Zoek
Sluit dit zoekvak.

Street art in Wynwood: een Miami must see

19 september 2022

Dat Miami een vrolijke en kleurrijke stad is, zal je vast niet verbazen. Met kilometers strand, palmbomen op elke straathoek en een zonnig klimaat kan het bijna niet anders. Het is echter nergens zó kleurrijk als in het Wynwood Arts District. Ooit een achterafbuurt, maar nu bomvol indrukwekkende street art. Een must see in Miami! 

street art Miami

De grootste collectie street art op één plaats

Wynwood in Miami heeft street art van meer dan 90 artiesten uit 20 landen. Het Arts District omvat zo’n 8.000 vierkante meter. Daarom wordt ook wel gezegd dat deze buurt in Miami de grootste collectie street art op één plaats heeft. Hoe dit zo is gekomen, in een vroegere achterafbuurt? Dat kwam door Tony Goldman, een real estate developer die Wynwood nieuw leven wilde inblazen. Hij trok creatievelingen aan en maakte ruimte voor winkeltjes, bars, restaurants en kunstgalerijen. Hoewel er altijd al street art was in Wynwood, bloeide het door de investeringen van Goldman pas echt op.

Goed om te weten: wanneer je zoekt op street art in Miami vind je de termen Wynwood Walls en Wynwood Arts District door elkaar heen. Wynwood Walls is een klein, omheind complex met street art dat je gratis kunt bezoeken. Een prima startpunt van een street art wandeling in Miami. Wynwood Arts District is de naam voor de hele buurt. Hier kun je zelf rondwandelen op zoek naar street art. De werken wisselen elkaar zo snel af, dat er geen vaste route is. Je kunt ook op pad met een gids.

Wynwood Miami
Miami's Best Graffiti Guides

Op pad met een street artist

We gaan op pad met Ryan, een kleurrijke persoonlijkheid met als artiestennaam ‘de kruiwagen’. Ryan heeft zelf ook muurschilderingen in Wynwood gemaakt. Hij is oprichter van Miami’s Best Graffiti Guides en vertelt vol trots dat zijn bedrijf ‘artist owned and operated’ is. Alle gidsen hebben namelijk iets met kunst.

De tour start met een uitleg over het verschil tussen street art en graffiti. Street art is bedoeld om de omgeving mooier te maken. Artiesten maken het uit creativiteit, maar ook om bekendheid te krijgen in de hoop betaalde opdrachten te genereren. De kunst in Wynwood is grotendeels illegaal, maar een klein deel ervan is in opdracht gemaakt. Graffiti is daarentegen niet bedoeld om mooi te zijn, maar om een merkteken op de omgeving achter te laten.

Wynwood Arts District in Miami is een street art walhalla
street art Miami

Zelfregulerend systeem met hoge eisen

De muren in Wynwood worden regelmatig overgeschilderd. Daardoor verandert het uiterlijk van de wijk voortdurend. Het is een soort zelfregulerend systeem. Is jouw werk niet goed genoeg? Dan zet een andere artiest zijn werk er overheen. Slechts weinig werken zijn heilig. Op mijn vraag waar ik de schildering van Star Wars kan vinden die ik online had gespot, antwoordt Ryan dat daar al drie keer overheen is geschilderd. Op zijn Ipad laat hij foto’s zien van een grote mural waar anderen in fases overheen hebben gewerkt. Van het origineel is inmiddels niets meer over.

Als je van street art houdt dan is Wynwood Arts District in Miami een must see

De standaard van street artists in Miami is hoog. Het tegendeel geldt voor de ‘taggers’, oftewel graffitispuiters. Zij kicken er juist op ergens overheen te kliederen. “De truc is om je werk hoog genoeg te zetten, zodat graffiti er niet bij kan.” De echte pro’s laten aan de onderkant van hun werk zelfs ruimte voor graffiti, zodat de graffiti hun werk als een soort ‘sleeve’ omarmt. Dat is slim, want zo zorgen ze ervoor dat hun werk langer behouden blijft.

Ben je echt overtuigd dat jouw werk moet blijven? Dan is de enige optie om het bij te werken nadat er taggers zijn langs geweest. Ryan wijst een muur aan waar een artiest al honderden dollars aan heeft besteed, om het in ere te houden. “Als je blijft bijwerken dan is de lol voor taggers er snel af en richten ze zich op andere muren.” Een bus verfspray kost al snel zeven dollar. Een goedkope hobby is het dus niet, in tegenstelling tot wat velen denken.

