Search
Close this search box.

De ultieme bucketlist voor de Dolomieten in Italië

24 augustus 2022

De Dolomieten in Italië is een van de mooiste berggebieden van Europa. Tijdens een rondreis combineer je avontuurlijke wandelingen met spectaculair gekleurde meertjes én een portie geschiedenis uit de Eerste Wereldoorlog. Van de grootste Alpenweide van Europa tot het meest fotogenieke meer van Italië: deze 10 dingen om te doen vormen samen de ultieme bucketlist voor actieve reizigers in de Dolomieten. Ga je mee op avontuur?

Wat te doen in de Dolomieten, Italie

Top 10 dingen om te doen in de Dolomieten in Italië

1. De vroegste wekker: Lago di Braies (Pragser Wildsee)
2. Het mooiste uitzicht: Tre Cime di Lavaredo (Drei Zinnen)
3. Het meest avontuurlijk: Lagazuoi Tunnels
4. Het meest blauwe bergmeer: Lago di Sorapis (Sorapissee)
5. De meeste geschiedenis: Cinque Torri
6. De mooiste kabelbaan: Seceda
7. De grootste Alpenweide: Alpe di Suisi (Seiser Alm)
8. De hoogste berg: Marmolada
9. De meest idyllische wandeling: Adolf Munkel Trail
10. De leukste bergdorpen: Cortina d’Ampezzo en Ortisei

Veel bezienswaardigheden in de Dolomieten (tegenwoordig onderdeel van Italië) hebben zowel een Italiaanse als een Duitse naam. Dit komt doordat de Dolomieten vroeger bij Oostenrijk hoorden. In het gebied wordt zowel Duits als Italiaans gesproken.

De Dolomieten in Italie is een van de mooiste berggebieden ter wereld

1. De vroegste wekker: Lago di Braies (Pragser Wildsee)

Lago di Braies is het grootste natuurlijke meer van de Dolomieten in Italië. En het meest fotogenieke! Het groenblauwe water ligt ingeklemd tussen hoge bergen. In de vroege ochtend is het wateroppervlak bovendien spiegelglad. Je kunt dan de weerspiegeling van de bergen in het meer zien. Wil je dit zelf meemaken? Zorg dan dat je voor 07:00 uur bij het meer bent. De bootverhuur opent om 08:00 uur en voor die tijd zijn de medewerkers al met de bootjes in de weer. Zodra het water in beweging komt, verdwijnt de weerspiegeling.

Vooraf was ik lichtelijk sceptisch, omdat Lago di Braies vaak ‘de meest instagrammable bezienswaardigheid’ van de Dolomieten wordt genoemd. Echter kan ik uit eigen ervaring zeggen: het is de vroege wekker écht waard!

Tips voor een bezoek aan Lago di Braies / Pragser Wildsee

 • Een roeiboot huren kost zo’n 19 Euro voor een halfuur of 29 Euro voor een uur.
 • Maak niet alleen foto’s bij het boothuis, maar loop ook een rondje om het meer. De wandeling is 3,5 kilometer lang en duurt 1 tot 1,5 uur. Er is nauwelijks hoogteverschil.
 • Er is een betaalde parkeerplaats naast het meer.
 • In het hoogseizoen wordt de autoweg naar het meer om 10:00 uur afgesloten. Je kunt er dan alleen nog met de bus komen.

Lago di Braies / Pragser Wildsee is het mooiste meer van de Dolomieten in Italie
De weerspiegeling van Lago di Braies is fantastisch

2. Het mooiste uitzicht: Tre Cime di Lavaredo (Drei Zinnen)

Dit is een van de mooiste hikes van de Dolomieten in Italië. Je loopt een rondje om drie bergtoppen: de Tre Cime. Deze zien er van de ‘voorkant’ (met groene weides en een diepe kloof) heel anders uit dan van de ‘achterkant’ (met kale steenvlaktes en sneeuw). De meeste mensen lopen alleen het eerste (vlakke) deel van de wandeling, tot aan Rifugio Lavaredo. Ga je vanaf hier verder, dan is het klimmen en dalen. Zeker doen wat mij betreft; de uitzichten zijn fantastisch! Met het weer moet je wel geluk hebben. Vanwege de hoogte (bijna 3.000 meter) hangt hier vaak mist.

