Praktische reistips voor Colombia uit eigen ervaring

Een reis door Colombia in het vooruitzicht is natuurlijk fantastisch, maar hoe bereid je je het beste voor op deze reis? Colombia is immens groot, en de verschillen tussen de verschillende gebieden qua klimaat en cultuur zijn dat dus ook. Een goede voorbereiding is het halve werk en voorkomt dat je voor vervelende verrassingen komt te staan.  Bereid je reis door Colombia dus perfect voor met deze reistips uit eigen ervaring!

De steile straatjes zorgen voor ee prachtig uitzicht in Barichara

Wat moet je weten voor je naar Colombia reist?

Vooropgesteld, in Colombia kun je over het algemeen je weg goed vinden. De steden zijn van alle gemakken voorzien, en vele dorpjes zijn ook prima uitgerust om eventueel vergeten zaken te kopen. Ook zijn de mensen ter plekke zeer behulpzaam en lukt het je meestal wel om je weg te vinden. Maar de informatie ter plekke is soms ook enigszins tegenstrijdig, en er zijn een aantal handigheidjes om daarmee om te gaan. Met deze praktische tips bereid je je reis door Colombia perfect voor. De tips zijn opgedeeld in drie categorieën:

  1. Handige reistips voor reizen binnen Colombia
  2. Handige reistips voor in Colombia uit eigen ervaring
  3. Inpakken en voorbereiding voor je reis naar Colombia

Met deze tips heb je alle benodigde spullen bij je, of kun je je weg door Colombia goed vinden.

Ontdek ook onze reisroute voor een rondreis door Colombia in 4 weken.

De huisjes in Barichara zijn zo scattig, zeker met een kat erbij

Handige reistips voor reizen binnen Colombia

Reizen binnen Colombia is vaak al een avontuur op zich. Van bussen over smalle bergweggetjes met fenomenale vergezichten tot comfortabele binnenlandse vluchten die je in een mum van tijd naar de andere kant van het land brengen. Met deze handige tips uit eigen ervaring verloopt het reizen door Colombia zo soepel mogelijk.

1. Wat moet je weten over busvervoer in Colombia?

Het busvervoer in Colombia is niet centraal geregeld, maar er zijn vele verschillende maatschappijen die ritjes tussen de steden en dorpen aanbieden. Er is dus niet één handige, centrale website zoals 9292 waar je de snelste route kunt uitstippelen. Ook kan een wat groter busstation enigszins overweldigend zijn, omdat er soms wel tientallen desks zijn waar je tickets kunt kopen, allemaal van andere vervoersmaatschappijen.

Vers fruit in Cartagena
2. Lokaal en interlokaal vervoer en busstations

In kleine dorpjes is er meestal maar één klein busstation waar (mini)busjes vertrekken, deze zijn veelal makkelijk te vinden. Wanneer je echter in de grotere plaatsen komt, zoals San Gil, dan zijn er vaak twee busstations: eentje voor de grote, verre-afstandsbussen, en eentje voor de kleinere busjes naar de omringende dorpen.

Let dus altijd goed op waar de volgende bus vertrekt, en hou er rekening mee dat dat een wandeling of een taxi-ritje kan kosten. Meestal kun je gewoon bij één van de balies vragen naar de bestemming en dan verwijzen ze je vanzelf naar een ander busstation indien nodig.

De busstations in Colombia kunnen soms wat overweldigend druk zijn
3. Bustijden uitzoeken met Redbus of Pinbus

Wanneer je tussen de grotere dorpen en steden reist zal je vaak gebruik maken van de bus in Colombia. De schema’s van de bussen zijn echter lastig te vinden en bovendien rijden er heel veel verschillende maatschappijen. De informatie is dus vaak niet gecentraliseerd.

Met apps als Redbus of Pinbus kun je echt wel een goed idee krijgen. Op deze apps (of websites) kun je namelijk tickets kopen voor veel busmaatschappijen die tussen de grotere steden rijden. Op deze manier kun je vaak toch een goede indicatie krijgen van op welke tijden er bussen naar je bestemming zouden moeten rijden.

Online kopen via deze apps is veelal niet nodig, en werkt ook niet altijd omdat ze om een paspoortnummer vragen. Ze herkennen het Nederlandse paspoortnummer echter niet altijd.

