Zoek
Sluit dit zoekvak.

3x Doen in de Everglades

7 april 2022

Met een airboat vliegen over een rivier van gras, vogels spotten en meterslange krokodillen die naar je loeren vanuit het struikgewas.. de Everglades spreken tot de verbeelding! In dit nationaal park in Florida kun je bijzondere dieren ontmoeten en lekker actief bezig zijn. Lees verder voor onze 3 must-do’s in de Florida Everglades.

Over Everglades National Park (Florida)

De natuur in de Everglades bestaat uit moerassen, oerbossen, rivieren en grasachtige natte prairies. Hier leven onder andere alligators en vogels. Het droge winterseizoen is het beste seizoen om dieren te spotten. Het waterpeil is dan laag, waardoor dieren samenkomen op de plekken waar wel water is. Dit seizoen is ook het drukste qua bezoekers. Het is gemiddeld 19 tot 24 graden.

Het park is grofweg te verdelen in het noorden (Everglades City en Shark Valley) en het zuiden (bij Homestead). De delen zijn vergelijkbaar qua natuur en dieren, maar anders qua activiteiten. De tips in dit artikel kun je in het noordelijke deel van Everglades National Park doen. Wij maakten ook enkele wandelingen in het zuidelijke deel, maar vonden dit niet zo indrukwekkend als in het noorden van de Everglades.

Een van de leukste dingen om te doen in de Everglades is een airboat tour
Everglades Nationaal Park staat vooral bekend om een type landschap dat 'de zee van gras' wordt genoemd, maar er zijn ook mangroves
In de Everglades kun je veel dieren spotten, van alligators tot vogels en wasbeertjes

#1 Maak een airboat tour

Je hebt het vast eens op televisie gezien: een airboat die zo snel over het water gaat, dat het wel vliegen lijkt. Dit kun je in de Everglades zelf meemaken. Er zijn twee soorten airboat tours, namelijk boottochten over ‘de rivier van gras’ en door de mangrove. De tochten over het platgevaren gras starten vanaf Highway 41 (ook wel de ‘Tamiami Trail’ genoemd, omdat deze weg tussen Tampa en Miami loopt). De tochten door de Mangrove kun je maken vanuit Everglades City.

Wil je een airboat tour maken? Dan doe je dat vooral voor de kick van het varen en minder om dieren te spotten. Eventuele dieren zijn een bonus. De boot maakt namelijk behoorlijk wat herrie, wat dieren kan afschrikken. Om deze reden mogen airboats alleen aan de rand van het nationaal park varen.

Wij maakten een airboat tour van een uur en dat was precies lang genoeg. Qua dieren zagen we enkele reizigers en twee wasbeertjes. Wel gaf het een kick om op hoge snelheid door de mangrove te varen. De kapitein stuurde de boot behendig door de smalle kanalen, vaak met veel scherpe bochten. Leuk om eens gedaan te hebben en een typische Everglades ervaring.

Goed om te weten: ik vond het nog best lastig om een organisatie te vinden die de airboat tours niet combineert met een krokodillenshow. Uiteindelijk vond ik er een (Everglades City Airboat tours). Zodra onze kapitein echter wasbeertjes spotte, lokte hij ze dichterbij met eten. Dat gaf mij een dubbel gevoel.

Praktisch: mangrove airboat tours vertrekken vanuit Everglades City / wij betaalden $42 per persoon voor één uur / reserveren aan te raden.  

In de Everglades spot je overal meterslange alligators

#2 Ga op safari langs de Loop Road Scenic Drive

Een leuke manier om de dieren van de Everglades te ontmoeten, is door over de Loop Road te rijden. Dit is een 24 mijl lange zijweg van de Highway 41. De weg bestaat grotendeels uit gravel; alleen de 7 meest oostelijke mijl zijn geasfalteerd. Je moet het even weten, want de weg staat niet duidelijk aangegeven. We kwamen onderweg maar enkele andere auto’s tegen. Toch is de route zeker de moeite! Langs de weg vind je continu water en dichte bosjes. Regelmatig zijn er openingen in de vegetatie. Stop zeker bij deze openingen, want dat zijn de beste plaatsen om alligators te spotten.