Tips voor een bezoek aan Tre Cime di Lavaredo / Drei Zinnen

 • Het startpunt is Rifugio Auronzo. Hier kom je met de auto over een tolweg (circa 30 Euro per auto) of met de bus (circa 8 Euro per persoon). Ga je met de auto? Kom dan vroeg, want parkeerplek is beperkt.
 • De hike is 9,4 kilometer lang, duurt 4 uur en heeft 400 meter hoogteverschil.
 • Je komt langs 3 berghutten: Rifugio Auronzo (het startpunt), Rifugio Lavaredo en Rifugio Locatelli.
 • Wil je nog meer moois zien? Dan kun je vanaf het startpunt nog een extra hike maken naar het uitkijkpunt Cadini di Misurina. Reken dan op 2 uur extra.

Tre Cime di Lavaredo / Drei Zinnen is de mooiste hike van de Dolomieten
Zet Tre Cime di Lavaredo zeker op je bucketlist voor de Dolomieten in Italie

3. Het meest avontuurlijk: Lagazuoi Tunnels Hike

Tijdens de Eerste Wereldoorlog werd hevig gevochten in de Dolomieten in Italië. De Italianen (aan de kant van Engeland, Frankrijk en Rusland) vochten tegen de ‘Kaiserjager’ (Oostenrijk en Duitsland). Daarbij had men veel last van kou, sneeuw en lawines. Als bescherming tegen de elementen en om strategische plaatsen te bereiken, groeven de soldaten tunnels in de bergen. Een van deze tunnels is gerestaureerd en onderdeel van een spectaculaire hike. Je neemt de kabelbaan omhoog en daalt te voet af, waarbij je gebruik maakt van de uitgehakte bergtunnels. In de tunnel zie je originele uitkijkposten, opslagplaatsen voor munitie en leefruimtes voor de soldaten. Echt een avontuur!  

Wandelen in de Dolomieten in Italië: tips voor de Lagazuoi tunnels

 • Het startpunt is de parkeerplaats bij de gondel op Pasa Falzarego (Parcheggio Passo Falzarego op Google Maps). Parkeren is gratis en er is een toilet.
 • De gondel gaat (binnen openingstijden) elk kwartier. Een ticket kost circa 13 Euro.
 • Zin in een omweg met uitzicht? Vanaf het bovenste gondelstation loop je in een kwartier naar de top van Piccolo Lagazuoi.
 • Vanaf het bovenste gondelstation leidt een pad naar de tunnel. De afdaling door de tunnel duurt 1 uur. Vanaf het eind van de tunnel volg je pad 402 naar de parkeerplaats. De totale hike duurt 2,5 uur (639 meter dalen).
 • Bereid je goed voor! De tunnels zijn pikdonker, vochtig en glad. Zorg voor een hoofdlamp, schoenen met goede grip, een warm vest en handschoenen (om de staalkabel langs de tunnelwand vast te kunnen houden).

Lees hier onze uitgebreide blog met alles wat je moet weten over de Lagazuoi tunnels hike.

De Lagazuoi Tunnel hike is heel bijzonder
Wandelen in de Dolomieten: de Lagazuoi tunnel hike is een aanrader

4. Het meest blauwe bergmeer: Lago di Sorapis (Sorapissee)

Lago di Sorapis is een van de mooiste meren van de Dolomieten in Italië. Dat komt door het turkooisblauwe, melkachtige water. Dit gletsjermeer is echter niet makkelijk bereikbaar. Je komt er alleen met een flinke hike; door het bos, over smalle paadjes en langs steile afgronden. De wandeling begint makkelijk, maar daarna wordt het steiler. De uitzichten onderweg zijn echter super en het bizar blauwe meer vormt de ultieme beloning.

