Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Reisroute: rondreis door Syrië in 1 week

24 november 2022

Op vakantie naar Syrië? Dat klinkt wellicht niet als de meest voor de hand liggende bestemming. Toch laat het land sinds enige tijd weer mondjesmaat toeristen toe, en is een rondreis door het eens zo druk bezochte Syrië weer mogelijk. Er zitten wat haken en ogen aan, en het zal niet de standaard rondreis zijn die je als actieve, zelfstandige reiziger wellicht gewend bent, maar avontuurlijk is het zeker. En wat bezoek je dan zoal tijdens zo’n rondreis? Ontdek hier onze route voor een rondreis van 1 week door Syrië.

Kun je op vakantie naar Syrië?

Zoals gezegd is een rondreis door Syrië momenteel nog geen standaard rondreis zoals je wellicht gewend bent om te maken. Vrij rondreizen als toerist is niet toegestaan. Dat houdt in dat je sowieso met een erkende gids op pad moet. Enerzijds is dat jammer, want je mist daardoor de ervaring van bijvoorbeeld zelf rijden of met het OV op pad gaan. Aan de andere kant is het natuurlijk nog steeds een bestemming met uitdagingen. 

Doordat je met een gids op pad bent, ben je ervan verzekerd dat er altijd rekening wordt gehouden met de meest up-to-date veiligheidsinformatie over de gebieden die je bezoekt. Gebieden die niet veilig worden geacht zal je ook niet bezoeken. Het kan dus zo zijn dat ter plekke je route iets afwijkt van wat je vooraf had verwacht, maar dat is dan voor je eigen veiligheid en zekerheid. Veel van de gebieden die je bezoekt zijn nog sterk gecontroleerd, er zijn vele checkpoints op de wegen, en je gids heeft de juiste papieren, permits etc. bij de hand om ervoor te zorgen dat je deze gebieden ook echt in kunt komen.

De littekens van de oorlog zijn in werelderfgoedstad Aleppo nog goed te zien

Het reisadvies van de Nederlandse overheid voor Syrië is rood voor het gehele land, wat inhoudt dat reizen naar Syrië wordt afgeraden. Dit heeft belangrijke gevolgen voor je verzekering en de ondersteuning die de Nederlandse overheid kan bieden in geval van nood, dus het is belangrijk daar van tevoren rekening mee te houden. Nederlandse reisverzekeringen geven over het algemeen geen dekking in Syrië, dus je zult daarvoor bij een andere verzekeraar een tijdelijke verzekering moeten afsluiten. Ook kan een Syrische stempel gevolgen hebben voor andere reizen. Zo mag je bijvoorbeeld Amerika niet meer in op een reguliere ESTA, en zal je dus een Amerikaans B1/B2 visum aan moeten vragen.

Op vrijdagen is de souk in Damascus uitgestorven

Op rondreis door Syrië in 1 week: de route in het kort

Ondanks de praktische issues en enkele hobbels, is het dus wel degelijk mogelijk om naar Syrië te reizen. Voor de oorlog was Syrië de grootste toeristische trekpleister van het Midden-Oosten. Niet verwonderlijk, als je bedenkt wat een rijkdom aan historische schatten dit land herbergt. Veel van deze historische plekken zijn nu ook weer te bezoeken, al heeft de oorlog ook daar diepe sporen nagelaten.

Niet het hele land is toegankelijk voor toeristen. Sommige regio’s zijn nog onveilig, of zijn in handen van andere landen. Het gebied waar je een visum voor krijgt en waar je dus onder begeleiding van een gids mag reizen, is het gebied dat in handen is van de Syrische regering.

Meer weten over reizen door Syrië? Lees dan hier mijn reisverhaal over een vakantie naar Syrië.

Je rondreis zal starten in Damascus, omdat dat de plek is waar je als eerste zal aankomen, of je nou per vliegtuig of via Libanon arriveert. Vanuit Damascus kun je gemakkelijk naar het zuiden en het noorden reizen, om uiteindelijk weer te eindigen in Damascus. Ik maakte een rondreis van 8 dagen. Langer is ook zeker een optie, want het is onmogelijk om alles te zien in 8 dagen. Bij een kortere rondreis zal je veel grote attracties echt moeten overslaan, wat echt zonde zou zijn. Maar in een week krijg je een goed overzicht van het land en de rijkdom aan bezienswaardigheden.

