Search
Close this search box.

Overseas Highway Florida Keys: alle bezienswaardigheden op een rij

29 september 2022

De Overseas Highway is een snelweg die het vasteland van Florida verbindt met de eilandjes van de Florida Keys. Ondanks de naam ‘highway’ is dit zeker geen weg waar je overheen wilt racen. Onderweg van Miami naar Key West zijn er namelijk diverse leuke stops. Van hotels met privéstrandjes tot het voeren van gigantische vissen en een ziekenbezoek aan zeeschildpadden; dit zijn de highlights van de Overseas Highway!

Key West is het eindpunt van de Overseas Highway

Overseas highway: meer ‘scenic route’ dan snelweg

De Overseas Highway is een 205 kilometer lange snelweg die onderdeel uitmaakt van U.S. Route 1. De weg verbindt de diverse eilanden van de Florida Keys met elkaar. Ondanks de naam ‘highway’ gaat het op veel plaatsen slechts om een tweebaansweg. Deze loopt over talloze eilandjes en bruggen vanaf het vasteland naar Key West. De gemiddelde snelheid ligt rond de 70 kilometer per uur. Wanneer er ergens een ongeluk gebeurt, loopt het hele traject vast. Maar ook je voorganger kan vertragend werken, aangezien je bijna nergens kunt inhalen. Daarom is het beste advies om voldoende tijd uit te trekken voor de route en enkele stops in te plannen. Sommigen nemen zo’n stop overigens wel heel letterlijk. Regelmatig zie je mensen die vanaf één van de bruggen een hengeltje uitgooien!

Langs de weg staan Mile Markers. Deze groene borden zijn vergelijkbaar met hectometerpaaltjes. Ze worden op de Florida Keys gebruikt voor navigatie. Vaak lees je op de website van een hotel of restaurant bij welke Mile Marker het zich bevindt. Dat is op de Keys meestal handiger dan een adres. Het aantal mijl loopt af naarmate je Key West nadert, waar Mile Marker 0 een geliefde fotostop is.

Coconut Palm Inn op de Upper Florida Keys
Overseas Highway Florida

Mile Marker 92: je eigen privéstrand langs de Overseas Highway

Je vindt op de Upper Keys veel hotels direct aan het water, soms met eigen strand. De Upper Florida Keys zijn de ‘bovenste’ eilanden van de Florida Keys. Deze kom je als eerste tegen als je vanaf het vasteland van Florida komt. De grootste eilanden in dit deel zijn Key Largo en Islamorada. De eilanden zijn smal en langgerekt. Je hebt de Overseas Highway, met aan weerszijden een smal strookje bebouwing en direct daarna de zee. Vaak bestaat die bebouwing uit hotels of restaurants.

De Upper Keys zijn een ideale plek om te overnachten als je vanuit Miami of de Everglades komt maar niet in één dag naar Key West wilt racen. Met een overnachting kun je optimaal genieten van de stops langs de Overseas Highway.

Hotel Upper Florida Keys: Coconut Palm Inn. Dit kleine boetiekhotel gaf mij een instant vakantiegevoel. Het ligt direct aan het water en heeft relaxte hangmatten en strandstoelen. Hier las ik mijn boek uit onder het toeziend oog van een grote leguaan. Het is geen ideaal strand om te zwemmen, maar je kunt wel gebruikmaken van kajaks, waterfietsen en stand up paddle boards. Ook het (eenvoudige) ontbijt wordt op het strand geserveerd. Ik betaalde in de maand november $160 per kamer per nacht inclusief ontbijt en resort fee (zo’n resort fee kom je bij veel hotels op de Florida Keys tegen).

Robbie's Marina langs de Overseas Highway
Overseas Highway Florida

Mile Marker 77,5: Robbie’s Marina

Robbie’s Marina is een begrip langs de Overseas Highway. Het is een gezellige verzameling van souvenirwinkeltjes, een restaurant, een kajakverhuurder, een haven en een pier. Het meest bekend is Robbie’s om de tarpons. Tarpons zijn gigantische vissen, die in groten getale onder de pier wachten tot ze gevoerd worden. Dat voeren kun je zelf doen, tegen betaling. Je vraagt je misschien af wat er spannend is aan het voeren van vissen, maar bij de tarpons is het een heel spektakel. De kunst is om een visje boven het water te houden, waardoor de tarpon een krachtige sprong uit het water moet maken om de vis uit je hand te pakken. Ook haaien en pelikanen worden door het schouwspel aangetrokken. Het is heel apart om te zien en zeker een aanrader om te gaan bekijken.