Tips voor de Lago di Sorapis hike / Sorapissee hike

 • De wandeling is 14 kilometer lang, duurt 4-5 uur en heeft 460 meter hoogteverschil. De moeilijkheidsgraad is medium. Soms moet je flink klimmen.  
 • Parkeer je auto bij Passo Tre Croci. Kom zo vroeg mogelijk, want de parking is snel vol. Je kunt ook langs de weg parkeren. Hoe later je komt, hoe verder weg dat moet.
 • Dit is een hele populaire wandeling. Probeer in juli en augustus het weekend te vermijden en vóór 08:30 uur hier te zijn.
 • Volg route 215 van Passo Tre Croci naar Lago di Sorapis. Na het bezoek aan het meer loop je dezelfde weg terug.
 • Zorg voor goede wandelschoenen en neem dit pad liever niet als het geregend heeft.

Lago di Sorapis heeft een melkachtige structuur en azuurblauwe kleur
Je bereikt Lago di Sorapis alleen met een flinke wandeling

5. De meeste geschiedenis: Cinque Torri

Bij tip 3 benoemde ik al dat de Dolomieten een van de strijdtonelen van de Eerste Wereldoorlog was. Bij Cinque Torri (op 2.230 meter hoogte) leer je meer over deze geschiedenis. Aan de voet van deze vijf bijzondere rotsen is namelijk een openluchtmuseum over de Eerste Wereldoorlog ingericht. Je wandelt hier langs overblijfselen van loopgraven, schuilplaatsen, plekken waar munitie werd opgeslagen en posten waar sluipschutters op de loer lagen. Informatiebordjes geven uitleg bij alles wat je ziet. Het is bovendien een mooi gebied om rond te lopen. De combinatie van natuur en geschiedenis maakt dit een van de meest interessante bezienswaardigheden van de Dolomieten in Italië.

Tips voor een bezoek aan Cinque Torri

 • Het startpunt is de parkeerplaats die op Google Maps ‘Passo Falzarego, 3 Parking’ heet. Vanaf hier neem je de stoeltjeslift naar Rifugio Scoiattoli (circa 18,50 per persoon voor een retourtje).
 • Vanaf Rifugio Scoiattoli loop je de Cinque Torri loop trail (ook wel Giro delle Torri genoemd). Dit is een rondje van 2 kilometer en 1 tot 1,5 uur met 120 meter hoogteverschil.
 • Inclusief de ritjes met de stoeltjeslift en de hike ben je zo’n 2 uur bezig. De berghut heeft echter ook een restaurant met gezellig terras, dus het is zeker een leuke plek om langer te blijven.

Cinque Torri is een verzameling bijzonder gevormde rotsen in de Dolomieten
Een uitkijkpost bij Cinque Torri die tijdens de Eerste Wereldoorlog is gebruikt door soldaten

6. De mooiste kabelbaan: Seceda

Seceda is een van de bekendste bergen van de Dolomieten in Italië. Dat komt door zijn kenmerkende vorm; met spitse toppen en bergranden die haaks op elkaar staan. Bij de top is het vaak mistig. Dit zorgt voor een dramatisch landschap dat geliefd is bij fotografen. Het leuke aan Seceda is dat het heel gemakkelijk te bereiken is. De kabelbaan brengt je bijna direct naar de top. Bovendien is de rit in de kabelbaan enigszins spannend, want je gaat bijna steil tegen de bergwand omhoog. Rondom de Seceda-berg lopen diverse wandelroutes. Een relatief kort maar erg mooi rondje gaat van het hoogste uitzichtpunt naar een berghut met terras en weer terug omhoog naar het kabelbaan station.

Tips voor een bezoek aan Seceda

 • Vanaf het dorpje Ortisei neem je eerst de kabelbaan ‘Ortisei’, gevolgd door kabelbaan ‘Furnes’. Vanaf het bovenste kabelbaanstation is het nog 10 minuten lopen naar het hoogste uitzichtpunt (2.500 meter).
 • De kabelbaan kost circa 35 Euro per persoon voor een retourtje
 • Kleed je warm aan. Bovenop de berg kan het hard waaien en vooral ’s ochtends kan het heel fris zijn.