Reisroute door Syrië in 8 dagen

Rondreis door Syrië in 8 dagen: de route van dag tot dag

Het start- en eindpunt van je rondreis zal Damascus zijn. Afhankelijk van de hoeveelheid tijd die je hebt, kun je tussendoor variëren, maar met onderstaand schema zie je sowieso veel en een aardige variatie tijdens je rondreis.

Dag 1: Aankomst in Damascus
Dag 2: Damascus
Dag 3: Bosra
Dag 4: Homs
Dag 5: Hama
Dag 6: Aleppo
Dag 7: Damascus
Dag 8: Vertrek Damascus

Dag 1: Aankomst in Damascus

Het is vrijwel onvermijdelijk dat het startpunt van je rondreis in Syrië de hoofdstad Damascus is. Vanuit Nederland zijn er geen directe vluchten naar Damascus, maar via andere landen is dat eventueel wel mogelijk. Toch is de meest gebruikelijke route om naar Syrië te reizen via Beirut in Libanon. Vanuit Beirut rij je in ongeveer 2 uur naar Damascus. Het vervoer vanaf Beirut, de Libanese-Syrische grens over naar Damascus zal zeer waarschijnlijk geregeld zijn via de reisorganisatie waarmee je ook je gids hebt geregeld. Voor onze reis gebruikten we de kleinschalige, avontuurlijke reisorganisatie CultureRoad om zorg te dragen voor vervoer en gids.

Het passeren van de grens en het ontvangen van je visum neemt nog de meeste tijd in beslag. Vooraf ontvang je een Letter of Invitation, welke vereist is om een visum te krijgen. Op deze LoI staan vaak enkele random namen, waaronder die van jou. Het is onduidelijk hoe de selectie gemaakt wordt, maar het is ook geen punt. 

Zorg je dat je de kosten van je visum contant en gepast bij je hebt (in oktober 2022 kostte een Syrisch visum €60, of $70). Wanneer de grensformaliteiten eenmaal geweest zijn, rij je in een klein half uur door naar de hoofdstad Damascus.

In Damascus vind je vele bijzondere plekken

Minimum aantal nachten Damascus: Damascus heeft een fantastisch historisch centrum waar veel te zien en te beleven is. De oude stad is nog geheel in tact gebleven, dus je kunt er eindeloos dralen door de souks en in de avonden genieten van het levendige uitgaansleven. Je wil minimaal één volle dag in Damascus besteden, dus 2 nachten heb je sowieso nodig. Ik verbleef er drie nachten, omdat we zo ook een dagtrip naar Bosra konden maken.
Hoteltip Damascus: Het Antique Khan Hotel in de oude stad is een absolute aanrader. Dit prachtige hotel is gebouwd in de voor Damascus zo typerende stijl. Het is absoluut een boutique hotel, waar geen enkele kamer hetzelfde is. Bovendien serveren ze er een uitgebreid ontbijt en is het ook nog eens op loopafstand van alle bezienswaardigheden gelegen.
Hoe kom je er: Damascus bereik je het beste via Beirut in Libanon. Er gaan dagelijks vluchten vanaf Amsterdam naar Libanon, met AirFrance/KLM over Parijs, en twee keer per week direct met Transavia. Vanuit sommige landen is het mogelijk om op Damascus te vliegen, maar dat kan niet direct vanuit Nederland.

Damascus staat bekend om z'n beroemde moskee

Dag 2: Damascus

Een volle dag heb je minimaal nodig om Damascus te ontdekken. Dit kun je zelfstandig doen, maar leuker is het om ook in Damascus al met je gids op pad te gaan, want dan krijg je een veel beter beeld van de rijke historie van de stad. Het is een van de oudste steden wereldwijd die nog bestaat en bovendien is het oude centrum van Damascus niet vernietigd tijdens de oorlog.

Lees ook: negen tips om te doen in Damascus.

De stad barst dus nog van de kronkelige kleine straatjes met prachtige binnenplaatsen, rijke begroeiing en kleine winkeltjes. Draal over de souks (Al-Hamidiyah Souk is de meest beroemde), en bezoek de indrukwekkende Umayyad Moskee. In de avond verandert de stad in een bruisend uitgaanscentrum met rooftop bars, terrasjes, kleine (drank)zaakjes en drukke restaurants. Wellicht onverwacht, maar je kunt dus prima op pad in Damascus. Drink een Syrisch biertje, rook een waterpijp en zing een leuk moppie in de karaoke bar. Damascus zal je sowieso verrassen!