Wynwood Arts District
Street art met daaronder een sleeve van graffiti

Street art vraagt toewijding

De kosten zijn een van de redenen dat een street artist toegewijd moet zijn. Daarnaast is het tijdrovend. Afhankelijk van de gebruikte techniek (spray, kwasten, in de muur kerven) kan een mural een dag tot véél langer in beslag nemen. Veel kunstenaars (ver)stoppen een boodschap in hun werk. Ryan laat deze tekens zien, leest graffiti voor en vertelt over artiesten en technieken. Maar hoe mooi ook, het blijft illegaal. Je zou denken dat het in een buurt als Wynwood gedoogd wordt, maar er vinden wel degelijk arrestaties plaats.

Gids Ryan leert ons graffititekens lezen
Wynwood is een upcoming buurt in Miami

Wynwood: upcoming buurt in Miami

Mijn papieren reisgids omschreef Wynwood als een ‘upcoming buurt’ in Miami. Het is echter meer ‘coming’ dan ik had verwacht. Veel gebouwen staan leeg, worden gesloopt of zijn juist nog in aanbouw. Ook ligt er opvallend veel zwerfafval op straat, bijvoorbeeld lege drankflessen. Een bijproduct van de creatieve geest die hier heerst? Aan kleur en creativiteit in elk geval geen gebrek. We komen wel hippe winkeltjes of bars tegen, maar je moet ze wel weten te zitten. Net als de mooiste werken, in een achterafstraatje naast de spoorlijn. Hier was ik zelf niet zomaar uitgekomen.

Wynwood is populair onder toeristen, maar veel bezoekers komen niet verder dan Wynwood Walls. Dit is een omheind complex waar de muurschilderingen beschermd zijn. Het is ook de standaardplek waar de tourbussen stoppen. De werken, hoewel mooi, zijn eigenlijk té netjes en binnen de lijntjes gekleurd. Des te mooier is het buiten de Wynwood Walls, waar je om elke hoek een kleurrijke verrassing vindt. Ten slotte is het ook voor de artiesten zelf nog maar de vraag of zij hun werk weer zo aantreffen als ze het hadden achtergelaten.

Lees ook: reisroute voor een rondreis door Florida in 2,5 week.

Wynwood Walls
Street art in Miami

Praktische informatie – street art spotten in Wynwood, Miami:

  • De buurt Wynwood (waar het Wynwood Arts District onderdeel van is) ligt ten noorden van downtown Miami. Het ligt dus ‘op het vasteland’ van Miami en niet in Miami Beach. Heb je een adres nodig voor de navigatie? Dan is Wynwood Walls (2520 NW 2nd Ave) een makkelijk startpunt. Toegang is gratis.
  • Miami heeft een systeem van gratis bussen (trolley’s). Er is ook een stop in Wynwood. Om te zien welke stops er zijn, kun je de bijbehorende gratis app downloaden. Er gaan helaas geen trolley’s over de bruggen tussen Miami Beach en het vasteland. Ons hotel (hotel Circa 39) zat in Miami Beach, dus namen we een taxi naar Wynwood. Daarna gebruikten we het gratis bussysteem om naar onze volgende sightseeing stop te gaan.
  • Je kunt de buurt prima op eigen gelegenheid verkennen. Ook dan is Wynwood Walls een makkelijk startpunt. Trek zo’n 1 a 2 uur uit voor je wandeling. Je kunt dan heel wat street art zien, want de werken liggen dicht bij elkaar. Ga er niet vanuit dat je vooraf een route kan maken of ‘bekende werken’ af kan strepen. Daarvoor wordt er teveel overgeschilderd. Ga je zelf op pad, dan is lekker (ver)dwalen het beste advies.
  • Wil je zeker weten dat je een grote variatie aan mooie werken ziet en wat achtergrondinformatie? Dan is een gids een aanrader. Miami’s Best Graffiti Guides doet vooral privétours (te voet, per golfkar of per fiets). Het leuke is dat het niet voelt als een standaard rondleiding, maar meer als rondhangen met een local. Elke zondag is er ook een ‘bring your own bike’ groepstour waarbij je kunt aansluiten. Er zijn diverse CitiBike stations in Wynwood waar je een fiets kunt huren.

Dit artikel bevat affiliate links. Dit betekent dat wij een kleine vergoeding ontvangen wanneer jij via deze link een aankoop doet. Dit kost jou niets extra’s, maar je steunt onze website er wel mee. Lees ook onze disclaimer.

Reis met ons mee

Meer avonturen