Zoek
Sluit dit zoekvak.

10x doen in Tampa

8 juli 2022

‘Things are happening in Tampa’, zoemt het rond. Dat heb ik gemerkt. Miami en Orlando mogen zich nog onbedreigd de trekpleisters van Florida noemen. Maar Tampa komt eraan. Tien redenen waarom Tampa niet mag ontbreken op je roadtrip door de Sunshine State.

1. Wandel op de Tampa Riverwalk

De Riverwalk langs de Hillsborough River is de levensader van Tampa. Met een lengte van tweeënhalve mijl, een slordige vier kilometer, is de riverwalk een mooie wandeling dwars door Tampa. Autovrij, altijd druk met mensen en ’s avonds schitterend verlicht. Palmbomen, fonteinen en bruggen. Alles krijgt een kleurtje op en rondom de Riverwalk zodra de duisternis is ingetreden. De Riverwalk begint naast de Amalie Arena en loopt helemaal door tot aan Waterworks.

Tampa Riverwalk
Riverwalk Tampa
Riverwalk Tampa mooi verlicht in de avond
Riverwalk Tampa in de avond

2. Bezoek een sportwedstrijd

Tampa is een sportieve stad. Ondanks dat de temperatuur in de winter zelden onder de tien graden zakt heeft Tampa een ijshockeyteam. De Tampa Bay Lightning doet het ook nog eens best aardig in NHL. Amalie Arena is hun thuishaven, centraal gelegen langs de Riverwalk. Nog succesvoller is het American Football team. De Tampa Bay Buccaneers veroverden twee jaar geleden de prestigieuze Superbowl. Ze spelen hun thuiswedstrijden in het Raymond James Stadium, in het noordwesten van Tampa. Ook met honkbal heeft Tampa een team dat in de hoogste divisie uitkomt. Af en toe slaan ze een bal uit het Tropicana Field Stadium, dat zich in het naburige St. Petersburg bevindt, maar de Tampa Bay Rays zijn geen hoogvliegers in de MLB. Je hoeft zeker geen fan te zijn, de sfeer en de show zijn een bezoek al waard. Het aanbod is afhankelijk van het seizoen en het speelschema van de teams.

3. Ga suppen

Suppen op de Hillsborough River langs de Riverwalk is een geliefde activiteit. Golfslag afkomstig van passerende plezierjachten maakt het soms best lastig om droge voeten te houden. En ook de bordjes waarop wordt gewaarschuwd voor de aanwezigheid voor alligators maakt het nog eens extra spannend. Het is een ontspannende manier om op je gemakje Tampa eens vanuit een andere kant te bekijken.

Suppen op de Hillsborough River langs de Riverwalk
Suppen op de Hillsborough River langs de Riverwalk
Suppen op de Hillsborough River langs de Riverwalk alligators

4. Relax bij Water Works

Voorheen was Water Works een deel van Tampa waar je niet veel te zoeken had. Een onaantrekkelijk gebied met veel oude pakhuizen en verlaten fabrieken. Zo was bijvoorbeeld het complex Armature Works de opslag en onderhoudsloods van trams. Nu is het getransformeerd tot een multifunctioneel gebouw met onder meer een foodhall, barretjes, kantoren en evenementenruimten. Een rooftopbar met een mooi uitzicht op de rivier en Tampa is de laatste toevoeging aan het complex. Ulele is een ander populair restaurant met eigen brouwerij in Water Works. Alligator staat hier als appetizer op het menu. Water Works ligt aan het eind van de Riverwalk.

Water Works Ulele Tampa
Water Works Foodhall Tampa Florida

5. Doe een running tour door Tampa

Niet voor iedereen weggelegd en het klimaat is er niet ideaal voor. Maar gaaf is een running tour door Tampa wel. Laura neemt je op je eigen tempo mee om vaak vroeg in de ochtend je haar stad te laten zien. Het is een mooie manier om Tampa al hardlopend te zien ontwaken en van een andere kant te ervaren. Kriskras hobbelen door Downtown Tampa met haar iconen zoals de beroemde Tampa Postcard Mural en Tampa Theater. Ook het ommetje langs alle kunst in het onbekende Perry Harvey Sr. Park is de moeite waard.