De deuren van winkels moeten beschilderd zijn met de Syrische vlag

Dag 3: Bosra

Vanuit Damascus kun je een dagtrip doen naar het zuiden. Bosra is een van de beroemde plaatsen die in het zuiden ligt. De oude ruïnes die gelegen zijn in Bosra zijn uitgestrekt en behoorlijk indrukwekkend. Al is het maar vanwege de overheersende stilte die in Bosra hangt, zeker vergeleken met het drukke straatleven in Damascus. Bosra is zwaar getroffen tijdens de oorlog, en hoewel er nog steeds mensen wonen, is de stad ook voor grote delen verlaten.

Vanwege de wat meer afgelegen ligging is een van de hoogtepunten van Syrië ook niet druk bezocht. Het beroemde amfitheater dat in Bosra ligt, naast de oude stad, is een van de best bewaarde amfitheaters wereldwijd. Zowel de oorlog als vele aardbevingen in de afgelopen eeuwen heeft het theater vrijwel zonder kleerscheuren weten te doorstaan. Het is ongelofelijk om in dat enorme theater te staan als enige bezoeker. Je kunt hier bovendien even de akoestiek testen door je karaoke van de avond ervoor nog even voort te zetten…

Ontdek waarom je Bosra in Syrië moet bezoeken.

Minimum aantal nachten Bosra: Ik bezocht Bosra met een dagtrip vanuit Damascus. De stad zelf is niet heel bijzonder, maar de ruïnes en het amfitheater des te meer.
Hoe kom je er: Bosra kun je dus prima bezoeken als dagtrip vanuit Damascus. Het ligt op zo’n 2,5 uur rijden van de hoofdstad en reken voor je bezoek zeker een paar uur. Onderweg naar Bosra, of op de terugweg, kun je nog stoppen bij Ezra, waar de oudste kerk van Syrië te vinden is.

Het Romeinse theater is Bosra is nog vrijwel geheel intact

Dag 4: Homs, Maaloula en Krak des Chevalier

Vanuit Damascus vervolg je je rondreis door Syrië richting Homs in het noorden. Onderweg zijn vele attracties te vinden. Zo kun je een bezoek brengen aan Maaloula, een klein dorpje gelegen in een bergachtig gebied waar je meerdere kloosters kunt vinden. Een van deze kloosters, is uitgehouwen in de bergen.

Je kunt van het ene naar het andere klooster wandelen door een prachtige kloof en bovendien heb je van bovenaf de berg een geweldig uitzicht. Dit was ook een van de plekken waar ik zowaar twee busladingen vol andere toeristen spotte. Het is een bekende trekpleister voor bijvoorbeeld toeristen uit Libanon die op dagtrip naar Maaloula te gaan.

Het enorme Krak de Chevaliers is goed bewaard gebleven

Volgend hoogtepunt onderweg naar Homs is Krak des Chevaliers. Deze Middeleeuwse burcht is een van de beroemdste kruisvaardersforten die heeft bestaan, en bovendien ook nog eens zo goed bewaard is gebleven. Het fort heeft ook de oorlog goed doorstaan en is derhalve een van de absolute hoogtepunten van je bezoek aan Syrië. 

Vanaf Krak des Chevaliers is het een klein uurtje rijden naar de stad Homs. Homs zelf is een stad waar tegenwoordig weer volop gewoond en geleefd wordt. De stad heeft het zwaar te verduren gehad tijdens de oorlog en dat is ook nog zeer goed in het straatbeeld terug te zien. De littekens van de oorlog zijn hier zeer sterk aanwezig en sommige delen van de stad zijn zo zwaar getroffen dat het lijkt alsof de oorlog hier gisteren nog woedde.

In steden als Homs zijn de littekens van de oorlog zeer goed te zien

Minimum aantal nachten Homs: Ik verbleef 1 nacht in Homs, om zo door te kunnen reizen naar het noorden. De stad zelf is groot, maar heeft niet zoals Damascus veel hoogtepunten waardoor je er een hele dag zou kunnen ronddwalen.
Hoteltip Homs: In Homs zijn enkele hotels te vinden. Ik verbleef in het Al Waleed Hotel in Homs. Dit hotel heeft prima kamers en bovendien een drukbezocht restaurant/bar beneden waar je in de avond nog even kunt genieten van wat te drinken en een shisha.
Hoe kom je er: Vanaf Damascus is het zo’n twee uur rijden naar Homs. Als je echter ook Maaloula en Krak des Chevaliers wilt bezoeken, dan ben je zo het dubbele kwijt aan reistijd. Vertrek dus op tijd om zo ook in alle rust te kunnen genieten van de bezienswaardigheden. Eventueel kun je onderweg, als je voldoende tijd hebt, ook nog het Sednaya klooster bezoeken. In mijn schema paste dat niet (en mijn gids vond Sednaya ook niet de moeite waard), maar het klooster staat wel op veel reisroutes aangekaart.

