Een rondreis door Colombia staat garant voor veel variatie en avontuur. Het land is druk bezig om de toppositie op vele bucketlists in te nemen en dat is zeer terecht. Met een geweldige combinatie aan natuur, cultuur, strand en avontuur is er voor iedere reiziger wat wils in Colombia. Bovendien kun je tegenwoordig erg gemakkelijk én veilig reizen hier. Deze gevarieerde reisroute van vier weken brengt je langs de bekende hoogtepunten van Colombia. Maar ook de plekken die wat minder toeristen zien, zonder dat het je veel extra reistijd kost. Zo kun je het beste van Colombia ontdekken in een relaxt tempo!
Want toegegeven, Colombia heeft teveel mooie plekken om zelfs in vier weken te zien. Als je beperkt de tijd hebt zul je altijd moeten kiezen. Met deze reisroute zie je echter veel verschillende kanten van Colombia. De groene heuvels van de koffieregio, de idyllische witte dorpjes in het hart van het land, bruisende steden als Bogotá en Medellín en de levendige Caribische kust en eilanden. Eigenlijk combineer je zo meerdere reizen in één trip.
Rondreis Colombia in vier weken: de route in het kort
Deze rondreis door Colombia in vier weken begint in hoofdstad Bogotá en eindigt in het Caribische Cartagena. De reden daarvoor is dat KLM van Amsterdam rechtstreeks vliegt op Bogotá, en vervolgens via Cartagena weer terug naar Amsterdam. Je hebt dan dus twee keer een directe vlucht zonder tussenstop of overstap. Komt het vluchtschema van KLM niet uit? Dan zijn er ook vele andere maatschappijen die op beide steden vliegen, veelal via Madrid, Panama of de VS.
Verder zal je met deze rondreis voornamelijk gebruik maken van het OV. De busverbindingen in Colombia zijn goed geregeld en je zult maar een keer of 3 een wat langere reisdag van ongeveer 7-9 uur hebben. Wel wordt er in deze rondreis twee keer gebruik gemaakt van een binnenlandse vlucht. Voornamelijk omdat de afstanden dan tussen de steden te groot is om met het OV af te leggen – tenzij je gebruik zou maken van (meerdere) nachtbussen.
Rondreis Colombia in vier weken: de route van dag tot dag
De reisroute voor een rondreis door Colombia in vier weken ziet er van dag tot dag als volgt uit:
Dag 1-3: Bogotá
Dag 4-5: Villa de Leyva
Dag 6-8: Barichara
Dag 9-11: Medellín, inclusief dagtrip naar Guatapé
Dag 12-14: Jardín
Dag 15: Filandia
Dag 16-18: Salento, inclusief dagtrip naar Valle Cocora
Dag 19-20: Tayrona Nationaal Park
Dag 21-22: Minca
Dag 23: Cartagena, als vertrekpunt voor de Rosario-eilanden
Dag 24-25: Rosario-eilanden
Dag 26-28: Cartagena
Deze route is dus gebaseerd op een start in Bogotá en een einde in Cartagena. Uiteraard kan de route ook in omgekeerde volgorde afgelegd worden.
Heb je korter of langer de tijd voor je rondreis door Colombia?
Natuurlijk heeft niet iedereen vier weken de tijd voor een rondreis door Colombia. Gelukkig is deze reisroute veelzijdig en gemakkelijk aan te passen. Op meerdere plekken binnen deze reisroute zullen we tips geven voor een alternatief, een extra tussenstop of juist een advies om een plek over te slaan om zodoende tijd te winnen.
Op deze wijze kun je met deze reisroute voor een rondreis van vier weken door Colombia als basis je eigen trip samenstellen tot de reis die perfect past bij jouw wensenlijstje en tijdsschema.
Start van je rondreis door Colombia in vier weken: hoofdstad Bogotá
Je begint je rondreis van vier weken door Colombia in hoofdstad Bogotá. De meningen over deze stad lijken verdeeld. Sommige mensen zeggen dat je er zo snel mogelijk moet vertrekken, anderen kunnen de stad waarderen. Ik behoor tot het laatste kamp, want Bogotá is echt een stad waar wordt geleefd, gewoond, gewerkt en het heeft daardoor een zeer kosmopolitische sfeer.
