Zoek
Sluit dit zoekvak.

Wildlife Aruba: deze dieren kun je spotten

19 oktober 2023

Het dierenrijk van Aruba lijkt misschien wat bescheiden. Geen tropisch regenwoud of uitgestrekte savannes op het Caribische eiland met wildlife. Toch sta je verbaasd welke dieren er allemaal leven op Aruba en die je tegen kunt komen. En vooruit, ook een tweetal in gevangenschap.

Een bruine pelikaan op Aruba

Waar spot je wildlife op Aruba

Eigenlijk spot je overal wildlife op Aruba. De zee zit barstensvol leven met kleurrijke vissen in allerlei vormen. Alleen aan de west kant van Aruba kun je zwemmen. Veel wildlife bevindt zich in Arikok National Park. Je kunt prachtige hikes door het park maken. Maar ook aan de rand van het zwembad struikel je over dieren waarvan je kunt schrikken. Echt wildlife is het niet, maar ongetwijfeld kom je straathonden tegen die aardig verwilderd zijn.

Leguanen tref je bij het zwembad in Aruba

Zeeschildpadden in de Caribische Zee

Gracieus bewegen ze zich over de bodem tussen het zeegras door. Zeeschildpadden voelen zich thuis voor de kust van Aruba. Bij een aantal stranden heb je kans ze te bewonderen tijdens het snorkelen. De natuur gaat zijn gang, de schildpadden worden niet gelokt door bijvoorbeeld gedumpte visresten van vissers. Vooral bij Tres Trapi dobberen ze graag rond het zeegras. Ook bij Baby Beach heb je kans ze tegen te komen. Geef schildpadden de ruimte en raak ze niet aan.

Eagle Beach is bij de schildpadden geliefd als broedplaats. Ze leggen hun eitjes op dit hagelwitte strand. Vaak wordt dat stukje strand afgezet met hekjes of rood witte linten. Als je geluk hebt kun je de eitjes na het invallen van de duisternis zien uitkomen. De babyschildpadjes schuifelen door het zand op weg naar de zee.

Snorkelen met zeeschildpadden in Tres Tapi Aruba
Snorkelen met zeeschildpadden in Tres Tapi Aruba

Bruine pelikanen bij hagelwitte stranden

Soms is het even schrikken als ze rakelings langs je vliegen terwijl je ligt te smoezelen in het bijna turquoise gekleurde zeewater dat altijd een aangename temperatuur heeft. De bruine pelikaan kan een aardige stootduik maken om een visje te vangen. Alhoewel het nog beste flinke beesten zijn is de bruine pelikaan wel de kleinste pelikaansoort. Je komt ze op de meeste stranden van Aruba tegen. Of in het haventje van Oranjestad op een vissersbootje.

Twee bruine pelikanen wachtend op een visje
Een bruine pelikaan op een boot in Oranjestad

Leguanen en hagedissen bij het zwembad

Een leguaan is een soort hagedis. De groene leguaan is verreweg het meest indrukwekkende reptiel op Aruba dat je bijna zeker wel ergens tegenkomt, zelfs aan de rand van het zwembad. Ze houden van zonnebaden. Sommige exemplaren zijn best uit de kluiten gewassen en zien eruit als kleine dinosaurussen. Daarmee zelfs een beetje angstaanjagend, terwijl het vrij ongevaarlijke en bovenal schuchtere beesten zijn. De Arubaanse renhagedis is klein van stuk en prachtig van kleur. Op Aruba noemen ze hem een kododo. Zoals zijn naam impliceert is het een razendsnel beestje.

Een groene leguaan op Aruba
Een groene leguaan op Aruba

Shoco’s kijk je zo over heen

Verstopt onder een palapa op Divi Beach kijkt het schattige vogeltje me met grote ogen aan. Alhoewel een roofvogel, is het Arubaanse holenuitje zonder meer een schattig beestje. Vanwege het geluid dat hij produceert wordt hij shoco genoemd. Het kleine uiltje komt alleen op Aruba op voor. Hij voelt zich vooral thuis in het Arikok National Park. En met een beetje geluk kom je de shoco ook elders op Aruba tegen.

