Search
Close this search box.

Rondreis Tanzania en Zanzibar in 2 weken

21 augustus 2022

Tanzania geldt voor velen als een droombestemming. De prachtige natuur en de rijkdom aan wildlife maken een trip naar dit Oost-Afrikaanse land gegarandeerd tot een succes. Ik maakte een rondreis van twee weken langs bekende en minder bekende plekken in het land. De reis werd afgesloten op het idyllische eiland Zanzibar. Lees verder voor mijn reisroute en praktische tips voor een rondreis Tanzania en Zanzibar 2 weken.

Jaarlijks vindt de grote migratie van wildebeesten plaats in Tanzania

Rondreis Tanzania en Zanzibar in 2 weken: de route in het kort

Met deze reisroute door Tanzania en Zanzibar 2 weken combineer je bekende hoogtepunten zoals het Serengeti Nationaal Park met meer onbekende, en veelal meer afgelegen, bestemmingen zoals Lake Natron. Je bezoekt meerdere nationale parken met een ongelofelijke verscheidenheid aan wildlife. Daarnaast reis je ook langs extreme natuurlijke verschijnselen en ga je op bezoek bij ver afgelegen stammen.

De reis wordt afgesloten met een bezoek aan het eiland Zanzibar. Een vrolijke smeltkroes van culturen en rijk aan hagelwitte stranden en azuurblauwe zeeën. De combinatie maakt het een afwisselende reis, maar kan natuurlijk ook geheel naar eigen inzicht aangepast worden.

Reisroute rondreis Tanzania en Zanzibar twee weken

Rondreis Tanzania en Zanzibar in 2 weken: dag voor dag

Dag 1-2: Nederland – Tanzania (Kilimanjaro)
Dag 3: Tarangire Nationaal Park (NP)
Dag 4: Lake Manyara NP
Dag 5: Lake Natron
Dag 6-7: Serengeti NP
Dag 8: Ngorongoro Krater
Dag 9: Lake Eyasi NP
Dag 10-14: Zanzibar
Dag 15: Zanzibar – Nederland

Op rondreis in Tanzania zie je gegarandeerd veel wilde dieren

Dag 1-2: Kilimanjaro

De meeste rondreizen door Tanzania beginnen bij de tot de verbeelding sprekende vulkaan, de Kilimanjaro. De hoogste berg van Tanzania ligt vlakbij de grote stad Arusha in het noorden van het land. Arusha zelf heeft ook een internationale luchthaven, maar die ligt een stuk ongunstiger ten opzichte van de beroemde nationale parken. Daarom komen de meeste internationale vluchten aan op Kilimanjaro Airport. 

De eerste nachten verblijven wij bij de Maasai in een dorpje aan de voet van de Kilimanjaro. Een goede manier om je direct onder te dompelen in de lokale cultuur en veel te leren over het land. Op locatie kun je gaan wandelen met ervaren gidsen, op pad naar kleine dorpjes (en ondertussen al je eerste wildlife spotten), of leren speerwerpen als een echte Maasai. Of gewoon even heerlijk tot rust komen en genieten van de serene stilte en het prachtige weidse uitzicht.

Overnachten bij de Maasai in Tanzania is een unieke ervaring die je moet doen tijdens je rondreis Tanzania en Zanzibar 2 weken

Minimum aantal nachten Kilimanjaro: 2 nachten is het minimum, dan heb je sowieso een volle dag om bij te komen van de reis en meer te leren over de omgeving. De directe vluchten bij Kilimanjaro Airport komen veelal laat in de avond aan, dus de eerste dag zul je weinig van de omgeving zien.
Hoteltip: Osiligilai Maasai Lodge. Deze ecolodge ligt tussen de Kilimanjaro en de berg Meru in en is gegarandeerd een goede start van je reis. De kamers (allemaal in een aparte privébungalow) zijn traditioneel ingericht met lokaal gemaakte kunst. Er is een bar en restaurant aanwezig, een zwembad met geweldig uitzicht en je kunt zelf kiezen om op pad te gaan met de Maasai.
Hoe kom je er: er zijn meerdere hotels en lodges rondom de Kilimanjaro te vinden. Osiligilai ligt op een uur rijden van het vliegveld en, zoals veelal in Tanzania, zal je ofwel eigen vervoer moeten regelen, of een auto met chauffeur/gids huren. Wij hadden via de lodge een pickup vanaf het vliegveld geregeld, mede vanwege de nachtelijke aankomst een absolute aanrader.