Er zijn veel verschillende wijken in Bogotá, de ene is beter dan de ander. Zorg er dus wel voor dat je altijd goed voorbereid op pad gaat en weet waar je wel en niet moet wezen. Je kunt heel makkelijk een Uber nemen om van A naar B te komen. In Bogotá kun je in het oude centrum La Candelaria je hart ophalen qua mooie architectuur en graffiti – veelal met gratis city tours. In Zona Rosa en Chapinero ontdek je juist het moderne stadsleven. En voor een goed overzicht van de stad beklim je de berg Monserrate aan de oostkant van de stad.
Wat je moet weten voor je naar Bogotá reist: Bogotá ligt op 2600m hoogte. Dus je zult als je uit Nederland komt wellicht even moeten wennen aan de hoogtemeters. Ook is het weer absurd afwisselend, het kan in vijf minuten 10 graden kouder worden en van zonnig naar zware regen gaan. Wees dus op alles voorbereid met laagjes kleding en een regenjas.
Minimum aantal nachten Bogotá: om de stad enigszins te leren kennen heb je zeker 3 nachten in Bogotá nodig. De meeste vluchten komen in de avond aan, dus dan heb je twee volle dagen. Mocht je je minder aangetrokken voelen tot grote steden, dan kun je in één volle dag het oude centrum en bijvoorbeeld Monserrate of de nieuwe wijk bezoeken met max. 2 nachten.
Hoteltip Bogotá: Hotel Quinta Bolivar is een goed hotel in Bogotá. Het ligt aan de rand van La Candelaria, naast de universiteit en aan de voet van Monseratte en is dus een goede uitvalsbasis. Bovendien spreekt het personeel goed Engels. Je kunt het beste verblijven in de wijken La Candelaria of Chapinero.
Hoe kom je in Bogotá? Als startpunt van je rondreis van vier weken door Colombia is Bogotá ideaal, omdat er veel vluchten naartoe gaan. Vanaf het vliegveld kun je het beste een taxi nemen naar het centrum (Uber, of officiële airport taxi). De chauffeurs zetten hoog in qua prijs, ze begonnen bij mij met 90.000 COP, maar ik kreeg het omlaag tot 25.000 COP (zo’n €8).
Dag 4-5: Kleinschalige perfectie in Villa de Leyva
Na Bogotá reis je door naar het koloniale dorpje Villa de Leyva. Dit dorp staat bekend om haar prachtige straatjes en immense dorpsplein. Het is ook nog eens heel mooi gelegen in de heuvels van Santander. Je stap in een totaal andere wereld dan in wereldstad Bogotá.
Villa de Leyva is niet groot, maar de prachtige straten zullen je niet snel gaan vervelen. Ook is er in de omgeving veel te doen. Je kunt er onder meer wandelen naar prachtige uitzichtpunten, het is een archeologische hotspot voor fossielen en er zijn wijngaarden die je kunt bezoeken. Genoeg te beleven dus!
Lees ook: wat er allemaal te doen is het het prachtige Villa de Leyva.
Wat je moet weten voor je naar Villa de Leyva reist: Villa de Leyva wordt door veel Nederlandse toeristen overgeslagen, maar is des te bekender onder Colombianen. Het is dan ook geen hidden gem – maar zeker wel een gem!
Minimum aantal nachten Villa de Leyva: Om een beetje het dorpsgevoel mee te krijgen moet je minimaal twee nachten in Villa de Leyva verblijven. Het is niet ver van Bogotá. Dus als je daar op tijd vertrekt, heb je bijna twee volle dagen om dit dorp en de omgeving te verkennen. Dat gaat heel goed in deze tijd, ook in een rustig tempo.
Hoteltip Villa de Leyva: Er zijn ontzettend veel hotels in Villa de Leyva, waarvan de meesten ook in het mooie centrum gelegen zijn. Hotel Verona vond ik zelf een goede prijs-kwaliteitverhouding hebben. Een rustig straatje vlakbij het busstation, maar wel in het centrum.
Hoe kom je in Villa de Leyva? Tussen Bogotá en Villa de Leyva gaan directe bussen. Deze starten in Terminal Salitre, meer in het centrum van Bogotá, en gaan dan via Terminal del Norte naar Villa de Leyva. De eerste bus gaat om 5.05 in de ochtend. Ik raad je ten zeerste aan om vroeg te vertrekken, omdat het centrum van Bogotá een enorme verkeerschaos kan zijn. Ongeacht vanaf welke busterminal je vertrek, zal er in de spits forse vertraging zijn, dus wees die voor. Zo heb je ook nog een mooie, lange dag in Villa de Leyva. De busmaatschappij die ik had tussen Bogotá en Village de Leyva was Flota Valle de Tenza, deze deed er vanaf Terminal Salitre naar Villa de Leyva iets meer dan drie uur over en een kaartje kostte me 39.000 COP (ongeveer €9).
