Zoek
Sluit dit zoekvak.

Turtle Hospital Florida: op ziekenbezoek bij zeeschildpadden

8 september 2022

Normaal gesproken wil je een ziekenhuisbezoek op reis liever vermijden. Voor het Turtle Hospital op de Florida Keys maak je echter graag een uitzondering. Hier worden zieke zeeschildpadden verzorgd zodat ze kunnen terugkeren naar zee. Bezoek je tijdens je rondreis door Florida ook de Florida Keys? Ga dan zeker op ziekenbezoek bij zeeschildpadden.

Bezoek het Turtle Hospital in Florida

Leerzaam bezoek: alles over zeeschildpadden en hun ziektes

Een rondleiding door het Turtle Hospital begint met een presentatie. Van de zeven soorten zeeschildpadden komen er vijf voor in Florida. De groene zeeschildpad, onechte karetschildpad, echte karetschildpad, lederschildpad en Kemps schildpad zwemmen hier rond. De gids vertelt over de verschillen tussen de soorten en hoe je deze kunt herkennen. Haar enthousiasme werkt aanstekelijk.

Dobbert een zeeschildpad om de één of andere reden niet meer zo vrolijk rond? Dan kunnen oplettende burgers het Turtle Hospital alarmeren. Die redenen blijken helaas vooral aan de mens te wijten. Zo kan een zeeschildpad verstrikt raken in vissersnetten. Een aanvaring met een boot kan voor serieuze schade aan het schild zorgen. Ook het inslikken van vishaakjes en plastic afval vormt een grote bedreiging. Zeeschildpadden zien geen verschil tussen hun lievelingskostje (kwallen) en plastic afval en eten dit dus gretig op. Dit leidt tot inwendige problemen. De gids toont een schokkende foto van al het plastic afval dat in één zeeschildpad werd gevonden. Het dier overleefde het helaas niet. Zo is de rondleiding nog maar net begonnen, of het eerste doel is al bereikt. Het zet je serieus aan het denken over de invloed van de mens op de natuur.

Schokkend: al dit plastic afval werd in één zeeschildpad aangetroffen. Foto door Turtle Hospital
Al dit plastic afval werd in één zeeschildpad aangetroffen. Foto door Turtle Hospital.

Na de presentatie is het tijd voor een kijkje in de operatiekamer. Hier zie je verrassend veel apparatuur die je kent van een ‘normaal’ ziekenhuis. Tot de uitrusting behoren een röntgenapparaat, beademingsapparatuur en camera’s voor inwendig gebruik. Ook zijn er speciale ambulances. Deze ambulances worden gelukkig ook regelmatig gebruikt om genezen dieren terug naar zee te brengen. Bij het Turtle Hospital ben je als zeeschildpad in goede handen!

Voedertijd in het Turtle Hospital betekent blije zeeschildpadden

Bezoekuur geopend: op ziekenbezoek in het Turtle Hospital

Tijd voor het ziekenbezoek! De permanente bewoners zwemmen samen in één groot bassin rond. Deze dieren zijn zodanig verwond dat ze niet meer terug kunnen keren in het wild, het uiteindelijke doel van het Turtle Hospital. De meeste schildpadden hebben ‘bubble butt’ syndroom. Dit houdt in dat ze niet meer goed kunnen duiken, omdat hun achterste omhoog drijft. Om ze te helpen met duiken, krijgen ze gewichtjes aan hun schild. Deze gewichtjes verliezen ze op den duur echter weer. Daarom kunnen ze niet zelfstandig overleven en verblijven ze permanent in het Turtle Hospital.

De zeeschildpadden zijn zichtbaar vrolijk als we aankomen. Zij weten namelijk dat de groep mensen die ze bewonderend aankijkt, betekent dat er gevoerd gaat worden. Er gaan bakjes met voer rond (brokjes en sla) en de schildpadden komen dankbaar in actie. Een mooie kans om de zeeschildpadden van dichtbij te bewonderen. De gids weet enorm veel over de dieren te vertellen. Ze kent elke zeeschildpad bij naam, inclusief de verwondingen en het behandelplan.

Veel permanente bewoner’ hebben het 'bubble butt syndroom. Zij hebben moeite met duiken en kunnen daarom niet terug naar zee.
Het ziekenhuis heeft meestal zo’n 40 tot 50 dieren, die je van dichtbij kan bewonderen
Turtle Hospital Florida Keys

De intensive care: levend voorbeeld van de noodzaak tot duurzaamheid

Ook toont de gids een ander deel van het ziekenhuis. Hier gaat het er minder vrolijk aan toe, want hier zijn de individuele bassins met patiënten die net zijn binnengebracht of in kritieke toestand verkeren. We zien schildpadden die moeite hebben met eten, drijven of met grote scheuren in hun schild. Hoe leuk het ook is om de vrolijke schildpadden in het eerste bassin te zien, op deze ‘intensive care’ bekruipt je een aardig schuldgevoel over de mens en de schade die wij dieren kunnen toebrengen. Het is echter hartverwarmend om te zien hoe de medewerkers van het Turtle Hospital voor de zeeschildpadden zorgen. Een bezoek maakt je verdrietig en blij tegelijkertijd.

Als toerist kun je bijdragen aan de zorg voor zeeschildpadden. Jouw bezoek aan het Turtle Hospital op de Florida Keys (een non-profit organisatie) komt direct ten goede aan de zorg voor de dieren. Het allergrootste verschil maak je echter door de boodschap die je hier krijgt mee naar huis te nemen. Een duurzamer souvenir kun je in Florida niet vinden.

Individuele bassins met nieuw binnengebrachte of ernstig gewonde zeeschildpadden
Individuele bassins met nieuw binnengebrachte of ernstig gewonde zeeschildpadden

Praktische informatie voor een bezoek aan het Turtle Hospital

  • Mile Marker 48,5, Overseas Highway, Florida Keys.
  • Tours starten meerdere keren per dag. Kijk op de website voor de actuele tijden van de rondleidingen en de prijs.
  • Duur: 1,5 uur (10 minuten voor aanvang aanwezig zijn voor registratie)
  • Het is niet erg als je wat te vroeg bent voor de tour, want er is een klein maar interessant informatiecentrum
  • Vooraf reserveren wordt sterk aanbevolen, want tours raken regelmatig vol!
  • Een bezoek aan het Turtle Hospital is goed te combineren met de andere bezienswaardigheden langs de Overseas Highway of met een bezoek aan Key West.

Reis met ons mee

Meer avonturen