Zoek
Sluit dit zoekvak.

Reisgids Guadeloupe: praktische tips voor je rondreis

23 mei 2024

Een rondreis over het prachtige Guadeloupe is altijd een goed idee. Dit idyllische eiland in de Cariben heeft namelijk veel te bieden, zowel voor de strandganger als de doorgewinterde actieve reiziger. En als onderdeel van Frankrijk, reist Guadeloupe ook nog eens heel erg makkelijk aan. Wat je zoals moet weten voor je op pad gaat? Ontdek het hier met onze tips uit eigen ervaring voor je rondreis naar Guadeloupe.

De azuurblauwe zee bij Grande-Terre

Rondreizen over Guadeloupe

Rondreizen doe je het beste met de auto. Het OV op Guadeloupe is niet heel goed ontwikkeld voor het toerisme. Je kunt op zich prima van plaats naar plaats gaan, maar daarmee kom je lang niet altijd op de plekken die je wil bereiken, of niet op tijd. Een auto huren gaat gemakkelijk en geeft je de vrijheid om alle uithoeken van het eiland te ontdekken.

Zonsondergang op Guadeloupe

Guadeloupe als onderdeel van Frankrijk

Het eiland Guadeloupe is onderdeel van Frankrijk. Dat brengt enkele voordelen met zich mee. Zo gaan er dagelijks meerdere vluchten vanaf Parijs naar hoofdstad Pointe-a-Pitre en kun je dus vrij gemakkelijk het eiland bereiken. Bij je overstap op bijvoorbeeld Charles-de-Gaulle in Parijs hoef je ook niet weer door de handbagagecontrole, want je reist in principe gewoon binnen Frankrijk. Een van de handigste tips voor je vakantie naar Guadeloupe is dus dat je vanaf Schiphol ook gewoon je grotere zonnebrandfles mee kunt nemen in je handbagage, omdat ze dat op Schiphol met de moderne scanners accepteren en je hoeft op Parijs niet weer door de controle. Ook hoef je bij aankomst niet eerst je paspoort te laten zien, maar kun je direct je bagage ophalen.

Overal op het eiland spreekt men goed Frans, dus als je die taal enigszins machtig bent kom je hier heel ver. Het nadeel daarvan is meteen dat Engels ook echt beperkt wordt gesproken en dat vrijwel alles dus in het Frans is. Tours etc. worden vaak niet eens in het Engels aangeboden. Ook weer niet zo gek, aangezien het overgrote merendeel van de toeristen ofwel Frans is, ofwel Frans-Canadees.

Omdat Guadeloupe onderdeel is van Frankrijk, is je internetbundel hier gewoon geldig. Je hoeft dus geen buitenlandpakket of e-sim te kopen, maar je kunt gewoon met je eigen internetbundel online gaan. Handig, zeker direct na aankomst wanneer je bijvoorbeeld je huurauto wil ophalen.

Tips over het Betalen op Guadeloupe

Het betaalmiddel op Guadeloupe is de Euro. Over het algemeen kun je bijna overal met je pinpas of creditcard betalen. Er zijn echter wel her en der wat kraampjes langs de weg waar men geen kaartlezen heeft, dus het is altijd handig wat cash mee te nemen voor zulke gevallen.

In restaurants is het gangbaar dat je zelf naar de counter loopt om af te rekenen, dat wordt bijna nooit aan je tafel gedaan. Fooi wordt nauwelijks gegeven of verwacht, meestal is er geeneens tijd voor om dat te doen bij een kaartbetaling zelfs, omdat het bedrag dan al lang en breed is ingetypt. Maar het is dus ook niet iets wat gangbare praktijk is.

Tips Guadeloupe: Accommodaties en excursies

Het is verstandig om je accommodaties voor Guadeloupe tijdig vast te leggen. Het prijsniveau ligt niet per se laag, je bent al snel minimaal 45-60 euro per nacht kwijt. Maar er zijn ook maar beperkte opties beschikbaar die ook echt vollopen, dus je doet er goed aan die accommodaties al enkele maanden van tevoren vast te leggen. Ik boekte het meeste via Booking.com of via AirBnB, afhankelijk van wat er beschikbaar was.

Ook excursies die je per se wil doen moet je op tijd vastleggen, omdat ze zeker in het hoogseizoen snel vol kunnen lopen. De kans is groot dat er nog wel plaatsjes vrijkomen uiteindelijk, maar als je iets echt per se op een bepaalde dag wil doen – zoals een excursie naar Le Petite Terre – dan doe je er verstandig aan de datum op tijd vast te leggen. Het is ook goed om te weten dat veel excursies die worden aangeboden op het water, zoals bootexcursies naar eilanden, vaak niet de snorkelspullen inbegrepen hebben. Die zal je dus zelf mee moeten brengen.

Op excursie naar Le Petite Terre

Het weer op Guadeloupe

Guadeloupe is een eiland in de Cariben, dus je kunt rekenen op prachtig warm weer. Wel is het echter ook naast erg zonnig, ook erg vochtig en benauwd. Het hangt er enigszins vanaf waar je bent, maar vooral op Basse-Terre kan het ook erg vochtig weer zijn. Wandelen in het tropisch regenwoud is dan ook een grote uitdaging soms – maar wel heel erg mooi.

Het is echter onontbeerlijk om goede zonnebrand bij je te hebben, en als je gaat snorkelen, ook zonnebrand die koraalvriendelijk is. Andere zonbeschermende kleding is ook aan te raden, want de Caribische zon is onverbiddelijk.

Daarnaast kan het weer ook in een mum van tijd omslaan, zeker ook on het regenwoud op Basse-Terre. En als het regent daar, dan regent het er goed en hard. Vertrouw er dan maar op dat je doorweekt zult zijn en dat je kleding ook niet snel zal drogen met zo’n hoge luchtvochtigheid. Wat droge kleding in de auto kan dus fijn zijn om bij de hand te hebben.

De lucht betrekt soms snel op de Caraïben

Reis met ons mee

Meer avonturen