Dag 6-8: Het mooiste dorpje van Colombia, Barichara
Na Villa de Leyva is het tijd voor het volgende mooie dorpje, Barichara. Dit plaatsje is meermaals verkozen tot het mooiste dorp van Colombia. En eigenlijk is dat geheel terecht. Want Villa de Leyva was al prachtig, maar Barichara gooit daar nog een schepje bovenop.
Waar Villa de Leyva een enorm dorpsplein heeft, is dat in Barichara juist klein en gezellig. De straten lopen steil omhoog vanaf dat punt. In combinatie met de authentieke laagbouw zorgt dat voor prachtige vergezichten over het dorp en de omgeving. De witte muren, de karakteristieke oranje-rode daken en de kleurrijke kozijnen maken Barichara tot een levensechte filmset.
En ook hier is de omgeving prachtig. Barichara ligt vlakbij San Gil, hét outdoorgebied van Colombia. Dus voor mountainbiken, raften, hiken, paragliden of bungeejumpen ben je hier aan het juiste adres! Veel actiever dan hier kan het niet worden tijdens je rondreis van vier weken door Colombia.
Wat je moet weten voor je naar Barichara reist: Hoewel Barichara prachtig is, kost het wel relatief veel extra reistijd. Wederom is het een plek die vooral Colombiaanse toeristen aandoen, maar als je de tijd hebt zeker de moeite waard.
Minimum aantal nachten Barichara: In Barichara lijkt de tijd stil te staan, en je moet er dus ook echt de tijd voor nemen. Je kunt dan ook het beste minstens drie nachten in Barichara verblijven. Dan heb je er twee volle dagen om te relaxen en te dralen door het dorpje, te wandelen over de Camino Real, en een leuke outdooractiviteit te doen zoals paragliden over de Chicamocha Canyon.
Hoteltip Barichara: Hotel El Cogollo vond ik een hele fijne en rustige plek. Weg van het drukke plein, maar met een heerlijke rustieke sfeer. Bovendien, overal waar je buiten kunt douchen in je eigen prive-outdoor-badkamer, vind ik een fantastische plek.
Hoe kom je in Barichara? Van Villa de Leyva naar Barichara is één van de langere reisdagen die je deze rondreis door Colombia in vier weken zult maken. Hemelsbreed is de afstand niet al te ver, maar de wegen zijn kronkelig en je moet meermaals overstappen van bus – met de nodige reistijd van dien. Om van Villa de Leyva naar Barichara te reizen pak je eerst de bus richting Tunja. De eerste bus gaat om 5 uur, doet er een uur over en kost 12.000 COP. Op Tunja moet je op het busstation even kijken welke maatschappij als eerste naar San Gil gaat, want er zijn meerdere maatschappijen die tussen Tunja en San Gil rijden, zoals Omega en Liberatores. Omega was de eerste bij mij, en deze deed er met enkele pauzes toch zo’n 5,5 uur over voor 40.000 COP.
Op San Gil kom je vervolgens aan op de grote busterminal voor interdepartemental trips, terwijl vervolgens de bus naar Barichara gaat vanaf het lokale busstation in het oude centrum: Terminalito. Het is zo’n 25 minuten lopen, of 5 minuten met de taxi voor 6.000 COP. Vanaf het kleine busstation gaat elk half uur ongeveer een bus naar Barichara voor 7.000 COP, en deze doet er een klein uur over. Met wachttijden tussendoor ben je al snel zo’n 9 uur onderweg dus tussen Villa de Leyva en Barichara.
Dag 9-11: Medellín en dagtrip naar Guatapé
Medellín, ook wel de stad van de eeuwige lente genoemd. Maar bovenal een stad die heeft afgerekend met haar roemruchte verleden en tegenwoordig kan bouwen op haar totale, eigen identiteit. Het is een plek waar oude en nieuwe inwoners samenkomen, waar – meer nog dan in Bogotá – internationale mensen zich vestigen.
Toegegeven, ik moest even wennen in Medellín, omdat alle verhalen zo positief waren dat het haast alleen maar tegen kon vallen. Het hielp dan ook niet mee dat ongeveer elke bezienswaardigheid onverwacht gesloten was. Maar toch kon de stad uiteindelijk z’n reputatie bij me waarmaken. Want het is allereerst echt prachtig gelegen. Daarnaast heeft het een geweldige OV-infrastructuur met goede bovengrondse metro en kabelbanen, en is het een heerlijk groene stad.
