Search
Close this search box.

Alcatraz bezoeken: dit gevangeniseiland is een San Francisco must see

27 april 2023

Alcatraz is misschien wel de bekendste gevangenis ter wereld. Dit eiland in de baai van San Francisco was ooit zwaar beveiligd, kende beroemde gevangenen zoals Al Capone en inspireerde meerdere filmmakers. De gevangenis is inmiddels gesloten, maar erg goed bewaard gebleven. Een bezoek aan Alcatraz voelt echt als een stap terug in de tijd. Alcatraz bezoeken is daardoor één van de leukste dingen om te doen in San Francisco. 

Alcatraz bezoeken is een van de leukste dingen om te doen in San Francisco

Gevangeniseiland Alcatraz

Alcatraz was van 1934 tot 1963 een zwaarbeveiligde gevangenis. Veruit de bekendste van de 1576 gevangenen was de gangster Al Capone. Vanwege de afgelegen ligging en de sterke stromingen in de baai van San Francisco zou het zo goed als onmogelijk zijn geweest om van Alcatraz te ontsnappen. Toch deden diverse gevangenen een poging. Officieel is het nooit iemand gelukt om te ontsnappen, maar er doen diverse geruchten de ronde. Hier zijn meerdere films over gemaakt. Tijdens het lopen langs de oude cellen van Alcatraz neemt je fantasie daardoor al snel de vrije loop.  

Belangrijk: om Alcatraz te bezoeken moet je op tijd reserveren!

Lees je dit artikel omdat je van plan bent om Alcatraz te bezoeken en vertrekt jouw reis naar de Verenigde Staten binnen 3 maanden? Scrol dan meteen even naar onze praktische tips voor het bezoeken van Alcatraz. Hier lees je ook hoe je tickets kunt kopen. De allerbelangrijkste tip die we je mee kunnen geven is namelijk dat je deze bezienswaardigheid (ruim) op tijd moet reserveren. Kaartjes zijn vanaf 90 dagen vooraf te koop. Tickets voor Alcatraz raken soms weken van tevoren uitverkocht.

Gevangeniseiland Alcatraz bezoeken

Alcatraz bezoeken

Een bezoek aan Alcatraz begint bij Pier 33, op het vasteland van San Francisco. Vanaf hier vertrekken de boten naar het gevangeniseiland. Het is een korte maar leuke boottocht. Onze boot was nog maar net de haven uit toen we al een zeehond vrolijk zagen dobberen. In de verte is ook de Golden Gate Bridge zichtbaar. Hoe dichter de boot bij Alcatraz komt, hoe beter het opvalt dat het best een groot eiland is.

Eenmaal op het eiland, loop je via een kort maar steil pad omhoog naar het gevangenisgebouw. Hier haal je een audiotour op (inbegrepen bij de prijs). Je loopt door de ontvangstruimtes waar ook de gevangenen binnenkwamen, compleet met douches en stapels overalls. Hier zijn meteen al veel interessante details te zien; van de kleding tot de toiletartikelen die aan gevangenen werden verstrekt. Je kunt je bijna voorstellen dat je zelf wordt weggeleid voor een verlengd bezoek aan Alcatraz..

De ontvangstruimte voor de gevangenen

De audiotour vertelt welke route je in het gevangenisgebouw moet lopen om alles te zien. Tijdens het luisteren kom je meer te weten over de gevangenis, het regime en ontsnappingspogingen. Dit hoor je aan de hand van persoonlijke verhalen van ex-gevangenen. Ik vond de audiotour erg interessant. De verhalen namen mij echt even mee terug de tijd in.

Je ziet de kale gevangeniscellen en probeert je voor te stellen hoe het geweest moet zijn om hier opgesloten te zitten. De isoleercellen zijn beklemmend, zeker als je aan de binnenkant gaat staan. In de voormalige kantine luister ik naar verhalen over maatregelen om opstanden te voorkomen. Opvallend is ook het grote messenblok in de keuken. Door het ontwerp was het direct zichtbaar als er messen ontbraken; in die tijd een zaak van leven en dood.

Je ziet de kale cellen en probeert je voor te stellen hoe het geweest moet zijn om hier opgesloten te zitten
Alcatraz bezoeken

Ook vind ik het verrassend om te horen dat er op Alcatraz een hele gemeenschap van bewakers en hun gezinnen was. Daar had ik nog niet eerder over nagedacht. De kinderen speelden op een steenworp afstand van het gevangenisgebouw. Het eiland was dus meer dan een gevangenis, al was het gevangenisgebouw nooit buiten oogbereik.

