Zoek
Sluit dit zoekvak.

Tips auto huren Aruba

30 oktober 2023

Alhoewel Aruba bijna net zo groot als Texel is, heb je een auto nodig om het eiland te verkennen. Want er is zoveel meer dan alleen zon en strand. We geven je tips over een auto huren, autorijden en andere mogelijke vervoersmiddelen tijdens je verblijf op Aruba.

Nummerbord van een auto op Aruba

Fietsen op Aruba

Met een breedte van 6 kilometer een lengte van 30 kilometer stel je al gauw de vraag waarom niet gewoon rondtuffen op een elektrische fiets? Dan hoef je op Aruba toch geen auto te huren? Het is geen fietseiland. De infrastructuur ontbreekt daarvoor en het klimaat maakt het ook minder aangenaam om te fietsen. Bovendien is het niet fijn om te worden achtervolgd door de lokale blaffende viervoeters. Alhoewel je vanaf het vliegveld prima langs de westelijke kustlijn tot aan de California Lighthouse in het noorden kunt fietsen, zie je zelden fietsers. Voor de liefhebbers zijn er deelfietsen van Greenbike beschikbaar langs die route. Mountainbiken op Aruba is overigens ook een geweldige ervaring.

Mountainbiken op Aruba

Openbaar vervoer op Aruba

En het openbaar vervoer? In het centrum van Oranjestad vind je het centraal busstation waar Arubus de dienstregeling over het eiland verzorgd, vooral gericht op de westelijke kustlijn langs de hotels en resorts. In combinatie met de beperkte frequentie is het verkennen van Aruba met het openbaar vervoer zeker mogelijk, maar minder handig. Vanaf de cruiseterminal naar Main Street legt een authentiek ogende tram op waterstof een traject van twee kilometer af. Bij één van de haltes kun je zo opstappen. De tram rijdt dagelijks en is gratis.

De hoofdstraat van Oranjestad Aruba

Auto huren op Aruba

Een auto huren geef je toch verreweg de meeste vrijheid. Op de luchthaven vernoemd naar prinses Beatrix vind je aan de overkant van de terminal een hele trits aan verhuurbedrijfjes. Het is handig om voor vertrek naar Aruba je auto te boeken. Met een busje word je vervolgens naar het terrein met de auto’s gebracht. Met een auto uit de compact klasse kun je prima uit de voeten op Aruba, zolang je maar de onverharde wegen, zeker in het Arikok National Park, links laat liggen. Daarvoor heb je een 4×4 nodig die een behoorlijk stuk prijziger in de verhuur is.

Auto huren op Aruba bekent ook autowassen

Gemoedelijk autorijden

Autorijden op Aruba is niet moeilijk. De snelheid ligt laag en de kwaliteit van de wegen is over het algemeen goed. Na een flinke regenbui kan de weg wat glad worden. Vaak rijd je niet harder dan 50 kilometer per uur. Het gaat er allemaal best gemoedelijk aan toe. Soms is het even oppassen dat je niet dwars over de schattige kleine rotondes rijdt. De verkeersregels zijn hetzelfde als in Nederland. Zelfs de verkeersborden zijn identiek. Tankstations vind je overal op eiland. Het is bijna onmogelijk om te stranden zonder brandstof. De tank wordt door een pompbediende voor je vol gegooid. De liter prijs voor benzine is met gemiddeld minder dan 1,50 euro redelijk vriendelijk voor de portemonnee.  

Het verkeer op Aruba is gemoedelijk

Parkeren op Aruba

In Oranjestad is parkeren soms wat lastig. En langs de Lloyd G. Smith Boulevard naast de Renaissance Market ook nog eens betaald. Aan de Kleistraat in Oranjestad is een openbare en gratis parking waar meestal nog wel wat plekjes zijn. Voor de rest van Aruba is parkeren eigenlijk nooit een probleem. Ook bij de stranden is vaak meer dan genoeg parkeerruimte. Bovendien is het ook nog eens gratis parkeren. Een auto huren op Aruba maakt je verblijf een stuk aangenamer.

Gratis parkeren met je huurauto in Oranjestad
Betaalde parkeerplaatsen in Oranjestad Aruba langs de boulevard

Reis met ons mee

Meer avonturen