Zoek
Sluit dit zoekvak.

Rondreis van 10 dagen langs de mooiste plekken van Guadeloupe

3 juni 2024

Op rondreis over het prachtige eiland Guadeloupe. Alleen al de naam klinkt prachtig. Een voorbode voor nog veel meer moois, want het eiland zelf is ook adembenemend mooi. Het heeft alles wat je van een tropisch eiland verwacht. Van lege, paradijselijke stranden tot een dichtbegroeid regenwoud en gezellige, chaotische dorpjes langs de kust. Oftewel, er valt veel te ontdekken. Met deze rondreis van 10 dagen kun je alle verschillende kanten van Guadeloupe op rustig tempo ontdekken.

Waar ligt Guadeloupe?

Op rondreis over Guadeloupe is een vakantie naar een eiland in de Cariben, ter hoogte van Venezuela. Het is een overzees departement van Frankrijk en de officiële taal is Frans. Je reist dus het makkelijkst over Parijs naar dit Caribische eiland. AirFrance heeft dagelijks vluchten van beide vliegvelden in Parijs naar de hoofdstad, Pointe-a-Pitre.

Deze hoofdstad ligt mooi in het midden van het land. Guadeloupe bestaat eigenlijk uit twee delen. Op de kaart ziet het eiland er enigszins vlindervormig uit – al wordt er ook wel een kolibrie in gezien. Het rechter deel van het land is Grande Terre, een sedimentair deel waardoor het klimaat er droger en rotsachtiger is. Het linker deel van het land is vulkanisch en dus bergachtig met een tropisch regenwoud in het binnenland.

Naast dit hoofdeiland, bestaat Guadeloupe ook nog uit verscheidene kleinere eilanden. Hieronder vallen Marie-Galante, Îles des Saintes, Petite Terre en La Désirade, allemaal met hun eigen landschap en karakter.

Uitzicht over Bouillante in Guadeloupe

Op vakantie naar Guadeloupe

Het overgrote merendeel van de vakantiegangers op Guadeloupe is, haast vanzelfsprekend, Frans. De meeste toeristen gaan naar Grande-Terre. Dat is het drogere deel waar je lange stranden, mooie resorts en vooral de meeste zonuren zult vinden. Maar het grotere Basse Terre is juist ook zo mooi om te bezoeken. Een groot deel hier is nationaal park en het heeft een totaal andere uitstraling dan Grande Terre.

Ook is het aan te raden om tenminste één kleiner eiland van Guadeloupe te bezoeken. Deze zijn namelijk weer geheel anders qua karakter. Oftewel, er is veel te ontdekken tijdens een vakantie naar Guadeloupe.

Meer weten over Guadeloupe? Ontdek hier onze handige tips voor je rondreis over Guadeloupe.

De lucht betrekt soms snel op de Caraïben

De rondreis over Guadeloupe in 10 dagen in het kort

Deze rondreis van 10 dagen naar Guadeloupe laat de verschillende kanten van het eiland zien. Je bezoekt zowel Grande Terre als Basse Terre, evenals twee kleinere eilanden; Petite Terre en Îsles des Saintes. De reisroute is gebaseerd op het hebben van een huurauto. Er is wel OV beschikbaar op Guadeloupe, maar dat is onregelmatig en niet ingericht op het bezoeken van de vele kleine strandjes, watervallen etc. Zonder huurauto kun je alsnog Guadeloupe bezoeken, maar dan zou je meer moeten denken aan een hotel waarvanuit je georganiseerde dagtrips doet.

Deze rondreis geeft je de mogelijkheid er een actieve vakantie van te maken. Je hoeft dus geen strandganger te zijn om hier een geweldige vakantie aan te hebben. Sterker nog, ik heb tijdens deze reis vrijwel niet op het strand gelegen. Maar er is voor de liefhebber voldoende ruimte en flexibiliteit om dit in te bouwen en te genieten van de prachtige stranden die Guadeloupe te bieden heeft.

