Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Lagazuoi tunnels hike: de meest bijzondere wandeling van de Dolomieten

22 juli 2022

Dat de Dolomieten een wandelparadijs zijn, is geen geheim. Toch kun je hier nog altijd een hike maken die níet zo bekend is. En met geen andere wandeling in de Dolomieten te vergelijken is! De Lagazuoi tunnels hike loopt door een tunnelsysteem in de bergen dat is gegraven en gebruikt tijdens de Eerste Wereldoorlog. Door de koude, natte en donkere tunnel is het avontuurgehalte van deze hike net zo hoog als de bergtoppen waar je uitzicht op hebt. De trail is een must do in de Dolomieten, maar vraagt wel goede voorbereiding. Lees verder voor alles dat je moet weten over de Lagazuoi tunnels hike.

De Eerste Wereldoorlog in de Dolomieten

De Dolomieten was een van de strijdtonelen van de Eerste Wereldoorlog. Italië was in deze oorlog een bondgenoot van Engeland, Frankrijk en Rusland. Samen vochten zij tegen de ‘Kaiserjäger’: Oostenrijk en Duitsland. Deze gruwelijke oorlog werd nog zwaarder door de weersomstandigheden in de Dolomieten. De soldaten kregen hier te maken met extreme kou, zware sneeuwval, ijs en dodelijke lawines.

In de ijzingwekkende omstandigheden begonnen de Italiaanse soldaten tunnels te graven in de Lagazuoi berg. De top van deze berg (Piccolo Lagazuoi) was namelijk ingenomen door de Oostenrijkse soldaten. Daardoor wilden de Italianen deze plek graag opblazen. Het resultaat van hun plan is een indrukwekkend netwerk van tunnels dat zigzaggend door de berg loopt, van beneden tot boven. Het is bijna niet voor te stellen hoe zwaar het moet zijn geweest om deze tunnels met de hand uit te hakken. De tunnels waren slecht geventileerd, de soldaten ademden continu stof in tijdens het graven en soms stortten delen van het tunnelsysteem in. De Lagazuoi berg was echter van groot strategisch belang, dus zetten de Italiaanse troepen door.

De explosies hebben veel invloed gehad op de vorm van de Lagazuoi berg zoals je die vandaag de dag kunt zien. De tunnels zijn inmiddels gerestaureerd en ingericht als openluchtmuseum. Je kunt dit zien door een avontuurlijke wandeling te maken: de Lagazuoi tunnels hike. Een van de leukste dingen om te doen in de Dolomieten!  

Mount Lagazuoi in de Dolomieten

Lagazuoi tunnels: de wandeling in het kort

Duur hike: 2,5 uur (waarvan 1 uur in de tunnel).
Hoogteverschil: 639 meter.
Route: Omhoog per kabelbaan, omlaag via de tunnel (volg pad 402).
Startpunt:
Parkeerplaats bij Passo Falzarego.
Kabelbaan: Gaat elk kwartier tussen 09:00-17:00 uur.
Kosten: De kabelbaan kost 15-17 Euro per persoon voor een enkele reis.
Voorbereiding: Hoofdlamp, handschoenen, schoenen met grip en een warm vest.
Meer informatie: Lagazuoi website

Tijdens de Eerste Wereldoorlog is er hevig gevochten in de Italiaanse Dolomieten

Lagazuoi tunnels hike: route en volgorde

Je kunt de Lagazuoi tunnels hike in verschillende varianten lopen:

  1. Omhoog met de kabelbaan, omlaag door de Lagazuoi tunnels (medium)
  2. Omhoog via de Käiserjager Trail, omlaag via de Lagazuoi tunnels (zeer zwaar)
  3. Omhoog door de Lagazuoi tunnels, omlaag met de kabelbaan (zwaar)
  4. Omhoog door de Lagazuoi tunnels, omlaag via de Kaiserjäger Trail (zeer zwaar)

De tunnels van Lagazuoi leveren een avontuurlijke hike op!

Welke variant kiezen voor de Lagazuoi tunnels hike?

Ik koos voor variant 1: omhoog met de kabelbaan en omlaag teruglopen naar de parkeerplaats. Daarbij kom je onderweg door de Lagazuoi tunnels, die je van boven naar beneden doorloopt. Dit is ook de variant die ik iedereen aanraad, om twee redenen:

  • Omlaag lopen is minder zwaar dan omhoog lopen. Daardoor kun je meer genieten van de ervaring in de tunnels. Bovendien moet je in de tunnel goed opletten waar je loopt; daar heb je concentratie en energie voor nodig.
  • Het pad is makkelijker te vinden als je bovenaan start in plaats van onderaan.

