bergparadijs aan de voet van de Matterhorn.

Zermatt is de uitvalsbasis voor een bezoek aan de Matterhorn, een van de bekendste bergtoppen van Zwitserland

Bezoek Rothorn voor het perfecte ‘ansichtkaartuitzicht’ op de Matterhorn

De Matterhorn is misschien niet de hoogste berg van Zwitserland, maar het is zeker een van de bekendste. De berg heeft een piramidevorm en een bijzondere, steile punt. Grote kans dat de Matterhorn centraal staat bij je bezoek aan Zermatt in Zwitserland, want je kunt de bergtop vanaf veel plaatsen zien. Bij helder weer zelfs vanuit het centrum van het bergdorpje.

Wil je het uitzicht op de Matterhorn dat op alle ansichtkaarten schittert? Bezoek dan het uitzichtpunt Rothorn. Hier kom je per kabelbaan vanuit Zermatt. Bij Rothorn zit je zo hoog, dat je echt óver de Alpen heen kijkt. Heel mooi om te zien!

Praktisch: Je bereikt Rothorn via een serie van kabelbanen, eerst Zermatt-Sunnega, daarna Sunnegga-Blauherd en tot slot Blauherd-Rothorn. Een retourtje Zermatt-Rothorn kost CHF 77 per persoon (2020).

Vanaf Rothorn heb je het bekende ansichtkaartuitzicht op de Matterhorn

Maak de mooiste treinreis van Zermatt: de Gornergratbahn

Een must do tijdens je bezoek aan Zermatt in Zwitserland is een rit met de Gornergratbahn. Deze trein brengt je van het centrum van Zermatt naar – je raadt het al – Gornergrat. De rit omhoog naar dit uitzichtpunt is erg mooi. De knalrode trein zigzagt eerst door een dicht bos en vervolgens door een berglandschap vol besneeuwde bergtoppen. De trein heeft grote ramen, zodat je alles goed kunt zien. Er zijn diverse tussenstations op weg naar Gornergrat, dus je kunt meerdere keren uitstappen om even rond te kijken.

Praktisch: Het treinstation van de Gornergratbahn ligt in het centrum van Zermatt, tegenover het treinstation dat Zermatt met de regio verbindt. De spoorlijn is 9 kilometer lang en de rit omhoog duurt 40 minuten. Ga op de heenweg rechts zitten voor het beste uitzicht. Een retourtje Zermatt-Gornergratt kost CHF 118 per persoon (2020).

De Gornergratbahn is een prachtige treinreis

Bergtoppen tellen bij Gornergrat

Een bezoek aan het uitzichtpunt bij Gornergrat is één van de leukste dingen die je vanuit Zermatt kunt doen. Het uitzichtpunt ligt op een hoogte van 3.089 meter. Je komt hier met de Gornergratbahn. Eenmaal boven kun je maar liefst 29 bergtoppen zien die allemaal 4.000 meter of hoger zijn. Zoals de Dufourspitze, de hoogste berg van Zwitserland. Ook zie je de gigantische Gornergletsjer, de tweede grootste gletsjer in de Alpen. Met een beetje geluk kun je daarnaast steenbokken spotten.

Praktisch: Bij Gornergrat loopt een klein wandelrondje, de Gornergrat 360 graden loop. Dit wandelpad is 500 meter lang en duurt een kwartiertje. Het start- en eindpunt ligt bij het uitkijkplatform achter het 3100 Kulm Hotel, vlak naast het station van de Gornergratbahn.

Het uitzicht vanaf Gornergrat is spectaculair

De mooiste hike van Zermatt: van Gornergrat naar Riffelberg

Rondom Zermatt vind je honderden kilometers aan wandelpaden. De mooiste hike die ik hier maakte, was van Gornergrat naar Riffelberg. Je loopt dan van uitzichtpunt Gornergrat naar Riffelberg (een tussenstation van de Gornergratbahn).