Het is wel goed om te weten dat lang niet alle busmaatschappijen op deze websites staan vermeld, het kan dus ook prima zijn dat er nog meer bussen vertrekken op andere tijden. Vraag dat altijd even na op het busstation.

Rijkelijk versierde bussen op een feestdag in Colombia
4. Reistips: bustickets kopen in Colombia

Grote busstations in Colombia kunnen zeer overweldigend zijn. Soms zijn er namelijk wel meer dan 40 loketten, verspreid over meerdere hallen, waar je eventueel een ticket zou kunnen kopen. Iedere maatschappij heeft een eigen loket, maar meerdere maatschappijen kunnen bussen hebben richting dezelfde bestemming. Het is dus allereerst even een zoekwerk naar welke maatschappijen de door jou gewenste bestemming aandoen, en vervolgens een klein uitzoekwerk naar welke dan ook het eerste vertrekt.

Ga nooit blindelings uit van de eerste en beste maatschappij die naar jouw bestemming gaat. Vraag altijd of er nog andere maatschappijen zijn waarvan de bus wellicht eerder zou vertrekken. Mijn ervaring is dat de meeste mensen bij de loketten behulpzaam zijn en je wel doorverwijzen naar het andere maatschappijen.

Op de stations lopen vaak ook vertegenwoordigers van de maatschappijen rond, maar die hebben vaak belang bij het verkopen van die tickets en helpen je meestal wat minder snel bij het zoeken naar een andere maatschappij.

Om je rondreis soepel te laten verlopen, hebben wij in de omschrijving van onze reisroute van vier weken door Colombia ook opgenomen welke busmaatschappijen je kunt kiezen om zo je zoektocht iets gemakkelijker te maken. Voor sommige busstations staat ook het juiste loketnummer opgenomen.

Tuktuks zijn ook te vinden in Colombia
5. Binnenlandse vluchten boeken

Voor de grotere afstanden binnen Colombia kan het de moeite waard zijn om binnenlandse vluchten te boeken. Colombia is immers een groot land, en de wegen zijn vaak bochtig en door bergachtige gebieden. Zo ben je al vaak een langere reisdag onderweg als je naar een wat kleiner dorpje in de bergen wil gaan.

Binnenlandse vluchten kun je het beste ruim van tevoren boeken, omdat ze behoorlijk populair zijn. Er zijn verschillende maatschappijen die allemaal prima te boek staan, zoals Easyfly, LATAM en Avianca. Het is vooral belangrijk op te letten welk vliegveld je kiest en hoe de verbinding naar het vliegveld is. Niet iedere toeristische plaats heeft bijvoorbeeld een vlakbij gelegen vliegveld, en voor de hele vroege of late vluchten ben je dan op een taxi aangewezen.

De kleurrijke straten van Guatape
6. Vliegvelden in Colombia bereiken

Gedurende onze rondreis hadden we twee keer een binnenlandse vlucht heel vroeg in de ochtend. Zowel vanuit Salento als vanuit Barichara hadden we een vroege binnenlandse vlucht waarvoor we enige afstand naar het vliegveld moesten afleggen. Daardoor konden we niet met het OV naar deze vliegvelden reizen.

In die gevallen was het handig om vooraf een taxi te regelen waarmee je gegarandeerd vervoer had. Ik boekte dat online via Daytrip. Zo weet je zeker wat de prijs is en dat je op tijd bent voor je vlucht.

Ook lezen: 10x doen in Salento, Colombia.

In Salento vind je vele toeristenwinkels

Handige reistips voor in Colombia uit eigen ervaring

Er zijn een aantal handige dingen om te weten waardoor je, naast het vervoer, je reis in Colombia zo soepel mogelijk kunt laten verlopen. Ontdek deze praktische reistips uit eigen ervaring hier!

1. Pin niet zomaar bij elke bank

Vooropgesteld, je kunt op heel veel plekken met creditcard of debitcard betalen in Colombia, maar niet overal. Zorg er daarom voor dat je altijd wel cash bij je hebt. Je kunt op heel veel plekken pinnen in Colombia, alleen verschillen de voorwaarden sterk. Bij Davivienda kun je tot 2 miljoen pesos in één keer pinnen, waardoor je slechts één keer en vast transactiebedrag betaalt.

Helaas accepteerden veel van deze banken mijn ABN Amro pinpas niet. BBVA vond ik daarom een goed alternatief, daar kan je weliswaar minder in één keer pinnen (maximaal 600.000 pesos), maar lagen de kosten ook veel lager dan bij andere banken.