Basse-terre mag je tijdens je rondreis over Guadeloupe zeker niet overslaan

Je kunt de reisroute dus naar hartenlust aanpassen. Suggesties voor aanpassingen zijn:

  • Het bezoek aan Petite Terre is een dagtocht met de boot. Je kunt hier ook een stranddag van maken in Sainte-Anne.
  • Tijdens deze rondreis van 10 dagen in Guadeloupe verblijf je op verschillende locaties. Mocht je dat teveel gedoe vinden, dan is het gelukkig goed te doen om één uitvalsbasis op Grande Terre, en één uitvalsbasis op Basse Terre te kiezen en zo je hotelwijzigingen te verminderen.
  • Deze rondreis bevat ruimte voor enkele hikes op Grande Terre en Basse Terre. Deze zijn goed te vervangen door tijd aan het strand of zwembad.
  • Het is uiteraard mogelijk om andere eilanden te bezoeken in plaats van Petite Terre of Îles les Saintes.
  • Als je meer tijd hebt, is het goed mogelijk deze reis te combineren met een ander Frans eiland, zoals Martinique.

Deze reisroute van 10 dagen voor een rondreis over Guadeloupe vormt echter een goede uitvalsbasis om de prachtige veelzijdigheid van dit mooie eiland te ontdekken.

Rondreis van 10 dagen over Guadeloupe: de route van dag tot dag

Met deze rondreis en suggesties voor wat te doen zul je alle kanten van Guadeloupe ontdekken. Natuurlijk kun je er je eigen mouw aan passen. Maar ik vond het erg leuk om juist over zo’n afwisselend tropisch eiland, een actieve reis te maken met veel verschillende activiteiten.

Dag 1: Aankomst Guadeloupe – Le Gosier op Grande-Terre
Dag 2: Le Gosier en Sainte-Anne
Dag 3: Saint-François en Le Petite Terre
Dag 4: Port-Louis en de noordkust van Grande-Terre
Dag 5: Naar Basse-Terre en Deshaies
Dag 6: Le Route der Traversee
Dag 7: Les Chutes du Carbet
Dag 8: Zuid- en oostkust Basse-Terre
Dag 9: Îles des Saintes
Dag 10: Vertrek Guadeloupe

Uiteraard kan deze reisroute ook in tegenovergestelde volgorde worden afgelegd.

Reisroute voor een rondreis van 10 dagen over Guadeloupe

Dag 1: Aankomst Guadeloupe – Le Gosier op Grande-Terre

Je begint je reis op Grande Terre, het rechterdeel van Guadeloupe. Dit gedeelte is droger, toeristischer en in tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden, is iets kleiner dan Basse Terre. De meeste vluchten via Parijs op Guadeloupe komen aan in de namiddag of vroege avond, dus het is fijn te starten vanuit een plek niet ver van het vliegveld.

Het plaatsje Le Gosier ligt op zo’n 15 minuten rijden vanaf het vliegveld van Pointe-a-Pitre. Het is een relatief grote plaats, maar als je bij de kust zit kun je na aankomst nog een hapje eten op het strand met uitzicht op de prachtige sterrenhemel.

Minimum aantal dagen Le Gosier: het is fijn om na aankomst even hier te verblijven. Omdat de afstanden kort zijn, kun je je rondom Le Gosier prima vermaken. Ik zou aanraden om hier twee nachten te blijven, zodat je niet direct de dag na aankomst wéér je spullen moet pakken.

Hotel Le Gosier: er zijn vele hotelopties in Le Gosier. Ik koos voor een fijne, kleine, particuliere bungalow op loopafstand van de night market en het strand.

Hoe kom je er: Vanaf Parijs gaan dagelijks vluchten naar Pointe-a-Pitre. Vanaf het vliegveld is het een kwartiertje rijden naar Le Gosier als je je auto eenmaal hebt opgehaald. Vanuit Le Gosier zijn er goede verbindingen naar de rest van het eiland.

Het stikt van de mooie stranden op het zuiden van Grande-Terre

Rondreis Guadeloupe, dag 2: Le Gosier en Sainte-Anne

Vandaag kun je eindelijk Guadeloupe bij daglicht bewonderen. Doe dat door heerlijk langs de zuidkust te reizen. Bezoek het mooie Sainte-Anne met haar lange zandstrand. Verken ook de binnenlanden eens, die ongelofelijk landelijk en groen zijn. Hier vind je onder meer de rum distilleerderij van Damoiseau, waar je op eigen houtje rond kunt wandelen.