Tampa running tour

6. Verken Ybor, het andere Tampa

Bij ieder kruispunt trekt de machinist van de historic streetcar aan zijn stoomfluit. Net zoals vroeger. De besturing en het interieur zijn vergelijkbaar met de streetcars van een eeuw geleden. Alleen de airco is een nieuwigheidje. Ieder kwartier rijdt de gratis streetcar als vanouds dezelfde route van downtown Tampa naar Ybor City. Tot 150 jaar geleden was dit een stinkend moeras waar het krioelde met alligators en muggen. Meneer Ybor was al een grote jongen in de sigarenbusiness en zocht een nieuwe plek voor een fabriek. Het liefst aan het water, met een haven, een spoorlijn en niet te ver van Cuba. Hij kocht het land en bouwde er een stad rondom sigaren. Nadat de wereld de sigaret ontdekte stortte de sigarenmarkt in en raakt Ybor City in verval. Tien jaar geleden werd het stadsdeel schoon geveegd, gerenoveerd en beveiligd. Veel oude gebouwen hebben een nieuwe functie gekregen. Het historische karakter is bewaard gebleven. In ieder geval tot 7th Avenue, waar een aaneenschakeling van schreeuwerige bars en luide muziek een andere kant van Ybor laten zien.

Ybor streetview Tampa Florida
Ybor center Tampa Florida
Ybor Cubaanse invloeden Tampa Florida

7. Chill bij Sparkman Wharf

Het wordt het meest hippe gebied van Tampa genoemd. Sparkman Wharf bestaat deels uit hergebruikte zeecontainers waarin barretjes en restaurantjes zijn gevestigd. Met tal van schaduwrijke zitjes is het een populaire plek voor ontmoeting aan het uiteinde van de Riverwalk.

Sparkman Wharf Florida Tampa

8. Ga op zoek naar alligators

Slechts twintig minuutjes rijden van Downtown zit je in de natuur van het John B. Sargeant Park, waar de Hillsborough River door heen stroomt. Canoe Escape verzorgt hier excursies per kano. Het is bijna zeker dat je continue nauwlettend in de gaten wordt gehouden door minstens tien verstopte alligators. Ze zijn banger voor ons dat wij voor hen. De kans is erg klein dat geen alligator ziet zwemmen of zonnebaden op de oever. Verder zie je veel vogels, schildpadden en waterslangen. Tijdens het regenseizoen neemt het waterpeil zienderogen toe en dijt de rivier behoorlijk uit. De reflecties in het water zijn schitterend met de sierlijk gevormde bomen. De drukte van Tampa is vlakbij, maar tegelijkertijd hier zo ver weg.

John B. Sargeant Park alligators spotten in de natuur bij Tampa Florida
John B. Sargeant Park alligators spotten in de natuur bij Tampa Florida
John B. Sargeant Park alligators spotten in de natuur bij Tampa Florida

  

9. Bezoek een pretpark in de omgeving van Tampa

Florida heeft een behoorlijk aanbod van attractieparken. Lego steentjes, sprookjes of dolfijnen, alle thema’s vind je in Orlando, dat op twee uurtjes rijden van Tampa ligt. Vanaf Downtown is het slechts twintig minuten naar Busch Gardens, een populair pretpark en dierentuin.

10. Plof neer op het strand

Alhoewel Tampa is omgeven door water moet je voor het strand een klein uurtje rijden. Clearwater Beach heeft één van de mooiste stranden van Florida. Het honderden meters brede witte zandstrand is erg populair en biedt de nodige verkoeling op de vele zonnige dagen. Vanaf een uurtje of twee voor zonsondergang stromen de restaurants en barretjes van Pier 60 langzaam vol en is het wachten op een mooie zonsondergang.  

Clearwater beach
Clearwater beach

Reis met ons mee

Meer avonturen