Eerder al schreven we over enkele plekken waar je van de gebaande paden af kunt in Tanzania, zoals het bijzondere Lake Natron. Maar er zijn er meer! Zo waan je je bij het zoute Lake Eyasi in een totaal ander Tanzania. Maar waar Lake Natron floreert in eenzaamheid, omringt Lake Eyasi zich met lokale stammen.
Lake Eyasi ligt net niet in de buurt van de grote nationale parken. Hierdoor valt het buiten de meeste standaard rondreizen door Tanzania. Heerlijk natuurlijk, want daardoor ben je ook echt op klein avontuur wanneer je deze bijzondere locatie bezoekt. Het is echter goed mogelijk om Lake Eyasi te bezoeken tijdens een rondreis door Tanzania, ondanks de afgelegen ligging, zoals ook uitgestippeld is in onze reisroute door Tanzania en Zanzibar in twee weken.
Barre omstandigheden bij Lake Eyasi
Afhankelijk van de regen neemt het meer toe in omvang. Wanneer wij aankomen is het al enige tijd droog en is de entree gevormd door een eindeloze zandvlakte alvorens je aan de oever van het meer aankomt. In deze ondiepe wateren bevinden zich enkele groepen flamingo’s die zich duidelijk tegoed doen aan het krioelende leven in het meer.
De immense vlakte geeft vrij spel aan de wind, die dan ook behoorlijk aan het loeien is. In de schaduw van een enkele boom verderop spelen enkele oudere mannen een spel in het zand met enkele stenen. Aan de andere kant tracht een eenzame visser een goed avondmaal bijeen te vangen in het zoutmeer. Lake Eyasi is een plek die toeristen vergeten maar waar mensen in barre omstandigheden gewoon leven.
Bloeiende uiencultuur
Iets verder bij het meer vandaan blijkt echter dat deze omgeving, die gelegen is in de buurt van de Ngorongoro Hoogvlakten, uitermate geschikt is voor het verbouwen van uien. Eindeloze uienvelden die nog met de hand bewerkt worden, sieren dan ook het toegangsdorp tot het meer. De verder steenachtige en gortdroge omgeving geeft enkel nog bloei aan immense baobab bomen en onverwoestbare cactussen.
Een zoetige geur waait continue over het dorpje van de uienvelden vandaan. Het levert eten en werk op, iets wat de lokale bevolking goed kan gebruiken. Verschillende stammen leven hier in liefde en vrede samen, continue tezamen de barre omstandigheden die de verzengde hitte met zich meebrengt, trotserend.
Op jacht met de Hadzabe
Wij verblijven in de grote, vaste tenten van het Tindiga Tented Camp. Terwijl we ons opfrissen na de lange tocht naar Lake Eyasi en de rondleiding over de velden die daarop volgde, klopt Lazaro, onze gids, op de ‘deur’. Of we een bezoek willen brengen aan de Hadzabe, een lokale stam die eigenlijk vooral in de vroege ochtendschemer actief is, maar waar we eventueel nu ook even langs kunnen komen. ‘Bosjesmannen’, vervolgt hij als hij onze vragende blikken ziet – van Hadzabe hadden we eigenlijk nog nooit gehoord namelijk.
Een korte rit met lokale gids verder staan we dan aan de voet van hun grondgebied. Hutjes gemaakt van grote bladeren staan verscholen onder de lage bomen en tussen het struikgewas. Eerst lijkt de plek volledig verlaten te zijn, maar de lokale gids spreekt in een vreemde kliktaal enkele woorden, waarna er wat leven in de brouwerij komt.
Met hulp van deze gids als tolk leren we het een en ander over de Hadzabe stam. Oorspronkelijk komen ze uit Zuid-Afrika maar ze zijn nu al lange tijd ook in deze regio gevestigd. Ze spreken een bijzondere kliktaal, waarbij een ‘klak’ klank zich afwisselt met woorden zoals wij dat ook kennen. Ze onderhouden zich volledig door te jagen, of in ieder geval, de mannen jagen. Met verschillende typen zelfgemaakte pijlen jagen ze op klein wild zoals vogels, tot op impala’s, bavianen en zelfs flamingo’s.
Uiteraard laten ze het jagen maar al te graag zien, ondanks dat het aan het einde van de middag geen goed moment is om op pad te gaan. Qua dieren schieten we dan ook niks, iets wat we best prima vinden als ontheemde westerlingen. Toch mogen we op een dummy ook even zelf proberen te schieten. De verbazing is enorm wanneer ondergetekende zowaar twee keer in de roos schiet (is die jeugdige obsessie met Lord of the Rings en die boogschietcursus toch nog ergens goed voor geweest). Als lof wordt er een zelf gemaakte ketting overhandigd en ontvangen we een uitnodiging morgen mee te gaan jagen. Gezien ons vluchtschema is dat – helaas of gelukkig – niet haalbaar, maar een bijzondere ervaring is het sowieso.
Hoewel de Hadzabe volledig zelfonderhoudend is qua voedselvoorziening, zijn het ook fervente rokers en genieten ze zeker van de nodige geestverruimende middelen op hun tijd. De inkomsten die ze genereren met toeristen worden dan ook vrijwel volledig daaraan opgemaakt. Niet per se iets wat je verwacht als je je letterlijk in the middle of nowhere bevindt. Lake Eyasi en omgeving blijft verrassen!
Praktische tips voor je bezoek aan Lake Eyasi
Bij aankomst bij Lake Eyasi is er een lokaal centrum waar gidsen beschikbaar zijn. Zij kunnen je begeleiden en voor je tolken bij de verschillende stammen. Lake Eyasi is wat verder gelegen van de reguliere locaties voor safari’s en je hebt dus wel wat extra tijd nodig om deze plek te bezoeken. Desalniettemin is het een wonderbaarlijke ervaring die sowieso totaal anders is dan je reguliere safaridagen. Een bijzonder uitstapje dus.
De betere lokale touroperator kan een trip naar Lake Eyasi goed verzorgen. Onze reis werd tot in de puntjes verzorgd door het Nederlandse bedrijfje Tanzania à la Carte. Martina, de eigenaresse van het bedrijf, heeft zelf jarenlange ervaring opgedaan in de regio en weet dankzij haar goede contacten precies wat je als reiziger wilt en nodig hebt. Een absolute must om je ervaring nog net wat bijzonderder te maken dan het land sowieso al is!