Search
Close this search box.

Overnachten in de Sahara bij Merzouga

28 september 2023

Zwarte aarde, grind en her en der groene struikjes. Dat is het landschap dat het laatste uur je vergezelt. De eerste contouren van de rood oranje zandduinen van de Sahara bij Merzouga zijn tientallen kilometers voor aankomst al zichtbaar. Een eerste blik op de Erg Chebbi woestijn. Op weg om te overnachten in de Sahara in een tent onder de sterrenhemel.

Welke woestijn kies je?

Je hebt grofweg drie keuzes. Vanuit Marrakesh ben je in een uurtje in de rotsachtige Agafay woestijn. Hier kun je een beetje het woestijngevoel opdoen, maar dit is verre van het echte werk. De tweede optie, de woestijn Erg Chigaga bij M’Hamid, komt een aardig stuk dichter in de buurt. Deze ruige en ongerepte woestijn bereik je via Zagora en M’Hamid en is zeker 9 uur rijden vanaf Marrakesh. Hoge zandduinen, maar niet de mooiste. Die vind je namelijk bij de beroemdste, en daarmee ook de meest bezochte woestijn, de Erg Chebbi bij Merzouga. Die mag je stiekem wel de Sahara noemen.

De Erg Chebbi zandduinen in Marokko zijn indrukwekkend
De hoogste zandduin van Erg Chebbi is 250 meter

De echte Sahara

Schijn bedriegt wel een beetje. De hoge zandduinen van Merzouga zijn door de wind ontstaan en vormen een kilometers brede strook te midden van een zwarte woestijn. De echte Sahara begint officieel bij buurman Algerije. Je waant je in eindeloze reusachtige woestijn, terwijl de beschaving een aantal kilometers verderop ligt. Dat maakt het niet minder indrukwekkend.

Vanaf Marrakesh is het zeker 9 uur rijden naar het dorpje Merzouga, dat als uitvalsbasis voor uitstapjes naar de woestijn wordt gebruikt. Een lange tocht die je zeker in etappes moet opknippen. Zelf autorijden in Marokko is erg goed te doen. Al was het maar omdat er onderweg zoveel te zien is. Neem je tijd en stop zeker in de Hoge Atlas, bij Ouarzazate, de Todra en de Dades kloof.

Woestijnkampen in Merzouga

Een nachtje onder de sterrenhemel in de onverbiddelijke Sahara. Stilte, rust en pikdonker. In een luxe kamp met een bed, elektriciteit, stromend water en zelfs wifi. Dat dan weer wel. Er zijn genoeg aanbieders die een dergelijk nachtje woestijn aanbieden. Je parkeert je auto bij een meetingpoint en wordt naar wens per kameel of per terreinwagen naar het kamp een aantal kilometers verderop gebracht. Vaak ligt er een zandduin tussen de kampen met identiek ogende witte tenten.

Een compound in Merzouga aan de rand van de Sahara waar je je auto achterlaat
Het meeting point waar je parkeert in Merzouga is beveiligd

Op naar het kamp in de Sahara

Hassan is vrolijke man met een tulband die nooit met zijn mond vol tanden staat. Die heeft hij niet meer. ‘Allemachtig prachtig’, schreeuwt hij uit en trapt met zijn blote voeten het gaspedaal in om een zandduin te bedwingen. We zijn met een aankomst vroeg in de middag de eerste gasten in zijn kamp. De zon staat hoog aan de strakblauwe hemel. Het is verschroeiend heet. Ook in de tent is de temperatuur verre van aangenaam. Een ventilatortje brengt daar weinig verandering in. Aan het eind van de rij tenten staat wel verkoeling. Waterpret in een blauw zwembad van drie bij drie. Daar waar water een schaars goed is.