Tijdens het wandelen zie je achter je de vele bergtoppen die je kon zien vanaf Gornergrat en voor je de Matterhorn. Fantastisch om te zien! Ook spot je in de verte de Theodulgletsjer. De kleine stipjes die je over de gletsjer ziet bewegen, zijn de karretjes van de kabelbaan naar Matterhorn Glacier Paradise. Met een beetje geluk zie je tijdens deze hike ook de knalrode treinstellen van de Gornergratbahn voorbij zoeven. Dit levert leuke fotomomenten op.

Praktisch: De hike is vijf kilometer, met 500 meter daling. Hier doe je bijna twee uur over. Je loopt continu omlaag. Het pad is makkelijk te lopen. Je neemt de Gornergratbahn omhoog van Zermatt naar Gornergrat en terug van Riffelberg naar Zermatt.

De mooiste hike van Zermatt loopt van Gornergrat naar Riffelberg. Onderweg zie je de Matterhorn

Wandel door het oude deel van Zermatt, een van de leukste bergdorpen van Zwitserland

Zermatt is een typisch Zwitsers bergdorpje. Er zijn veel hotels, restaurants en outdoorwinkels. Een leuk deel van Zermatt om even doorheen te lopen, is Hinterdorf. Dit is het oudste deel van het Zwitserse Alpendorpje. Je vindt er smalle straatjes met houten huizen, waarvan de geschiedenis teruggaat tot in 1700. Leuk om doorheen te lopen en om foto’s van te maken.

Praktisch: Je vindt het oudste deel van Zermatt door één van de zijstraatjes van de lange hoofdstraat in te lopen. Het adres is Hinterdorfstrasse.

Zermatt heeft een klein, maar prachtig historisch centrum

Bezoek Matterhorn Glacier Paradise, het hoogste kabelbaanstation van Europa

Vanuit Zermatt kun je naar het hoogste kabelbaanstation van Europa: Matterhorn Glacier Paradise. Dit ligt midden tussen besneeuwde bergtoppen op een hoogte van 3.883 meter. De rit omhoog is serieus de allermooiste kabelbaanrit die ik ooit heb gemaakt. Je hebt niet alleen uitzicht op een heleboel bergen, maar de kabelbaan gaat ook recht over een gletsjer heen! Mensen met hoogtevrees zullen de rit minder leuk vinden, maar ik vond het te gek. Op deze manier had ik een gletsjer nog nooit gezien!

Vanaf het uitzichtpunt bij Matterhorn Glacier Paradise heb je mooi uitzicht over de Alpen en sneeuwvelden. Zelfs in de zomer kun je hier skiën en snowboarden. Natuurlijk heb je ook uitzicht op de Matterhorn, al is dit niet het klassieke uitzicht wat je misschien verwacht. Je ziet de berg namelijk ‘vanaf de andere kant’ dan vanuit Zermatt zelf.

Praktisch: een retourtje Zermatt-Matterhorn Glacier Paradise kost CHF 114,50 per persoon (2020). Vanuit Zermatt neem je eerst de kabelbaan naar Trockener Steg. Daarbij kom je langs tussenstation Furi. Bij Trockener Steg stap je over op een grotere cabine die je dwars over de gletsjer naar Matterhorn Glacier Paradise brengt. 

Lees ook: wil je meer gletsjers zien tijdens je Zwitserland roadtrip? Lees dan mijn blog over de Aletschgletsjer hike

Matterhorn Glacier Paradise is het hoogste kabelbaanstation van Europa

IJssculpturen naast de Matterhorn

Bezoek je Matterhorn Glacier Paradise? Sla dan zeker de ijsgrot niet over die ze hier hebben gemaakt. Via een lange tunnel die in het ijs is uitgehakt, kom je in een grot terecht. Deze grot heeft verschillende kamers, elk met andere ijssculpturen. Zo vind je hier adelaars, koeien, wolven en marmotten van ijs. De sculpturen zijn levensecht, vol details en heel knap gemaakt. Voor de tijd die je daadwerkelijk in de grot doorbrengt (ongeveer een halfuurtje) is de entree relatief prijzig, maar het is wel heel bijzonder om gezien te hebben!