Praktisch: Mile Marker 75, Overseas Highway / entree tot de pier $ 2,25 per persoon / emmer vis (5-8 vissen) $4 + taks / het is hier vaak druk, dus probeer je bezoek aan het begin van de ochtend of eind van de middag te plannen.

Op ziekenbezoek bij zeeschildpadden in het Turtle Hospital

Mile Marker 48,5: Turtle Hospital

Als je maar één stop langs de Overseas Highway maakt, kies dan zeker het Turtle Hospital. In dit ziekenhuis worden zieke en gewonde zeeschildpadden opgevangen en behandeld, met als doel ze weer uit te zetten in het wild. Een bezoek is leerzaam en hartverwarmend. Je krijgt een presentatie over de diverse soorten zeeschildpadden, de mogelijke ziektes en de behandelingen die het ziekenhuis geeft. Na een kijkje in de operatiekamer mag je zelf op ziekenbezoek. Er zijn meestal zo’n 40 tot 50 dieren, waaronder permanente bewoners. Deze kunnen door hun verwondingen niet terug naar het wild. Zij zwemmen gezellig samen in een zwembad en zijn extra vrolijk met je bezoek, want je mag ze ook voeren. Daarna mag je de bassins van de nieuwste patiënten bekijken, die er soms heftig aan toe zijn. Met jouw bezoek draag je bij aan de inkomsten van het ziekenhuis en daarmee aan het herstel van de zeeschildpadden. Alleen al daarom is het Turtle Hospital een must-visit op de Florida Keys!

Praktisch: Mile Marker 48,5, Overseas Highway, Marathon Key / $ 30 per persoon / duur 1,5 uur / 10 minuten voor aanvang aanwezig zijn voor registratie / kijk op de website van het turtle hospital voor de tijden van de tours / reserveren sterk aanbevolen; tours raken regelmatig vol!

Bahia Honda State Park: zon, zee en strand langs de Overseas Highway
De Old Seven Mile Bridge is na een orkaan in verval geraakt en afgesloten

Mile Marker 37 langs de Overseas Highway: Bahia Honda State Park

Net na het oversteken van de Seven Mile Bridge, de langste brug op de Florida Keys, kom je bij Bahia Honda State Park. Hier krijg je het idyllische ‘zon, zee, strand’ gevoel dat je je voorstelt bij de Florida Keys. Je kunt er zwemmen en snorkelen langs zandstranden. Ook heb je uitzicht op de Old Seven Mile Bridge. Deze brug is na schade door een orkaan in verval geraakt en afgesloten. Kom je alleen voor een fotostop van de brug, dan is de entreeprijs van het park vrij fors. Kom je voor het strand en de zee, dan is dit waarschijnlijk één van de beste plaatsen op de Florida Keys om een middag te relaxen.

Praktisch: Mile Marker 37, Overseas Highway / Ligt tussen Marathon en Big Pine Key, net na de Seven Miles Bridge / Entree $ 9 per auto bij 2 inzittenden / Dagelijks open van 08:00 uur tot zonsondergang.

De Overseas Highway eindigt in Key West
Zonsondergang vanaf het water in Key West

Mile Marker 0: de Overseas Highway eindigt in Key West

Als je de Overseas Highway uitrijdt tot je niet meer verder kunt, kom je uit in Key West. Dit vrolijke stadje heeft een tropische vibe en genoeg bezienswaardigheden om je een dag of twee mee te vermaken. In tegenstelling tot wat je zou denken, heeft Key West geen idyllische stranden. Verken in plaats daarvan het uitgaansleven in één van de vele bars in Duval Street, zie de zon ondergaan vanaf Mallory Square en ga te voet of op de fiets prachtige oude huizen spotten in het centrum. Om het gebrek aan stranden te compenseren, zijn er ook veel leuke boottochten die je kunt boeken. Een bezoek aan Key West is een heel relaxt einde van een roadtrip door Florida. In deze blog hebben we de leukste dingen om te doen in Key West voor je op een rij gezet.

Lees ook:

Dit artikel bevat affiliate links. Dit betekent dat wij een kleine vergoeding ontvangen wanneer jij via deze link een aankoop doet. Dit kost jou niets extra’s, maar je steunt onze website er wel mee. Lees ook onze disclaimer.

Reis met ons mee

Meer avonturen