Bij de Kilimanjaro kun je overnachten bij de Maasai

Dag 3: Tarangire Nationaal Park

Tijd voor je eerste echte safari, en wel in Tarangire Nationaal Park. Dit park staat bekend om de grote aantallen olifanten die er leven (ruim 6000) en die veelal in de buurt van de grote rivier, de Tarangire, te vinden zijn. De kans is dan ook zeker aanwezig dat je vele kuddes van deze oerdieren zult spotten.

Daarnaast zijn er ook buffels, wildebeesten, zebra’s, impala’s en ontelbaar veel vogelsoorten te vinden in het park. Het landschap is afwisselend groen met een roodkleurige bodem. Als het flink heeft geregend zul je met je 4×4 dan ook door fiks diepe, roestbruine plassen rijden. Kenmerkend zijn ook de vele baobab bomen die in het park te zien zijn. 

Minimum aantal nachten Tarangire: 1 nacht in of nabij Tarangire NP is voldoende. Het park is zeer mooi, maar niet extreem groot. Je kunt het park dus prima in één dag aandoen. Je kunt ook besluiten in het park te overnachten en de volgende ochtend te vertrekken naar het volgende park.
Hoteltip: Acacia Tarangire Luxury Camp. Diep in het park verscholen ligt op een heuvel dit prachtige luxe kamp. De tenten zijn ruim, van alle gemakken voorzien en in de ochtend kun je met een fantastisch uitzicht over het park ontbijten. Goedkopere opties om te overnachten zijn te vinden net buiten de parkgrenzen.
Hoe kom je er: deze rondreis heb ik met een ervaren gids gedaan, die ook tegelijkertijd de rol van chauffeur op zich nam. Hoewel het niet goedkoop is, heb je met een gids de luxe dat je veel leert, veel meer dieren ziet en ook de minder bekende dieren kunt spotten. Gidsen weten de perfecte plekken, staan in contact met elkaar, en weten bovendien ook goed de weg. Dat scheelt, want het is bijvoorbeeld vanaf Kilimanjaro al een ruime twee uur rijden naar Tarangire, dus dan wil je ook geen tijd verliezen aan verdwalen.

Tarangire Nationaal Park in Tanzania staat bekend om de vele olifanten

Dag 4: Lake Manyara NP

Vervolg je safari bij Lake Manyana, een klein nationaal park in de buurt van Tarangire. Het park staat bekend om de in bomen klimmende leeuwen en de duizenden flamingo’s die zich in het meer verzamelen. Hoewel ik inmiddels twee keer, in verschillende jaargetijden, dit park heb mogen bezoeken, heb ik beide nog nooit mogen zien. Dat zal de pret echter niet drukken. Het park is een weelderig geheel en doet compleet anders aan dan Tarangire. Je rijdt door de dichtbegroeide jungle naar het uitgestrekte meer, waar je vele watervogels kunt spotten, en zelfs kunt kanoën.

Minimum aantal nachten Lake Manyara: 1 nacht is voldoende in de buurt van Lake Manyara, of al op weg naar je volgende bestemming. Het park is klein, maar vooral interessant vanwege de andere begroeiing en sfeer.
Hoteltip: Endoro Lodge. Deze lodge is comfortabele luxe op zo’n 40 minuten rijden van Lake Manyara, reeds in de richting van de volgende bestemming. Als je dichterbij wilt overnachten, kun je in het dorpje Mto Wa Mbu dat naast Lake Manyara ligt, een accommodatie zoeken.
Hoe kom je er: Lake Manyara ligt nagenoeg tegenover Tarangire Nationaal Park. Als je veel haast hebt, zou je zelfs beide parken in één dag aan kunnen doen.

