Zoek
Sluit dit zoekvak.

Christoffelberg beklimmen: hike naar de top van Curaçao

17 april 2023

Wil je tijdens je vakantie op Curaçao actief doen en tegelijkertijd één van de mooiste stukjes natuur van het eiland zien? Dan is het beklimmen van de Christoffelberg een aanrader. De hike kost de nodige inspanning en wat klauterwerk, maar het uitzicht vanaf ‘de kroon van Curaçao’ is het absoluut waard! Dat maakt de Christoffelberg hike een van de leukste dingen om te doen op Curaçao.

Christoffelberg Curacao

Christoffelberg beklimmen: eerst een kwartiertje vals plat

De wandeling naar de top van de Christoffelberg begint eenvoudig. Een vlak bospad en een aangenaam briesje, afkomstig van de Noordoostpassaat, voeren me langzaamaan de berg op. De eerste vijftien minuten wordt het grootste obstakel op de route gevormd door een grote cactusplant die over het pad heen is gevallen. Even krijg ik zelfs het idee dat de verhalen die ik heb gehoord over de zwaarte van deze klim behoorlijk zijn overdreven. Daar kom ik echter snel op terug.

Het pad van de Christoffelberg hike is alles behalve plat!

Hiken op Curaçao: ‘zwaar’ de moeite waard

Na dat eerste kwartier is het namelijk gedaan met het gemakkelijke pad. De weg omhoog verandert steeds meer in een aaneenschakeling van rotsen en wordt ruwer en steiler. Al snel ben ik blij met al het water dat ik bij me heb. Als troost word ik onderweg echter regelmatig getrakteerd op prachtige uitkijkjes over de omgeving. Ook zie ik veel mooie bloemen en planten. Hoe hoger ik kom, hoe meer mensen ik tegenkom die de afdaling al aan het maken zijn. Het is alsof de vraag op mijn gezicht geschreven staat, want zonder erom te vragen verzekeren ze mij ervan dat het uitzicht op de top alle moeite waard is!

De Christoffelberg hike is de mooiste wandeling op Curacao
Het laatste stukje naar de top van de Christoffelberg op Curacao is echt klauteren over de rotsen!

Klimmen en klauteren naar de top van de Christoffelberg

De Curaçaose die mij het toegangskaartje voor het park heeft verkocht, zei dat ik alleen de laatste tien minuten “echt zou hoeven klimmen”. Ik vraag me de hele weg omhoog af wat ze daarmee bedoelde, want voor mijn gevoel ben ik al 50 minuten onafgebroken aan het klimmen. Maar als ik bij het laatste stuk van de route kom, snap ik het. De top van de Christoffelberg is namelijk alleen te bereiken met flink wat klauterwerk. Je moet echt je handen en voeten gebruiken om vooruit te komen, jezelf op grote rotsblokken hijsen, bedenken hoe je het volgende stuk omhoog kan klimmen en zelfs door een spleet in de rotsen heen. Maar eerlijk: ik vind het fantastisch. Als je van klimmen en klauteren houdt, dan zul je zeker genieten van dit laatste stuk.

Vanaf de top heb je uitzicht over een groot deel van Curacao
Expedition Anywhere blogger Sascha van Zonsbeek op de top van de Christoffelberg

Het hoogste punt van Curaçao

Na een hike van ongeveer een uur ben ik boven, op een hoogte van 375 meter. Het uitzicht over het groene nationaal park en de blauwe zee is waanzinnig mooi. Ik ben op het hoogste punt van Curaçao en word getrakteerd op vergezichten waar ik stil van word. Wie denkt dat Curaçao een kaal en dor eiland is, moet zeker eens naar de Christoffelberg beklimmen! Je kunt eenmaal boven mijlenver kijken en ziet om de top heen niets dan natuur. Het uitzicht staat in mijn geheugen gegrift en is één van mijn favoriete souvenirs uit Curaçao.

Liever een iets minder hoge berg? The Salty Beachbums schreef een blog over het beklimmen van de Brandaris op Bonaire. Deze is 241 meter.

Curacao is veel groener dan je zou denken van een eiland op de Antillen!
Leguaan op Curacao

Christoffelberg beklimmen: praktische tips

  • Let op: je moet verplicht vóór een bepaalde tijd starten met het beklimmen van de Christoffelberg. Deze tijd is afhankelijk van de openings- en sluitingstijd van het park. Toen ik het nationaal park bezocht, was de uiterste starttijd 11:00 uur ’s ochtends.
  • In het park zijn geen voorzieningen, behalve bij het landhuis waar je ook je toegangskaartje koopt.
  • Je kunt de wandeling direct vanaf landhuis Savonet starten, maar je kunt er ook voor kiezen om met je auto een stuk het park in te rijden. Dat laatste is wat mij betreft de beste keus, want het scheelt je een halfuur lopen. De klim naar boven kost je vervolgens ongeveer een uur, als je niet te vaak stopt. Ook de afdaling neemt een uur in beslag.
  • Met een normale conditie is de hike goed te doen, maar onderschat de zwaarte van de hike niet. Neem een flinke fles water mee (minstens 1 liter per persoon). Omdat de klim best wat energie kost is het ook fijn om wat kleins te eten bij te hebben.
  • Trek schoenen aan waarop je goed kunt wandelen en klimmen. Dit hoeven niet per se bergschoenen te zijn, als ze maar stevig zijn (dus geen slippers).
  • De Christoffelberg ligt in het noordwesten van Curaçao. Vanuit de bekende toeristische plaatsen in het zuidoosten (zoals Mambo Beach en de Jan Thiel Baai) is het 50-60 minuten rijden enkele reis.
  • De Christoffelberg ligt op 5 kilometer van Shete Boka Nationaal Park, dus deze twee bezienswaardigheden kun je uitstekend met elkaar combineren. Start in dat geval met het beklimmen van de Christoffelberg, omdat je vóór een bepaalde tijd aan deze hike moet beginnen.

Meer reisblogs over Curaçao:

Reis met ons mee

Meer avonturen