In Medellín vermaak je je heel goed in El Poblado, dat is het hart waar alle toeristen komen. Tevens is het compleet getransformeerde Comuna13 heel leuk om te bezoeken, maar ook Moravia, Envigado en Laureles zijn de moeite waard. Het centrum vond ik zelf wat minder interessant.
Ook kun je vanuit Medellín een mooie dagtrip maken naar Guatapé en El Peñol, op zo’n 2 uur rijden. In dit meest kleurrijke dorpje in Colombia begeef je je meteen weer in een totaal andere wereld.
Wat je moet weten voor je naar Medellín reist: Medellín heeft van oudsher een slechte naam, maar maakt daar in rap tempo korte metten mee. Nog steeds worden er veel ‘Pablo Escobar’-tours aangeboden, en ook in Comuna13 stikt het van de sterke verhalen. Dat is echter niet de stad die de huidige inwoners willen promoten. Denk dus twee keer na voordat je zo’n soort tour boekt.
Minimum aantal nachten Medellín: In Medellín heb je minimaal 3 nachten nodig, want dan heb je tenminste 1 dag voor een dagtour naar Guatapé en een volle dag in Medellín. Als je vroeg vertrekt, heb je ook nog bijna een tweede volle dag in de stad. Afhankelijk van wat je zoekt, zou je ook zeker langer kunnen blijven, maar met twee dagen in de stad krijg je een goede indruk van de veelzijdigheid.
Hoteltip Medellín: Refugio el Jaguar is letterlijk een pleisterplaats in de drukke stad. Gelegen in het populaire El Poblado, vlakbij het mooiste deel daarvan (Manilla) ligt deze relaxplek. De eigenaresse heeft deze op geheel eigen wijze ontworpen en de service is extreem persoonlijk. Ik kwam op een hele vroege vlucht aan, en mocht eerst gewoon m’n kamer in om 8 uur, daar twee uurtjes slapen, alvorens ik hoefde in te checken. Een absolute aanrader qua service en omgeving!
Hoe kom je in Medellín? Vanuit Barichara is er geen gemakkelijke weg naar Medellín. Of je neemt meerdere nachtbussen, of je neemt een vlucht. Ik koos voor het laatste. Vanaf San Gil airport gaan er op maandag en vrijdag vluchten naar Medellín. Dagelijks gaan er vluchten vanaf Bucaramanga Airport naar Medellin, zoals met Avianca. Dat is wel 3 uur rijden, dus hou daar rekening mee qua vluchttijd.
Eenmaal op Medellín Airport kun je voor 15.500 COP de bus nemen naar San Diego in de stad, deze bussen staan te wachten zodra je de luchthaven uitloopt. Vanaf San Diego kun je dan een goedkope Uber nemen naar je hotel (het scheelt zo €10-€20 ten opzichte van een taxi vanaf het vliegveld direct naar je hotel, dus de bus is de moeite waard).
Dag 12-14: De mooiste plek van Colombia, Jardín
Alleen al de naam doet het vermoeden, maar het is ook echt zo. Jardín is de weelderige achtertuin van Colombia. Het fungeert ook een beetje als de toegangspoort tot de Zona Cafetera, de koffieregio. Het is daar officieel geen onderdeel van, maar je vindt hier ook al koffieplantages. En bovendien is het een genot om door deze omgeving te wandelen.
Er zijn enorm veel wandelroutes die je hier kunt doen, dus je kunt je gerust enkele dagen in de omgeving van Jardín vermaken. En ook het plaatsje zelf heeft weer kleurrijke gebouwen – maar op een andere manier dan Guatapé – waar je je ogen uit kunt kijken. Vooral lekker genieten van het grote plein waar mensen heerlijk kunnen chillen op houten stoeltjes, en men al dan niet te paard even naar het terras komt.
Wat je moet weten voor je naar Jardín reist: Als je weinig tijd hebt in Colombia, dan is Jardín absoluut een plek waar veel samenkomt. De charme van de koffieregio met de weelderige natuur en de gezelligheid en laid-back sfeer van de kleinere dorpjes. Jardín wordt ook wel een ‘hidden gem’ genoemd, maar dat is niet per sé het geval in mijn opzicht. Het wordt alleen vaak overgeslagen door reizigers die vanuit Salento direct doorgaan naar Medellín.