Le Moule is een plaatsje aan de oostkust van Grande Terre wat iets minder veel bezocht is, maar des te leuker om te doen. Je kunt hier een krabbenboerderij bezoeken, of gewoon in de straten van het plaatsje winkelen en goede koffie drinken! Ook kun je het uiterste zuid-oostpunt van het eiland bezoeken, Pointe des Châteaux. Sluit de dag af met lekker eten op één van de night markets in Sainte-Anne of Le Gosier.

Het meest zuidelijke puntje van Guadeloupe is Les Pointes des Chateaux

Dag 3: Saint-François en Le Petite Terre

Reis vandaag vroeg door naar Saint-François voor een dagtocht naar Le Petite Terre, een prachtig – onbewoond – eiland ten zuidoosten van Grande Terre. Saint-François is vooral bekend vanwege de jachthaven en het levendige restaurantleven daaromheen. Maar je moet natuurlijk gebruik maken van die haven door ook de boot te pakken.

Ik ging met een catamaran op pad naar Le Petite Terre. Er zijn verschillende aanbieders van tours die kant op, een gewone ferry kun je niet nemen naar deze onbewoonde eilanden waar je naar hartenlust kunt gaan snorkelen. Sommige tours zijn met een speedboot en doen er een hele of een halve dag over, met de catamaran vaar je langzamer en is het dus sowieso een volle dag, maar wel heerlijk relaxing.

Geniet van de prachtige baai bij Le Petite Terre en het onderwaterleven vol met roggen, haaien en schildpadden. Voor het koraal hoef je het niet te doen, dat is niet echt indrukwekkend hier, maar het is wel gaaf om deze dieren te zien alvorens je weer terug naar het ‘vasteland’ van Guadeloupe reist.

Hoeveel nachten Saint-François: op de jachthaven na is er niet per se heel erg veel te zien in Saint-François, dus op doorreis kun je hier volstaan met één nacht. Maar als je iets minder rond wil reizen, kun je dit plaatsje ook goed als uitvalsbasis gebruiken voor je verdere reis.

Hotel Saint-François: ik verbleef in een fijne AirBnB echt om de hoek van de jachthaven, waar ik zelf in- en uit kon checken. Ik vond het prettig om mijn auto in de buurt van de jachthaven geparkeerd te hebben voor mijn dagtrip naar Le Petite Terre. Dat was goed te doen, want om de hoek is namelijk een supermarkt waar je gratis en gemakkelijk je auto neer kunt zetten op het parkeerterrein.

Hoe kom je er? Vanuit Le Gosier is het zo’n drie kwartier rijden naar Saint-François. Ik koos ervoor om in de ochtend daar naartoe te rijden zodat ik twee nachten in mijn eerste hotel in Le Gosier kon verblijven, zeker prettig ook vanwege de late aankomst op min eerste dag. Uiteraard kun je er ook voor kiezen om direct naar Saint-François te reizen, of daar al na één nacht naartoe te gaan.

De jachthaven van Saint-Francois is het startpunt van je reis naar Le Petite Terre

Dag 4: Port-Louis en de noordkust van Grande-Terre

Vandaag is het tijd om het noorden van Grande-Terre te ontdekken. Een leuke tocht, want dit deel is veel minder toeristisch dan het zuiden van het eiland. Dat houdt ook in dat er veel minder plaatsjes om te bezoeken zijn, maar er zijn des temeer plekken waar je kunt wandelen. Als je vertrekt van Saint-François is het aan te raden via Morne-à-l’Eau te rijden, waar je een prachtige begraafplaats kunt bezoeken die met de zwart-witte tegeltjes flink afsteekt tegen de groene heuvels. Sowieso is dit best een leuke plaats om wat lange rond te wandelen, want er zijn mooie straatjes en lekkere bakkerijen te vinden. Je kant dan ook nog via Petit-Canal rijden waar je een museum en monument ter herdenking aan het slavernijverleden hebt.

De ruige kustlijn met haar prachtige kliffen en azuurblauwe water zijn echt de moeite waard om daarna te ontdekken. Bij Anse-Bertrand en Trou de Madame Coco in het noordoosten kun je zelf bepalen hoe lang je route langs de kustlijn is, wat het zeer geschikt maakt voor de actieve wandelaars of de kleine natuurgenieters.

Mocht je het te warm vinden om te wandelen, dan kun je altijd gebruik maken van de vele uitzichtpunten die er zijn langs de weg aan de noordkust, om uiteindelijk te eindigen in Port-Louis, een vrij grote plaats met enorm levendig zandstrand van alwaar je ook het andere deel van Guadeloupe – Basse-Terre – kunt zien liggen.