Maaloula kent vele kloosters

Dag 5: Hama en Palmyra

Vanuit Homs kun je verder noordelijk reizen richting Hama. Sinds de snelweg tussen deze twee steden recentelijk weer geopend is, is dit slechts een klein uur rijden. Deze dag gebruikte ik echter om het wat verder afgelegen Palmyra te bezoeken. Ooit een van dé trekpleisters van Syrië.

Palmyra kun je niet zomaar bezoeken, er moet voor dit gebied vooraf een permit geregeld zijn. Aangezien je verplicht met gids op pad bent, zal deze zorg dragen voor het verkrijgen van de permit. We moesten voor we de weg richting Palmyra opgingen ook nog even langs de generaal, die het volgens mij vooral ook erg leuk vond om met toeristen op de foto te gaan (die verzamelt hij in z’n kantoor).

Vanaf Homs is het zo’n twee uur rijden naar Palmyra, grotendeels door kaalgeslagen semi-woestijn. Het gebied is zo groot, leeg en uitgestrekt, dat hoewel het als veilig wordt gezien, het niet wordt aangeraden hier in de avonden te rijden. Ook in Palmyra zelf zal je nog begeleid moeten worden door een militaire escorte, al hield dat bij mij in dat er een militair even twee minuten bij ons in de auto kwam zitten en ons toen weer met rust liet bij het museum.

Een bezoek aan Palmyra is een absoluut hoogtepunt van je rondreis door Syrië. wederom was ik de enige toerist hier, en dat terwijl ik toch echt enkele uren heb doorgebracht tussen de indrukwekkende ruïnes. Palmyra is zwaar getroffen door het verwoestende IS, wat de ruïnes twee keer bezette, maar nog steeds is het ongelofelijk indrukwekkend en een must-see voor je naar Hama reist.

Hama zelf is een stad met indrukwekkend grote waterraderen in de Orontos rivier. Ze zijn niet te missen, want ze maken een zeer specifiek geluid. De bewoners herkennen er meerdere verschillende geluiden in, ik vond het vooral klinken als flink piepen en kraken, maar geinig is het zeker!

De waterraderen van Hama zijn beroemd om hun geluid

Minimum aantal nachten Hama: Ik verbleef 1 nacht in Hama en reisde vervolgens door naar Aleppo. Het plein rondom de waterraderen is druk en toeristisch, en bovendien kun je daar vlakbij heerlijk ijs eten, maar de buitenwijken van de stad zijn niet per se heel erg interessant.
Hoteltip Hama: In het oude deel van Hama ligt het Orient House Hotel. Dit is een prachtig mooi hotel met ruime binnenplaats en een patio waar je heerlijk kunt eten en drinken. Het is zeer drukbezocht, ook in de avonden (dus vraag een kamer aan de buitenzijde van de patio als je vroeg wil gaan slapen).
Hoe kom je er: Tussen Homs en Hama is het maar een uurtje rijden, maar vooral als je daarvoor naar Palmyra gaat heb je je dag echt vol qua reistijd.

Palmyra was ooit de grote trekpleister van Syrië

Dag 6: Aleppo

Misschien wel de stad die het meest bekend is geworden door de zware gevechten die hier hebben plaatsgevonden. Maar Aleppo was daarvoor het financiële hart van Syrië en een zeer geliefde stad onder de bewoners en ver daarbuiten. Dat is ook nu weer te merken, want de wederopbouw is nergens zo zichtbaar als in Aleppo.

Tussen de ruïnes herrijzen de meest prachtige façades van winkels en moskeeën. Er wordt zeer hard gewerkt om van Aleppo weer de gezellige stad van weleer te maken. De kilometers lange souk is grotendeels vernietigd, maar wordt langzaamaan weer in ere hersteld. In het hart van de stad ligt de citadel. Het is IS nooit gelukt om deze te bezetten, waardoor dit prachtige bouwwerk nog steeds goed te bewonderen is. Rondom de citadel vind je gezellige terrasjes en is het een levendige bedoening.

