Search
Close this search box.

Verken het haast onbezochte Bosra in Syrië

3 juli 2023

Op zo’n anderhalf uur rijden ten zuiden van Damascus ligt Bosra, een stad die zwaar geleden heeft onder de burgeroorlog en inmiddels weer mondjesmaat toeristen ontvangen. Maar ook in de hoogtijdagen van het toerisme in Syrië werd Bosra vaak overgeslagen omdat het veelal uit de route lag ten opzichte van de rest van de bezienswaardigheden. Zonde, want Bosra is nog steeds zeer de moeite waard.

De rijke historie van Busra is volop zichtbaar in de oude stad

Een bezoek aan Bosra in Syrië

Bosra ligt in het zuiden van het land, en wanneer je de stad binnenrijdt zie je onmiskenbaar dat het zwaar geleden heeft onder de burgeroorlog. Grote delen van de bewoonde stad zijn verlaten en kapot en het doet enigszins denken aan het binnenrijden van een spookstad. Zeer sporadisch zie je mensen op straat, of een klein winkeltje open waar iemand op een stoel voor de deur in de schaduw zit. 

Een bezoek aan Bosra breng je dan ook niet voor de stad zoals die 15 jaar geleden was. Bosra bezoek je voor de eeuwenoude ruïnes. Ooit was Bosra (of: Busra, Bozrah, Busrana) een belangrijke tussenstop op de karavaanroutes en zodoende werd het een florerende handelsstad. De geschiedenis van de stad is eeuwenoud. Zo’n 400 jaar voor Christus was de stad in handen van de Nabatheeers, en later werd het onder meer Byzantijns, Arabisch, Romeins en Druzisch. Een rijkdom aan historie dus, die nog steeds terug te zien is.

Het Amfitheater in Bosra, kroonjuweel van de stad

Het best bewaarde gebouw in Bosra is zonder twijfel het Amfitheater. Dit Romeinse bouwwerk heeft de tand des tijds zeer goed doorstaan. Vele aardbevingen, oorlogen en bezettingen lijken het theater weinig kwaad gedaan te hebben. Het immense bouwwerk van 45 meter breed en ruim 8 meter diep is in het verleden verstevigd geweest als fort tegen de kruisvaarders, iets wat op latere momenten bij heftige aardbevingen waarschijnlijk een belangrijke reden is geweest dat het bouwwerk zo goed is blijven staan.

Indrukwekkend is het amfitheater zeker te noemen. Het heeft natuurlijk een fenomenale akoestiek en doordat het nog zo compleet is, is het echt een machtige ervaring om daar op het podium te staan. Het geeft je een nietig gevoel, zeker als je je realiseert dat je daar dus helemaal alleen bent. Want in Bosra zijn er vrijwel geen bezoekers, en je zult je dus zo goed als alleen op de wereld wanen.

Dwaal door de oude stad

Maar het amfitheater is niet het enige dat over is gebleven van de oude stad. Bosra staat ook nog steeds bekend om de ruïnes van de oude stad. De lange en rijke historie maakt dat je er nog steeds een mix aan stijlen en bouwwerken terug kunt vinden. Een kerk, basiliek en moskee sieren de oude ruïnes op. De Al-Omari moskee was ooit een kathedraal, en vormt nu een prachtige mix tussen Byzantijnse, Romeinse en islamitische architectuur. Naar het schijnt is het de oudste moskee in Syrië, al doen er verschillende verhalen de ronde daarover.

De oude stad is een enorm terrein waar je ook weer in alle rust en stilte door kunt dralen. Er zijn lange wegen, opgesierd door versierde pilaren, die je naar de grootste bouwwerken brengen. Wederom zijn er vrijwel geen andere bezoekers te vinden, op wellicht een verdwaald schaap na.

Is het veilig om Bosra te bezoeken?

Hoewel Bosra in het verleden zwaar is getroffen door de oorlog, is de rust er inmiddels wedergekeerd voor zover mogelijk. Dit geldt maar in beperkte mate voor de inwoners, die grotendeels uit hun stad verdreven zijn en maar beperkt zijn teruggekomen. De stad zelf is dus echt verlaten. 

De delen van Syrië die je nu kunt bezoeken zijn onder controle van het regime van Assad, of zo goed als. De regio waar Bosra in ligt is enigszins een grijs gebied, omdat het niet onder controle van het regime is, maar onder dat van de Free Syrian Army, een gewapende groepering die tegen het regime is. Momenteel lijken beide partijen op zoek naar relatief vredige status quo, en in ruil voor controle over de regio staat de FSA Russische troepen in het gebied toe. Niet het meest stabiele gebied dus, wat ook terug te zien is in de uitgebreide checkpoints, maar ook niet onveilig. Het loont dus zeker de moeite om de oude stad Bosra op te nemen in je reisroute door Syrië!

Reis met ons mee

Meer avonturen