Search
Close this search box.

Kajakken op Aruba

31 juli 2023

Witte zandstranden met wuivende palmbomen. Een aangename watertemperatuur en een rijk onderwaterleven. Bezoekers aan Aruba brengen over het algemeen veel tijd door op het strand en in het water. Juist ook op het water is genoeg te beleven. Zoals bijvoorbeeld kajakken op zee, langs de mangrovebossen. Clear Kayak biedt dergelijke tochten aan.

Het is prachtig snorkelen bij Mangel Halto Beach in Aruba

Mangrovebos van Aruba

Mangel Halto is één van de meest bijzondere strandjes van Aruba. Via een bruggetje door een klein mangrovebos bereik je dit idyllische strand. De hoogpotige mangrovebos wortels steken boven het zachtgroene water uit. Naast het mangrovebos is een steiger aangelegd waar je makkelijk het water in kunt. Het is een populaire plek om te snorkelen. Meerdere pijpjes steken al vroeg in de ochtend boven het water uit.

De zij ingang van Mangel Halto Beach die je meteen naar het strand leidt
De hoofdingang van Mangel Halto Beach
De mangrovebossen van Mangel Halto Beach

Peddelen naar Mangel Halto

Stipt om half negen komt een pick-up van Clear Kayak voorzien van trailer met kajaks voorrijden. Twee jonge knapen springen eruit. Het meeting point voor deze ochtend blijkt de finishplaats te zijn. In de pick-up rijden we naar Santo Largo Beach, een klein en verlaten strandje een kilometer of drie zuidelijker. Het wordt ons wat makkelijker gemaakt. De route terug naar Mangel Halto is met de stroom mee en met de wind in de rug. Een vijftal kano’s liggen al met de neus in het water klaar.  

De pick-up van Clear Kayak komt voorrijden
De kajaks liggen klaar op Santo Largo Beach
Santo Largo Beach is ook een idyllisch strand op Aruba

Op zee kajakken is andere koek

Kajakken op zee is toch nog even anders dan op een kalm riviertje. We varen zo’n 200 meter uit de kust. Nog steeds is het water behoorlijk helder en kun je de bodem zien. Ondanks de golven kost het weinig moeite om de kajak van binnen een beetje droog te houden. Wel is het lastig om in de goede richting te blijven varen. Soms komen zeeschildpadden een stukje meezwemmen. Vandaag laten ze zich niet zien.

Kajakken op open zee in Aruba

Beschermd gebied

Bij Isla di Oro duiken we de door mangrovebossen omringde baai in. Bovenop de rotsen staat een halfvergaan gebouw in de vorm van een boot. Lange tijd was dit een nachtclub. Met een bootje werden de feestgangers naar de club gevaren. Dat was veel gedoe dus is later een betonnen brug aangelegd. Tussen de restanten van die brug varen we door om de bodem van de baai eens nader te inspecteren. Die is bezaaid met onschuldige kwallen. Met een peddel wip je ze omhoog en komen ze in beweging. Het hele gebied is tot een nationaal park verklaard. De mangrovebossen hebben een belangrijke functie in het ecosysteem en vormen een beschermlaag tegen de roekeloze zee. Ze voorkomen erosie van het land. Dat betekent ook dat er niet mag worden gebouwd. Nadat de nachtclub zijn deuren sloot is een seafood restaurant in het gebouw getrokken. Een flinke keukenbrand heeft het gebouw half verwoest. Nu is op deze bijzondere locatie niets meer mogelijk en wordt het teruggegeven aan de natuur.

Het vervallen gebouw in de vorm van een schip voor de kust van Aruba
Tussen de oude brug doorvaren bij Isla di Oro
Van de brug naar Isla di Oro op Aruba is weinig meer over

Kajak ervaring niet noodzakelijk, wel handig

Het is nog even stevig door peddelen naar het strand van Mangel Halto. Rollende golven in combinatie met de wind zorgen er af en toe voor dat de kajak op hoge snelheid door het water glijdt. Bij Mangel Halto steken inmiddels al aardig wat meer luchtpijpjes uit het water. We peddelen door het mangrove bos om aan te meren en slepen de kajaks op het droge. Om de tocht te volbrengen is enige kajak ervaring handig om wat makkelijker koers te houden, maar niet noodzakelijk.

Kajakken langs de kustlijn van Aruba
Mangel Halto Beach heeft een trap en platform om te snorkelen

Reis met ons mee

Meer avonturen