De Lagazuoi tunnels zijn tijdens de Eerste Wereldoorlog door de Italianen uitgehakt in de berg

Kaiserjäger Trail

Mount Lagazuoi heeft ook nog een andere wandelroute: de Kaiserjäger Trail. Dit is een Via Ferrata (een route waarvoor een helm en klimmateriaal wordt aangeraden). De Kaiserjäger Trail is een zware wandeling van 3,5 uur met 647 meter hoogteverschil. Je loopt door een gebied dat tijdens de Eerste Wereldoorlog het niemandsland tussen de loopgraven was. Er zijn regelmatig staalkabels om je aan vast te houden. Je kunt deze trail combineren met de Lagazuoi tunnels hike, maar reken dan écht op een zware wandeling.

Maak zeker een omweg naar de top van de berg voor een typisch Dolomieten uitzicht!
Zelfs in de zomer ligt hier sneeuw

Het startpunt: Passo Falzarego

Welke routevariant je ook kiest, het startpunt is hetzelfde: de parkeerplaats bij de gondel op Passo Falzarego. Op Google Maps heet dit ‘Falzarego Lagazuoi Cable Car Station’ of ‘Parcheggio passo Falzarego’. Het startpunt ligt op 2.107 meter hoogte. Als je de kabelbaan neemt is parkeren gratis. Bij het kabelbaanstation is ook een toilet. Aan de overkant van de weg is een winkeltje waar je eventueel materiaal kunt huren (zoals een helm).

Omweg met uitzicht: Piccolo Lagazuoi

Vanaf het bovenste kabelbaanstation is het nog 5 minuten lopen naar Rifugio Lagazuoi. Dit is een van de meest fotogenieke berghutten in de Dolomieten. Vanaf de Rifugio loop je in een kwartier naar Piccolo Lagazuoi, het hoogste punt van deze berg. Hier heb je een typisch Dolomieten uitzicht op grillige bergtoppen en sneeuw. De wolken liggen vaak lager dan de top en het uitzicht op het wolkendek is mooi om te zien.

Om bij het luik te komen waar de trappen in de bergen beginnen, loop je door een gebied waar tijdens de Eerste Wereldoorlog loopgraven waren
Het startpunt van de tunnel is een houten luik in de grond

De hike door de Lagazuoi tunnels: mijn ervaringen

Vanaf het bovenste kabelbaanstation volg je het pad naar het begin van de Lagazuoi tunnels. Dit is maar een klein stukje lopen, over een paar switchbacks. Het is echter direct al een interessant gebied, want je loopt langs loopgraven uit de Eerste Wereldoorlog. Bovendien heb je hier mooi uitzicht over de bergen. Het beginpunt van de Lagazuoi tunnels is een groot houten luik in de rotsen. Direct hierna leiden de trappen je naar beneden, dieper de berg in.  

Ik vond het best even spannend om af te dalen in de tunnel. De traptreden zijn hoog, scheef en het is pikkedonker in de tunnel. Tegelijkertijd vond ik het heel interessant, vanwege de geschiedenis waar je letterlijk doorheen loopt. Er zijn regelmatig informatiebordjes tegen de wand aan gespijkerd, waar je meer kunt lezen over de geschiedenis. Ook zijn delen van de tunnel ingericht zoals vroeger. Je loopt bijvoorbeeld langs opslagplaatsen voor munitie en barakken van de soldaten. Het is bijna niet voor te stellen dat hier mensen geleefd hebben, laat staan gevochten voor volk en vaderland. Heel indrukwekkend!

De Lagazuoi tunnels zijn donker, koud en vochtig. Maar wat een avontuur om hier doorheen te lopen!
De tunnels in de Lagazuoi berg zijn ingericht als een openluchtmuseum

Af en toe kom je langs gaten in de tunnelwand, waardoor je naar buiten kunt kijken. Het uitzicht op de bergen is geweldig en het daglicht is een fijne onderbreking van het klimmen door de donkere tunnel. Afhankelijk van je fysieke bouw, heb je een andere uitdaging in de tunnel. Voor lange mensen is het oppassen geblazen om te voorkomen dat je je hoofd stoot. Voor kleinere mensen zijn de traptreden daarentegen een uitdaging, want deze zijn echt heel hoog. Gelukkig hangt er een staalkabel langs de wanden van de tunnel die uitkomst biedt. Je zal de afdaling hoe dan ook voelen aan je knieën.