Minimum aantal nachten Port-Louis: Met 1 nacht in Port-Louis heb je in principe voldoende om het plaatsje te zien. Het strand is mooi, maar niet het mooiste dat er is in de omgeving, dus als je daarvoor gaat kun je beter doorreizen naar een andere plek.

Hotel Port-Louis: ik verbleef in een guesthouse in Port-Louis, maar toen ik daar aankwam was de huur al opgezegd en waren ze aan het verhuizen. Ik kon er nog prima verblijven, maar het zou na drie dagen echt dichtgaan. Gelukkig zijn er voldoende plekken te vinden in dit stadje waar je prima kunt verblijven.

Hoe kom je er? Hemelsbreed is Port-Louis niet ver van Saint-François gelegen en zou je er met een uur rijden kunnen zijn. Je hebt echter deze hele dag om ook het echte noorden van dit eiland te zien, dus maak r gebruik van en ga vroeg op pad om lekker te wandelen en te relaxen.

Guadeloupe heeft heel veel verborgen stranden die echt prachtig zijn
Overal is tropische begroeiing te vinden tijdens je rondreis op Guadeloupe

Rondreis Guadeloupe dag 5: Naar Basse-Terre en Deshaies

Vandaag ga je voor je rondreis de oversteek maken naar het totaal andere deel van Guadeloupe, Bass-Terre. Dit is het linkergedeelte van het grote eiland en heeft dankzij het vulkanische karakter een totaal andere uitstraling dan je tot nu toe hebt gezien. Basse-Terre is qua omvang groter dan Grande-Terre, ondanks dat de naam anders zou vermoeden, maar een groot deel is een ondoordringbaar regenwoud in het Nationaal Park.

Alvorens je die kant op gaat kun je nog gaan suppen in de mangroves bij Plage de Babin, een leuke en actieve tocht waarbij je ook weer roggen, kwallen en heel veel krabben voorbij zult zien komen. Daarna kun je doorrijden via het noorden naar het vissersdorpje Deshaies. Vergeet onderweg niet de mooiste stranden van misschien wel heel Guadeloupe aan te doen, waaronder Plage de la Perle. Dit pittoreske plaatsje heeft een leuke winkelstraat, maar wordt bovenal gekenmerkt door de mierzoete uitstraling met mooie huisjes, dito kerk en heerlijke kustlijn waar je vele barretjes en restaurants vindt met uitzicht op de prachtige baai.

Minimum aantal nachten Deshaies: Het is een heerlijk plaatsje wat je goed als uitvalsbasis kunt gebruiken, dus het is aan te raden hier minimaal twee nachten te verblijven.

Hotel Deshaies: ik verbleef in een fenomenaal guesthouse net iets buiten het plaatsje, vlakbij La Plage de Grande Anse – een adembenemend mooi strand. Het hotel, Les Manguiers, heeft een prachtige en schaduwrijke tuin, geweldig fijn zwembad en bovendien staan er tig mangobomen. De mango’s vallen rijp voor je voeten neer, wat ultiem genieten is, en je krijgt er een heerlijk ontbijt wat goed Frans brood is, maar dan met de toevoeging van veel heerlijke tropische vruchten. Echt een topplek. Als kers op de taart heb je nog een fijne relax ruimte in de tuin met een open buitenkeuken, een eigen koelkast met een gratis fles planteur (lokale rumpunch) en een handvol prachtige katten die lekker door de tuin rondstruinen.

Hoe kom je er? Vanaf Port-Louis is het een ruim uur rijden naar Deshaies, maar onderweg kun je natuurlijk nog stoppen. Voornamelijk op de fenomenale stranden die je langs de kust van Basse-Terre kunt vinden.

Dag 6: Le Route der Traversee

Vanuit Deshaies kun je vandaag verder de omgeving verkennen. Basse-Terre heeft in het midden een Nationaal Park, waardoor de grote wegen eigenlijk alleen langs de kust lopen. Er is echter één uitzondering, Le Route der Traversee. Deze weg loopt dwars door het Nationaal Park, op een half uurtje rijden van Deshaies.