Seceda is een van de mooiste bergen van de Dolomieten
Seceda kabelbaan

7. De grootste Alpenweide: Alpe di Suisi (Seiser Alm)

Voor een typisch Alpenlandschap bezoek je Alpe di Suisi in de Italiaanse Dolomieten. Dit is de grootste Alpenweide van Europa. Hier vind je het ‘perfecte plaatje’ van uitgestrekte groene weides vol bloemen en grazende koeien. Op de achtergrond zie je de indrukwekkende bergtoppen van het Sassolungo-Langkofel massief. Alpe di Suisi staat bekend als een van de mooiste fotospots van de Dolomieten.

Tips voor een bezoek aan Alpe di Suisi / Seiser Alm

 • Vanuit het dorpje Ortisei neem je de Mont Sëuc kabelbaan omhoog (circa 15 Euro per persoon enkele reis of 21 Euro per persoon voor een retour).
 • Eenmaal boven kun je alleen rondkijken, een korte wandeling maken (en de kabelbaan terugnemen) of een langere hike maken (en via een andere weg teruggaan naar Ortisei)
 • Voor de langere hike volg je deze route: Mont Sëuc kabelbaan station (2.005 meter) – Saltria (een gezellige verzameling berghutten en hotels) – Monte Pana – Santa Christina (1.500 meter). Dit zijn trails 9 en 30. De wandeling is 12,8 kilometer en duurt 3,5 uur. Je kunt 40 minuten van deze tijd afsnijden door de Santa Cristina-Monte Pana stoeltjeslift te nemen (alleen geopend in het hoogseizoen). Vanaf Santa Cristina neem je de bus (bushalte Municipio) naar Ortisei (bushalte Piazza St. Antonio). De wandeling heeft een flink hoogteverschil: 200 meter stijgen en 790 meter dalen.

Seiser Alm / Alpe di Suisi is de grootste Alpenweide van Europa
Alpenweides in de Dolomieten

8. De hoogste berg: Marmolada

Hier hadden fantastische foto’s van de Marmolada moeten staan: het hoogste bergmassief van de Dolomieten in Italië. Het bestaat uit meerdere toppen van 3.000 meter of hoger. Vanaf het bovenste kabelbaanstation heb je normaal gesproken fantastisch uitzicht. Maar helaas niet op de dag van ons bezoek; toen was er dikke mist. Omdat dit (bij helder weer) een fantastische bezienswaardigheid is, wilde ik het echter toch meenemen in deze lijst van dingen om te doen in de Dolomieten. Wij zagen als troostprijs wel een prachtige zonsondergang in de bergen.

Tips voor een bezoek aan de Marmolada

 • Het startpunt is Malga Ciapela. Hier kun je gratis parkeren.
 • Met een serie van 3 kabelbanen ga je van 1.450 naar 3.265 meter hoogte.
 • Bij het tweede kabelbaanstation is een museum over de Eerste Wereldoorlog. Dit is het hoogstgelegen museum van Europa.
 • Bij het hoogste kabelbaanstation ligt ook een gletsjer.
 • Tickets kosten circa 33 Euro per persoon.  
 • Reken op 1,5 tot 2 uur voor een bezoek aan de Marmolada, inclusief kabelbaanritten.  

Dolomieten in Italie
Wandelvakantie Dolomieten

9. De meest idyllische wandeling: Adolf Munkel Trail

Tijdens deze hike zie je de Seceda bergkam van tip 6 vanuit een andere hoek. Je wandelt onder andere langs de bergwanden La Furchetta en Sass Rigais. Dit zijn twee van de hoogste bergtoppen langs de Seceda bergkam. Wat deze wandeling zo leuk maakt, is de enorme afwisseling. De hike combineert indrukwekkende bergtoppen met groene Alpenweides, dichte bossen, een paar gezellige berghutten en een heleboel dieren. Onderweg zie je grazende koeien maar ook een berghut waar ezels, paarden, geiten en konijnen zijn. De perfecte plek voor een pauze in dit idyllische Alpenlandschap.