Rijden over de Loop Road voelt een beetje alsof je op safari in Afrika bent. Compleet met het licht spannende gevoel van “zullen we iets zien”? Wij zagen gelukkig veel: een tiental alligators, witte en grijze reigers en slangenhalsvogels. Vooral de alligators waren indrukwekkend om te zien. Ze laten rustig langs de kant van de weg of in het water en leken zich totaal niet aan de toeristen te storen die vanuit hun auto’s naar ze loerden. Overigens kun je – net als in Afrika – beter in je auto blijven zitten. Wij zagen enkele mensen uitstappen en dicht naar de alligators lopen voor betere foto’s. Alligators kunnen wanneer ze willen echter heel snel bewegen.

Praktisch: komend vanuit Everglades City, neem je de eerste afslag rechts na Monument Lake Campground. Komend vanuit Miami, neem je de eerste afslag links na Miccosukee Indian Village / op het gravel is je snelheid minder dan 20 mijl per uur / trek minimaal 1-1,5 uur voor de route uit / bij (hevige) regen kan de conditie van de weg slecht zijn / bij schade aan de huurauto door rijden op gravel ben je officieel niet verzekerd.

Shark Valley vonden wij het leukste deel van Everglades National Park
En dan wandelt er ineens een alligator voorbij.. in de Everglades zijn dat dagelijkse taferelen.

#3 Fietsen in de Everglades: Shark Valley

Nog een aanrader in Everglades National Park is fietsen in Shark Valley. Shark Valley is één van de bekendste delen van het nationaal park. Hier vind je de ‘rivier van gras’ waar de Florida Everglades om bekend staan. Er is een officieel Visitor Center. Dit houdt in dat je entree moet betalen om in dit gebied te komen.

Door Shark Valley loopt een loop road van 24 kilometer. Hier kun je overheen fietsen of wandelen. Langs de kant van de weg liggen tientallen alligators, die je al fietsend van dichtbij kunt bekijken. Ook kun je veel vogels zien. Halverwege de route is een uitkijktoren. Vanaf hier kun je ver uitkijken over het moeras. Verder zijn er 4 ‘borrow pits’. Deze poelen zijn ontstaan doordat hier steen is uitgegraven voor de aanleg van de loop road. Ze vallen vanaf de weg extra goed op doordat hier meestal veel vogels zitten. 

De weg is volledig vlak en geasfalteerd en daardoor goed te doen op de fiets. Wel kan er een flinke wind staan. Geen zin om te fietsen? Voor ongeveer dezelfde prijs als fietshuur kun je ook een tramrit boeken inclusief commentaar van een gids.

Praktisch: Shark Valley Visitor Centrer / 3600 SW 8th Street (langs Highway 41) / $25 entree per auto (7 dagen geldig) / Fietshuur voor $9 per fiets per uur / duur 2-3 uur als je het hele rondje fietst / fietshuur mogelijk van 08:30-16:00 uur (terugbrengen vóór 17:00 uur, parking sluit om 18:00 uur) / tramtours om 09:30, 11:00, 14:00 en 16:00 uur / tramtour $25 per persoon.

Tips voor een bezoek aan Everglades National Park

  • Heel belangrijk: tank vooraf. Onderweg langs Highway 41 kom je namelijk geen tankstations tegen
  • Ook eetgelegenheden kom je onderweg niet tegen. Tip: stel zelf een lunchpakket samen bij een grote supermarkt als Publix of Walmart. Doe dit wel voordat je het gebied van de Everglades bereikt. Everglades City heeft slechts één supermarkt met beperkte voorraad, die sluit om 19:00 uur.
  • Tijdens mijn rondreis door Florida sliepen wij 1 nacht (de nacht vooraf) in Ivey House in Everglades City. Zo waren we de volgende ochtend direct bij het startpunt van onze airboat tour. Vervolgens reden we de Loop Road en fietsten we door Shark Valley. Na deze volle dag in de Florida Everglades kun je overnachten in Miami of op de Upper Florida Keys.
  • Je kunt ook een dagtocht maken vanuit Miami.

Dit artikel bevat affiliate links. Dit betekent dat wij een kleine vergoeding ontvangen wanneer jij via deze link een aankoop doet. Dit kost jou niets extra’s, maar je steunt onze website er wel mee. Lees ook onze disclaimer.

Reis met ons mee

Meer avonturen