Minimum aantal nachten Jardín: Het is aan te raden om minimaal drie nachten in Jardín te verblijven. Dan heb je sowieso twee volle dagen waarin je geweldig kunt wandelen in de omgeving, maar het is zeker goed mogelijk om daar meer dagen mee te vullen als je de tijd hebt.
Hoteltip Jardín: Er zijn veel hotels in het centrum van Jardín, maar ik verbleef hier net daarbuiten op 10 minuten lopen bij Hospedaje Campestre el Rancho de Jero. Dit simpele maar zeer Colombiaanse verblijf was echt perfect, want vanuit de hangmat heb je hier een fenomenaal uitzicht op Jardín. Bovendien hebben ze hier koeien, kippen, paarden, katten en honden, dus het is ook nog eens een gezellige boel.
Hoe kom je in Jardín? Vanaf Terminal der Sur in Medellín – deze terminal ligt op 10 minuten met de taxi van het populaire El Poblado – reis je in 3 uur direct naar Jardín. Rapido Ochoa is de enige busmaatschappij die rechtstreeks tussen Medellín en Jardín reist. Een ticket kost 40.000 COP, en die kun je kopen bij ticketbooth nummer 34.
Dag 15: Filandia – het kleinere zusje van Salento
Tijd om na Jardín echt de koffieregio in te duiken. En waar dan beter te beginnen dan in Filandia, een klein dorpje niet ver van het populaire Salento. Het is vooral de hoge ligging die Filandia zo leuk maakt, want je kunt vanuit het dorp een geweldig uitzicht hebben over de omliggende koffievelden.
Het plaatsje zelf is niet heel groot en enigszins vergelijkbaar met Jardín qua opzet en uitstraling. Je zult echter tijdens je rondreis van vier weken door Colombia merken dat er in elke regio wel een bepaalde sfeer en uitstraling in de plaatsjes te vinden is, maar dat ze toch ook steeds weer anders zijn.
Wat je moet weten voor je naar Filandia reist: Over Filandia wordt vaak geschreven dat het een onontdekte parel is, of een echte hidden gem. Daar ben ik het niet mee eens. Het is enkel minder druk dan Salento, waarschijnlijk omdat het iets kleiner is en wat verder van de populaire Valle Cocora vandaan ligt. Maar onontdekt is dit dorp zeker niet, en ook het aanbod qua winkels is voornamelijk gericht op toeristen en dagjesmensen.
Minimum aantal nachten Filandia: Om Filandia te bezoeken heb je aan 1 nacht voldoende, mits je nog langer elders in de koffieregio verblijft, zoals in Salento. Als je meer van de omgeving vanuit Filandia wil ontdekken, dan heb je zeker 2 á 3 nachten nodig.
Hoteltip Filandia: Een mooie plek om in Filandia te verblijven is La Puesta del Sol, dit kleine boetiekhotel heeft een paar schattige kamers en de tuin met terras geeft een fenomenaal uitzicht over de omringende koffievelden.
Hoe kom je in Filandia? Vanuit Jardín is het een lange reis naar Filandia. Bij aankomst in Jardín kun je het beste meteen je busticket naar Manizales kopen. Dat kaartje koop je aan de bar van het restaurant Puerto en kost 64.000 COP. Omdat er een beperkt aantal plekken in deze bus is, kun je er maar beter op tijd bij zijn. Vertrektijd is 6.25 uur en het duurt vanuit Jardín zo’n 4,5 uur om in Manizales aan te komen. Daar koop je dan bij Flotaospina een ticket voor 18.000 COP naar Pereira. Deze rit duurt 1 uur. En dan in Pereira kun je met de bus naar Filandia voor 9.000 COP, wat weer één uur duurt. Al met al een lange, maar wel mooie reis.
Dag 16-18: Salento, inclusief dagtrip naar Valle Cocora
Een uitvalsbasis in Colombia die door weinig toeristen wordt overgeslagen is Salento. Vanaf hier reis je namelijk gemakkelijk naar de Valle Cocora, de beroemde vallei met waxpalmen van wel 60 meter hoog. Bovendien is er in Salento en omgeving sowieso veel te beleven. Je kunt hier prachtig paardrijden, een van de vele koffieplantages bezoeken, hiken en mountainbiken en dus naar die geweldige vallei reizen.