De weg ernaartoe is al prachtig, want je rijdt steeds langs de kust waar je mooie baaitjes kunt vinden met azuurblauw water en kleine dorpjes, tegen de donkergroene achtergrond van het hoge Nationaal Park. Langs de Route der Traversee zijn vele kleine plekken waar je kunt stoppen en wandelen, zoals bij Mamelle de Pigeon of Cascade aux Écrevisses. Bij de eerste klim je naar boven voor een prachtig uitzicht, bij veel ander stopplekken loop je naar een waterval.

Basse-Terre op Guadeloupe heeft heel veel watervallen

Ook Saut de la Lézarde is qua waterval de moeite waard en hoewel de wandeling echt pittig is, mede vanwege de vele regen en de gladheid op het pad, is de nabijgelegen Bières de la Lézarde zeer de moeite waard om daarna bij te komen met een lokaal biertje en uitzicht over de mooiste tuin.

Terug richting Deshaies kun je nog stoppen bij de lokale dierentuin, of de botanische tuinen van Deshaies die prachtig is aangelegd en waar je niet alleen tropische planten, maar ook papagaaien en flamingo’s kunt bewonderen.

Uitzicht over Guadeloupe vanaf de Col de Mamelle

Rondreis Guedaloupe, dag 7: Les Chutes du Carbet

Als je van een actieve vakantie houdt, dan is vandaag de dag dat je één van de grootste wandelingen van het eiland kunt gaan doen. Een optie is om met een tour de vulkaan La Soufrière te bewandelen. Wees je er wel van bewust dat het bijna dagelijks regent op deze vulkaan en dat de kans op slecht uitzicht groot is. Je doet dit dan echt voor de ervaring. Vanwege de gassen die nog vrijkomen op de vulkaan dien je hier namelijk een gasmasker te dragen.

Je kunt er echter ook voor kiezen om een andere wandeling te gaan maken: Les Chutes du Carbet. Dit zijn drie watervallen gelegen in het Nationaal Park, wat meer aan de zuidkust. Om hier te komen dien je te navigeren naar de parkeerplaats voor waterval 1&2. De tweede is van daaraf makkelijk te bereiken voor de meeste mensen. De eerste is echter een forse klim en maakt dat je er een lange wandeling van kunt maken. Mocht je de hele dag op pad willen, dan kun je nog proberen de derde eraan toe te voegen (wat zo’n drie uur extra hiken is), alleen was deze toen ik er was niet bereikbaar vanwege een landslide.

Na de hike kun je lekker genieten in het geothermische warme water bij Bouillante. Het water is daar vanwege de vulkaan zo heet in de baai, dat het wordt bijgemengd met koud water om zwembaar te zijn. Ook vind je hier een groot strand iets ten noorden van Bouillante, Plage de Malendure. Dit ligt aan het Reserve Cousteau, een beschermd deel in de zee waar je veel koraal en schildpadden kunt vinden.

Het kan fors regenen tijdens je wandeling bij de Chutes de Carbet
De wandeling naar de tweede chute de Carbet is zwaar maar de moeite waard

Minimum aantal nachten Bouillante: ik verbleef hier twee nachten. Het is immers fijn ook wat te kunnen relaxen en niet elke dag te verkassen. Er is hier in de buurt veel te doen. Zeker als je ook een snorkeltocht, of kayaktocht wil gaan doen in het Reservé dan is het fijn om hier wat langer te zitten. Maar je zou er ook voor kunnen kiezen om wat zuidelijker te gaan verblijven, bij Trois-Rivières in de buurt.

Hotel Bouillantes: ik verbleef in een heerlijke bungalow vlakbij Plage de Malendure. Deze heeft een fenomenaal uitzicht op zee: La Tortue Bleu. Het heeft een fijn zwembad en is heel kleinschalig, met maar twee gastenverblijven. Je kunt hier ook eventueel zelf buiten koken op je balkon.

Hoe kom je er? Vanaf Deshaies is het maar een half uurtje rijden naar het zuiden langs de westkust van Basse-Terre om bij Bouillante te komen. Ik wilde echter eerst de hikes in het nationaal park doen. Daarvoor kon je het beste via de noordelijke route het half eiland om rijden om bij de start te komen. Alsnog doe je daar dan iets langer dan een uur over. Vanwege het Nationale Park en het ondoordringbare regenwoud zijn er echter geen tussendoorweggetjes.