Lake Manyara is het groenste nationaal park
Bij Lake Manyara vindt je een rijke diversiteit aan vogels en wilde dieren die je nergens anders tegenkomt in je rondreis Tanzania en Zanzibar 2 weken

Dag 5: Lake Natron

Op weg naar een van de vreemdste bestemmingen van deze rondreis: Lake Natron. Dit afgelegen meer op de grens met Kenia is een bizarre ervaring. De temperatuur lijkt er niet onder de 40 C te komen en het landschap doet dan ook buitenaards aan. Uitgestrekte, dorre steppes met op de achtergrond de nog actieve vulkaan Ol Doinyo Lengai, door de lokale Maasai bevolking de ‘Berg van God’ genoemd. Het meer is extreem zout, wat het ongeschikt maakt om in te zwemmen. Het huisvest vele schaaldieren en is de belangrijkste broedplaats voor de kleine flamingo. Als je het treft, dan zal het meer dan ook roze zien van de flamingo’s…

… als het dat al niet uit zichzelf is. De samenstelling van het meer en de omgeving is zodanig dat als er eens in de zoveel tijd hevige regen is gevallen, de mineralen in het water het meer volledig roze kleuren. Ik heb dit niet zelf kunnen zien, maar dat maakte deze bizarre omgeving er niet minder bijzonder op! Lees hier over ons avontuur bij Lake Natron.

Minimum aantal nachten Lake Natron: 1 nacht is het minimum, al is het maar omdat het een lange reis ernaartoe is. Dan kun je bovendien naast een bezoek aan het meer, ook de prachtige kloof bezoeken die uitmondt in het meer en waar je kunt zwemmen onder een waterval. 
Hoteltip: Maasai Giraffe Eco Lodge. Een fijne lodge met kleine huisjes die enigszins basic zijn ingericht. Er is een grote centrale ruimte met prachtig uitzicht over het meer waar je heerlijk kunt genieten van de zonsondergang.
Hoe kom je er: Lake Natron ligt erg afgelegen en de weg ernaartoe is niet altijd even goed (of verhard). Hoewel er al enige tijd wordt gewerkt aan een nieuwe geasfalteerde weg (Tanzania wordt hevig gefinancierd met leningen door China voor dergelijke infrastructuurprojecten) duurde het in 2019 toch zeker zo’n 4,5 uur om vanaf Ngorongoro/Lake Manyara bij Lake Natron te komen.

De bizarre natuur van Lake Natron is een must-see wanneer je in Tanzania bent
Lake Natron is de grootste broedplaats ter wereld voor flamingo's

Dag 6-7: Serengeti Nationaal Park

Misschien wel het hoogtepunt van je rondreis Tanzania en Zanzibar 2 weken zijn de uitgestrekte vlaktes van de Serengeti. Inspiratiebron voor Disney’s Lion King, en je begrijpt meteen waarom. Omdat je vanaf het afgelegen Lake Natron komt, zal je het park via de rustiger noord-ingang betreden. Een bezoek aan het Serengeti staat garant voor het spotten van honderden dieren, van giraffes, buffels, leeuwen en olifanten tot heel misschien wel een luipaard! Kom je in het goede seizoen, en heb je een beetje geluk, dan maak je misschien wel de grote migratie mee van ze gnoes (wildebeesten) en zebra’s. 

Lees ook: alle tips voor het aanschouwen van de Grote Migratie in de Serengeti.

Minimum aantal nachten Serengeti: 2 nachten is het absolute minimum voor dit fantastische park. Het is zo uitgestrekt dat je er ook geen recht aan zou doen om het in 1 dag te bezoeken. Bovendien zijn er relatief veel overnachtingsopties in het park zelf. Zo kun je ook ‘s nachts, vanuit je (luxe) tent, het grommen van de leeuwen of het huilen van de hyena’s meekrijgen.
Hoteltip: Acacia Central Camp. Gelegen in de Serengeti is dit kleinschalige, luxe tentenkamp. Goed eten, fijne tenten en bovenal een fantastische ligging maken dit tot een gegarandeerd succes.
Hoe kom je er: vanaf Lake Natron is het wederom enkele uren rijden om de Serengeti te bereiken. Vertrek dus op tijd om je tijd volop te kunnen benutten in het park.