Alcatraz bezoeken
Tijdens het bezoeken van Alcatraz zie je ook de isoleercellen

Alcatraz bezoeken is een feest voor fotografen

Alcatraz is een feest voor fotografen met oog voor detail. Je ziet de celblokken, gangen en de vertrekken van de bewakers. Sommige cellen hebben gebruiksvoorwerpen, zoals tijdschriften en schildersets. Het is een uitdaging om de historie en grimmige sfeer van de gevangenis vast te leggen.

Ook buiten het gevangenisgebouw zijn leuke fotospots. Alcatraz is afgeleid van Isla de los Alcatraces, wat ‘eiland van de Jan-van-Genten’ betekent. Het eiland zit dan ook vol met vogels, die hun sporen duidelijk nalaten. Er zijn ook veel bloemen en planten. Als je geluk hebt, heb je vanaf het eiland ook mooi uitzicht op de skyline van San Francisco en de Golden Gate Bridge. Dit is niet altijd het geval, want in San Francisco is het vaak mistig.

Vanaf gevangeniseiland Alcatraz zie je de Golden Gate Bridge van San Francisco liggen
Het is een compleet eiland waar ook de familie van de bewakers woonde

Nationaal Park Alcatraz in San Francisco

Sinds 1973 is Alcatraz opengesteld voor publiek. Het is nu één van de vele nationale parken van de Verenigde Staten die door de National Park Service worden beheerd. Doordat de gevangenis op een eiland ligt en zo goed bewaard is gebleven, maakt een bezoek veel indruk. Alcatraz is zeker één van de plaatsen die je moet bezoeken als je in San Francisco bent.


San Francisco is trouwens een uitstekend startpunt van een rondreis door Zuidwest Amerika. Vanuit Nederland kun je rechtstreeks op San Francisco vliegen. Lees hier de reisroute van onze Zuidwest Amerika rondreis in 3 weken. Tijdens deze route zie je veel mooie natuur en met het bezoeken van Alcatraz voeg je een interessante portie geschiedenis/cultuur aan je reis toe.

Vanaf Alcatraz zie je de skyline van het centrum van San Francisco

Alcatraz bezoeken: praktische informatie

  • Tickets om Alcatraz te bezoeken kosten $ 45.25 per persoon (2023). Er is maar één rechtstreekse aanbieder: Alcatraz Cruises. Je kunt de tickets online bestellen. Daarbij moet je een specifieke vertrektijd van de boot kiezen.
  • De echte kaarten haal je overigens pas ter plaatse bij de pier op. Degene die de kaarten heeft gekocht, moet zijn ID laten zien en de credit card waarmee is betaald.
  • De boot naar Alcatraz vertrekt vanaf Pier 33, Alcatraz Landing. Je wordt verzocht om 30 minuten voor jouw gekozen vertrektijd aanwezig te zijn.
  • De boottocht duurt 10 tot 15 minuten. Eenmaal op het eiland kun je zelf kiezen hoe laat je de boot terugneemt. Er gaat ongeveer ieder halfuur een boot naar het vasteland. Het complete vaarschema vind je op de website van Alcatraz Cruises.
  • De audiotour is verkrijgbaar in meerdere talen en duurt 45 minuten. Tip: kies de Engelse versie. Je hoort dan de originele stemmen van gevangenen. Wij vonden de audiotour echt van toegevoegde waarde.
  • Neem geen grote tassen mee. Deze worden namelijk niet aan boord toegelaten. Ook kunnen ze niet bij Pier 33 worden opgeslagen. Je mag alleen kleine tassen meenemen aan boord van de boot naar Alcatraz.
  • Wél meenemen voor het bezoeken van Alcatraz: zorg voor een lange broek, jas en kleding in laagjes. Op Alcatraz kan het namelijk hard waaien en koud zijn. Ook als het zonnig is, kan het daardoor frisser zijn dan in het centrum van San Francisco.
  • Zorg ook voor water (dat is de enige drank die mee het eiland op mag) en snacks. Ter plaatse zijn geen faciliteiten voor eten of drinken (alleen op de ferry). Bij het vertrekpunt van de boot naar Alcatraz (Pier 33) zijn toiletten. Ook op het eiland Alcatraz zijn toiletten, maar wel alleen bij de ferry dock.
  • Trek voor het bezoeken van Alcatraz minimaal 2,5 uur tot een halve dag uit (inclusief wachttijd bij de ferry op de heenreis en de boottochten heen en weer).

Reis met ons mee

Meer avonturen