Een bezoek aan de beroemde waxpalmvallei kan je in een halve dag doen, maar leuker is om er een lange wandeling van te maken en er een volle dag voor uit te trekken.
Wat je moet weten voor je naar Salento reist: Salento is één van de meest bezochte plekken van Colombia, en dat merk je. Het is er erg toeristisch en de voertaal op straat is bijna eerder Nederlands dan Spaans. Als je daar niet van houdt, dan kun je tijdens je rondreis van vier weken door Colombia ook prima de omgeving verkennen vanuit Filandia of andere omringende dorpjes.
Minimum aantal nachten Salento: In Salento kun je het beste 2 a 3 nachten verblijven. Zo heb je de tijd om de Valle Cocora te bezoeken en nog andere dingen te doen. Bijvoorbeeld een mooie tocht te paard of een bezoek aan een koffiefarm als je dat nog niet hebt gedaan.
Hoteltip Salento: Terrazas de Salento is een prachtige plek om te verblijven. Net weg van de drukke hoofdstraat heb je vanaf hier een mooi uitzicht over de stad. Ook zorgen ze hier erg goed voor hun gasten, kun je altijd verse sinaasappelsap krijgen, en hebben ze bovendien het meest uitgebreide ontbijt dat je je maar kunt indenken!
Hoe kom je in Salento? Vanuit Filandia gaan er jeeps naar Salento vanaf het grote plein. Deze kleurrijke jeeps zijn moeilijk te missen, gaan ongeveer ieder uur en kosten 8.000 COP. De rit zelf is niet lang, zo’n 40 minuten.
TIP: Heb je minder dan 4 weken de tijd in Colombia, dan kun je er ook voor kiezen om de route om te draaien. Veel reizigers gaan na Bogotá namelijk direct door naar Salento. Dat kan zowel met een lange bustocht (ruim 9 uur) of door van Bogotá te vliegen naar Armenia of Pereira. Met deze alternatieve route sla je de dorpjes Villa de Leyva en Barichara over, omdat die dan relatief veel tijd kosten.
Dag 19-20: Tayrona Nationaal Park
Tijd om de heerlijke koffieregio te verlaten en richting de Caribische kust te gaan. Dat doe je het beste met een binnenlandse vlucht naar Santa Marta. Aan deze kust is het beroemde Tayrona Nationaal Park een must-visit.
Dit park is gelegen aan de kust en is een heerlijke jungle met prachtige stranden. Vanaf 8 uur kun je het park in door een van de twee hoofdingangen. Na een wandeling van zo’n 6km kom je dan bij het grootste strand aan. Daar kun je ofwel verder wandelen, ofwel heerlijk gaan zwemmen en relaxen.
Veel bezoekers kiezen ervoor om een nachtje in het park zelf te verblijven, waar zich enkele campings bevinden. Ook kun je hier slapen in een hangmat. Een bijzondere ervaring!
Wat je moet weten voor je naar Tayrona reist: Het is erg warm aan de kust. Zorg er dus voor dat je altijd met voldoende water en zonnebrand op pad gaat.Ook is hier geen pinautomaat aanwezig, dus neem voldoende geld mee want je kunt niet overal met kaart betalen.
Minimum aantal nachten Tayrona: Met 2 nachten kun je Tayrona prima ontdekken. Dan heb je in ieder geval een volle dag in het park, en een reisdag waarna je enigszins kunt uitrusten.
Hoteltip Tayrona: EcoHostal Rio Piedra is een fijne plek om te verblijven. Als je één van de hogere cabins hebt, heb je namelijk een heerlijk uitzicht over de jungle. Ook ligt het vlakbij enkele restaurants en op een kilometer van de El Zaino ingang voor Tayrona. In de ochtend brengt de eigenaar je gratis naar de ingang met z’n auto. Als je ervoor kiest om ook een nacht in Tayrona zelf te blijven, dan kun je dat bij de hoofdingang regelen.
Hoe kom je in Tayrona? Vanuit Salento kun je het beste vliegen naar Santa Marta. De dichtstbijzijnde vliegvelden zijnArmenia en Pereira, allebei op zo’n uur rijden. Je vlucht met bijvoorbeeld Avianca gaat dan met een korte overstap op Bogotá. Eenmaal op Santa Marta Airport kun je of een bus nemen naar Santa Marta busstation en daar overstappen, of een directe taxi voor 160.000 COP. Je doet er in totaal zo’n 1,5 uur over met het OV. Vraag de buschauffeur te stoppen langs de weg waar je hotel is.