De totale afdaling in de tunnel duurt minimaal een uur. Als je uitgebreid stilstaat bij alle informatiebordjes, zou je er echter ook 1,5 tot 2 uur over kunnen doen. Zodra je de tunnel uit bent gekomen, volg je pad 402 terug naar de parkeerplaats waar je bent gestart. Dat is nog best een stukje lopen, maar de omgeving is prachtig.

Eindoordeel: Tijdens mijn rondreis van twee weken door de Dolomieten heb ik veel hikes gemaakt, maar de Lagazuoi tunnels hike was absoluut een van mijn favorieten. De hike is origineel, avontuurlijk en een stuk minder bekend (en daardoor minder druk) dan andere wandelroutes in de Dolomieten. Een grote aanrader wat mij betreft!

Er is regelmatig een opening in de bergwand
Dit is de uitgang van het tunnelsysteem wanneer je de wandeling van boven naar beneden loopt

Lagazuoi tunnels hike: praktische tips

  • Let op: voor de wandeling door de tunnels heb je écht een lamp nodig. Het liefst een hoofdlamp, zodat je handen vrij zijn om de staalkabels vast te houden. Heb je geen hoofdlamp, dan zou een zaklamp ook kunnen. De zaklamp op je mobiele telefoon raad ik af; door de kou in de tunnel zal je telefoonbatterij waarschijnlijk snel leegraken.
  • Heb je last van claustrofobie of hoogtevrees? Dan is dit niet jouw wandelroute. De tunnel is smal en het plafond is laag. Af en toe is er een opening in de rotswand waar daglicht door naar binnen valt, maar voor een groot deel is het pikkedonker in de Lagazuoi tunnels.
  • Zorg voor schoenen met goede grip, want de tunnel en de traptreden zijn vochtig en glad.
  • Je komt onderweg waarschijnlijk mensen tegen die een helm dragen, maar persoonlijk vind ik een helm niet nodig voor de Lagazuoi tunnels. Als je erg lang bent, zul je wel wat beter moeten opletten om je hoofd niet te stoten.
  • Neem (waterdichte) handschoenen mee. Langs de wand van de tunnel lopen staalkabels en geloof me: die wil je vasthouden! De kabel is echter wel koud en nat, daarom zijn handschoenen fijn.
  • Mijn uitvalsbasis voor deze dagtocht was Cortina d’Ampezzo, een gezellige toeristische plaats met veel hotels, restaurants en winkels. Ik sliep daar in hotel Regina, een fijn hotel aan het eind van de hoofdstraat. Het ontbijt is geweldig, de kamers zijn goed en er is een gratis parkeerplaats. Aanrader!

Aan de overkant van Mount Lagazuoi zie je Cinque Torri liggen
Cinque Torri

Extra tip: combineer de Lagazuoi tunnels met Cinque Torri

Wil je meer zien van de Italiaanse Dolomieten en dit combineren met de geschiedenis van de Eerste Wereldoorlog? Breng dan na de Lagazuoi tunnels hike een bezoek aan Cinque Torri. Cinque Torri zijn vijf hoge rotsen met bijzondere vormen. Aan de voet van deze rotsen waren tijdens de Eerste Wereldoorlog Italiaanse troepen gelegerd. Je wandelt hier tussen restanten van loopgraven, munitieopslagplaatsen, sniper lookouts en schuilhutten. Vanaf het bovenste station van de stoeltjeslift is het maar een klein stukje lopen naar dit openluchtmuseum in de natuur. Daardoor is een bezoek aan dit gebied veel minder inspannend dan de Lagazuoi tunnels hike.

Het startpunt voor een bezoek aan Cinque Torri is de parkeerplaats die op Google Maps ‘Passo Falzarego, 3 Parking’ heet. Vanaf hier neem je de stoeltjeslift naar Rifugio Scoiattoli. Om het hele gebied te zien en eventueel ook nog een wandeling te maken, heb je aan 2-3 uur ruim voldoende. Je kunt Cinque Torri daardoor prima combineren met Lagazuoi. De startpunten van deze bezienswaardigheden liggen slechts 4 kilometer van elkaar vandaan. Bovendien heeft Cinque Torri een leuke berghut met terras. Perfect voor een drankje of een maaltijd als afsluiting van een mooie dag in de Dolomieten.

Dit artikel bevat affiliate links. Dit betekent dat wij een kleine vergoeding ontvangen wanneer jij via deze link een aankoop doet. Dit kost jou niets extra’s, maar je steunt onze website er wel mee. Lees ook onze disclaimer.

Reis met ons mee

Meer avonturen