2. Koop een Claro simkaart

Ik ben groot fan van e-sims, omdat je die heel gemakkelijk onderweg of al vanuit huis kunt aanschaffen en installeren. In Colombia is een e-sim echter totaal niet de moeite waard en kun je veel beter ter plekke een Claro simkaart kopen.

Op heel veel plekken in steden en dorpjes vind je een Claro-winkel waar je de kaart kunt aanschaffen. Ik betaalde 10.000 pesos voor de simkaart zelf en 21.500 pesos voor 20gig aan data. In totaal dus zo’n €7,50 voor 20 gig, terwijl dat bij een gemiddelde e-sim zo’n €40 gekost zou hebben.

Je moet wel een paspoort meenemen naar de Claro winkel, en ik moest de simkaart cash betalen.

3. Uber is gemakkelijk te gebruiken in de steden

In kleine dorpjes is dit niet het geval, maar steden als Bogota en Medellín hebben gewoon Uber, en daarmee kun je dus heel gemakkelijk door de stad reizen. Zeker in de avonden is het aan te raden om niet al teveel aan de wandel te gaan. Hoewel Colombia zeker niet zo onveilig is als veel mensen denken, is het verstandig om langere afstanden dan gewoon met een Uber te doen.

Medellín is dé moderne hotspot van Colombia
4. Fooi is in Colombia bijna altijd inbegrepen

Het eeuwige vraagstuk voor de reiziger: wat doe ik qua fooi? In Colombia is het makkelijk, in heel veel restaurants en cafés is de fooi namelijk standaard opgenomen op de rekening. Veelal een percentage net onder de 10%. Ik kreeg met regelmaat de vraag of dat akkoord was, dus mocht je het er echt niet mee eens zijn, dan kun je het altijd nog aanpassen.

5. Reistips Colombia: Spaans is handig, maar niet noodzakelijk

In Colombia spreekt men Spaans, en het is zeker fijn als je dat zelf ook spreekt. Het maakt het reizen gemakkelijker, en het contact met de Colombianen loopt zo natuurlijk ook veel soepeler. In de toeristische gebieden en in de grote steden spreken veel mensen echter ook prima, of in ieder geval voldoende, Engels.

Zelf spreek ik totaal geen Spaans, maar heb ik me prima kunnen redden met de offline versie van Google Translate. Altijd handig als je in een busstation om de eerste bus die vertrekt moet vragen, of als je een menukaart probeert te ontcijferen.

6. Bereid je voor op feestdagen en lange weekenden in Colombia

Natuurlijk kun je je vakantie hier niet omheen plannen, maar het is goed om voorbereid te zijn op feestdagen en de soms lange weekenden die dat met zich meebrengt. Colombianen gaan dan namelijk zelf heel graag de hort op, waardoor in bijvoorbeeld Barichara of Villa de Leyva de hotels erg snel vol kunnen zitten en het heel druk kan zijn.

Het kan in die gevallen dus verstandig zijn om, als het in je reisroute past, juist in de grote stad of de natuur te zitten. Anders doe je er goed aan in ieder geval je hotel van tevoren te boeken.

Feestdagen in Colombia zorgen voor massale drukte
7. Kleed je warm aan in de bussen

Deze fout maak je natuurlijk slechts één keer, maar een gewaarschuwd mens telt voor twee. De tourbussen die tussen de steden rijden hebben airconditioning, en die wordt ook volop gebruikt. Zo volop, dat het vaak ijskoud is in de bus, terwijl buiten de mussen dood van het dak vallen.

De eerste keer vroeg ik me op het busstation al af waarom zoveel Colombianen met dekens aan het reizen waren. Dat werd snel duidelijk in de bus zelf. Zorg er dus voor dat je een lange broek aan hebt en dat je je warme trui bij je hebt als je met de langeafstandsbussen reist.

8. Reistips: is Colombia veilig?

Het is altijd zuur als een land een slechte reputatie heeft. In het geval van Colombia is dat echter razendsnel aan het veranderen. Het land is immens populair onder reizigers uit alle gelederen van de bevolking, van jonge backpackers tot gezinnen en grote groepsreizen.