In de loop van de middag druppelen meer gasten binnen. Overdag is het eigenlijk, zeker met de hoge temperaturen vanaf het voorjaar, niet echt aangenaam om actief te zijn. Met een 4WD kun je een excursie langs de dorpjes nabij de woestijn maken. En een kopje thee drinken bij een lokale familie. Een andere excursie is quad of buggy rijden over de zandduinen. In de hitte eigenlijk niet te doen. Pas in de avond wordt de temperatuur aangenamer en wordt de ervaring in de woestijn magischer.

Het kamp van Sahara Majestic Luxury Camp in Merzouga Marokko
Het kamp van Sahara Majestic Luxury Camp in Merzouga Marokko
Het zwembad van het kamp van Sahara Majestic Luxury Camp in Merzouga Marokko

Zonsondergang in de Sahara

Iets na zevenen is het tijd om op zoek te gaan naar een mooi plekje om de zonsondergang te aanschouwen. Een drietal kamelen staan klaar voor de tocht. Op commando zakken ze onhandig door hun poten. Comfortabel is een tochtje op een kameel allerminst. De beesten sjokken onverstoord door het mulle zand. Ze kennen het padje. Na een paar honderd meter zit hun werk erop en moet de steile zandduin op eigen kracht worden beklommen. Talloze voetstappen en bandensporen in het zand verraden dat we zeker niet de enige zijn. Het licht is boterzacht terwijl de zon zichtbaar aanstalten maakt achter de horizon te verdwijnen. De temperatuur wordt aangenamer. Kinderen glijden van de metershoge duinen af op een snowboard.

Na een aantal minuten is de zon verdwenen achter de heuvels van de zwarte woestijn. Tijd om terug te keren naar het kamp voordat het echt donker wordt. Sfeervolle verlichting zet het tentenkamp in een romantische gloed bij terugkomst. Ondertussen wordt er hard gewerkt om een keurig driegangen diner op te dienen voor een mannetje of dertig. Om half tien wordt de restauratie tent geopend. De kerstverlichting hangt nog aan het plafond. De kwaliteit van het uitgebreide diner is verrassend goed. Als afsluiter van de avond is er nog kampvuurtje met zang en dans. Rond middernacht wordt het stil in de woestijn. Dan is tijd om sterren te kijken. Als later in de nacht de bewolking wegtrekt komt zelfs de Melkweg tevoorschijn.

Op de rug van een kameel op weg naar de zonsondergang in de Sahara bij Merzouga, Marokko
Op de rug van een kameel op weg naar de zonsondergang in de Sahara bij Merzouga, Marokko
De zonsondergang bij Merzouga, Marokko
De zonsondergang bij Merzouga, Marokko
Gezellig bij het kampvuur in de Sahara

Vroeg op voor de zonsopgang

Veel tijd om te slapen heb je niet. Voor zessen uit veren om vanaf de hoogste zandduinen de zon te verwelkomen. Een groepje kamelen ligt vastgeketend nog te slapen. Slechts een enkeling neemt de moeite om voor dag en dauw op te staan. Twee andere kamelen brengen toeristen naar de voet van een zandduin. Alhoewel de zon boven de witte tentenkampen verschijnt is ook de zonsopgang in de Sahara magisch, badend in een prachtig licht. Al snel loopt de temperatuur op en verandert de tent in een sauna. Na een goed ontbijt begint Hassan vrolijk aan de rit terug naar de bewoonde wereld. De Sahara ervaring als onderdeel van een reis door centraal Marokko is met recht allemachtig prachtig.

De zonsopgang in de Sahara bij Merzouga Marokko
De zonsopgang in de Sahara bij Merzouga Marokko
De zonsopgang in de Sahara bij Merzouga Marokko
De zonsopgang in de Sahara bij Merzouga

Dit artikel bevat affiliate links. Dit betekent dat wij een kleine vergoeding ontvangen wanneer jij via deze link een aankoop doet. Dit kost jou niets extra’s, maar je steunt onze website er wel mee. Lees ook onze disclaimer.

Reis met ons mee

Meer avonturen