Search
Close this search box.

Mountainbiken op Aruba

27 juli 2023

De kleine hagedisjes die zo typerend voor Aruba zijn schieten voor je banden langs. Het is oppassen voor de vlijmscherpe stekels van de acacia bomen. En de metershoge cactussen natuurlijk. Je moet vroeg op pad om niet te worden geroosterd in de zon. Maar mountainbiken op Aruba is zonder meer een avontuur.

Biken op verschillende niveaus in Aruba

Voor elk wat wils. De brede onverharde wegen aan de oostkust van Aruba zijn prima voor beginners. Het is een aardige manier om de oostkust te verkennen. De trails meer centraal op het eiland vereisen wel enige technische vaardigheid en uithoudingsvermogen. De meest uitdagende trails, met steile klimmetjes en pittige afdalingen, bevinden zich in Arikok National Park. De ondergrond is veelal rotsachtig met veel los gesteente. Dat maakt, in combinatie met het klimaat, een rit op de mountainbike toch nog best een inspanning.

Mooi uitzicht tijdens het mountainbiken op Aruba

Mountainbike tour met Paul

Om half acht in de ochtend staat Paul al klaar. Keurig gesoigneerd en gekleed in een racetenue in de kleuren van de Arubaanse vlag, de blauwe sokken met het sterretje erop hoog opgetrokken. Sinds een jaar is Paul mede-eigenaar van Tri-Bike. Zijn winkel in Santa Cruz richt zich op fietsen, hardlopen en zwemmen. Samen met zijn vrouw woont hij inmiddels al meer dan drie jaar op Aruba en kent de trails op het eiland goed. Twee full suspension Trek mountainbikes staan startklaar.

De mountainbike route op Aruba

Nieuwe trails bouwen op Aruba

De Aruba Tourism Authority ziet ook dat mountainbiken op Aruba veel potentie heeft. Aan de andere kant is het ook van belang dat de natuur zo min mogelijk wordt belast. De Universiteit van Wageningen heeft opdracht gekregen om de impact van de aanleg van vaste mountainbike routes op de natuur te onderzoeken. Conclusie van het onderzoek; het is beter om paden aan te leggen dan iedereen overal maar zelf padjes te laten maken. Het Amerikaanse bedrijf Inspired by trails heeft een ontwerp gemaakt en is inmiddels met een minigraver bezig om tal van geitenpaadjes om te vormen tot volwaardige trails en met elkaar te verbinden zodat er een routenetwerk van mountainbike trails over het eiland ontstaat.

Aruba heeft gave mountainbike trails

Oppassen voor zwerfhonden

Zodra we Santa Cruz achter ons laten krijgen we meteen ongewenst gezelschap. Twee honden volgen ons grommend en blaffend. Aruba heeft een zwerfhonden probleem. Het advies is om rustig te blijven en gewoon door te trappen. Versnellen of een schoppende bewegingen maken is niet nodig. Bijna altijd druipen de beesten na een meter of tien tot twintig af. Fijn is het niet, maar blaffende honden lijken niet te bijten. We vervolgen onze weg langs de Casibari rotsen richting de eerste klim van de dag. De trail slingert langs cactussen naar boven. De vele losliggende stenen maken het een lastige klim. De hartslag en de lichaamstemperatuur schieten omhoog door de inspanning. De beloning bevindt zich op de top van de heuvel met een prachtig uitzicht over het met cactussen bezaaide landschap.

Uitzicht vanaf de Casibari rotsen

Mountainbiken langs de kust van Aruba

De oostkust en daarmee de zee komen in zicht. Het is nog rustig bij de restanten van de oude goudmijn van Bushiribana. Over een paar uur komt het massatoerisme weer op gang en staan er tientallen UTV’s geparkeerd om de oude goudmijn te beklimmen. Een deel van de trail is hier al geprepareerd. Via snelle kombochten pakken we de afdaling richting de zee. Daarna is het weer langzaam klimmen. Het wemelt in dit gebied van de trails. Af en toe geeft een verdwaald paaltje de richting van de route aan.

De oude goudmijn Bushiribana op Aruba
Een lange afdeling op de mountainbike
Niet alle paden zijn al geprepareerd op Aruba

We fietsen langs de Natural Bridge die inmiddels geen brug meer is. In 2005 stortte de 30 meter lange boog in. Orkaan Katrina gaf met haar hoge golven de genadeslag na duizenden jaren van erosie. Toch komen er nog steeds veel bezoekers op af. Over een breed zandpad fietsen we richting het terrein van een oude steengroeve waar tal van trails zijn aangelegd. Hier geen rotsen en cactussen, maar groen gras langs een helder riviertje. Het zijn de laatste onverharde kilometers voordat we bij de struisvogelfarm weer de weg op duiken voor de rit terug naar Santa Cruz.

De natural bridge die in 2005 is ingestort
Het landschap bij de oude steengroeve ziet er anders uit

Ga met een gids op pad

Mountainbiken op Aruba is niet alleen een leuke actieve bezigheid, maar het laat je het eiland ook vanuit een heel ander perspectief zien. Zelf een mountainbike huren en op pad gaan kan ook. Tri-Bike heeft op haar website een aantal routes staan die je kunt downloaden. Toch is het aan te raden je te laten vergezellen door een gids die verstand van zaken heeft en de omgeving kent. Tri-Bike biedt voor drie niveaus biketours aan. Je kunt bovendien zelf aangeven met welk type pedalen je graag wilt rijden. Verlaat het gebaande pad en ga op avontuur met de mountainbike op Aruba.

De mountainbikeroutes op het eiland kun je downloaden
Tri-Bike is een triathlonwinkel

Reis met ons mee

Meer avonturen