Aruba heeft misschien wel meer honden dan inwoners. Een deel daarvan heeft geen baasje en zwerft dus over de straten en plant zich ongecontroleerd voort. Zo wordt het zwerfhonden probleem alleen maar groter. De vrijwilligers van St. Pepper’s Friends zetten zich in zwerfhonden op te vangen, te verzorgen en een nieuw huis voor ze te vinden. Je kunt ze een ochtendje helpen als je op Aruba bent. En wie wil er nou niet met puppy’s knuffelen?
Zwerfhonden probleem op Aruba
Zwerfhonden veroorzaken de nodige problemen op Aruba. Ze zorgen voor overlast en roepen een gevoel van onveiligheid op. Ook bijtincidenten komen steeds vaker voor. De politie gaat strenger handhaven op de wet die bepaalt dat honden in de tuin blijven en niet op straat zwerven. Want een deel van de honden heeft wel degelijk een baasje. Het andere deel is echt dakloos en leeft op straat. Opgepakte honden worden verplicht gesteriliseerd om tenminste verdere voortplanting te voorkomen. Je ziet ze vooral in woonwijken rondscharrelen, soms opereren ze zelfs in groepjes.
St. Pepper’s Friends helpt
Rachel Brathen zag het met lede ogen aan. De van oorsprong Zweedse woonde op Aruba en genoot internationale bekendheid als ‘yogagirl’ met miljoenen volgers op social media. Ze richtte in 2015 de stichting St. Pepper’s Friends op en gebruikte haar achterban als vliegwiel. Inmiddels heeft Rachel het stokje overgedragen aan Dayenne die samen met andere vaste vrijwilligers ervoor zorgt dat de dakloze honden en katten worden opgevangen. Dat is best veel werk. Van poep opruimen en hokken schoonmaken tot het geven van liefde en aandacht aan de dieren.
Help een ochtend als vrijwilliger
Een ochtendshift begint om 8.30. Op een whiteboard staan keurig alle hokken, honden en handelingen geschreven. Dat is ook meteen de overdracht van de vorige dienst. En de volgorde en werkwijze voor de ochtend. De nieuwe ochtend vrijwilligers krijgen eerst een korte rondleiding langs alle hokken. Het zijn vooral puppy’s en jonge honden die worden opgevangen. Elk met een eigen, vaak tragisch, verhaal. Jonge hondjes die verzwakt en broodmager op straat zijn aangetroffen. Of achter gelaten bij de kill cage, zoals het officiële hondenasiel nog steeds bekend staat. Soms worden ze brutaal bij St. Pepper’s Friends letterlijk over het hek gesmeten.
Aandacht en liefde
Natuurlijk moet er ook worden gewerkt. Drolletjes verzamelen, voer en water bijvullen. Daarna de hokken schoon en bladvrij maken. Naast honden worden ook katten, voornamelijk kittens, opgevangen. Dat betekent dus ook kattenbakken verschonen en hokjes uitpluizen. Als het werk gedaan is blijft er nog genoeg tijd over voor een ander belangrijk aspect; het geven van aandacht en liefde aan de dieren. Puppy’s en kittens zijn natuurlijk uitermate aandoenlijk en 100% knuffelbaar. De beestjes zijn ook gek op aandacht. In ieder hok staat een tuinstoel zodat je er rustig voor kunt zitten. Aandacht kunnen ze nooit genoeg krijgen.
Van waakhond naar zwerfhond naar huisdier
De meeste dieren vinden gelukkig een nieuw thuis. Soms op eiland, vaker in het buitenland, vooral in de Verenigde Staten en in Nederland. Herplaatsen van de wat oudere dieren is doorgaans lastiger. Ondanks strenge wetgeving voor hondenbezitters is er nog geen sprake van afname van de instroom. Dat zit deels in de Arubaanse cultuur. Honden zijn in mindere mate als lieftallig huisdier onderdeel van het gezin, maar hebben een functie als bewaker van het domein. Felle, niet gecastreerde reuen genieten daarbij de voorkeur. Zonder veel verdriet wordt afscheid van de dieren genomen als ze lastig of niet meer nodig zijn en eindigen ze op straat. Ze moeten dagelijks hun maaltje bij elkaar zien te scharrelen. Er is steeds meer aandacht om dit probleem in kleine stapjes aan te pakken. Twee stappen vooruit, een stapje terug. De komende jaren zijn organisaties zoals St. Pepper’s Friends nog hard nodig. En jij kunt, ook al is maar een ochtendje tijdens je verblijf in Aruba, daaraan bijdragen.