Praktisch: Voor de ijsgrot betaal je CHF 8 entree per persoon (2020). Neem een jas en handschoenen mee tegen de kou.

Bij Zermatt vind je ook een ijsgrot met sculpturen

Bezoek Trockener Steg

Tijdens je verblijf in Zermatt zul je de Matterhorn op veel verschillende manieren zien. Een van mijn favoriete uitzichten op deze bekende berg, is vanaf Trockener Steg. Dit is een tussenstation van de kabelbaan van Zermatt naar Matterhorn Glacier Paradise. Wat ik zo leuk vind aan deze plek, is dat je de Matterhorn omringd ziet door rotsvelden. Dit in tegenstelling tot de andere uitzichtpunten, waar de omgeving van de berg een stuk groener lijkt.

Praktisch: Het uitzichtpunt ligt direct bij het kabelbaanstation, dus kost het je weinig moeite om hier een extra stop te maken. Op zoek naar wat meer uitdaging? Dan kun je vanaf Trockener Steg ook de Matterhorn Glacier Trail lopen. Je wandelt dan van Trockener Steg naar Schwarzsee. Deze hike is 6,4 kilometer lang, heeft 500 meter daling en duurt twee tot drie uur.

Vanaf Trockener Steg heb je van heel dichtbij zicht op de Matterhorn

Wandel de Five Lakes Trail vanuit Zermatt

Zoek je een mooie maar niet al te moeilijke wandeling bij Zermatt? Wandel dan de Five Lakes Trail. Zoals de naam al verraadt, loopt dit wandelpad langs vijf verschillende meertjes. Het eerste, mooiste en grootste meer is Stellissee. Bij helder weer reflecteert dit meertje de Matterhorn berg. Vervolgens kom je langs Grindisjee, Grünsee, Moosjisee en Leisee. Bij Leisee kun je zwemmen en is een speelplaats voor kinderen. Je loopt de hele hike omlaag (450 meter daling), bijna 10 kilometer in totaal. Hier doe je 2,5 uur over. 

Praktisch: Neem de kabelbaan van Zermatt naar Blauherd (met een tussenstop bij Sunnegga). Start de hike vanaf kabelbaanstation Blauherd. De trail eindigt bij kabelbaanstation Sunnegga. Vanaf hier kun je weer terug naar Zermatt. Deze hike is goed te combineren met een bezoek aan Rothorn.

Lees ook: ben je op zoek naar meer mooie maar niet al te zware wandelroutes? Lees dan mijn blog over de Panorama Trail in Zwitserland.

De Five Lakes Trail is een leuke, makkelijke wandeling bij Zermatt

Proef chocolade uit Zwitserland in de vorm van de Matterhorn

Je kunt natuurlijk niet naar Zwitserland gaan en géén chocolade proeven. Zermatt heeft wel een hele leuke manier om ‘Zwitserse chocolade eten’ van je bucketlist af te strepen. Hier hebben ze namelijk bonbons in de vorm van – jawel – de Matterhorn! Heel leuk bedacht, en ik kan rapporteren dat ze ook erg lekker smaken.

Praktisch: Je koopt deze bonbons bij bakkerij Fuchs. Daarvan zijn meerdere vestigingen in Zermatt.

Hoteltip Zermatt:

Ik sliep in Hotel Cheminee, een leuk berghotel met een goede ligging en goed ontbijt. Het ligt op 10 minuten lopen van het treinstation, de Gornergratbah en de hoofdstraat van Zermatt. Het kabelbaanstation voor de Rothorn ligt tegenover het hotel. Er ligt een vestiging van bakkerij Fuchs (uit de tip van de chocolaatjes hierboven) om de hoek.

Meer Zwitserland:

Chocolade in de vorm van de Matterhorn

Dit artikel bevat affiliate links. Dit betekent dat wij een kleine vergoeding ontvangen wanneer jij via deze link een aankoop doet. Dit kost jou niets extra’s, maar je steunt onze website er wel mee. Lees ook onze disclaimer.

Reis met ons mee

Meer avonturen