Dag 21-22: Minca, pleisterplaats in de jungle van Colombia
Na met een fikse wandeling van de jungle aan het strand geproefd te hebben in Tayrona is het tijd om wat te relaxen in de jungle. En dat kan heel erg goed in Minca. Dit kleine dorpje is verworden tot een pleisterplaats in het regenwoud. Het stikt hier van de hotels met prachtig uitzicht over de groene bergen en in het kleine centrum heb je een aantal heerlijke en/of hippe tentjes zitten om goed te eten en drinken.
In de omgeving kun je korte wandelingen maken, veelal naar kleine watervallen alwaar je heerlijk kunt zwemmen. Ook vind je hier enkele cacaoplantages. Let wel, het is een regenwoud. Meestal kan het dan ook flink tekeergaan in de middag.
Wat je moet weten voor je naar Minca reist: Minca zelf is maar heel klein en als je het vergelijkt met andere plekken in Colombia, is er relatief weinig te doen in de omgeving. Het leeft voornamelijk van het toerisme. Ook zitten er in Minca veel, maar dan ook echt heel erg veel muggen. Koop lokaal fantastisch muggenspul om jezelf te redden.
Minimum aantal nachten Minca: Met 2 nachten heb je Minca en omgeving goed gezien.
Hoteltip Minca: Er zijn ontzettend veel hotels in Minca te vinden. De meesten daarvan zitten echter niet in het centrum, maar iets daarbuiten in de heuvels. Ik verbleef in het leuke Eco Cabins – Tanoa. Deze kleine houten hutjes hebben een privéhangmat, mooi uitzicht en het dak kan aan één kant open om te genieten van het uitzicht, en als het regent fungeert dat direct als afdakje.
Hoe kom je in Minca? Vanaf Tayrona kun je de bus pakken richting Santa Marta. De wit-groene bussen van Transcoo Oriente gaan elke 10 minuten, kosten 8.000 COP en kun je gewoon laten stoppen door te zwaaien. De bus zal je afzetten bij een busstop die richting Minca gaat. Daar zou je ook een taxi kunnen pakken omdat het vanaf daar nog maar een half uurtje is. Eenmaal in het centrum van Minca aangekomen, is de kans groot dat jouw hotel aan een van de kleine weggetjes de heuvels in ligt. De leukste en makkelijkste manier is dan een motortaxi te nemen. Deze kost ongeveer 5.000 COP afhankelijk van waar je naartoe gaat (de prijzen liggen vast) en je vindt alle taxi’s bij de brug.
TIP: Hoewel je heerlijk tot rust kunt komen in Minca, vond ik het niet zo authentiek en minder leuk dan andere plekken in Colombia. Mocht je minder tijd hebben, dan is het een plek die je prima zou kunnen overslaan.
Dag 23: Cartagena, als vertrekpunt voor de Rosario-eilanden
Na tot rust te zijn gekomen in de jungle tijdens je rondreis van vier weken door Colombia, is het tijd om het echte Caribische deel van Colombia te gaan ontdekken. Cartagena en de eilanden. Op deze dag zal je vooral naar Cartagena reizen om daar de volgende dag de boot te kunnen nemen naar de Rosario-eilanden.
Wat je moet weten voor je naar Cartagena reist: Cartagena is heet en vochtig. Reken er maar op dat je het warm gaat krijgen. Ook is het in vergelijking met de rest van Colombia vrij duur. Voor overnachtingen zul je hier echt beduidend meer kwijt zijn.
Minimum aantal nachten Cartagena: Voor dit moment is 1 nacht voldoende, zodat je de volgende dag naar Rosario kunt en je spullen kunt stallen in het hotel waar je verblijft.
Hoteltip Cartagena: Casa Mama Waldy New is een hostel dat ook privékamers heeft in Getsemani, één van de twee historische wijken van Cartagena. Dit is een prima plek, vlakbij restaurants, in het oude centrum. Ook is het niet al te ver lopen van de haven waar je op de boot naar Rosario kunt stappen.
Hoe kom je in Cartagena? Vanaf Minca pak je de bus terug naar Santa Marta, die kost ongeveer 35.000 COP en vertrekt ieder half uur vanaf de brug in de stad. Deze bus zal je na zo’n 40 minuten afzetten bij een kantoor van Berlinastur, alwaar je in de bus naar Cartagena kunt stappen. Deze bus kost 75.000 – je koopt je ticket bij de volgende stop van de bus – en doet er ongeveer 4,5 uur over.
