Zoek
Sluit dit zoekvak.

Vijf redenen om niet naar Curaçao te gaan

15 september 2022

Een idyllisch vakantieparadijs met meer dan een Nederlands tintje. Dat is Curaçao in een notendop. De lijstjes met de tien mooiste stranden van Curaçao kennen we inmiddels wel. Wanneer is Curaçao geen geschikte bestemming voor jou?

Op het Wilhelminaplein vind je de Curacao letters

Strand is niet jouw ding

Het is een eiland met naar verluidt 37 stranden. Eén of meerdere stranddagen tijdens je verblijf op Curaçao is onvermijdelijk. Als was het alleen maar voor de verkoeling. De stranden zijn stuk voor stuk prachtig. En voor ieder wat wils. Cas Abou is met haar turquoise water, wuivende palmbomen en hagelwit zandstrand inderdaad een bounty strand. Voor de liefhebbers van wat meer vertier is Mambo Beach met zijn hippe strandclubs de beste stek. Ook het compacte Jan Thiel valt in die categorie. Beide stranden zijn duidelijk aangelegd. De verscholen baaitjes die zich in het noordwesten bevinden zijn verreweg het fraaist. Bovendien is het water helder en is de temperatuur zeer aangenaam.

Playa Grandi vanaf het terras van een barretje
Playa Lagun op Curaçao is klein maar fijn
Cas Abou is het meest idyllische strand van Curaçao

Snorkelen vind je maar saai

De wereld onder water is minstens zo fascinerend als erboven. Snorkelmaskers behoren tot de standaarduitrusting van menig strandganger. Vrijwel ieder strand heeft rotsen waar tropische vissen in allerlei kleuren en vormen rondwaren, op vaak maar een tiental meters van het strand. Schildpadden zijn de beroemdste bewoners van de onderwaterwereld. Meestal zwemmen ze wat verder van de kust. Bij Playa Grandi, het tweede strandje vanaf de Westpunt, kun je ‘zwemmen’ met schildpadden. Dit verder oninteressante strandje is daardoor het domein van de snorkelmaskers. Lokale vissers voeren de beesten vanaf het piertje restanten vis. Een concentratie van pijpjes boven het water verraadt meteen waar de schildpadden zich bevinden. Zoals altijd zijn er mensen die de beesten willen aanraken, er naar toe duiken of zich in onmogelijke posities manoeuvreren voor een selfie. Heel authentiek is de ervaring niet. Steeds minder schildpadden komen opdagen voor het gratis hapje. Snorkelen doe je bijna nergens alleen.

Iedereen wil snorkelen met schildpadden bij Playa Grandi
De schildpadden hebben geen moment rust bij Playa Grandi
Een schildpad probeert te ontsnappen bij Playa Grandi

Je hebt er een hekel aan om overal Nederlanders tegen te komen

Curaçao heeft meer dan een Nederlands tintje. Niet zo verwonderlijk gezien het verleden. Je struikelt er over de landgenoten. Overal om je heen hoor je Nederlands. Soms een verdwaalde Amerikaan. Je hoeft bijna geen woord Engels te spreken. Een frikandelletje bestel je in je eigen taal en betaal je met guldens. Niet die van weleer, maar de Antilliaanse versie. De meeste eilandbewoners spreken of op zijn minst begrijpen Nederlands. De verkeersborden lijken van dezelfde fabrikant als bij ons te komen. Kortom; weinig avontuurlijk.

Er is altijd wel een snackbar in de buurt op Curaçao
Gastvrij en vriendelijk is de bevolking zeker

Plakdagen en nachten vind je maar vies

Heel verkeerd lijkt de weersvoorspelling niet, alhoewel het ‘s nachts niet verder afkoelt dan een graadje of 27. Warme nachten. Het zorgt er wel voor, zeker in de zomer, dat de temperatuur nooit echt aangenaam wordt. Curaçao ligt met haar tropische klimaat natuurlijk relatief dicht bij de evenaar. Hardlopen in dit klimaat is een beproeving. Zelfs om zes uur in de ochtend is het al te warm. Als de zon een uurtje later ook nog eens om de hoek komt kijken is het helemaal klaar. Zonder water op pad gaan in Curaçao is niet handig.

De zonsondergang is iedere avond een feestje

Je zit graag voor een dubbeltje op de eerste rij

Vluchten van minstens negen uur zijn doorgaans niet de goedkoopste tickets. De tickets naar Curaçao zijn dan vaak ook best prijzig. Soms staat daar tegenover dat de kosten van levensonderhoud op de bestemming laag zijn. Dat is in Curaçao ook niet echt het geval. Veel producten moeten worden geïmporteerd. Heel fijn dat de pindakaas en hagelslag gewoon in de schappen ligt. Maar boodschappen zijn minstens een keer zo duur als in Nederland. Ook de kroket en het patatje oorlog gaan een keer over de kop.

Curaçao is geen goedkope bestemming

Curaçao wel jouw bestemming?

Houd je van zon, zee, snorkelen en strand? En vind je niet erg onder landgenoten te zijn? Dan is Curaçao zeker jouw bestemming. Een huurauto is onmisbaar om het eiland te verkennen. Alhoewel de afstanden niet groot zijn ben je toch bijvoorbeeld gauw iets meer dan een uur onderweg van Jan Thiel naar de Westpunt. Neem een kijkje in Willemstad, slenter langs de Handelskade en steek de pontjesbrug over, die de bekende wijken Punda en Otrobanda met elkaar verbindt. Ook op actief gebied is er genoeg te doen. Beklim de 370 meter hoge Christoffelberg of verken de mountainbike trails langs de flamingo’s in de zoutpannen bij Jan Thiel. Combineer de metershoge gele en rode letters op het Wilhelminaplein in Willemstad en de uitdrukking is treffend; Dushi Curaçao.

Flamingo's vind je in de zoutpannen bij Jan Thiel

Reis met ons mee

Meer avonturen