Colombia is tegenwoordig dan ook behoorlijk veilig. Er zijn een aantal gebieden die niet aan te raden zijn, maar hele grote delen van het land kun je probleemloos bereizen. Ook de steden hoeven niet onveilig te zijn, al is het altijd verstandig goed op te letten waar je je bevindt en niet in het donker alleen aan de wandel te gaan.

Het uitzicht van Monserrate is prachtig
9. Reistips voor je rondreis door Colombia: maak keuzes

Colombia is een immens groot land en gedurende je rondreis zal je keuzes moeten maken. Niet alle bestemmingen zal je aan kunnen doen. De afstanden zijn immers groot, en er is zoveel moois te zien.

Denk dus zorgvuldig na over wat je wil doen en wat je allemaal écht wilt zien. Durf ook keuzes te maken. Daarmee voorkom je dat je enkel in de bus zit om van hot naar her te reizen. Het is namelijk ook erg lekker om gewoon lekker rustig aan te kunnen doen in de plaatsen die je aandoet.

Hulp nodig bij het maken van je keuze? Lees dan ook onze andere artikelen over Colombia. Waaronder ook onze keuzegids voor Valle de Cocora vs La Carbonera, die je helpt met het maken van een keuze tussen een bezoek aan de beroemde palmbomenvallei in Colombia, of het minder bekende (doch mooiere) La Carbonera.

Tips & tricks voor Colombia: inpakken en voorbereiding

Wat moet je meenemen naar Colombia, en wat kun je wel achterwege laten in je bagage? Je vindt de beste tips voor je paklijst naar Colombia hier!

1. Zonnebrand

Altijd goed om dit paraat te hebben, want je gaat er liters van gebruiken in Colombia. Zowel in de hoge bergen als op de tropische stranden – de zon is hier veelal fel aanwezig.

Tenzij je erg merk gebonden bent, is het echter niet nodig om liters in je bagage mee te nemen, want vrijwel overal vind je veel goede zonnebrand voor een fractie van de prijs die je er in Nederland voor betaalt.

Drijvende bar op de Rosario-eilanden in Colombia
2. Antimuggenspul

Dit ga je zeker nodig hebben, want plaatsen als Minca en de koffieregio staan bekend om de vele prikkende diertjes. Ook hier geldt echter dat je niet per se groots hoeft in te slaan van tevoren. Veel Colombianen gebruiken zelf een speciale anti-muggenzeep met 12% deet erin, Nopikex. Dit blokje smeer je over een natte huid tot het gaat schuimen. Het schuim verdeel je vervolgens over je lichaam en laat je drogen.

Ik vond het perfect werken en wederom kost het niet meer dan je in Nederland kwijt zou zijn. Het voordeel van het blokje anti-muggenzeep is ook dat het niet vloeibaar is en dus altijd in je handbagage mee kan!

3. Reistips Colombia: bereid je voor op alle klimaten

Colombia is zo groot en divers, dat je bijna ieder klimaat tegen kunt komen. Hoewel het op veel plekken aangenaam warm of zelfs heel heet kan zijn, is dat niet overal het geval. Het weer in Bogotá is bijvoorbeeld extreem wisselvallig. Je kunt hier in een tijdsbestek van 30 minuten van stikheet naar ijskoud, en van zonovergoten tot plenzende regen gaan. Wees daar dus op voorbereid.

4. Je hebt een wereldstekker nodig voor Colombia

In Colombia gebruikt men dezelfde stekker als in de Verenigde Staten. Het is dus handig om een verloopstekker of wereldstekker mee te nemen. Ik vind een wereldstekker – die je op ieder stopcontact kunt gebruiken – vaak te groot voor op reis naar slechts 1 land, dus ik heb voor de VS enkele hele kleine verloopstekkers die nauwelijks ruimte innemen en megalicht zijn.

Bij Minca vind je veel kleine watervallen
5. Je hebt geen visum voor Colombia nodig, wel een MIG

Nederlanders ontvangen bij aankomst in Colombia een visum voor maximaal 90 dagen verblijf. Dit hoef je van tevoren dus niet te regelen. Wel moet je via deze website een MIG invullen. Dit is een formulier met informatie over je reis naar Colombia, en dit dien je ook weer voor vertrek in te vullen.

Met al deze reistips ben jij volledig voorbereid op je reis door Colombia. Meer inspiratie opdoen? Lees dan bijvoorbeeld ook waarom je Barichara in Colombia niet mag overslaan.

Reis met ons mee

Meer avonturen