Dag 24-25: Ultiem relaxen op de Rosario-eilanden
Beeld je een tropisch strand in op een eiland zonder wegen, zonder echte dorpjes of steden, maar met wuivende palmbomen en azuurblauwe wateren. Dat zijn de Rosario-eilanden voor de kust van Cartagena. Het leuke is, je kunt en hoeft hier niks te doen – enkel te ontspannen! Dit zal verreweg de meest relaxte plek zijn tijdens je rondreis van vier weken door Colombia.
Natuurlijk valt er wel het een en ander te ondernemen, je kunt gaan snorkelen bijvoorbeeld, of in de avond zwemmen in lichtgevend plankton. Maar bovenal is het hier gewoon een moment om aan het einde van je reis even helemaal niets te hoeven doen!
Wat je moet weten voor je naar de Rosario-eilanden reist: Omdat er beperkt aanbod is van accommodaties en er verder ook weinig faciliteiten zijn, is het goed van tevoren te bedenken wat je er wil doen. Niet ieder hotel heeft een strand, dus let even goed op wat er aanwezig is om teleurstellingen te voorkomen.
Minimum aantal nachten op de Rosario-eilanden: Sowieso één nacht heb je wel nodig. Er worden ook veel tours aangeboden naar de Rosario-eilanden vanaf Cartagena, maar dan mis je juist de heerlijk relaxte sfeer hier die er is als je zelf over het eiland wandelt.
Hoteltip Rosario-eilanden: EcoHotel Rosario heeft een goede prijs-kwaliteitverhouding. Er is een klein restaurant en een grote vlonder waarop je kunt zonnen en kunt zwemmen. Ook organiseren ze tours.
Hoe kom je op de Rosario-eilanden? Je moet vooraf je ticket kopen bij één van de bootmaatschappijen die naar Rosario reizen. Bij je reservering dien je op te geven welke datum je heen en weer terugreist en in welk hotel je gaat verblijven. Ze zetten je namelijk af aan de aanlegsteiger bij je hotel. Ik boekte mijn tickets via Mary Cartagena Travel door ze via Whatsapp een bericht te sturen (+57 310 6555905) en de tickets waren 70.000 COP. De boten vertrekken in de ochtend van Muelle de la Bodeguita, op zo’n 5-10 minuten lopen van het oude centrum. Eenmaal daar moet je even zoeken naar de personen in het juiste shirt, want er zijn meer maatschappijen. Daar helpen ze je dan verder met de betaling van de tickets, de havenbelasting (25.000 COP) en het vinden van de boot.
Dag 26-28: Cartagena, kleurrijk en Caribisch
Laatste stop van de rondreis van vier weken door Colombia is de vrolijke stad Cartagena. Vooral het oude centrum en de aangrenzende wijk Getsemani zijn populair om te bezoeken. Niet gek als je alle vrolijk gekleurde straten ziet. Hier kun je nog even goed de Caribische kant van Colombia opsnuiven alvorens je naar huis reist.
Geniet van al het fruit, de vrolijke straatverkopers, de vele winkeltjes, dakterrassen en luiaarden in het park. Maar wees wel voorbereid op een forse hitte, want het kan goed heet en vochtig zijn in Cartagena.
Minimum aantal nachten Cartagena: Hoewel Cartagena een mooi oud centrum heeft, is het interessante deel niet zo heel erg groot. Met 1 nacht kun je in principe heel veel van de stad zien. Met 2 nachten maak je het lekker rustigaan. Want door de hitte zal je tempo niet heel hoog liggen.
Hoteltip Cartagena: El Barrio Hostel is een hostel dat ook privékamers heeft in het oude centrum, midden tussen heerlijke koffiebarren en restaurants.
Hoe kom je in Cartagena? Vanaf de Rosario-eilanden zal je terugreis inbegrepen zijn. Vraag bij je hotel na hoe laat de speedboot je komt ophalen. Je zal weer worden afgezet op de plek waar je ook bent opgestapt.
Dag 29: Einde van je rondreis van vier weken door Colombia
Vandaag is het einde van je rondreis van vier weken en zal je vertrekken uit Colombia.
Dit artikel bevat affiliate links. Dit betekent dat wij een kleine vergoeding ontvangen wanneer jij via deze link een aankoop doet. Dit kost jou niets extra’s, maar je steunt onze website er wel mee. Lees ook onze disclaimer.