Aruba en Curaçao zijn beide prachtige eilanden. Op tien uur vliegen vanaf Nederland en nog geen uurtje vliegen van elkaar. Maar hoe kies je nu tussen deze twee eilanden? Dat hangt helemaal af van je voorkeuren. We helpen je met de keuze tussen Aruba en Curaçao.
Curaçao is een stuk groter dan Aruba
Er zit een duidelijk verschil in de grootte van het eiland. Aruba heeft een oppervlakte van 180 km2. Dat is ongeveer zo groot als Texel. Curaçao is met een oppervlakte van 444 km2 ongeveer 2,5 keer groter dan Aruba. Dat betekent meer land om te verkennen en een langere kustlijn voor Curaçao.
Aruba is drukker dan Curaçao
Aruba heeft ongeveer 50.000 inwoners minder dan Curaçao. Het grootste land heeft de meeste inwoners. De bevolkingsdichtheid, het aantal inwoners in verhouding tot de oppervlakte, is in Aruba is echter drie zo groot als op Curaçao. Je zou verwachten dat het grootste land ook de meeste bezoekers trekt. Dat is absoluut niet zo. Aruba verwelkomde in 2022 maar liefst bijna een miljoen bezoekers, terwijl Curaçao het met de helft moest doen. Dat betekent dat het gewoonweg ook veel drukker op Aruba is. Overigens zijn de cruiseschepen die aanmeren op Aruba ook verantwoordelijk voor een aanzienlijk deel van de bezoekers.
Curaçao is goedkoper dan Aruba
Op beide eilanden is het prijsniveau relatief hoog. Veel producten moeten worden geïmporteerd. Dat maakt het duurder. De gemiddelde Amerikaanse bezoeker houdt zijn hand niet op de knip. Ze hebben weinig vakantiedagen dus als ze op vakantie gaan doen ze het goed. Dan rollen de dollars vrij moeiteloos. Het maakt Aruba duidelijk duurder dan Curaçao, waar je nog met ouderwetse guldens kunt betalen.
Aruba voelt meer Amerikaans, Curaçao meer Nederlands
Ruim 80% van de bezoekers van Aruba heeft de Amerikaanse nationaliteit. Slechts een magere 5% van de bezoekers komt uit Nederland. Je zou kunnen zeggen dat Aruba redelijk veramerikaniseerd is. Er wordt sterk ingezet om de Amerikaanse toerist te verleiden, tevreden te stellen en te laten terugkeren. Dat is aardig gelukt. Je struikelt er over de Amerikanen, de voertaal is Engels en prijzen zijn in dollars aangegeven. Alle fastfoodketens met drive-in zijn er vertegenwoordigd. Natuurlijk vind je op Aruba ook wel je broodje frikandel, maar je moet wel beter zoeken. Curaçao daarentegen is een volledig ander verhaal. Bijna de helft van de bezoekers komt uit Nederland. Je hoort overal veel meer Nederlands om je heen. Jan Thiel Beach kun je bijna een Nederlandse enclave noemen. Het zorgt voor een andere sfeer.
Het waait iets harder op Aruba
Een winterjas heb je op beide eilanden niet nodig. Een zomerjas ook niet. Ook ’s nachts blijft het altijd zwoel. Gedurende het jaar zijn er maar weinig temperatuurverschillen. Warm, droog, af en toe wat regen, een hoge luchtvochtigheid en altijd een windje. Op Aruba waait het doorgaans harder dan op Curaçao. Dat betekent meer verkoeling. Het klimaat tussen Aruba en Curaçao is over het algemeen redelijk gelijk.
Aruba met brede lange stranden en Curaçao meer met baaien
Beide eilanden hebben gemeen dat de stranden zich aan de westkust van het eiland bevinden. En dat het water prachtig gekleurd is en een heerlijke temperatuur heeft. Aruba heeft vooral lange, brede zandstranden met genoeg ruimte. Eagle Beach lijkt wel een oneindig strand. Alle stranden zijn gratis toegankelijk, de rieten parasols mag je gebruiken en is het er gratis parkeren. Meestal is er ruim voldoende plek voor je huurauto. Curaçao heeft over het algemeen kleinere stranden en meer baaien. Bovendien moet je bij sommige stranden, zoals bij Jan Thiel, entree betalen. Idyllische baaien zoals Playa Lagun, Grote Knip en Cas Abou zijn prachtig en niet direct omringd door hotels.
Curaçao heeft meer laagbouw accommodaties dan Aruba
Het gebied rondom Palm Beach in Aruba staat bekend als high rise met hoge en dure hotels. Rondom Eagle Beach bevindt zich de low rise waar de accommodaties wat diverser zijn en maximaal vier verdiepingen hebben. De meest goedkope accommodaties liggen meer in het binnenland of rondom Oranjestad. Curaçao heeft minder hoogbouw en meer diversiteit. Hotels en appartementen liggen wat meer geclusterd rondom een baai en er zijn best veel accommodaties in Willemstad.
Willemstad is een stad en Oranjestad een dorp
Met 140.000 inwoners is Willemstad, de hoofdstad van Curaçao, best een behoorlijke stad. Dat merk je op straat en in het verkeer. Een groot deel van de inwoners van Curaçao woont dan ook in de stad. Oranjestad is met 35.000 inwoners duidelijk een maatje kleiner. Het is er een stuk gemoedelijker dan Willemstad, dat als stad weer meer bezienswaardigheden en levendigheid te bieden heeft.
Flamingo’s op Curaçao zijn gratis
De prachtige roze vogels die moeiteloos op één poot balanceren kun je op meerdere plekken in het wild spotten op Curaçao. Bij de zoutplantage van de Jan Thiel baai zitten ze vaak rondom de eilandjes. Dit is een prachtig natuurgebied voor een leuke hike. Op de weg van Willemstad naar Sint Willibrordus passeer je het landhuis van Jan Kok, waar vlakbij een zoutmeer ligt waar flamingo’s graag vertoeven. Er is een uitkijktorentje op een vlonder om de flamingo’s te spotten. Een flamingo uit de hand voeren zit er op Curaçao niet in. Dat kan op Aruba, mits je daarvoor bereid bent de portemonnee te trekken. Een groepje flamingo’s woont op het Renaissance eiland voor de kust van Aruba. Alleen met een dagpas of verblijf in een prijzig hotel kun je zonnebaden tussen tamme flamingo’s.
Voor elk wat wils
Aruba en Curaçao zijn buren en toch ook best weer heel verschillend. De één is meer Nederlands georiënteerd en groter, de ander is drukker en heeft gratis stranden. Het is maar net wat je zoekt. En als je niet kunt kiezen bezoek ze dan gewoon allebei. Er wordt nagedacht over een bootverbinding, maar tot die tijd moet je vliegen tussen Aruba en Curaçao.