Van de Big 5 zijn de luipaarden het moeilijkst te spotten

Dag 8: Ngorongoro Krater

Van de uitgestrekte vlaktes van de Serengeti reis je door naar de overzichtelijke Ngorongoro krater. Deze ingestorte vulkaan is goed in één dag te bezoeken. Het geeft je de grootste kans op het spotten van een neushoorn, omdat het oppervlak van deze krater beperkt is en de meeste dieren er niet uit gaan dan wel kunnen. 

Je moet eerst over de rand van de krater heen om weer af te kunnen dalen door een zeer weelderig begroeide jungle. De krater zelf is uitgestrekt en op de giraffes na, is vrijwel elk denkbaar dier te vinden in dit unieke ecosysteem.

Minimum aantal nachten: 1 nacht is voldoende, de krater is zelf is maximaal 15-20km doorsnede en dus niet al te groot. Ook is er een maximum duur aan je bezoek van de krater gesteld, namelijk 6 uur. 
Hoteltip: Pakulala Safari Camp. Gelegen op de rand van de caldera kan het haast niet anders dan dat dit een fantastische plek is, al is het maar vanwege het uitzicht. De tenten zijn simpel ingericht, maar doeltreffend. Er zijn meerdere kampen en lodges te vinden op de rand van de caldera, maar ook daarbuiten (en die zijn meestal vriendelijker geprijsd). 
Hoe kom je er: afhankelijk van waar je hebt overnacht in de Serengeti, is het nog zo’n 2 tot 4 uur rijden naar de Ngorongoro krater.

De Ngorongoro krater is een unieke omgeving voor een safari
De Ngorongoro Krater moet onderdeel zijn van je rondreis Tanzania en Zanzibar 2 weken

Dag 9: Lake Eyasi

Wederom een meer, maar wederom heel anders. Lake Eyasi wordt relatief weinig bezocht door toeristen. Vanaf de Ngorongoro hoogvlakten daal je langzaam weer af naar de uitgestrekte laagvlaktes. Lake Eyasi ligt aan de zuidzijde van de Serengeti en laat weer een geheel andere omgeving zien. Het meer is rijk aan flamingo’s (maar het is zeker niet vergelijkbaar met Lake Natron), en in de buurt worden veelal uien verbouwd.

Het unieke aan dit gebied is echter dat het leefgebied is van de Hadzabe en Datoga stammen. Het is mogelijk daar een bezoek aan te brengen, en meer te leren over de leefwijzen en de bijzondere kliktaal. Het is zelfs mogelijk mee op jacht te gaan op aapjes en vogels voor het avondmaal. Hoewel ik wel een potje mee heb gedaan qua boogschieten, heb ik de jacht zelf letterlijk even laten schieten, maar een bijzondere ervaring was het bezoek alsnog. Lees hier meer over Lake Eyasi.

Minimum aantal nachten: 1 nacht is in principe voldoende, maar als je met de stam mee wilt gaan op jacht zal je een tweede ochtend nodig hebben (omdat de jacht altijd vroeg op de dag plaatsvindt). 
Hoteltip: Tindiga Tented Camp. Er zijn relatief weinig verblijfsopties in deze buurt. Dit kamp voldeed prima, al zal het niet tippen aan de voorgaande accommodaties.
Hoe kom je er: Lake Eyasi ligt ook relatief afgelegen en de weg ernaartoe is prachtig, maar niet heel goed. Het kost je dus zeker zo’n 4 uur om vanaf de Ngorongoro krater bij het meer te komen.

Bij Lake Eyasi kun je nog de unieke levensstijl van verschillende stammen ontdekken
Het afgelegen Lake Eyasi mag niet worden overgeslagen op een rondreis

Dag 10-14: Zanzibar

Tijd voor een wisseling van het uitzicht! Reis door naar Zanzibar vanaf Arusha Airport. Daar gaan dagelijks meerdere vluchten naar het tropische eiland.