Dag 8: Zuid- en Oostkust Basse-Terre

Vanuit Bouillante kun je er nu voor kiezen om het zuidelijker deel van Basse-Terre te bezoeken. Door langs de westkust te rijden naar het zuiden vind je hier eerst onder meer Fort Dèlges. Deze was helaas gesloten toen ik er kwam. Ook kom je langs rumdistilleerderij Bologne, die prachtig gelegen is. Wel moet je een reservering maken voor een tour. En ook langs het mooie Trois-Rivières kom je uiteindelijk in het zuiden.

Het is hier zo rijk begroeid dat het echt fenomenaal is om in dit zuidelijke puntje rond te rijden. Na elke bocht zie je wel weer een ander indrukwekkend uitzicht. Ik had hier graag wat langer verbleven om gewoon te genieten van hoe ontzettend mooi het hier is. Breng ook een bezoekje aan het meest chaotische museum dat ik in lange tijd heb gezien, Maison de la Banane.

Langs de oostkust kon je nog verder heerlijke verse Kassave kopen bij House of Kassaverie. Ook kun je over de palmenpromenade, l’Allée Dumanoir, rijden.

Rondreis Guadeloupe, dag 9: Îles des Saintes

Op naar het laatste eiland van Guadeloupe en van je rondreis; Terre-de-Haut van de Îles des Saintes. De veerboot gaat meermaals per dag vanaf de aanlegplaats in Trois-Rivières. Je kunt vooraf al tickets kopen via de website van bijvoorbeeld CTM Deher. Zo heb je gegarandeerd een plekje en bovendien krijg je dan ook korting op je tickets.

Zorg dat je een vroege veerboot hebt, want er gaan veel dagjesmensen naar dit eiland waardoor het er vroeg volstroomt. Omdat het best een heuvelachtig eiland is, en het er erg warm is, kun je het beste een (elektrische) fiets, golfkarretje of scooter huren bij aankomst. Hiervoor moet je echter dus wel op tijd zijn, omdat deze niet eindeloos beschikbaar zijn. Met een vroege ferry kun je er gegarandeerd nog eentje huren direct aan de haven op Terre-de-Haute.

Ik ging met de elektrische fiets op pad. Dat was even over mijn eigen eer heenstappen, maar in de hitte en met de steile hellingen was het wel best prettig. Zo fiets je naar mooie uitzichtpunten en fijne stranden. In de avond kun je genieten van een wat rustiger eiland wanneer de dagjesmensen weer zijn vertrokken.

Tijdens je rondreis over Guadeloupe heb je vele prachtige uitzichten

Hoeveel nachten Îles-des-Saintes: ik vond het fijn om er een hele dag te hebben. Zo hoef je niet te haasten voor de laatste ferry. Dus ik ben één nacht op Terre-de-Haut gebleven. Dat was prima, want het eiland is niet echt groot dus zo heb je het hele eiland wel gezien zonder te hoeven haasten.

Welk hotel Terre-de-Haute: ik verbleef in Gîtes du jardin. Dit is een superfijne plek in het hart van het plaatsje. Het ligt op luttele minuten van de aanlegsteiger en te midden van vele cafés en restaurants. Hier heb je een heerlijke tuin tot je beschikking die rijk begroeid is. Perfect om tot rust te komen dus.

Hoe kom je er? Ik vertrok vroeg in de ochtend van Bouillante om in zo’n 45 minuten naar Trois-Rivières te rijden en de eerste ferry van 8.15 te halen. De ferry doet er een klein half uurtje over.

Dag 10: einde van de rondreis over Guadeloupe

De laatste dag van je rondreis over Guadeloupe. De meeste vliegtuigen vertrekken later in de avond. Je hebt dus nog een dag om terug te reizen naar hoofdstad Pointe-a-Pitre. Ik nam de boot van 13.00 uur terug van Trois-Rivières. Daarna bezocht ik nog de hoofdstad alvorens ik richting het vliegveld ging om mijn auto in te leveren.

Op Guadeloupe moet je je huurauto gewassen terugbrengen. Zorg dus dat je voldoende tijd hebt om je auto schoon te spuiten in de buurt van het vliegveld.

Dit artikel bevat affiliate links. Dit betekent dat wij een kleine vergoeding ontvangen wanneer jij via deze link een aankoop doet. Dit kost jou niets extra’s, maar je steunt onze website er wel mee. Lees ook onze disclaimer.

Reis met ons mee

Meer avonturen