Sowieso is Aleppo een stad vol tegenstrijdigheden. De oorlog is op elke hoek nog zichtbaar, maar de strakke wederopbouw en het bruisende leven in het centrum brengen ook een hoopvolle sfeer voor de toekomst met zich mee. Het is een stad waar je heerlijk uit kunt gaan, vol terrasjes, dakterrassen, bars en fijne restaurants. Ook kun je er niet omheen natuurlijk om hier uitgebreid te winkelen voor souvenirs en de beroemde Aleppo-zeep. Ik vond Aleppo een van de meest interessante plekken om te bezoeken tijdens mijn rondreis door Syrië.

In Aleppo zie je veel tegenstrijdigheden

Minimum aantal nachten Aleppo: Ik was maar één nacht in Aleppo, maar had langer in de stad kunnen en willen blijven. De sfeer in de stad is fijn. Er is veel te zien en te doen ondanks dat de stad zwaar geleden heeft tijdens de oorlog en dat nog sterk zichtbaar is. Alleen al in de citadel kun je je een dagdeel vermaken. Dus met een extra nacht Aleppo zit je je zeker niet te vervelen.
Hoteltip Aleppo: Aleppo heeft meerdere hotels. Ik verbleef in het prima Aleppo Palace Hotel vanwaar je gemakkelijk naar de citadel en het centrum loopt.
Hoe kom je er: Tussen Hama en Aleppo is het zo’n 2 uur rijden. 

Uitzicht over Aleppo

Dag 7: Damascus

Vanuit Aleppo vertrek je weer richting Damascus voor het einde van je reis. Het is bijna vijf uur rijden tussen Aleppo en Damascus, dus neem de tijd. Als je voldoende tijd over hebt kun je in Damascus ook weer volop genieten van al het moois dat er te zien is.

Mocht je meer dan 8 dagen de tijd hebben voor je rondreis door Syrië, dan kun je je reis ook verlengen door nog langs de kust te gaan op de terugweg. Je kunt dan reizen via Latakia en Tartus, twee kuststeden waarvan de laatste het meest toeristisch is. Maar Latakia heeft vlakbij nog Saladins Kasteel liggen, een ander hoogtepunt van Syrië. Dit kasteel schijnt omgeven te zijn door prachtige groene bergen en derhalve ook absoluut een bezoek waard te zijn. Ik had hier helaas geen tijd meer voor, maar het geeft voldoende reden om nog eens terug te reizen.

Je kunt niet in Damascus geweest zijn zonder een zouk te bezoeken

Dag 8: Vertrek Damascus

De laatste dag is het alweer tijd om te vertrekken uit Damascus. Waarschijnlijk reis je weer terug via Libanon. Afhankelijk van je vluchttijd (of je plakt er nog een paar dagen Beiroet achteraan) kun je vroeg of laat vertrekken uit Damascus. De grensovergang vanuit Syrië naar Libanon duurde minder lang dan op de heenweg in mijn geval, maar het is altijd wijs om er wat extra tijd voor uit te trekken.

De souk van damascus in Syrie

Praktische tips voor je rondreis door Syrië in 1 week

Momenteel is het nog niet mogelijk om zelfstandig door Syrië te reizen als toerist. Je zult dus vergezeld moeten worden door een gids. Mijn gids Eyad was een supergezellige, jonge gids die een goede balans wist te vinden tussen geschiedenis en hedendaagse cultuur. Bovendien stond hij open voor eigen initiatief en ideeën, wat ik altijd fijn vind als je met een gids op pad bent. 

Ik heb mijn rondreis door Syrië geregeld via CultureRoad Travel. Deze organisatie specialiseert zich in reizen naar lastige landjes. Het boeken ging ongelofelijk soepel en snel. Binnen een mum van tijd was de bevestiging binnen en kreeg ik ook mijn Letter of Invitation voor het visum opgestuurd. Alles was volledig op orde, vanaf het moment dat ik aankwam in Beirut tot ik daar weer bij mijn hotel werd afgezet. De hulp en adviezen van eigenaar Rik waren praktisch en eerlijk. Oftewel, een absolute aanrader voor het organiseren van je reis naar Syrië.

Reis met ons mee

Meer avonturen