Wandelen in de Dolomieten in Italië: tips voor de Adolf Munkel Trail

 • Het startpunt is de parkeerplaats bij Rifugio Zanser Alm. Dit ligt op 10 minuten rijden van het dorpje Santa Maddalena. Parkeren is betaald; zorg dat je cash bij je hebt. De kosten zijn afhankelijk van het tijdstip van aankomst en hoe dichtbij je wil parkeren.
 • De hike is 9,2 km lang, duurt 3-4 uur en heeft 378 meter hoogteverschil.
 • Je loopt een rondje. De meeste mensen lopen met de klok mee, maar tegen de klok in heeft mooiere uitzichten. Dit is de route tegen de klok in: Zannes/Zans – Dusler Alm – Rifugio Odle/Geisler Alm – Malga Casanago/Gschnagenhardt Alm – Zannes/Zans. Vanaf de parkeerplaats volg je dan eerst pad 36, daarna 35 en tot slot 6. Het pad staat goed aangegeven.
 • Onderweg kom je langs 3 plekken waar je kunt pauzeren met eten en drinken.

Adolf Munkel Trail
Grazende koeien in de Dolomieten in Italie

10. De leukste bergdorpen: Cortina d’Ampezzo en Ortisei

De Dolomieten in Italië zijn zo’n groot gebied dat je niet alle bezienswaardigheden vanuit één plaats kunt bezoeken. Tijdens mijn rondreis door de Dolomieten had ik daarom twee uitvalsbasissen: de dorpjes Cortina d’Ampezzo en Ortisei. Hoewel deze plaatsen ook Duitse namen hebben, zijn ze wel op en top Italiaans. Een verblijf hoort wat mij betreft helemaal bij de Dolomieten experience.

Cortina d’Ampezzo is een van de grotere plaatsen in de Dolomieten. In de hoofdstraat heb je veel keuze uit restaurants en winkels en is het altijd gezellig druk. Ortisei (St. Ulrich) is een van de dorpen in Val Gardena (Grödnertal). Deze vallei in Zuid-Tirol omvat naast Ortisei ook Santa Cristina (St. Cristina) en Selva Gardena (Wolkenstein). Ortisei is echter het leukste dorpje om te verblijven. En bovendien het handigste, want hier zijn de kabelbanen naar Seceda en Alpe di Suisi. Je hebt ook veel keuze uit leuke restaurants en winkels.

Vanuit Cortina d’Ampezzo bereik je de volgende bezienswaardigheden in de Dolomieten in Italië

 • Lago di Braies (Pragser Wildsee)
 • Tre Cime di Lavaredo (Drei Zinnen)
 • Lagazuoi Tunnels
 • Lago di Sorapis
 • Cinque Torri

Vanuit Ortisei bereik je de volgende bezienswaardigheden in de Dolomieten in Italië

 • Seceda
 • Alpe di Suisi
 • Adolf Munkel Trail

De Marmolada ligt ongeveer halverwege tussen Cortina d’Ampezzo en Ortisei in. Daarmee is het een goede bezienswaardigheid voor de dag waarop je tussen deze twee gebieden wisselt.  

Ortisei is een van de leukste bergdorpen in de Dolomieten in Italie
Cortina d'Ampezzo is een goede uitvalsbasis voor een vakantie naar de Dolomieten

Tips voor hotels in de Dolomieten in Italië

Hotel Cortina d’Ampezzo: Hotel Regina. Dit hotel ligt aan het uiteinde van de gezellige hoofdstraat, heeft goede kamers, een goed en uitstekend en uitgebreid ontbijtbuffet en een (kleine) gratis parkeerplaats.

Hotel Ortisei: Casa al Sole. Een modern boetiekhotel met vriendelijke eigenaren, waar het ontbijt elke dag een verrassing en een feestje is. Je kunt gratis parkeren en zowel de restaurants als de kabelbanen naar Seceda en Alpe di Suisi liggen op loopafstand.

Dit artikel bevat affiliate links. Dit betekent dat wij een kleine vergoeding ontvangen wanneer jij via deze link een aankoop doet. Dit kost jou niets extra’s, maar je steunt onze website er wel mee. Lees ook onze disclaimer.

Reis met ons mee

Meer avonturen