Op Zanzibar kun je je verblijf geheel naar eigen inzicht inrichten. Ga je naar het strand, blijf je in de gezellige hoofdstad of besluit je het avontuur op te zoeken in de mangroves: het is helemaal aan jou! Lees hier meer over de leukste dingen om te doen op Zanzibar.

Zanzibars hoofdstad Stone Town wemelt van de kleine straatjes en is een leuke afwisseling van je rondreis Tanzania en Zanzibar 2 weken

Minimum aantal nachten Zanzibar: 3 nachten is wel het minimum om enigszins een gevoel te krijgen bij het eiland en de brede variëteit te ontdekken. Maar je kunt je verblijf natuurlijk langer of korter maken, bijvoorbeeld voor duiklessen, wat extra stranddagen of om meer van de rijke cultuur te leren.
Hoteltip: In de hoofdstad Stone Town is het Jafferji House ten zeerste aan te raden, met prachtige oude details en comfortabele kamers in het hart van de hoofdstad. Ga je naar de andere kant van het eiland, dan is het Zoi Boutique Hotel een heerlijke plek. Direct aan het strand, met prachtige kamers en met de mogelijkheid om er fietsen te lenen en lekker op pad te gaan.
Hoe kom je er: vanuit Arusha gaan dagelijks vluchten naar Zanzibar met meerdere maatschappijen, zoals Precision Air of Auric Air. Je kunt er ook met de boot vanaf Dar Es Salaam komen, maar dat duurt beduidend langer.

Dag 15: Zanzibar – Nederland

Dit is het einde van je rondreis Tanzania en Zanzibar 2 weken. Vertrek vanaf Zanzibar naar Nederland, of een andere bestemming natuurlijk!

Zanzibar kenmerkt zich door prachtige witte stranden

Praktische tips voor de rondreis Tanzania en Zanzibar 2 weken

Hoe kun je zo’n rondreis door Tanzania en Zanzibar in 2 weken nou het beste organiseren? Dat is natuurlijk sterk afhankelijk van je voorkeuren en van je budget.

Zo is het mogelijk om zelf te rijden met een 4×4 en zo de verschillende hoogtepunten aan te doen. Of je kunt met het OV op pad en dan losse safari’s per nationaal park boeken. Dat laatste scheelt zeker bakken met geld, maar nog steeds ben je relatief hoge safarikosten kwijt en heb je het nadeel dat je niet overal met de bus kunt komen. Een auto geeft je dus, zeker als je maar twee weken de tijd hebt, veel vrijheid.

Dan de vraag of je zelf moet rijden, of dat je een gids/chauffeur neemt. Wij hebben voor het laatste gekozen omdat we graag veel wilden leren over het land en we het als een groot voordeel zagen dat de chauffeur ook meteen gids kon zijn. Hierdoor hebben we echt gave dingen meegemaakt, zoals de grote migratie die alleen in het noorden van de Serengeti gaande was. Je bespaart ook veel tijd met de bureaucratische rompslomp bij het in- en uitchecken bij de nationale parken. Het kost natuurlijk wel meer geld, en je moet maar hopen dat het klikt tussen jou en de chauffeur. Wij boekten onze reis via Tanzania A La Carte en waren heel erg tevreden met alle support en originele ideeën die we kregen zowel in Nederland als in Tanzania!

Hou er tevens rekening mee dat een safari in Tanzania niet makkelijk goedkoop gedaan kan worden. Je zit sowieso vast aan kosten voor de auto, safari’s (los of via je chauffeur), overnachtingskosten, fooien (Tanzania is een fooienland) en parkfees. De parkfees zijn hoog (voor deze reis in totaal zo’n €700 per persoon). Dat is gewoon een gegeven feit. Je kunt geld besparen door buiten de nationale parken te overnachten, of je safari te delen met meerdere personen.

Desalniettemin is het een absolute droomreis die meer dan de moeite waard is!

Dit artikel bevat affiliate links. Dit betekent dat wij een kleine vergoeding ontvangen wanneer jij via deze link een aankoop doet. Dit kost jou niets extra’s, maar je steunt onze website er wel mee. Lees ook onze disclaimer.

Reis met ons mee

Meer avonturen