Wildlife Aruba: Een shoco bewaakt het hol

Wilde geiten op de Hooiberg

Tussen de wirwar van cactussen op de Hooiberg weten wilde geiten de olifantenpaadjes. Je komt ze tijdens een beklimming van de Hooiberg ongetwijfeld tegen. Geliefd zijn de geiten overigens niet. Met hun ontembare vraatzucht houden ze flink huis en gaan ook inheemse planten verloren.

Wildlife Aruba: Een wilde geit op de Hooiberg
De Hooiberg op Aruba

Ezels in de opvang

Nadat ze eigenlijk niet meer nodig waren voor het nodige sjouwwerk werden ze aan hun lot overgelaten. De ezels op Aruba verwilderden, in een klimaat dat zeker voor hen niet ideaal is. Naast de zware leefomstandigheden werden de ezels ook steeds vaker verkeerslachtoffer. Genoeg reden om een opvang voor ze op te richten. Daar wonen tegenwoordig 130 ezels. Daarnaast zijn er nog ongeveer 30 ezels die in het gebied rondom Baby Beach vrij ronddwalen. Donkey Sanctuary Aruba is gratis te bezoeken. Voor een dollar mag je de ezels uit je hand laten eten.

Geen echte wildlife, maar wel leuk is de Donkey Sanctuary Aruba
Donkey Sanctuary Aruba

Slangen zijn onzichtbaar

Liever kom je ze niet tegen, maar ook slangen hebben zich gevestigd op Aruba. De boa constrictor is een exoot zonder natuurlijke vijanden die zich bovendien makkelijk voortplant. Er wordt actief jacht op de boa gemaakt om te voorkomen dat hij zich te goed doet aan het inheemse wildlife van Aruba. De Arubaanse ratelslang en de Baker’s katteoogslang zijn de twee inheemse slangen die op Aruba leven. Beide zijn giftig, de kans dat je ze tegenkomt is vrij klein.

Struisvogels op de boerderij

Dit is geen wildlife Aruba. Struisvogels op een Caribisch eiland. Het is toch een beetje gek. De aanwezigheid van struisvogels op Aruba heeft ook niet echt een reden. De Ostrich Farm op de oostelijke helft van het eiland huisvest ongeveer 80 struisvogels. Tijdens een rondleiding van een uurtje loop je langs de beesten die in het wild alleen in Afrika voorkomen. Gids Harold ontkracht alle mythes. Struisvogels steken hun kop niet in zand en zijn helemaal niet dom. Harold draait geroutineerd zijn verhaaltje en grapjes af. Bij het voeren van de beesten pakt hij zijn rol als fotograaf op. Alle deelnemers aan de tour worden aangemoedigd om de pikkende struisvogels van eten te voorzien en dat uitgebreid vast te leggen.

Geen Wildlife op Aruba, de  Ostrich Farm
Struisvogel op de Ostrich Farm in Aruba
Struisvogels voeren op de Ostrich Farm in Aruba

Flamingo’s met een stevige portemonnee

Van oorsprong komen er geen flamingo’s voor op Aruba. Je hebt vast weleens de foto’s gezien van de flamingo’s die tussen de badgasten paraderen en gewillig uit de hand eten. De geïmporteerde flamingo’s zijn ver van mensenschuw en slijten hun dagen op Flamingo Beach dat op Renaissance Island voor de kust van Aruba ligt. Je kunt een dagpas kopen om een dagje op het strand met de flamingo’s door te brengen. Dat kost je tenminste 130 dollar per persoon. Of je boekt een nachtje op het bijbehorende resort waarmee je minstens 450 dollar voor twee personen lichter bent. Flamingo’s aaien is big business op Aruba. De kunststof flamingo naast de Renaissance Marketplace in Oranjestad kun je gratis aaien.

Flamingo's in Oranjestad

Flora dat staat voor Aruba

Naast tal van dieren kent Aruba ook bijzondere flora. Het is je vast niet ontgaan dat Aruba bezaaid is met cactussen. Het klimaat leent zich bij uitstek voor de stekelige planten. Iconisch voor Aruba, maar veel minder talrijk is de divi-divi-boom. Door de altijd aanwezig wind groeien de bomen bijna standaard in zuidwestelijke richting. Vooral de boom aan het eind van Eagle Beach is mateloos populair.  

Beschermde divi-divi bomen bij Eagle Beach
Beschermde divi-divi bomen bij Eagle Beach

Reis met ons mee

Meer avonturen